Ministry of Coal
NLC India Ltd secures 810 MW Grid Connected Solar Photovoltaic Power Project in Rajasthan
09 OCT 2023 12:34PM by PIB Delhi
NLC India Limited, a Navratna Central Public Sector Undertaking (CPSE) under the Ministry of Coal has won 810 MW Solar PV project capacity from Rajasthan Rajya Vidyut Nigam Limited (RRVUNL).
NLCIL has successfully garnered the entire capacity of the 810 MW tender floated by RRVUNL in December 2022, for developing the project RRVUNL’s 2000 MW Ultra Mega Solar Park at Pugal Tehsil, Bikaner District, Rajasthan. The Letter of Intent for this project has been issued by RRVUNL. This achievement marks a significant step forward in NLCIL's commitment to clean and sustainable energy solutions.
The land for the project and the power evacuation system connected to STU will be offered by RVUNL, paving the way for completion of the project at shorter period. This is the largest Renewable project to be developed by the company. With this project, the capacity of power project in Rajasthan will be 1.36 GW including 1.1 GW of green power, bringing economies of scale and optimized fixed costs.
Considering the good Solar radiation at Rajasthan, the higher CUF for the project is possible and will generate green power of more than 50 Billion Units and offsets more than 50,000 tonnes of carbon dioxide emissions during the life of the project.
Currently, the company is establishing 50 MW Solar project at Mined out land, 200 MW Solar project under CPSU scheme on Pan-India basis, 300 MW Solar project under CPSU Scheme at Barsingsar, Bikaner District & 600 MW Solar project at Khavda Solar project, Bhuj District, Gujarat.
Shri Prasanna Kumar Motupalli, CMD, said that the company was the first CPSU to install 1 GW of RE capacity and NLCIL is currently developing 2 GW RE capacity across India including this project with target to reach more than 6 GW RE capacity by 2030, in line with the commitment of the Govt. of India, augmenting RE capacity addition.
About NLCIL:
For more than six decades, NLC India Limited has been a forerunner amongst the Public Sector Enterprises in the country in the energy sector, contributing to a lion's share in lignite production and significant share in thermal and renewable energy generation. For more information visit https://www.nlcindia.in

কয়লা মন্ত্ৰালয়
এন এল চি ইণ্ডিয়া লিমিটেডে ৰাজস্থানত ৮১০ মেগাৱাট গ্ৰিড সংযোজিত সৌৰ ফটোভল্টেইক শক্তি প্ৰকল্প সুৰক্ষিত কৰিছে
09 OCT 2023 12:34PM by PIB Guwahati
কয়লা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত নৱৰত্ন কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠান এনএলচি ইণ্ডিয়া লিমিটেডে ৰাজস্থান ৰাজ্যিক বিদ্যুৎ নিগম লিমিটেডৰ (আৰ আৰ ভি ইউ এন এল) পৰা ৮১০ মেগাৱাট সৌৰ পি ভি প্ৰকল্প ক্ষমতা লাভ কৰিছে।
ৰাজস্থানৰ বিকানেৰ জিলাৰ পুগাল তহচিলত আৰ আৰ ভি ইউ এন এলৰ ২০০০ মেগাৱাটৰ আল্ট্ৰা মেগা সৌৰ উদ্যান প্ৰকল্পটো উন্নয়নৰ বাবে ২০২২ চনৰ ডিচেম্বৰত আৰ আৰ ভি ইউ এন এলে উত্থাপন কৰা ৮১০ মেগাৱাটৰ নিবিদাৰ সম্পূৰ্ণ ক্ষমতা এন এল চি আই এলে সফলতাৰে সংগ্ৰহ কৰিছে। এই প্ৰকল্পটোৰ বাবে অভিপ্ৰায় পত্ৰ আৰ আৰ ভি ইউ এন এলৰ দ্বাৰা জাৰী কৰা হৈছে। এই সাফল্যই এন এল চি আই এলৰ পৰিষ্কাৰ আৰু বহনক্ষম শক্তি সমাধানৰ প্ৰতি থকা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ক্ষেত্ৰত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে।
প্ৰকল্পটোৰ বাবে ভূমি আৰু সুৰক্ষিত দূৰসংযোগ একক অৰ্থাৎ এছ টি ইউৰ সৈতে সংযোজিত বিদ্যুৎ স্থানান্তৰ প্ৰণালী ৰাজস্থান ৰাজ্যিক বিদ্যুৎ নিগম লিমিটেডৰ দ্বাৰা আগবঢ়োৱা হ'ব, যাৰ ফলত প্ৰকল্পটো কম সময়ৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত হ'ব। কোম্পানীৰ দ্বাৰা বিকশিত হোৱা এইটো আটাইতকৈ ডাঙৰ নৱীকৰণযোগ্য প্ৰকল্প। এই প্ৰকল্পৰ সৈতে ৰাজস্থানত বিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ ক্ষমতা ১.৩৬ গিগাৱাট হ'ব। ইয়াৰ ভিতৰত ১.১ গিগাৱাট সেউজ শক্তি আছে, যাৰ ফলত অৰ্থনীতিৰ পৰিমাণ আৰু স্থিৰ ব্যয় অনুকূলিত হ'ব।
ৰাজস্থানত ভাল সৌৰ বিকিৰণৰ কথা বিবেচনা কৰি, প্ৰকল্পটোৰ বাবে উচ্চ বাণিজ্যিকভাৱে উপযোগী কাৰ্যকলাপ অৰ্থাৎ চি ইউ এফ সম্ভৱ আৰু ই ৫০ বিলিয়ন ইউনিটতকৈ অধিক সেউজ শক্তি উৎপাদন কৰাৰ লগতে প্ৰকল্পটোৰ জীৱনকালত ৫০,০০০ টনতকৈও অধিক কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন ৰক্ষা কৰিব।
বৰ্তমান কোম্পানীটোৱে খনন কৰা ভূমিত ৫০ মেগাৱাট সৌৰ প্ৰকল্প, সমগ্ৰ ভাৰতত কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠান অৰ্থাৎ চি পি এছ ইউ আঁচনিৰ অধীনত ২০০ মেগাৱাট সৌৰ প্ৰকল্প, বিকানেৰ জিলাৰ বৰিংচাৰত চি পি এছ ইউ আঁচনিৰ অধীনত ৩০০ মেগাৱাট সৌৰ প্ৰকল্প আৰু গুজৰাটৰ ভুজ জিলাৰ খাৱদা সৌৰ প্ৰকল্পত ৬০০ মেগাৱাট সৌৰ প্ৰকল্প স্থাপন কৰি আছে।
মুখ্য পৰিচালন সঞ্চালক শ্ৰীপ্ৰসন্ন কুমাৰ মতুপল্লীয়ে কয় যে কোম্পানীটো হৈছে ১ গিগাৱাট আৰ ই ক্ষমতা স্থাপন কৰা প্ৰথম চি পি এছ ইউ আৰু এন এল চি আই এলে বৰ্তমান ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসৰি ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৬ গিগাৱাট আৰ ই ক্ষমতাতকৈ অধিক ক্ষমতা প্ৰাপ্ত কৰাৰ লক্ষ্যৰে এই প্ৰকল্পটোকে ধৰি সমগ্ৰ ভাৰতত ২ গিগাৱাট আৰ ই ক্ষমতা বিকাশ কৰি আছে। আৰ ই ক্ষমতা সংযোজন বৃদ্ধি কৰা।
এন এল চি আই এলৰ বিষয়ে:
ছয় দশকৰো অধিক সময় ধৰি এন এল চি ইণ্ডিয়া লিমিটেড শক্তি খণ্ডত দেশৰ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহৰ মাজত আগশাৰীত থিয় হৈ আছে, যি লিগ্নাইট উৎপাদনৰ সিংহভাগ আৰু তাপ আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদনত গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশৰ তত্বাৱধান কৰে। অধিক তথ্যৰ বাবে https://www.nlcindia.in সাক্ষাৎ কৰক