Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth about Rs 7,000 crore in Chittorgarh, Rajasthan
“Rajasthan is a state that has legacy of the past, strength of the present and possibilities of the future”
“Development of Rajasthan is a huge priority for the Government of India”
“The history of Rajasthan teaches us that we should move forward with bravery, glory and development”
“The areas and classes which were deprived and backward in the past, today their development is the priority of the country”
02 OCT 2023 12:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth about Rs 7,000 crore in Chittorgarh, Rajasthan. The projects include the Mehsana - Bhatinda - Gurdaspur Gas Pipeline, the LPG Plant of HPCL at Abu Road, additional storage at the Ajmer Bottling Plant, IOCL, Railway and Road projects, tourism facilities at Nathdwara and the permanent campus of Indian Institute of Information Technology, Kota.
Addressing the gathering, the Prime Minister remembered the birth anniversaries of Mahatma Gandhi and Lal Bahadur Shastri. He highlighted the cleanliness campaign that took place yesterday on 1st October around the country and thanked citizens for making it into a mass movement.
Highlighting the principles of Mahatma Gandhi towards cleanliness, self-reliance and competitive development, the Prime Minister said that the nation has worked towards the expansion of these principles laid down by him in the last 9 years and highlighted its reflection in the development projects of today worth more than Rs 7000 crores.
The Prime Minister said that in order to strengthen the gas-based economy, an unprecedented campaign to lay gas pipelines throughout the country is going on. Pali-Hanumangarh section of Mehsana - Bhatinda - Gurdaspur Gas was dedicated today that will push industry and employment in Rajasthan. This will also give a push to the campaign to provide piped gas in the kitchens, he said.
The Prime Minister also touched upon the railway and road related projects of today and emphasized that they will make the lives of the people of Mewar easier. He said that it would create new employment opportunities. With the development of the IIIT Campus, the Prime Minister noted, Kota’s identity as an education hub will be strengthened.
Prime Minister Modi said, Rajasthan is a state that has a legacy of the past, the strength of the present and possibilities of the future. Referring to Nathdwara tourist and cultural center, the Prime Minister said this is part of the tourist circuit comprising Jaipur’s Govind Dev Ji temple, Khatu Shyam Mandir of Sikar and Nathdwara in Rajsamand. This will enhance the glory of Rajasthan and benefit the tourism industry.
“The Sawariya Seth Temple near Chittorgarh which is dedicated to Lord Krishna is a center for spirituality”, the Prime Minister remarked as he noted that lakhs of pilgrims turn up every year to worship Sawariya Seth. Highlighting its significance among the business owners' community, the Prime Minister informed that modern facilities have been added to the temple under the Swadesh Darshan scheme and gave examples of a water-laser show, a tourist facility center, an amphitheater and a cafeteria. He expressed confidence that these developments would add more convenience for the pilgrims.
The Prime Minister emphasized that “the development of Rajasthan is a huge priority for the Government of India. We have focused a lot on modern infrastructure like expressways, highways and railways in Rajasthan. Be it Delhi-Mumbai Expressway, or Amritsar-Jamnagar Expressway, these are going to give new strength to the logistics sector in Rajasthan.” He also mentioned the Udaipur-Jaipur Vande Bharat train that was flagged off recently. Rajasthan is also one of the biggest beneficiaries of the Bharatmala project, he added.
“The history of Rajasthan teaches us that we should move forward with bravery, glory and development”, the Prime Minister underlined. He continued “Today's India is also doing the same. With everyone's efforts, we are engaged in building a developed India. The areas and classes which were deprived and backward in the past, today their development is the priority of the country.” Referring to the Aspirational District Program that has been running successfully in the country for the last 5 years, the Prime Minister informed that many districts of Mewar and Rajasthan are also being developed under this campaign. He informed that going a step further, the central government is now focusing on identifying aspiring blocks and their rapid development. In the coming time, many blocks of Rajasthan will also be developed under this campaign, he said.
In order to give priority to the underprivileged, the Prime Minister informed that the Central Government has also started the Vibrant Village Programme. “The border villages which were considered the last, we are now developing them by considering them as the first villages. Dozens of border villages of Rajasthan are sure to benefit greatly from this”, Shri Modi said.
Background
In yet another step to promote a gas-based economy, the Mehsana - Bhatinda - Gurdaspur Gas Pipeline was dedicated by the Prime Minister. The pipeline has been built at a cost of about Rs. 4500 crores. The Prime Minister also dedicated the LPG Plant of HPCL at Abu Road. This plant will bottle and distribute 86 lakh cylinders per annum and will also result in a net reduction in the running of trucks carrying cylinders per annum by around 0.75 million Km, which will help reduce about 0.5 million tons of CO2 emission per annum. He also dedicated additional storage at Ajmer Bottling Plant, IOCL.
The Prime Minister dedicated a 4-lane road on NH-12 (New NH-52) on the Darah-Jhalawar-Teendhar section, which has been constructed at a cost of more than Rs 1480 crores. This project will help ease the transportation of the produce of mines from Kota and Jhalawar districts. Further, the foundation stone for constructing and widening the Railway Over Bridge (ROB) from two-lane to four-lane in Sawai Madhopur will also be laid. This project will help provide relief from the problem of traffic jams.
The railway projects dedicated to the nation by the Prime Minister include the projects involving the doubling of the Chittorgarh - Neemuch Railway line and Kota – Chittorgarh Electrified Railway line. These projects have been completed at a cost of more than Rs 650 crores and will strengthen rail infrastructure in the region. They will also boost tourism to historic sites in Rajasthan.
The Prime Minister dedicated tourism facilities developed at Nathdwara under the Swadesh Darshan Scheme. Nathdwara is the major center of faith for millions of followers of the Pushtimarg propagated by Saint Vallabhacharya. A modern 'tourist interpretation and cultural center' has been developed at Nathdwara, where tourists can experience various facets of the life of Shrinathji. Further, the Prime Minister also dedicated the permanent campus of Indian Institute of Information Technology, Kota to the nation.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী চিত্তোরগরদা লুপা করোর 7000 রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
“রাজস্থান হৌখ্রবা মতমগী অফবা পুৱারি লৈবা, হৌজিক মপাঙ্গল কনবা অমসুং তুংগী খুদোংচাবা কয়া লৈবা রাজ্য অমনি”
“রাজস্থানগী চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎপা হায়বসি ভারত সরকারনা য়াম্না মরুওইনা লৌবা হিরম অমনি”
“থৌনা, অফবা অমসুং চাউখৎপগা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি হায়না রাজস্থানগী পুৱারিনা ঐখোয়দা তাক্লি”
“মমাঙদা চাউখত্তনা লৈরম্বা মফমশিং অমসুং কাংলুপ, ঙসিদি মখোয় চাউখৎহনবা হায়বসি লৈবাক অসিনা মরুওইনা লৌরে”
02 OCT 2023 12:21PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজস্থানগী চিত্তোরগরদা লুপা করোর 7000 রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা মেহসানা-ভতিন্দা-গুর্দাস্পুর গ্যাস পাইপলাইন, অবু রোদতা লৈবা HPCLগী LPG প্লান্ত অমা, অজমের বোত্তলিং প্লান্ত, IOCL, রেলৱেজ অমসুং লম্বীগী প্রোজেকশিং, নাথদ্বারাদা তুরিজমগী খুদোংচাবশিং অমসুং কোতাদা ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী পর্মনেন্ত কেম্পস য়াওরি।
তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাত্মা গান্ধী অমসুং লাল বহাদুর শাস্ত্রিগী মপোক কুমওনশিং নিংশিংখি। ঙরাং ওক্তোবর ১দা লৈবাক্কী মফম কয়াদা পাংথোকখিবা লু-নানবগী খোঙজং অদু মহাক্না পনখি অমসুং মসি মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইহনবগীদমক মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি।
লু-নানবা, মশাগী ওক্নবা পুথোকপা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা মহাত্মা গান্ধীগী ফিদমশিং ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী ফিদমশিং অসি পাকথোক-চাউথোকহন্নবা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈবাক অসিনা থবক তৌরি অমসুং মসি ঙসিগী লুপা করোর 7000 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিদা মমি তারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন অমা শেমগৎনবা, মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা লৈবাক শীনবা থুংনা গ্যাস পাইপলাইনশিং ফুম্বগী থবক পায়খৎলি। ঙসি মীয়ামদা কৎথোকখিবা মেহসানা-ভতিন্দা-গুর্দাস্পুর গ্যাস পাইপলাইনগী হনুমানগর সেক্সন্না রাজস্থান্দা উদোগ চাউখৎহনগনি অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহনগনি। মসিনা চাকখুমশিংদা পাইপতা গ্যাস ফংহনবা হেনগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি হৌদোক্লিবা রেলৱে অমসুং লম্বীগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং অসিনা মেৱার লমদমগী মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহল্লগনি। মসিনা অনৌবা থবক কয়া পীনবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। IIIT কেম্পস শেমগৎপগা লোয়ননা, লাইরিক-লাইশু তম্ফম অমা ওইনা কোতাগী শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজস্থান হৌখ্রবা মতমগী অফবা পুৱারি লৈবা, হৌজিক মপাঙ্গল কনবা অমসুং তুংগী খুদোংচাবা কয়া লৈবা রাজ্য অমনি। নাথদ্বারা তুরিস্ত অমসুং কলচরেল সেন্তর অসি জয়পুরগী গোবিন্দ দেব জি লাইশঙ, সিকারগী খাতু শ্যাম মন্দির অমসুং রাজসামন্দগী নাথদ্বারা য়াওবা তুরিস্ত সর্কুইতকী শরুক অমনি। মসিনা রাজস্থানগী ফজবা হেনগৎহনগনি অমসুং তুরিজম ইন্দস্ত্রিদা কান্নবা পীগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি ভাগবান কৃষ্ণদা কৎথোক্লবা চিত্তোরগর ময়াগী শ্বারিয়া সেথ লাইশঙ অসি স্পিরিচুএলিতিগী মফম অমনি। শ্বারিয়া সেথ খুরুম্নবা চহি খুদিংগী ভক্ত লাখ কয়া লাক্লি। লাইশঙ অসিনা ললোনবশিংদা কান্নবা য়াম্না পীরি। শ্বাদেস দর্সন স্কিমগী মখাদা লাইশঙ অসিদা মতমগা চুনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং হাপচিল্লে অমসুং ৱাতর-লেজর শো অমা, লমকোয়বশিংগী মফম অমা, এম্ফিথিয়েতর অমা অমসুং কেফেতেরিয়া অমা লৈরে। হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসিনা লাই খুরুম্বা লাকপশিংদা হেন্না নুংঙাইহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজস্থানগী চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎপা হায়বসি ভারত সরকারনা য়াম্না মরুওইনা লৌবা হিরম অমনি। রাজস্থান্দা এক্সপ্রেসৱেশিং, হায়ৱেশিং অমসুং রেলৱেশিং শেমগৎনবা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙলে। দিল্লি-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে ওইগেরা, নত্ত্রগা অমৃতশর-জামনাগর এক্সপ্রেসৱে ওইগেরা, মখোয়না রাজস্থান্দা পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন্দা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি। হন্দক উদয়পুর-জয়পুর বন্দে ভারত ত্রেন লমথাখ্রে। ভারতমালা প্রোজেক্কী খ্বাইদগী কান্নবা ফংলবা রাজ্যশিংগী মনুংদা রাজস্থানসু য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি থৌনা, অফবা অমসুং চাউখৎপগা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি হায়না রাজস্থানগী পুৱারিনা ঐখোয়দা তাক্লি। ঙসিগী ভারতসু মসিগা চপ মান্ননা থবক তৌরি। মীয়ামগা লোয়ননা, চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয় থবক তৌরি। মমাঙদা চাউখত্তনা লৈরম্বা মফমশিং অমসুং কাংলুপ, ঙসিদি মখোয় চাউখৎহনবা হায়বসি লৈবাক অসিনা মরুওইনা লৌরে।
হৌখিবা চহি ৫দা লৈবাক অসিদা মাইপাক্না পায়খৎলিবা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রামগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেম্পেন অসিগী মখাদা রাজস্থানগী জিলা কয়া শেমগৎলে। এস্পাইরিং ব্লোকশিং মশক খঙদোকপা অমসুং মখোয় য়াংনা চাউখৎহনবগী থবকশিংদা হৌজিক কেন্দ্র সরকারনা পুক্নিং চঙলে। তুংদা, রাজস্থানগী ব্লোক কয়া কেম্পেন অসিগী মখাদা শেমগৎলগনি।
তোল্লবশিংদা মীৎয়েং চঙবগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেন্দ্র সরকারনা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামশু হৌদোক্লে। মতম অমদা অরোইবনি হায়না খন্নরম্বা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশি, মখোয় অহানবা খুঙ্গংশিংনি হায়না লৌদুনা হৌজিক ঐখোয়না মখোয় শেমগৎলে। রাজস্থানগী ঙমখৈগী খুঙ্গং কয়া মসিদগী কান্নবা শোইদনা ফংগনি।
নুঙগীৱারোল
গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন খুমাং চাউশিলহনবগী অতোপ্পা খোঙথাং অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা মেহসানা-ভতিন্দা-গুর্দাস্পুর গ্যাস পাইপ্লাইনবু মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। পাইপ্লাইন অসি চাউরাক্না লুপা করোর 4500 চঙনা শাখিবনি। প্রধান মন্ত্রীনা অবু রোদতা লৈবা HPCLগী LPG প্লান্ত অমা মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্লান্ত অসিদা বোত্তলিং তৌবগা লোয়ননা চহিদা সিলিন্দর লাখ 86 য়েন্থোকপা ঙমগনি অমসুং সিলিন্দর পুদুনা চৎপা ত্রকশিং চেনবগী চাংদা চহিদা চাউরাক্না মিলিয়ন কিলোমীতর 0.75 হন্থহনবা ঙমগনি, মসিনা মখা তানা CO2 থাদোকপগী চাং চহিদা চাউরাক্না মিলিয়ন তন 0.5 হন্থহনবদা তেংবাংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা অজমর বোত্তলিং প্লান্ত, IOCL দা পোৎ থম্বগী অহেনবা মফমসু মীয়ামদা কৎথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা দরাহ-ঝলাৱর-তীন্ধর সেক্সনগী NH-12 (অনৌবা NH-52)তা লেন মরিগী শোরোকমসু মীয়ামদা কৎথোকখ্রে, হায়রিবা শোরোক অসি লুপা করোর 1480 হেন্না চঙনা শাখিবনি। প্রোজেক্ত অসিনা কোতা অমসুং ঝলাৱর জিলাগী খোনীশিংদগী পুথোকপা পোত্থোকশিং পুথোক পুশিন তৌবদা হেন্না নুংঙাইহল্লগনি। মখা তারকপদা, মহাক্না সৱাই মাধোপুরগী রেলৱে ওভর ব্রিজ (ROB) শাবা অমসুং লেন অনিদগী লেন মরিদা পাকথোক চাউথোকপগী উরেপ উয়ুং তমখি। প্রোজেক্ত অসিনা লম্বী চিনবগী খুদোংচাদবশিং কোকহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখিবা রেলৱে প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা চিত্তোরগর-নীমুক রেলৱে লাইন অমসুং কোতা-চিত্তোরগর ইলেক্ত্রিফাইদ রেলৱে লাইন দব্লিং তৌবগী থবক য়াওবা প্রোজেক্তশিং য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসি লুপা করোর 650 হেন্না চঙদুনা লোইশিনখিবনি অমসুং মসিনা লমদম অসিগী রেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবগা লোয়ননা রাজস্থানগী পুৱারী ওইবা মফমশিংগী তুরিজমসু হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্বদেশ দর্শন স্কিমগী মখাদা নাথদ্বারদা শেমগৎখিবা তুরিজম ফেসিলিতীশিংবু মীয়ামদা খুৎশিন্নখি। নাথদ্বার হায়বসি সন্ত বল্লবচার্য়না হৌদোক্লম্বা পুশ্তিমার্গকী তুং ইনবা মীওই মিলিয়ন কয়াগী মরু ওইবা লাইনীংফম অমনি। মতমগা চুনবা ‘তুরিস্ত ইন্তর্প্রিতেসন অমসুং কলচরেল সেন্তর’ অমসু নাথদ্বারদা শেমগৎলে, মফমসিদা লমকোয়বশিংনা শ্রীনাথজীগী পুন্সিগী ৱাফম কয়া খঙবা অমসুং এক্সপেরিএন্স তৌবা ঙমগনি। মখা তারকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা কোতাদা লৈবা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী পর্মানেন্ত কেম্পস অমসু মীয়ামদা কৎথোকখ্রে।