প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজস্থানৰ চিত্তৰগড়ত প্ৰায় ৭,০০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“ৰাজস্থান এনে এখন ৰাজ্য য’ত অতীতৰ উত্তৰাধিকাৰ, বৰ্তমানৰ শক্তি আৰু ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনা আছে”
“ৰাজস্থানৰ উন্নয়ন ভাৰত চৰকাৰৰ বাবে এক বৃহৎ অগ্ৰাধিকাৰ”
“ৰাজস্থানৰ ইতিহাসে আমাক শিকাইছে যে আমি সাহস, গৌৰৱ আৰু উন্নয়নেৰে আগবাঢ়িব লাগে”
“পূৰ্বতে যিবোৰ অঞ্চল আৰু শ্ৰেণী বঞ্চিত আৰু পিছপৰা আছিল, আজি সেইবোৰৰ উন্নয়ন দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ”
02 OCT 2023 12:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাজস্থানৰ চিত্তৰগড়ত প্ৰায় ৭,০০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰি দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে মেহছানা - ভাটিন্দা - গুৰদাসপুৰ গেছ পাইপলাইন, আবু ৰোডত এইচ পি চি এলৰ এল পি জি প্লাণ্ট, আজমীৰ বটলিং প্লাণ্টত অতিৰিক্ত মজুত, আই অ’ চি এল, ৰে’লৱে আৰু পথ প্ৰকল্প, নাথদ্বাৰাত পৰ্যটনৰ সুবিধা আৰু ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ইনফৰ্মেশ্যন টেকন’লজী, কোটাত স্থায়ী চৌহদ।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাত্মা গান্ধী আৰু লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰীৰ জন্ম বাৰ্ষিকী স্মৰণ কৰে। কালি ১ অক্টোবৰ তাৰিখে দেশজুৰি চলি থকা স্বচ্ছতা অভিযানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ইয়াক গণ আন্দোলনলৈ পৰিণত কৰাৰ বাবে দেশবাসীক ধন্যবাদ জনায়।
স্বচ্ছতা, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক বিকাশৰ দিশত মহাত্মা গান্ধীৰ নীতিসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৯ বছৰত তেওঁৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত এই নীতিসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণৰ দিশত জাতিটোৱে কাম কৰি আহিছে আৰু আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহত ইয়াৰ প্ৰতিফলন ঘটিছে, যাৰ মূল্য ৭০০০ কোটিতকৈ অধিক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ স্বাৰ্থত সমগ্ৰ দেশতে গেছ পাইপলাইন স্থাপনৰ এক অভূতপূৰ্ব অভিযান চলি আছে। ৰাজস্থানত উদ্যোগ আৰু নিয়োগক উত্তৰণ প্ৰদান কৰিব পৰা মেহছানা - ভাটিন্দা - গুৰদাসপুৰ গেছৰ পালি-হনুমানগড় অংশ আজি দেশবাসীলৈ উচৰ্গা কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত পাকঘৰত পাইপ গেছ যোগান ধৰাৰ অভিযানকো প্ৰসাৰতা প্ৰদান কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ ৰে’ল আৰু গড়কপ্তানি সম্পর্কীয় প্রকল্পসমূহৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰি মেৱাৰৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব বুলি কয়৷ ইয়াৰ দ্বাৰা নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব বুলিও তেওঁ কয়। আই আই টি কেম্পাছৰ উন্নয়নৰ লগে লগে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে কোটাৰ পৰিচয় শক্তিশালী হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, ৰাজস্থান এনে এখন ৰাজ্য, য’ত অতীতৰ উত্তৰাধিকাৰ, বৰ্তমানৰ শক্তি আৰু ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনা সমাহিত হৈ আছে। নাথদ্বাৰা পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইটো জয়পুৰৰ গোবিন্দ দেৱজী মন্দিৰ, ছিকাৰৰ খাতুশ্যাম মন্দিৰ আৰু ৰাজসামন্দৰ নাথদ্বাৰাক লৈ গঠিত পৰ্যটন চক্ৰ (Tourisyt Circuit) ৰ অংশ। ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাজস্থানৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি পাব আৰু ইয়াৰ পৰ্যটন উদ্যোগ উপকৃত হ’ব।
“ভগৱান কৃষ্ণৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত চিত্তৰগড়ৰ সমীপৰ সাৱৰীয়া ছেঠ মন্দিৰ হৈছে আধ্যাত্মিকতাৰ কেন্দ্ৰ” বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়ালৈ প্ৰতি বছৰে লাখ লাখ তীৰ্থযাত্ৰী সাৱৰীয়া ছেঠক পূজা কৰিবলৈ আহে। ব্যৱসায়ী সমাজৰ মাজত ইয়াৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীন দৰ্শন আঁচনিৰ অধীনত মন্দিৰত আধুনিক সা-সুবিধা সংযোজন কৰা বুলি অৱগত কৰে। লগতে ইয়াত ৱাটাৰ-লেজাৰ শ্ব’, পৰ্যটন সুবিধা কেন্দ্ৰ, এম্ফিথিয়েটাৰ আৰু কেফেটেৰিয়াৰ উদাহৰণো দাঙি ধৰে। এই উন্নয়নে তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ বাবে অধিক সুবিধাৰ সংযোজন কৰিব বুলিও তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব সহকাৰে কয় যে “ৰাজস্থানৰ উন্নয়ন ভাৰত চৰকাৰৰ বাবে এক বৃহৎ অগ্ৰাধিকাৰ। আমি ৰাজস্থানৰ এক্সপ্ৰেছৱে’, ঘাইপথ আৰু ৰে’লৱেৰ দৰে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে’ই হওক, অমৃতসৰ-জামনগৰ এক্সপ্ৰেছৱে’ই হওক, এইবোৰে ৰাজস্থানৰ লজিষ্টিক খণ্ডক নতুন শক্তি দিবলৈ গৈ আছে।” শেহতীয়াকৈ যাত্ৰা মুকলি কৰা উদয়পুৰ-জয়পুৰ বন্দে ভাৰত ৰে’লৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। ভাৰতমালা প্ৰকল্পৰ অন্যতম বৃহৎ হিতাধিকাৰী ৰাজস্থান বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
“ৰাজস্থানৰ ইতিহাসে আমাক শিকাইছে যে আমি সাহস, গৌৰৱ আৰু উন্নয়নেৰে আগবাঢ়িব লাগে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ আৰু কয় “আজিৰ ভাৰতেও একেই কাম কৰি আছে। সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰে আমি এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াত নিয়োজিত হৈছো। যিবোৰ অঞ্চল আৰু শ্ৰেণী আগতে বঞ্চিত আৰু পিছপৰা আছিল, আজি সেইবোৰৰ উন্নয়ন দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ।” যোৱা ৫ বছৰে দেশত সফলতাৰে চলি থকা আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচীৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই অভিযানৰ অধীনত মেৱাৰ আৰু ৰাজস্থানৰ বহু জিলাও গঢ়ি তোলা হৈছে। তেওঁ লগতে কয়, আৰু এঢাপ আগুৱাই গৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এতিয়া আকাংক্ষিত ব্লক চিনাক্তকৰণ আৰু ইয়াৰ দ্ৰুত বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আগন্তুক সময়ত এই অভিযানৰ অধীনত ৰাজস্থানৰ বহু ব্লক বা খণ্ড উন্নয়ন কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ কয়।
নিস্পেষিতজনক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ স্বাৰ্থত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সজীৱ গাঁও কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “যিবোৰ সীমান্তৱৰ্তী গাঁওক অন্তিম বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, আমি এতিয়া সেইবোৰক প্ৰথম গাঁও বুলি গণ্য কৰি উন্নয়ন কৰি আছো। ৰাজস্থানৰ কেইবা ডজন সীমান্তৱৰ্তী গাঁও ইয়াৰ দ্বাৰা যথেষ্ট উপকৃত হোৱাটো নিশ্চিত”।
পটভূমি
গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতিৰ প্ৰসাৰৰ আন এক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে মেহছানা - ভাটিণ্ডা - গুৰদাসপুৰ গেছ পাইপলাইন দেশবাসীলৈ উচৰ্গা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। প্ৰায় ৪৫০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে এই পাইপলাইন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আবু ৰোডস্থিত এইচ পি চি এলৰ এল পি জি প্লাণ্টো দেশবাসীলৈ উচৰ্গা কৰে। এই উদ্যোগটোৱে বছৰি ৮৬ লাখ চিলিণ্ডাৰৰ বটলিং কৰি বিতৰণ কৰিব আৰু ইয়াৰ ফলত বছৰি চিলিণ্ডাৰ কঢ়িয়াই নিয়া ট্ৰাকসমূহৰ চলাচল প্ৰায় ০.৭৫ মিলিয়ন কিলোমিটাৰ হ্ৰাস পাব, যিয়ে বছৰি প্ৰায় ০.৫ মিলিয়ন টন CO2 নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব। তেওঁ একেস্থানতে আই অ’ চি এলৰ আজমীৰ বটলিং প্লাণ্টৰ অতিৰিক্ত ষ্ট’ৰেজো দেশবাসীলৈ উচৰ্গা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৪৮০ কোটিতকৈ অধিক ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ কৰা দাৰাহ-ঝলাৱাৰ-তীন্ধাৰ অংশৰ ১২ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ (নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ৫২)ত থকা ৪ লেনযুক্ত পথ দেশবাসীলৈ উচৰ্গা কৰে। এই প্ৰকল্পই কোটা আৰু ঝালাৱাৰ জিলাৰ খনিৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ সহজ কৰি তোলাত সহায় কৰিব। তদুপৰি, পিছলৈ ছাৱাই মাধোপুৰত ৰে’লৱে অভাৰ ব্ৰীজ (আৰ অ’ বি) দুটা লেনৰ পৰা চাৰিলেনলৈ নিৰ্মাণ আৰু বহল কৰাৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হ’ব। এই প্ৰকল্পই যান-জঁটৰ সমস্যাৰ পৰা সকাহ প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীলৈ উচৰ্গা কৰা ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত চিত্তৰগড় - নিমাছ ৰে’লপথ আৰু কোটা – চিত্তৰগড় বৈদ্যুতিক ৰে’ল লাইন দুগুণ কৰাৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে। ৬৫০ কোটিতকৈও অধিক ব্যয় সাপেক্ষে এই প্ৰকল্পসমূহ সম্পূর্ণ কৰি অঞ্চলটোৰ ৰে’ল আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰা হ’ব৷ ৰাজস্থানৰ ঐতিহাসিক স্থানসমূহলৈও পৰ্যটন বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীন দৰ্শন আঁচনিৰ অধীনত নাথদ্বাৰাত নিৰ্মাণ কৰি উলিওৱা পৰ্যটনৰ সুবিধাসমূহ দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। সন্ত বল্লাভাচাৰ্যই প্ৰচাৰ কৰা পুষ্টিমাৰ্গৰ লাখ লাখ অনুগামীৰ বিশ্বাসৰ প্ৰধান কেন্দ্ৰ এই নাথদ্বাৰ। নাথদ্বাৰত আধুনিক ‘পৰ্যটকৰ ব্যাখ্যা আৰু সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ’ গঢ়ি তোলা হৈছে, য’ত পৰ্যটকে শ্ৰীনাথজীৰ জীৱনৰ বিভিন্ন দিশৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় তথ্য প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান, কোটাৰ স্থায়ী চৌহদটোও জাতিটোৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth about Rs 7,000 crore in Chittorgarh, Rajasthan
“Rajasthan is a state that has legacy of the past, strength of the present and possibilities of the future”
“Development of Rajasthan is a huge priority for the Government of India”
“The history of Rajasthan teaches us that we should move forward with bravery, glory and development”
“The areas and classes which were deprived and backward in the past, today their development is the priority of the country”
02 OCT 2023 12:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth about Rs 7,000 crore in Chittorgarh, Rajasthan. The projects include the Mehsana - Bhatinda - Gurdaspur Gas Pipeline, the LPG Plant of HPCL at Abu Road, additional storage at the Ajmer Bottling Plant, IOCL, Railway and Road projects, tourism facilities at Nathdwara and the permanent campus of Indian Institute of Information Technology, Kota.
Addressing the gathering, the Prime Minister remembered the birth anniversaries of Mahatma Gandhi and Lal Bahadur Shastri. He highlighted the cleanliness campaign that took place yesterday on 1st October around the country and thanked citizens for making it into a mass movement.
Highlighting the principles of Mahatma Gandhi towards cleanliness, self-reliance and competitive development, the Prime Minister said that the nation has worked towards the expansion of these principles laid down by him in the last 9 years and highlighted its reflection in the development projects of today worth more than Rs 7000 crores.
The Prime Minister said that in order to strengthen the gas-based economy, an unprecedented campaign to lay gas pipelines throughout the country is going on. Pali-Hanumangarh section of Mehsana - Bhatinda - Gurdaspur Gas was dedicated today that will push industry and employment in Rajasthan. This will also give a push to the campaign to provide piped gas in the kitchens, he said.
The Prime Minister also touched upon the railway and road related projects of today and emphasized that they will make the lives of the people of Mewar easier. He said that it would create new employment opportunities. With the development of the IIIT Campus, the Prime Minister noted, Kota’s identity as an education hub will be strengthened.
Prime Minister Modi said, Rajasthan is a state that has a legacy of the past, the strength of the present and possibilities of the future. Referring to Nathdwara tourist and cultural center, the Prime Minister said this is part of the tourist circuit comprising Jaipur’s Govind Dev Ji temple, Khatu Shyam Mandir of Sikar and Nathdwara in Rajsamand. This will enhance the glory of Rajasthan and benefit the tourism industry.
“The Sawariya Seth Temple near Chittorgarh which is dedicated to Lord Krishna is a center for spirituality”, the Prime Minister remarked as he noted that lakhs of pilgrims turn up every year to worship Sawariya Seth. Highlighting its significance among the business owners' community, the Prime Minister informed that modern facilities have been added to the temple under the Swadesh Darshan scheme and gave examples of a water-laser show, a tourist facility center, an amphitheater and a cafeteria. He expressed confidence that these developments would add more convenience for the pilgrims.
The Prime Minister emphasized that “the development of Rajasthan is a huge priority for the Government of India. We have focused a lot on modern infrastructure like expressways, highways and railways in Rajasthan. Be it Delhi-Mumbai Expressway, or Amritsar-Jamnagar Expressway, these are going to give new strength to the logistics sector in Rajasthan.” He also mentioned the Udaipur-Jaipur Vande Bharat train that was flagged off recently. Rajasthan is also one of the biggest beneficiaries of the Bharatmala project, he added.
“The history of Rajasthan teaches us that we should move forward with bravery, glory and development”, the Prime Minister underlined. He continued “Today's India is also doing the same. With everyone's efforts, we are engaged in building a developed India. The areas and classes which were deprived and backward in the past, today their development is the priority of the country.” Referring to the Aspirational District Program that has been running successfully in the country for the last 5 years, the Prime Minister informed that many districts of Mewar and Rajasthan are also being developed under this campaign. He informed that going a step further, the central government is now focusing on identifying aspiring blocks and their rapid development. In the coming time, many blocks of Rajasthan will also be developed under this campaign, he said.
In order to give priority to the underprivileged, the Prime Minister informed that the Central Government has also started the Vibrant Village Programme. “The border villages which were considered the last, we are now developing them by considering them as the first villages. Dozens of border villages of Rajasthan are sure to benefit greatly from this”, Shri Modi said.
Background
In yet another step to promote a gas-based economy, the Mehsana - Bhatinda - Gurdaspur Gas Pipeline was dedicated by the Prime Minister. The pipeline has been built at a cost of about Rs. 4500 crores. The Prime Minister also dedicated the LPG Plant of HPCL at Abu Road. This plant will bottle and distribute 86 lakh cylinders per annum and will also result in a net reduction in the running of trucks carrying cylinders per annum by around 0.75 million Km, which will help reduce about 0.5 million tons of CO2 emission per annum. He also dedicated additional storage at Ajmer Bottling Plant, IOCL.
The Prime Minister dedicated a 4-lane road on NH-12 (New NH-52) on the Darah-Jhalawar-Teendhar section, which has been constructed at a cost of more than Rs 1480 crores. This project will help ease the transportation of the produce of mines from Kota and Jhalawar districts. Further, the foundation stone for constructing and widening the Railway Over Bridge (ROB) from two-lane to four-lane in Sawai Madhopur will also be laid. This project will help provide relief from the problem of traffic jams.
The railway projects dedicated to the nation by the Prime Minister include the projects involving the doubling of the Chittorgarh - Neemuch Railway line and Kota – Chittorgarh Electrified Railway line. These projects have been completed at a cost of more than Rs 650 crores and will strengthen rail infrastructure in the region. They will also boost tourism to historic sites in Rajasthan.
The Prime Minister dedicated tourism facilities developed at Nathdwara under the Swadesh Darshan Scheme. Nathdwara is the major center of faith for millions of followers of the Pushtimarg propagated by Saint Vallabhacharya. A modern 'tourist interpretation and cultural center' has been developed at Nathdwara, where tourists can experience various facets of the life of Shrinathji. Further, the Prime Minister also dedicated the permanent campus of Indian Institute of Information Technology, Kota to the nation.