ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆମେଠି ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ୨୦୨୩ର ସମାପନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
13 OCT 2023 12:49PM by PIB Bhubaneshwar
ଆମେଥିରେ ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା! ଆମେଠି ସଂସଦ ଖେଳକୁଦ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଶେଷରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଏହି ମାସ ଆମ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଶୁଭ ଅଟେ । ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଆମ ଆଥଲେଟମାନେ ପଦକ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ଏପରିକି ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା ଇଭେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ଆମେଠିର ଆଥଲେଟମାନେ ନିଜର ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ସଂସଦ ଖେଳକୁଦ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ସମସ୍ତ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦ୍ୱାରା ମିଳିଥିବା ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ କେବଳ ଆପଣ ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ କେବଳ ଏହା ବିଷୟରେ ଶୁଣିଲେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅନୁଭବ କରେ | ଆମକୁ ଏହି ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ପୋଷଣ କରିବା, ଏହାକୁ ପାଣି ଦେବା ଏବଂ ଏହାକୁ ବଢିବାକୁ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ | ଗତ ୨୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ଯେଉଁ ଅନୁଭୂତି ପାଇଛନ୍ତି ତାହା ଆପଣଙ୍କ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ୟାରିୟର ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଟେ । ଆଜି ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ, ନିରୀକ୍ଷକ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କଲେଜ ପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ମହାନ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଯୁବ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ଏତେ ଛୋଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆଥଲେଟଙ୍କ ସମାଗମ ନିଜେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏତେ ସଫଳ କରିଥିବା ଆମେଥିର ସାଂସଦ ସ୍ମୃତି ଇରାନୀ ଜୀଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେ କୌଣସି ସମାଜର ବିକାଶ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବା ସହ ଉଭୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ କ୍ରୀଡ଼ାବିଙ୍କ ଉନ୍ନତିର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ନିହାତି ଜରୁରୀ। ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ପରାଜୟ ପରେ ଅଟଳ ରହିବା, ଦଳ ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ବିକାଶ- ଏହି ସବୁ ଭାବନା କ୍ରୀଡ଼ା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଜରେ ପୋଷିତ ହୋଇଥାଏ। ଶତାଧିକ ବିଜେପି ସାଂସଦ ନିଜ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରି ସମାଜ ଓ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଦେଶ ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବ । ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେଠିର ଯୁବ ଆଥଲେଟମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପଦକ ଜିତିବେ ବୋଲି ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରୁ ମିଳିଥିବା ଅଭିଜ୍ଞତା ତାହା ହାସଲ କରିବାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଖେଳାଳି ପଡ଼ିଆକୁ ଓହ୍ଲାଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ନିଜକୁ ଏବଂ ନିଜ ଦଳକୁ ବିଜୟୀ କରାଇବା। ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଥଲେଟ୍ ଭଳି ଚିନ୍ତା କରୁଛି। ଆଥଲେଟମାନେ ଖେଳୁଥିବା ବେଳେ ସେମାନେ ପ୍ରଥମେ ଦେଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତି। ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସବୁ କିଛିକୁ ବାଜି ଲଗାଇ ସେମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ଖେଳନ୍ତି। ଏହି ସମୟରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗୋଟିଏ ଭାବନା, ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ମାନସିକତା ସହିତ ଆମେ ଦେଶରେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଟପ୍ସ (ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ ସ୍କିମ୍) ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସ ଭଳି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ। ଆଜି ଟପ୍ସ ଯୋଜନାରେ ଶହ ଶହ ଆଥଲେଟଙ୍କୁ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହି ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳୁଛି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସ ଅଧୀନରେ ୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆଥଲେଟ୍ ମାସିକ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଖାଦ୍ୟ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, କିଟ୍, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଉପକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ଆଜିର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭାରତରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରର ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଆଗେଇ ଆସିବାର ଖୋଲା ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଯଦି ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତର ନାମ ପ୍ରମୁଖ, ତା'ହେଲେ ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଛୋଟ ସହରର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଏଥିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ଅନେକ ନାମ ଦେଖିଥିବେ ଯେଉଁମାନେ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରରୁ ଉଭା ହୋଇ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । କାରଣ ଆଜି ଭାରତରେ ଯୁବପିଢ଼ି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି। ଏପରିକି ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପଦକ ଜିତିଥିବା କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ମାନେ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ବଡ଼ ସହରରୁ ଆସୁନାହାନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଛୋଟ ସହରରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ଚିହ୍ନି ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ। ଏହାର ପରିଣାମ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅନୁ ରାଣୀ ଓ ପାରୁଲ ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ଭଳି ଆଥଲେଟଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣାପଡ଼ୁଛି, ଯେଉଁମାନେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଗର୍ବରେ ଭରି ଦେଇଛନ୍ତି। ସୁଧା ସିଂହଙ୍କ ଭଳି ଆଥଲେଟଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ମାଟି ଦେଶକୁ ଦେଇଛି। ଆମକୁ ଏଭଳି ପ୍ରତିଭାକୁ ବାହାରକୁ ଆଣିବା ଏବଂ ପୋଷଣ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଗତି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ | ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଖେଳାଳି,
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସଫଳତା ଆଣିବ ବୋଲି ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ସହିତ ଚମକିବେ । ଆମେଠିର ଯୁବକମାନେ ଖେଳନ୍ତୁ ଏବଂ ଚମକନ୍ତୁ! ଏହି ଇଚ୍ଛା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ! ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message at the concluding ceremony of Amethi Sansad Khel Pratiyogita 2023
13 OCT 2023 12:49PM by PIB Delhi
Greetings to my dear family members in Amethi! It's very special for me to be among you at the conclusion of the Amethi Sansad Khel-Kood Pratiyogita in Amethi. This month is auspicious for sports in our country. Our athletes have scored a century of medals in the Asian Games. Even among these sports events, the athletes from Amethi have showcased their talent. I congratulate all the athletes who participated in the Sansad Khel-Kood Pratiyogita. You must be feeling the new energy and confidence that this competition has provided, and not just you, but people across the region are likely feeling it too, and just hearing about it makes me feel it too. We need to maintain and nurture this enthusiasm and self-confidence, water it, and let it grow. The experiences you've had in the past 25 days are a significant asset to your sporting career. Today, I congratulate everyone who played a role as a teacher, invigilator, school and college representative, and has supported and encouraged these young athletes through this grand campaign. The gathering of more than one lakh athletes, especially in such a small area, is a remarkable achievement in itself. I extend special wishes to Amethi's Member of Parliament, Smriti Irani ji, who has made this event so successful.
Friends,
It is crucial for the development of any society that there is a growth in sports, providing opportunities for both games and athletes to flourish. The values of hard work to achieve goals, persevering after a loss, advancing with the team, and the development of personality—all these emotions are easily nurtured in the youth through sports. Hundreds of BJP MPs have paved the way for the development of society and the country by organizing sports competitions in their respective areas. The results of these efforts will undoubtedly become evident in the coming years for the nation. I have full faith that the young athletes of Amethi will also win medals at the national and international levels in the coming years. The experience gained from this competition will be extremely valuable in achieving that.
Friends,
When a player steps onto the field, their only goal is to make themselves and their team victorious. Today, the entire country is thinking like athletes. When athletes play, they prioritize the nation first. At that moment, risking everything, they play for the country. At this time, the country is also moving forward with a big goal. The role of every citizen in every district is crucial to make Bharat developed. For this, every region needs to move forward with one emotion, one goal, and one resolution. With this mindset, we are implementing schemes like the TOPS (Target Olympic Podium Scheme) and Khelo India Games for youth like you in the country. Today, hundreds of athletes are being provided training and coaching in the country and abroad under the TOPS scheme. These players are receiving financial assistance worth crores of rupees. Under the Khelo India Games, more than 3,000 athletes are receiving assistance of Rs 50,000 per month. This is helping them cover their training, diet, coaching, kits, essential equipment, and other expenses.
My dear family members,
In today's changing Bharat, there is an open opportunity for talent from small towns to come forward. If the name of Bharat is prominent in start-ups today, it's because small-town start-ups have played a significant role in that. Over the past few years, you must have seen many names that have excelled in the world of sports emerging from small towns. This is happening because youth are getting the chance to advance with complete transparency in Bharat today. Even athletes winning medals in the Asian Games are not necessarily from big cities. Many of them hail from small towns. Recognizing their talent, we have provided them with all possible facilities. The result of this is evident in the performances of athletes like Annu Rani and Parul Chaudhary from Uttar Pradesh, who have filled the entire nation with pride. This land has also given athletes like Sudha Singh to the country. We need to bring out and nurture such talents, helping them progress. The Sansad Khel Pratiyogita serves as a significant medium for this purpose.
My dear players,
I have full confidence that your hard work will bring success in the coming days. One of you will shine with the Tricolour flag on the world stage. May the youth of Amethi play and shine! With this wish, lots of good luck to all of you! Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.