ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗଗନଯାନ ମିଶନ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ ଭାରତୀୟ ସ୍ପେଶ୍‍ ଷ୍ଟେସନ୍‍
୨୦୪୦ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରକୁ ମଣିଷ ପଠାଇବ
ଶୁକ୍ର ଓ ମଙ୍ଗଳ ମିଶନ ଅଭିଯାନ କରିବ ଭାରତ
17 OCT 2023 1:53PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର ଗଗନଯାନ ମିଶନର ଅଗ୍ରଗତି ଆକଳନ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରୟାସର ଭବିଷ୍ୟତ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ।
ମହାକାଶ ବିଭାଗ ଗଗନଯାନ ମିଶନର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକଶିତ ବିଭିନ୍ନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଯଥା ହ୍ୟୁମାନ ରେଟେଡ୍ ଲଞ୍ଚ୍ ଭେଇକିଲ୍ ଏବଂ ସିଷ୍ଟମ୍ ଯୋଗ୍ୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ହ୍ୟୁମାନ ରେଟେଡ୍ ଲଞ୍ଚ୍ ଭେଇକିଲ୍ (ଏଚ୍ ଏଲ୍ ଭି ଏମ୍ ୩)ର ୩ଟି ମାନରହିତ ମିଶନ ସମେତ ପ୍ରାୟ ୨୦ଟି ପ୍ରମୁଖ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। କ୍ରୁ ଏସ୍କେପ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଟେଷ୍ଟ ଭେଇକିଲର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବିମାନ ଅକ୍ଟୋବର ୨୧ ତାରିଖରେ ଉଡ଼ାଣ କରିବ। ଏହି ବୈଠକରେ ମିଶନର ପ୍ରସ୍ତୁତିର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇ ୨୦୨୫ରେ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ସମ୍ପ୍ରତି ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ଏବଂ ଆଦିତ୍ୟ ଏଲ୍-୧ ମିସନ୍ ସମେତ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳତାକୁ ଆଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା 'ଭାରତୀୟ ସ୍ପେଶ୍‍ ଷ୍ଟେସନ୍' (ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ର) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ୨୦୪୦ ସୁଦ୍ଧା ଚନ୍ଦ୍ରକୁ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ପଠାଇବା ସମେତ ନୂତନ ଏବଂ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ।
ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ମହାକାଶ ବିଭାଗ ଚନ୍ଦ୍ର ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ବିକଶିତ କରିବ। ଏଥିରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଅଭିଯାନ, ନେକ୍ସଟ ଜେନେରେସନ ଲଞ୍ଚ ଭେଇକିଲ (ଏନଜିଏଲଭି)ର ବିକାଶ, ଏକ ନୂତନ ଲଞ୍ଚପ୍ୟାଡ୍ ନିର୍ମାଣ, ମାନବ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ପରୀକ୍ଷାଗାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ଶୁକ୍ର ଅର୍ବିଟର ମିଶନ ଏବଂ ଏକ ମଙ୍ଗଳ ଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆନ୍ତଃଗ୍ରହ ଅଭିଯାନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିବା ସହ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ଛୁଇଁବା ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister reviews readiness of Gaganyaan Mission
Indian Space Station to be set up by 2035
India to send Man to Moon by 2040
India to undertake missions to Venus and Mars
17 OCT 2023 1:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a high-level meeting to assess progress of India’s Gaganyaan Mission and to outline the future of India’s space exploration endeavours.
The Department of Space presented a comprehensive overview of the Gaganyaan Mission, including various technologies developed so far such as human-rated launch vehicles and system qualification. It was noted that around 20 major tests, including 3 uncrewed missions of the Human Rated Launch Vehicle (HLVM3) are planned. First demonstration flight of the Crew Escape System Test Vehicle is scheduled on 21 October. The meeting evaluated the mission’s readiness, affirming its launch in 2025.
Building on the success of the Indian space initiatives, including the recent Chandrayan-3 and Aditya L1 Missions, Prime Minister directed that India should now aim for new and ambitious goals, including setting up ‘Bharatiya Antariksha Station’ (Indian Space Station) by 2035 and sending first Indian to the Moon by 2040.
To realize this Vision, the Department of Space will develop a roadmap for Moon exploration. This will encompass a series of Chandrayaan missions, the development of a Next Generation Launch Vehicle (NGLV), construction of a new launch pad, setting up human-centric Laboratories and associated technologies.
Prime Minister also called upon Indian scientists to work towards interplanetary missions that would include a Venus Orbiter Mission and a Mars Lander.
Prime Minister Modi expressed confidence in India’s capabilities and affirmed the nation's commitment to scaling new heights in space exploration.