ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
ভারতকী পোলত্রী কম্পার্তমেন্ততা এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জাদগী মনীং তম্লে হায়না মশানা লাউথোকচবদা ৱর্ল্দ ওর্গনাইজেসন ফোর এনিমেল হেল্থনা অয়াবা পীরে
চেন্নাইদগী সাগর পরিক্রমা প্রোগ্রামগী মথঙগী তাঙ্কক হৌদোকদগী মতাঙদা মিদিয়াগা ৱারী ৱাতায় শানবদা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী পর্সোত্তম রুপালানা মসি অচৌবা পাউ অমনি অমদি ঐখোয়গী পোল্ত্রী সেক্তরদা গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি হায়খি
ভারতকী পোল্ত্রী ইন্দস্ত্রীগী মশক থোকপা ৱাফম অমা ওইনা, অকক্নবা পোল্ত্রী কম্পার্তমেন্তশিংদা ভারতনা হায়লী পেথোজিনিক এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জা (ঐচ.পি.এ.আই.)দগী মনীং তম্লে হায়না মশানা লাউথোকচবদা ৱর্ল্দ ওর্গনাইজেসন ফোর এনিমেল হেল্থ (দব্লিউ.ও.এ.ঐচ.)না অয়াবা পীরক্লে। মায় পাকপা অসি শা-উচেক্কী হকশেল অমদি বাইওসিক্যুরিতীগী লমদা অৱাংবা থাক্কী স্তেন্দর্দ থম্নবা ভারতনা লেপ্লিবা খোঙফমগী মমি চাউনা তারি।
14 OCT 2023 1:14PM by PIB Imphal
জোনিং অমদি কম্পার্তমেন্তেলাইজেসনগী বেকগ্রাউন্দ
জোনিং অমদি কম্পার্তমেন্তেলাইজেসন হায়বসি মালেমগী লল্লোন ইতিক অমদি লায়না ঙাকথোক্নবা নৎত্রগা লাকশিন্নবগীদমক অকক্নবা হকশেলগী ফীভম লৈবা শা-উচেকশিংগী গ্রুপ শেম্বা অমদি ঙাক্তুনা থম্নবগী মরুওইবা খুৎলায়শিংনি‍। কম্পার্তমেন্তেলাইজেসন্দা লৈবাকসিগী ঙমখৈ মনুংদা অকক্নবা হকশেলগী ফীভম লৈবা শা-উচেকশিংগী সব-পোপুলেসন অমবু মশক তাকপা য়াওরি‍। হায়রিবা ফীভম অসি ঙাক্না থম্বা হায়বসি দব্লিউ.ও.ঐ.ঐচ. তেরেস্ত্রিএল কোদ (চেপ্তর ৪.৪ অমদি ৪.৫)দা পীরিবা স্তেন্তর্দশিং অমদি অকক্নবা লায়নাগী চেপ্তরশিংদা পীরিবা রিকম্মেন্দেসনশিং ঙাক্না চৎপা য়াম্না চেকশিনবা মেনেজমেন্ত অমদি হজবেন্দ্রী থৌওংশিংদা য়ুম্ফম ওইবনি‍।
ভারত্তা এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জা
হায়লী পেথোজিনিক এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জা (ঐচ.পি.এ.আই.), ময়াম্না বর্দ ফ্লু হায়না খঙনবা অসি ভারত্তা অহানবা ওইনা মহারাস্ত্র স্তেত্তা ফেব্রুৱারী ২০০৬তা থেংনখিবনি‍। মদুদগী হৌরগা লৈবাকসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা ঐচ.পি.এ.আই. শন্দোরকপা থেংনদুনা শেন্মিৎলোন্দা চাউনা মাঙদুনা লাক্লি‍। লায়না অসি স্তেত অমদি য়ুনিয়ন তেরিতরী ২৪দা রিপোর্ত তৌরক্তুনা মদু শন্দোরকপা থিংননবগীদমক য়েন ঙানু মিলিয়ন ৯ হেন্না হাৎখি‍।
ঐচ.পি.এ.আই. লাকশিন্নবা ভারতকী থৌওং অসিনা নেস্নেল এক্সন প্লান ফোর প্রিভেন্সন, কন্ত্রোল, এন্দ কন্তেনমেন্ত ওফ এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জা (২০২১দা নৌনা শেমদোকখিবা) অসিদা পীরিবা ‘দিতেক্ত এন্দ কল” হায়রিবা থৌরাংসি ইন্দুনা চৎপনি‍। হায়রিবা মপুং ওইবা থৌরাং অসিদা লায়না পক্লবা অমদি এক্সপোজ তৌরবা শা-উচেকশিং, মরুম, মচিঞ্জাক, মথি-ময়ুং, অমদি অতৈ মোৎশিল্লবা মচাক মথুমশিং মওং মরিল নাইনা মাঙহন্বা য়াওরি‍। মসিগী মথক্তা, পোল্ত্রী অমদি পোল্ত্রী পোত্থোকশিং পুথোক পুশিন তৌবা থিংবা, শোক্লবা মফমশিংদা মহিক মতাং হাত্তোকপা অমদি শেংদোকপা, অমসুং পোস্ত-ওপরেতিব সর্ভিলেন্স প্লান (পি.ও.এস.পি.) অমসু চৎনহল্লি‍। মতাঙসিদা পনবা য়াবদি, ভারত্তা ঐচ.পি.এ.আই.গী মায়োক্তা তিকা থাবা য়াদে‍।
কম্পার্তমেন্তেলাইজেসন: মরুওইবা লাকশিন্নবা থৌরাং অমা
হায়রিবা শিংনবশিং অসি লৈরগসু, ভারতনা পোল্ত্রী কম্পার্তমেন্তেলাইজেসনগী ৱাখল্লোন্দা থবক পায়খত্তুনা ভারতনা ঐচ.পি.এ.আই.গা লোয়নবা খুদোংথিবশিং হন্থহন্নবা ইচঙ থৌবা থবক পায়খৎলি‍। কম্পার্তমেন্তেলাইজেসন হায়বসি শা-উচেক্কী মশা মউ ফগৎহনবা, কম্পার্তমেন্ত মনুং অমদি মপান্দ লায়না শন্দোরকপগী খুদোংথিবা হন্থহনবা, অমদি পোল্ত্রী অমদি পোল্ত্রীগা মরী লৈনবা পোত্থোকশিং লল্লোন ইতিক তৌবদা মতেং পাংবা মরুওইবা খুৎলায় অমনি‍।
দব্লিউ.ও.এ.ঐচ.)না সেল্ফ-দিক্লারেসনগী অয়াবা পীরকপা
ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ এনিমেল হজবেন্দ্রী এন্দ দেরিইংনা ৱর্ল্দ ওর্গনাইজেসন ওফ এনিমেল হেল্থ (দব্লিউ.ও.এ.ঐচ.)তা পোল্ত্রী কম্পার্তমেন্ত ২৬তা হায় পোথেজিনিসিতী এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জাদগী মনীং তম্লে হায়না মশানা লাউথোকচবা য়াহন্নবা চে অমা থাখি‍। ওক্তোবর ১৩, ২০২৩দা মালেমগী য়েরুমগী নুমিৎকা চুননা দব্লি.ও.এ.ঐচ.না সেল্ফ-দিক্লারেসন অসি অয়াবা পীরকখি‍। দিক্লারেসন অসি হৌজিক দব্লিউ.ও.এ.ঐচ. ৱেবসাইত (https://www.woah.org/app/uploads/2023/10/2023-10-india-hpai-compartments-eng.pd) অসিদা মীয়াম্না য়েঙবা য়ানবা ফংলে‍।
হায়রিবা পোল্ত্রী কম্পার্তমেন্তশিং অসি ভারতকী স্তেত মরিদা, মমিং ওইনা মহারাস্ত্র, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, অমদি ছত্তিসগরদা লৈবনি‍। দব্লিউ.ও.এ.ঐচ.না শকখঙলক্লিবা অসিনা ইন্তরনেস্নেল বাইওসিক্যুরিতী স্তেন্দর্দতা ভারতনা লেপ্লিবা খোঙফম তাক্লি অমদি মশা অমদি মরুম য়াওনা ভারতকী পোল্ত্রী অমদি পোল্ত্রীগী পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপগী মতিং হেনগৎহনবদা মতেং ওইরগনি‍। ভারত মালেমগী ওইনা অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউনা য়েন ঙানু মরুম পুথোকপা (বিলিয়ন ১২৯.৬০) অমদি মঙাশুবা খ্বায়দগী চাউনা পোল্ত্রী মীত পুথোকপা (বিলিয়ন তন ৪.৪৭) লৈবাক ওইদুনা, হায়রিবা মায় পাকপা অসিদগী খুদোংচাবা লৌনবা শেম শারি‍।
শেনবা চহি ২০২২-২৩ মনুংদা, ভারতনা লৈবাক ৬৪দা পোল্ত্রী অমদি পোল্ত্রী পোত্থোক থাদোক্তুনা, য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১৩৪গী রিভিন্যু লাকখি‍। সেল্ফ-দিক্লারেসন অসি অয়াবা পীরকপা অসিনা মালেমগী কৈথেলদা ভারতকী পোল্ত্রীগী অনৌবা খুদোংচাবশিং হাংদোরক্তুনা লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন চাওখৎহনবদা মতেং ওইরগনি‍।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
World Organisation for Animal Health Approves Self Declaration of Freedom from Avian Influenza in Indian Poultry Compartments
Union Minister Shri Parshottam Rupala while interacting with media onboard while commencing the next phase of Sagar Parikrama program from Chennai stated that this is a big news and will be a game changer for our poultry sector
14 OCT 2023 1:14PM by PIB Delhi
In a significant development for India's poultry industry, the World Organisation for Animal Health (WOAH) has approved India's self-declaration of freedom from Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) in specific poultry compartments. This achievement is a testament to India's commitment to maintaining high standards of animal health and biosecurity.
Background on Zoning and Compartmentalization
Zoning and compartmentalization are strategic tools used to establish and maintain groups of animals with specific health statuses for the purposes of international trade and disease prevention or control. Compartmentalization involves defining a sub-population of animals with a specified health status within the national territory. The maintenance of this status relies on stringent management and husbandry practices that adhere to the standards outlined in the WOAH Terrestrial Code (Chapters 4.4 and 4.5) and recommendations related to specific disease chapters.
Avian Influenza in India
Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI), commonly known as Bird Flu, was first detected in India in the state of Maharashtra in February 2006. Since then, the country has experienced annual outbreaks of HPAI in different regions, leading to substantial economic losses. The disease has been reported in 24 states and union territories, resulting in the culling of over 9 million birds to control its spread.
India's approach to controlling HPAI follows a "detect and cull" policy as outlined in the National Action Plan for Prevention, Control, and Containment of Avian Influenza (revised - 2021). This comprehensive response includes the humane destruction of infected and exposed animals, eggs, feed, litter, and other contaminated materials. Additionally, measures such as restricting the movement of poultry and poultry products, disinfection and clean-up of infected premises, and a Post-Operative Surveillance Plan (POSP) have been implemented. It's important to note that vaccination against HPAI is not permitted in India.
Compartmentalization: A Key Control Measure
Despite these challenges, India has taken a proactive approach to mitigate the risks associated with HPAI by adopting the concept of poultry compartmentalization. Compartmentalization is a crucial tool that enhances animal health, reduces the risk of disease outbreaks within and outside the compartment, and facilitates the trade of poultry and poultry-related products.
Approval of Self-Declaration by WOAH
The Department of Animal Husbandry & Dairying, Government of India, has submitted a self-declaration of freedom from High Pathogenicity Avian Influenza in 26 poultry compartments to the World Organisation for Animal Health (WOAH). On October 13, 2023, the self-declaration was approved by WOAH, coinciding with World Egg Day. This declaration is now publicly available on the WOAH website here(https://www.woah.org/app/uploads/2023/10/2023-10-india-hpai-compartments-eng.pd)
These poultry compartments are located in four states of India, namely Maharashtra, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, and Chhattisgarh. This recognition by WOAH signifies India's commitment to international biosecurity standards and will contribute to enhancing the export potential of Indian poultry and poultry products, including meat and eggs. India, as the third-largest producer of eggs (129.60 billion) and the fifth-largest producer of poultry meat (4.47 million tonnes) globally, is poised to capitalize on this achievement.
During the 2022-23 fiscal year, India exported poultry and poultry products to 64 countries, generating revenue of 134 million USD. The approval of this self-declaration is expected to open up new opportunities for Indian poultry in the global market, contributing to the country's economic growth.