প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰত ৫১১ টা ‘প্ৰমোদ মহাজন গ্ৰামীণ কৌশল্য বিকাশ কেন্দ্ৰ’ মুকলি কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
"এই কেন্দ্ৰসমূহে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে দক্ষতা বিকাশৰ সুযোগ উন্মুক্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব"
"দক্ষতা সম্পন্ন ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীৰ চাহিদা বিশ্বব্যাপী বৃদ্ধি পাইছে"
"ভাৰতে কেৱল নিজৰ বাবেই নহয়, বিশ্বৰ বাবেও দক্ষ পেছাদাৰ প্ৰস্তুত কৰি আছে"
"চৰকাৰে দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তা হৃদয়ংগম কৰিছে আৰু নিজৰ বাজেট আৱণ্টন আৰু একাধিক আঁচনিৰ সৈতে এটা পৃথক মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰিছে"
"চৰকাৰৰ দক্ষতা বিকাশৰ পদক্ষেপৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰীসকলক দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু আদিবাসী পৰিয়ালৰ পৰা আহৰণ কৰা হৈছে"।
19 OCT 2023 5:46PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘ভিডিঅ' কনফাৰেন্স’ৰ জৰিয়তে মহাৰাষ্ট্ৰত ৫১১ টা ‘প্ৰমোদ মহাজন গ্ৰামীণ কৌশল্য বিকাশ কেন্দ্ৰ’ মুকলি কৰে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৩৪ খন গ্ৰাম্য জিলাত স্থাপিত এই কেন্দ্ৰসমূহে গ্ৰাম্যাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নিযুক্তিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে বিভিন্ন খণ্ডত দক্ষতা বিকাশ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী পৰিচালনা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰি কয় যে আজি নৱৰাত্ৰীৰ পঞ্চমটো দিন, এইটো দিৱশত ‘স্কন্দমাতাৰ পূজা’ কৰা হয়। প্ৰত্যেক মাতৃয়ে তেওঁলোকৰ সন্তানৰ বাবে সুখ আৰু সফলতা বিচাৰে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেৱল শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ দ্বাৰাহে এয়া সম্ভৱ হ'ব পাৰে। মহাৰাষ্ট্ৰত ৫১১ টা ‘প্ৰমোদ মহাজন গ্ৰামীণ কৌশল্য বিকাশ কেন্দ্ৰ’ স্থাপন সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজিৰ দিনটো স্মৰণীয় কৰি তোলা লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ দক্ষতা বিকাশৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ পদক্ষেপ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দক্ষতা সম্পন্ন ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীৰ চাহিদা বিশ্বব্যাপী বৃদ্ধি পাইছে। বহু দেশৰ জনগাঁথনিত বৰ্ধিত বয়সৰ পয়োভৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক অধ্যয়নৰ তথ্য দাঙি ধৰে, য'ত কোৱা হৈছে যে ১৬ খন দেশে প্ৰায় ৪০ লাখ দক্ষতা সম্পন্ন যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। "ভাৰতে কেৱল নিজৰ বাবেই নহয়, বিশ্বৰ বাবেও দক্ষ পেছাদাৰ প্ৰস্তুত কৰি আছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ দক্ষতা কেন্দ্ৰসমূহে স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলক গোলকীয় প্ৰেক্ষাপটত চাকৰিৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব আৰু নিৰ্মাণ, আধুনিক কৃষি, মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছত তেওঁলোকক দক্ষতা প্ৰদান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মৌলিক বিদেশী ভাষাৰ দক্ষতাৰ দৰে কোমল দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা, ভাষাৰ ব্যাখ্যাৰ বাবে ‘এআই’ সঁজুলি ব্যৱহাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিয়ে তেওঁলোকক নিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে অধিক আকৰ্ষণীয় কৰি তুলিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দীৰ্ঘদিন ধৰি পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰতি দূৰদৰ্শিতা আৰু গম্ভীৰতাৰ অভাৱ আছিল যাৰ ফলত দক্ষতাৰ অভাৱৰ বাবে লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে চাকৰিৰ সুযোগ কম হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুজি পাইছে আৰু ইয়াৰ বাবে নিজা বাজেট আৱণ্টন আৰু একাধিক আঁচনিৰে সমৰ্পিত এখন পৃথক মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘কৌশল বিকাশ আঁচনি’ৰ অধীনত ১ কোটি ৩০ লাখতকৈয়ো অধিক যুৱক-যুৱতীক একাধিক বৈশিষ্ট্যৰ অধীনত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে, আনহাতে সমগ্ৰ দেশতে এশৰো অধিক প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামাজিক ন্যায়ৰ ক্ষেত্ৰত দক্ষতা বিকাশ সম্পৰ্কীয় পদক্ষেপসমূহৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ দৰ্শনৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিয়ে দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় লোকসকলৰ উন্নতিৰ বাবে ঔদ্যোগিকৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল, কিয়নো তেওঁলোকৰ ভূমিৰ পৰিসৰ সামান্য আছিল। অতীতত দক্ষতাৰ অভাৱৰ বাবে, এই শ্ৰেণীসমূহে মানসম্পন্ন চাকৰিৰ সুযোগ লাভৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা দক্ষতা বিকাশৰ পদক্ষেপসমূহৰ পৰা দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু আদিবাসী পৰিয়ালসমূহ আটাইতকৈ বেছি লাভান্বিত হৈছে।
মহিলাৰ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সমাজৰ শৃংখলা ভংগকৰাৰ ক্ষেত্ৰত সাবিত্ৰী বাই ফুলেৰ অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে কেৱল জ্ঞান আৰু দক্ষতা থকা সকলেহে সমাজলৈ ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে মহিলাৰ শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণত চৰকাৰে গুৰুত্ব দিয়াৰ আঁৰত সাবিত্ৰী বাই ফুলে অনুপ্ৰেৰণা হৈ আহিছে। তেওঁ মহিলাসকলৰ মাজত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা আত্ম-সহায়ক গোট বা 'স্বয়ং সহায়তা সমূহ'ৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু মহিলা সবলীকৰণ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ৩ কোটিৰো অধিক মহিলাক বিশেষ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে বুলি জানিবলৈ দিয়ে। তেওঁ মহিলাসকলক কৃষিক্ষেত্ৰ আৰু অন্যান্য খণ্ডত ‘ড্ৰোন’ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গাঁওসমূহত প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি আগবাঢ়ি অহা বৃত্তিসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা’ৰ বিষয়ে কয় যিটো যোজনা নাপিত, কাঠমিস্ত্ৰী, ধোৱা, সোণোৱাল বা কমাৰ আদিৰ দৰে বৃত্তিত জড়িতসকলক সহায় কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই যোজনাৰ অধীনত প্ৰশিক্ষণ, আধুনিক সঁজুলি আৰু বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। "চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে ১৩,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে আৰু মহাৰাষ্ট্ৰত ৫০০টা তকৈয়ো অধিক দক্ষতা কেন্দ্ৰই ইয়াক আগুৱাই নিব," তেওঁ অভিমত প্ৰকাশ কৰে।
দক্ষতা বিকাশৰ এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ মাজতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশক অধিক শক্তিশালী কৰিব পৰা ধৰণৰ দক্ষতাৰ উত্তৰোত্তৰ সাধনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ উৎপাদনী উদ্যোগত শূন্য ত্ৰুটি থকা ভাল মানৰ সামগ্ৰী বা সামগ্ৰীসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ লগতে ‘উদ্যোগ ৪.০’ৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰে, যাৰ বাবে নতুন দক্ষতাৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে সেৱা খণ্ড, জ্ঞান, অৰ্থনীতি আৰু আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ কথা মনত ৰাখি নতুন দক্ষতাৰ সন্দৰ্ভতো গুৰুত্ব দিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উৎপাদনৰ বাবে কেনে ধৰণৰ সামগ্ৰী বিচাৰি উলিয়াব তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যি দেশক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশে লৈ যাব। আমি এনে সামগ্ৰী নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় দক্ষতাক উত্সাহিত কৰিব লাগিব।
ভাৰতৰ কৃষিখণ্ডৰ বাবে নতুন দক্ষতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৃথিৱী মাতৃৰ সুৰক্ষাৰ বাবে প্ৰাকৃতিক কৃষিত মনোনিৱেশ কৰাত জোৰ দিয়ে। তেওঁ সন্তুলিত জলসিঞ্চন, কৃষি-সামগ্ৰী প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, ‘পেকেজিং’, ‘ব্ৰেণ্ডিং’ আৰু ‘অনলাইন’ পৃথিৱীৰ সৈতে সংযুক্ত হ'বলৈ সংশ্লিষ্টসকলৰ দক্ষতা মূল্যায়ন কৰাৰ দক্ষতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে কয়। "দেশৰ বিভিন্ন চৰকাৰে তেওঁলোকৰ দক্ষতা বিকাশৰ পৰিসৰ অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব" বুলিও মত প্ৰকাশ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলক আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁলোকে দক্ষতাৰ জৰিয়তে সঠিক পথ বাছি লৈছে, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু দেশৰ প্ৰতি যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিংগাপুৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অনুৰোধত দেশখনৰ এটা দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰলৈ কৰা তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা বৰ্ণনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিংগাপুৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গৌৰৱ আৰু দক্ষতা প্ৰশিক্ষণৰ এনে কাৰ্যকলাপে কেনেকৈ সামাজিক গ্ৰহণযোগ্যতা লাভ কৰিছে সেয়া স্মৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শ্ৰমিকৰ মৰ্যাদা স্বীকাৰ কৰা আৰু দক্ষ কামৰ গুৰুত্বক স্বীকৃতি দিয়াটো হৈছে সমাজৰ কৰ্তব্য।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ চিন্দে আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফড়নৱিশ আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰ এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
‘গ্ৰামীণ কৌশল্য বিকাশ কেন্দ্ৰ’সমূহে গ্ৰাম্যাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নিযুক্তিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে বিভিন্ন খণ্ডত দক্ষতা বিকাশ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী পৰিচালনা কৰিব। প্ৰতিটো কেন্দ্ৰই কমেও দুটা বৃত্তিমূলক পাঠ্যক্ৰমত প্ৰায় ১০০ গৰাকী যুৱক-যুৱতীক প্ৰশিক্ষণ দিব। ‘ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা বিকাশ পৰিষদ’ৰ অধীনত তালিকাভুক্ত উদ্যোগসমূহৰ অংশীদাৰ আৰু সংস্থাসমূহৰ দ্বাৰা প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হ'ব। এই কেন্দ্ৰসমূহৰ স্থাপনে অঞ্চলটোক অধিক দক্ষ আৰু পাৰদৰ্শী জনশক্তি বিকাশিত কৰাৰ দিশত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ প্ৰাপ্ত কৰাত সহায় কৰিব।

Prime Minister's Office
PM launches 511 Pramod Mahajan Grameen Kaushalya Vikas Kendras in Maharashtra
“These centers will act as catalysts for unlocking skill development opportunities for our youth”
“Demand for skilled Indian youth is growing globally”
“India is preparing skilled professionals for the world, not just for itself”
“Government understood the need for skill development and created a separate ministry with its own budgetary allocation and multiple schemes”
“Biggest beneficiaries of the Government’s skill development initiatives are being derived by the poor, dalit, backward and adivasi families”
“Savitri Bai Phule has been the inspiration behind the government’s emphasis on women’s education and training”
“PM Vishwakarma will empower the traditional artisans and craftsperson”
“Industry 4.0 will require new skills”
“Various governments of the country will have to further expand their scope of skill development”
19 OCT 2023 5:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched 511 Pramod Mahajan Grameen Kaushalya Vikas Kendras in Maharashtra via video conferencing today. Established across 34 rural districts of Maharashtra, these Kendras will conduct skill development training programs across various sectors to provide employment opportunities to rural youth
The Prime Minister began his address by stating that it is the 5th day of Navratra when Skanda Mata is worshipped. Noting that every mother wishes for happiness and success for their children, the Prime Minister underlined that this can be made possible only with education and skill development. Speaking about the establishment of 511 Pramod Mahajan Grameen Kaushalya Vikas Kendras in Maharashtra, the Prime Minister underlined that today is a huge step for the skill development of millions of youth making this day a memorable one.
The Prime Minister said that the demand for skilled Indian youth is growing globally. Referring to the increasing age profile in the demography of many countries, the Prime Minister mentioned a study that says that 16 countries have planned to provide employment to about 40 lakh skilled youth. “India is preparing skilled professionals for the world, not just for itself”, the Prime Minister said. He said that the Skill Centers in Maharashtra will prepare the local youth for global jobs and will skill them in construction, modern farming, media and entertainment, and electronics. The Prime Minister also emphasized the need to provide training in soft skills such as basic foreign language skills, using AI tools for language interpretation which will make them more attractive for the recruiters.
For long, the Prime Minister pointed out that the previous governments lacked farsightedness and seriousness towards skill development which resulted in fewer job opportunities for the lakhs of youth due to lack of skills. The Prime Minister underlined that the present government understood the need for skill development and created a separate ministry dedicated to it with its own budgetary allocation and multiple schemes. Under the Kaushal Vikas Scheme, the Prime Minister informed that more than 1 crore 30 lakh youth have been provided training under multiple traits, while more than hundreds of Pradhan Mantri Kaushal Kendras have been established all over the country.
The Prime Minister underlined the contribution of skill development initiatives in bolstering social justice. The Prime Minister mentioned the philosophy of Babasaheb Ambedkar that focussed on industrialization for the upliftment of dalits, backwards and tribals as their landholdings were meager. Due to a lack of skills in the past, these sections were deprived of the opportunity of getting quality jobs. He said that the most benefit from the Government’s skill development initiatives is being derived by the poor, dalit, backward and adivasi families.
Recalling the contributions of Savitri Bai Phule in breaking the shackles of society when it came to the education of women, the Prime Minister reiterated that only those with knowledge and skill can bring about a positive change in society. Shri Modi underlined that Savitri Bai Phule has been the inspiration behind the government’s emphasis on women’s education and training. He mentioned self-help groups or ‘Swayam Sahayata Samuh’ which impart training among women, and informed that specialized training has been provided to more than 3 crore women under the Women Empowerment programme. He also touched upon training women to encourage them to make use of drones in the agricultural fields and other sectors.
The Prime Minister referred to professions that are being carried forward over the generations in the villages. He talked about the PM Vishwakarma Yojana that has been started to help such professions as barber, carpenter, washerman, goldsmith or ironsmit. Under this, the Prime Minister informed that training, modern equipment and financial assistance are being provided. “Government is spending 13,000 crore rupees on this and in Maharashtra, 500 plus skill centers will take this forward in the state”, he said.
Amidst these efforts of skill development, the Prime Minister emphasized dwelling on areas of improvement for types of skills which will further strengthen the country. He underlined the need for good quality products or products with zero defects in India’s manufacturing industry and also touched upon Industry 4.0 which requires new skills. He said that governments will also have to emphasize new skills keeping in mind the service sector, knowledge economy and modern technology. The Prime Minister also stressed finding out the kind of products for manufacturing that will lead the nation towards self-reliance. We have to promote the skills required to manufacture such products.
Emphasizing the need for new skills for India’s agriculture sector, the Prime Minister pushed for natural farming to protect Mother Earth. He talked about the need for skills to assess balanced irrigation, agri-product processing, packaging, branding, and skilling people to get connected with the online world. “Various governments of the country will have to further expand their scope of skill development”, Prime Minister Modi added.
The Prime Minister assured the trainees that they have chosen the right path as through skills, they can contribute a lot towards their families and the nation. The Prime Minister narrated the experience of his visit to a skill development center in Singapore at the request of their Prime Minister. The Prime Minister recalled the Pride of the Singapore Prime Minister and how such activities of skill training gained social acceptance. The Prime Minister said that it is the duty of society to acknowledge the dignity of labour and recognize the importance of skilled work.
Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar were present on the occasion among others.
Background
The Grameen Kaushalya Vikas Kendras will conduct skill development training programs across various sectors to provide employment opportunities to rural youth. Each Kendra will train about 100 youngsters in at least two vocational courses. The training will be provided by empanelled industry partners and agencies under the National Skill Development Council. The establishment of these Kendras will help the region attain significant strides towards developing a more competent and skilled manpower.