আয়ুষ
কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে উদ্বোধন কৰিলে পশ্চিম অঞ্চলৰ ছখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আঞ্চলিক পৰ্যালোচনা বৈঠক
জন ভাগীদাৰীৰ জৰিয়তে আমি সকলোকে একত্ৰিত কৰি আয়ুষক জন আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তুলিব পাৰোঁ : শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
আমি ফলাফলক উৎপাদনতকৈ অধিক মূল্য দি তাক অৰ্থপূৰ্ণ পৰিমাপ হিচাপে গুৰুত্ব দিব লাগিব; ড০ মুঞ্জপাৰা মহেন্দ্ৰভাই
09 OCT 2023 4:52PM by PIB Guwahati
পূব, মধ্য আৰু দক্ষিণ মণ্ডলৰ পিছত পশ্চিম অঞ্চলৰ বাবে ছখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছনৰ আঞ্চলিক পৰ্যালোচনা বৈঠক আজি ম্বাইত অনুষ্ঠিত কৰা হয়। বৈঠকত ৰাজস্থান, গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল - আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি, দমন আৰু দিউৰ বিষয়া আৰু আয়ুষৰ প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
বৈঠকৰ শুভাৰম্ভ কৰে কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ আৰু বন্দৰ, জাহাজ তথা জলপথ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে। কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ আৰু মহিলা আৰু শিশু বিকাশ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ মুঞ্জপাৰা মহেন্দ্ৰভাইৰ লগতে আয়ুষ বৈদ্যৰ সচিব ৰাজেশ কোটেছাও অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থাকে।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ মুখ্য কাৰ্যসূচী হিচাপে ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছনৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, "আয়ুষ স্বাস্থ্য সেৱাৰ সুবিধা শক্তিশালী আৰু উন্নত কৰি জনসাধাৰণক প্ৰয়োজনীয় বিকল্প প্ৰদান কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছন (এনএএম) ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।"
আয়ুষক সকলোৰে বাবে উপলব্ধ কৰাৰ বিষয়ত গুৰুত্বৰ আৰোপ কৰি কৰি তেওঁ কয়, "জন ভাগীদাৰীৰ জৰিয়তে এই স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰণালীটো তৃণমূল পৰ্যায়ত উপলব্ধ কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছনৰ জৰিয়তে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ সমৰ্থন প্ৰদান কৰাটো এক দায়িত্ব।"
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সংহত স্বাস্থ্য সেৱাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে, "জনসাধাৰণক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰাৰ বাবে আধুনিক আৰু পৰম্পৰাগত ঔষধ প্ৰণালীএকেলগে প্ৰচলিত হ’ব লাগিব।"
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ বিষয়ে প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ ভূমিকাৰ কথা স্বীকাৰ কৰি কয় যে জামনগৰত পৰম্পৰাগত ঔষধৰ গোলকীয় কেন্দ্ৰ স্থাপনে ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰমাণ আধাৰিত পৰম্পৰাগত ঔষধ প্ৰণালীৰ বিকাশৰ নতুন দিশ মুকলি কৰিছে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছনৰ দৰে ফ্লেগশ্বিপ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে আমি নিশ্চিত কৰিছো যে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ লাভালাভ প্ৰতিটো কোণত উপলব্ধ হৈছে।
অনুষ্ঠানত ড০ মুঞ্জপাৰা মহেন্দ্ৰভাইয়ে কয়, "মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমি ফলাফলক উৎপাদনতকৈ অধিক মূল্য দি তাক অৰ্থপূৰ্ণ পৰিমাপ হিচাপে গুৰুত্ব দিব লাগিব। আমি আমাৰ কৰ্মসূচীৰ পৰিকল্পনা, কাৰ্যকৰীকৰণ আৰু প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুতকৰিবলৈ আমাৰ ৰণনীতি আৰু কৌশলবোৰ পুনৰ সংৰেখিত কৰিব লাগিব পাৰে, যিয়ে ফলাফলৰ পৰিমাপ সহজ কৰি তুলিব। মই নিশ্চিত যে এনে আলোচনাই আমাক ইজনে সিজনৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কৰ্মৰাজিৰ অনুশীলনৰ পৰা শিকিবলৈ আৰু আমাৰ সকলোৰে মাজত এক শক্তিশালী বন্ধন গঢ়ি তোলাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।"
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব বৈদ্য ৰাজেশ কোটেছাই ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছনৰ আঞ্চলিক পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ বিষয়ে কয়, "ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছন হৈছে দেশৰ আয়ুষ প্ৰণালীৰ বিকাশ আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰৰ জৰিয়তে ৰূপায়ণ কৰা আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ এক মুখ্য আঁচনি। এনএএম আঁচনিৰ বাবে বাজেটৰ ব্যৱস্থাও ৮০০ কোটিৰ পৰা ১২০০ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে। মন্ত্ৰালয়ে পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ পৰা সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে ইখনৰ পিছত সিখন পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ আয়োজন কৰিছে আৰু পৰ্যালোচনা বৈঠকত বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, আয়ুক্ত আৰু মিছন সঞ্চালকসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছে তথা পৰ্যালোচনাৰ সময়ত ফলপ্ৰসূ আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছে।"
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰীমতী কবিতা গাৰ্গে এতিয়ালৈকে আয়ুষৰ অগ্ৰগতি আৰু ২০২৫ চনৰ বাবে আয়ুষৰ কৰ্মসূচী সন্দৰ্ভত এক প্ৰেজেণ্টেচন আগবঢ়ায়।
উদ্বোধনী অধিৱেশনখনত উমৈহতীয়া যোগ প্ৰটোকল অনুসৰি ৫ মিনিটৰ ৱাই-ব্ৰেক (যোগ বিৰতি)ৰ জড়িয়তে সমাপ্ত হয়।
ইয়াৰ পিছতে আৰম্ভ হোৱা মতবিনিময় কাৰ্যসূচীত মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, ৰাজস্থান, গুজৰাট, আন্দামান আৰু নিকোবৰৰ লগতে দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি , দমন আৰু দিউৰ প্ৰতিনিধিসকলে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ অঞ্চলত ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছনৰ বিতং অৱলোকন উপস্থাপন কৰে আৰু এই সন্দৰ্ত লব্ধ অগ্ৰগতি , সফলতাৰ কাহিনী আদিৰ লগতে উপলব্ধ জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদান আদি বিষয়ত চৰ্চা কৰে।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ গৱেষণা পৰিষদ/ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহে বিভিন্ন বিষয় উপস্থাপন কৰাৰ লগতেসকলো অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে বিৰতিৰ সময়ত ৱাই-ব্ৰেক- এক পাঁচ মিনিটৰ উমৈহতীয়া যোগ প্ৰটোকল পালন কৰে।

AYUSH
Union Ayush Minister Shri Sarbananda Sonowal inaugurates regional review meeting of six States/UT’s of western region
Through Jan Bhagidari, we can make Ayush a Jan Andolan - bringing all together: Shri Sarbananda Sonowal
We have to emphasize outcomes as a more meaningful measure of programme value than output; Dr. Munjpara Mahendrabhai
09 OCT 2023 4:52PM by PIB Delhi
The Regional Review Meeting, fourth in the row after Eastern, Madhya and Southern zone, on National Ayush Mission for six States/UTs, organised in Mumbai today brought together officials and representatives of Ayush from states of Rajasthan, Gujarat, Maharashtra, Goa and UTs - Andaman & Nicobar Islands, Dadra & Nagar Haveli, Daman & Diu.
This meeting was inaugurated by Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal . The Union Minister of State for Ayush & Women and Child Development, Dr Munjpara Mahendrabhai along with secretary of Ayush Vaidya Rajesh Kotecha also graced the occasion.
Talking about National Ayush Mission as the flagship program of the Ministry of Ayush Shri Sarbananda Sonowal said, “National Ayush Mission (NAM) is being implemented with the vision and objectives to provide Ayush health care services throughout the country by strengthening and improving Ayush health care facilities, to provide informed choice to the needy public.”
Highlighting the importance of making Ayush available for all, he said, “It is a shared responsibility to channelise the support offered to States/UTs through National Ayush Mission to make this healthcare system available at grass-root level through Jan Bhagidari. “
The Union Minister laid emphasis on Integrative health care and said that, “ Modern and Traditional Medicine systems will have to go hand in hand to provide the best health care to the people. “
The Union Minister also recognized the role World Health Organisation and Government of India in playing in propagating Traditional Medicine and said that the establishment of Global Centre of Traditional Medicine in Jamnagar Gujarat has opened new vistas of growth of scientific and evidence based Traditional Medicine systems of India, and through flagship program like National Ayush Mission we are making sure that the benefits of traditional medicine reaches to every nook and corner of the country.
On this occasion, Dr. Munjpara Mahendrabhai, said, “I believe we have to emphasize outcomes as a more meaningful measure of programme value than output. We may have to realign our strategies and techniques to plan, execute and report our performance that facilitates measure of outcomes. I am confident that such discussions will give us an opportunity to learn from each other's best practices and build a strong bonding among all of us.”
Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush sharing details about the Regional Review Meetings undertaken for National Ayush Mission said, “National Ayush Mission is a flagship scheme of Ministry of Ayush being implemented through State/UT Governments for development and promotion of Ayush systems in the country. The budgetary provisions for the NAM Scheme has also increased from 800 crore to 1200 crore. The Ministry has organised one-to-one review meetings with all States/UTs from The review meetings were attended by the Senior Officers, Commissioners and Mission Directors of different States/UTs and fruitful discussions were held during the review.”
Joint Secretary, Ministry of Ayush, Ms. Kavita Garg made a presentation on the progress of Ayush so far and the roadmap for Ayush for 2025.
The inaugural session concluded with a 5-minute Y-Break (Yoga Break) Common Yoga Protocol.
The program then had interactive session where Maharashtra, Goa, Rajasthan, Gujarat, Andaman & Nicobar along with Dadra and Nagar Haveli and Daman &Diu presented detailed overview of National Ayush Mission in their respective region and deliberated on the salient points, way forward, success stories etc. as a part of knowledge sharing.
There were presentations by participating Research Councils/National Institutes of the Ministry of Ayush, and all the participants also observed Y-Break- a five-minute common Yoga Protocol during the breaks.