প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ গোৱালিয়ৰত প্ৰায় ১৯,২৬০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে দেশবাসীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
দিল্লী-বদোদৰা এক্সপ্ৰেছৱে দেশবাসীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে
পিএমএৱাই- গ্ৰামীণৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ২.২ লাখতকৈও অধিক ঘৰৰ গৃহ প্ৰৱেশ আৰম্ভ কৰে আৰু পিএমএৱাই- নগৰৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ঘৰবোৰ উৎসৰ্গা কৰে
জল জীৱন মিছন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ অধীনত ৯টা স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
আইআইটি ইন্দোৰৰ একাডেমিক ভৱন উৎসৰ্গা কৰে আৰু হোষ্টেল আৰু অন্যান্য ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
ইন্দোৰৰ মাল্টি-মডেল লজিষ্টিক পাৰ্কৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
02 OCT 2023 5:29PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ গোৱালিয়ৰত প্ৰায় ১৯,২৬০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু দেশবাসীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে দিল্লী-বদোদৰা এক্সপ্ৰেছৱে, পিএমএৱাইৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ২.২ লাখতকৈও অধিক ঘৰৰ গৃহ প্ৰৱেশ আৰু পিএমএৱাই-নগৰৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ঘৰসমূহৰ উৎসৰ্গা, জল জীৱন মিছন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি মিছনৰ অধীনত ৯ টা স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ, আইআইটি ইন্দোৰৰ শৈক্ষিক ভৱন উৎসৰ্গা আৰু চৌহদত হোষ্টেল আৰু অন্যান্য ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ইন্দোৰত এখন মাল্টি-মডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক স্থাপন কৰা।
এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত উপস্থিত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গোৱালিয়ৰৰ ভূমি সাহসিকতা, আত্মসন্মান, গৌৰৱ, সংগীত, সোৱাদ আৰু সৰিয়হৰ প্ৰতীক। তেওঁ কয় যে এই ভূমিয়ে দেশৰ লগতে সশস্ত্ৰ বাহিনীত সেৱা আগবঢ়োৱা সকলৰ বাবে বহুতো বিপ্লৱী সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে গোৱালিয়ৰৰ ভূমিয়ে শাসকীয় দলৰ নীতি আৰু নেতৃত্বক গঢ় দিছে আৰু ৰাজমাতা বিজয়া ৰাজে সিন্ধিয়া, কুশাভাউ ঠাকৰে আৰু অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ উদাহৰণ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "গোৱালিয়ৰৰ ভূমি নিজেই এক অনুপ্ৰেৰণা"। তেওঁ দেশৰ স্বাৰ্থত এই ভূমিৰ সন্তানসকলে নিজৰ জীৱন উৎসর্গ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই প্ৰজন্মৰ লোকসকলে স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ নাপালে যদিও ভাৰতক উন্নত আৰু সমৃদ্ধিশালী কৰাৰ দায়িত্ব নিশ্চিতভাৱে আমাৰ আছে। উৎসৰ্গিত প্ৰকল্পসমূহ বা যিসমূহৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে সেইেবোৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে এদিনতে ইমানবোৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছে আৰু দেশবাসীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰিছে যে বহু চৰকাৰে এবছৰতো সেইবোৰ কৰবলৈ সক্ষম নহয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে দশেৰা,দেৱালী আৰু ধনতেৰাছৰ ঠিক আগতে প্ৰায় ২ লাখ পৰিয়ালে গৃহ প্ৰবেশ কৰিব আৰু যাতায়াত ব্যৱস্থাৰ বাবে বহুতো প্ৰকল্প হাতত লোৱা হৈছে। তেওঁ কয় যে উজ্জয়িনীৰ বিক্ৰম উদ্যোগপুৰী আৰু মাল্টি-মডেল লজিষ্টিক পাৰ্কে মধ্য প্ৰদেশৰ ঔদ্যোগিক বিকাশত গতি দিব। তেওঁ গোৱালিয়ৰ আইআইটিত নতুন প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ অধীনত বিদিশা, বাইতুল, কাটনি, বুৰহানপুৰ, নৰসিংহপুৰ, দামোহ আৰু ছাজাপুৰৰ নতুন স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰৰ বিষয়েও মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া দিল্লী আৰু ভূপাল দুয়োখন ঠাইতে জনসাধাৰণৰ বাবে সমৰ্পিত একে নীতিৰ চৰকাৰ থাকে তেতিয়া উন্নয়নৰ গতি বৃদ্ধি পায়। সেয়েহে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, মধ্যপ্ৰদেশৰ জনসাধাৰণে দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰত বিশ্বাস কৰে। "ডাবল ইঞ্জিনৰ অৰ্থ হৈছে মধ্য প্ৰদেশৰ দ্বৈত বিকাশ", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত কেইবছৰমানত চৰকাৰে মধ্য প্ৰদেশক 'বিমাৰু ৰাজ্য' (পিছপৰা ৰাজ্য)ৰ পৰা দেশৰ শীৰ্ষ ১০খন ৰাজ্যৰ ভিতৰৰ এখনলৈ পৰিৱৰ্তন কৰিছে। তেওঁ কয়, "ইয়াৰ পৰা চৰকাৰে মধ্য প্ৰদেশক ভাৰতৰ শীৰ্ষ ৩ খন ৰাজ্যলৈ আগুৱাই লৈ যোৱাৰ লক্ষ্য লৈছে।" তেওঁ সকলোকে দায়িত্বশীল নাগৰিক হিচাপে ভোট দিবলৈ আহ্বান জনায়, যিয়ে মধ্য প্ৰদেশক শীৰ্ষ ৩ খন ৰাজ্যৰ স্থানলৈ লৈ যাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বই ভাৰতত ইয়াৰ ভৱিষ্যত দেখিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত মাত্ৰ ৯ বছৰত দশম স্থানৰ পৰা ৫ম বৃহত্তম অৰ্থনীতি হৈ পৰিছে। তেওঁ ভাৰতৰ গতিত বিশ্বাস নকৰাসকলক সমালোচনা কৰি কয়, "চৰকাৰৰ পৰৱৰ্তী কাৰ্যকালত ভাৰতে বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত প্ৰৱেশ কৰিব বুলি মোদীয়ে নিশ্চিতে দিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মোদীয়ে দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় পৰিয়ালক পকী ঘৰৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিছে"। তেওঁ আৰু কয় যে এতিয়ালৈকে দেশৰ ৪ কোটি পৰিয়ালক পকী ঘৰ প্ৰদান কৰা হৈছে।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মধ্যপ্ৰদেশত এতিয়ালৈকে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহক লাখ লাখ ঘৰ প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু আজিও বহুতো ঘৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰৱঞ্চনামূলক আঁচনি আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলক প্ৰদান কৰা নিম্ন মানদণ্ডৰ ঘৰসমূহৰ বাবে দুখ প্ৰকাশ কৰে। ইয়াৰ বিপৰীতে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমান চৰকাৰৰ কাৰ্যকালত প্ৰদান কৰা ঘৰবোৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত অগ্ৰগতি নিৰীক্ষণ কৰাৰ পিছত ধনখিনি পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে।
তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ঘৰবোৰত শৌচালয়, বিদ্যুৎ, টেপৰ পানী সংযোগ আৰু উজ্জ্বলা গেছ সংযোগ আছে। আজিৰ জল জীৱন মিছন প্ৰকল্প সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই এই প্ৰকল্পই ঘৰসমূহলৈ পানী যোগান ধৰাত সহায় কৰিব।
তেওঁ কয় যে এই ঘৰবোৰ পৰিয়ালৰ মহিলাসকলৰ নামত থকাটো নিশ্চিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত কোটি কোটি ভগ্নী 'লাখপতি' হৈছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘৰসমূহৰ মহিলা গৰাকীসকলক তেওঁলোকৰ সন্তানৰ শিক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, ""মহিলা সবলীকৰণ ভোট বেংকৰ ইচ্ছ্যু নহয়, বৰং ৰাষ্ট্ৰীয় পুনৰ্গঠন আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় কল্যাণৰ এক অভিযান।" শেহতীয়াকৈ গৃহীত 'নাৰীশক্তি বন্দন অধিনিয়ম'ৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মোদী গেৰাণ্টি মানে সকলো গেৰাণ্টি পূৰণৰ গেৰাণ্টি"। তেওঁ দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত মাতৃ শক্তিৰ অধিক অংশগ্ৰহণৰ কামনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গোৱালিয়ৰ আৰু চম্বল এতিয়া সুযোগৰ থলী হৈ পৰিছে। পূৰ্বৰ অনিয়ম, অনুন্নয়ন আৰু সামাজিক ন্যায় উলংঘনৰ দিনৰ অন্তত এয়া সম্ভৱ হৈছে বৰ্তমানৰ চৰকাৰৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফলত। তেওঁ কয় যে আমি পিছলৈ ঘূৰি চাব নোৱাৰো।
"আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু শক্তিশালী আইন-শৃংখলাৰ ফলত কৃষক আৰু উদ্যোগ উভয়েই লাভান্বিত হয়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। "আনহাতে উন্নয়ন বিৰোধী চৰকাৰ শাসনত থাকিলে দুয়োটা প্ৰণালী ধ্বংস হয়।" তেওঁ কয় যে উন্নয়ন বিৰোধী চৰকাৰে অপৰাধ আৰু তোষণৰো জন্ম দিয়ে, যাৰ ফলত গুণ্ডা, অপৰাধী, মাৰপিটত লিপ্ত হোৱাসকল আৰু দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত লোকসকলে মুকলিভাৱে তেওঁলোকৰ কাৰ্যকলাপত লিপ্ত হয়। ইয়াৰ ফলত মহিলা, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু জনজাতীয় লোকসকলৰ ওপৰত অত্যাচাৰ বৃদ্ধি পায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ জনসাধাৰণক এনে উন্নয়ন বিৰোধী উপাদানৰ পৰা সতৰ্ক হৈ থাকিবলৈ আহ্বান জনায়।
বঞ্চিতসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ চৰকাৰৰ নীতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমাৰ চৰকাৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণী আৰু প্ৰতিটো অঞ্চলৰ উন্নয়ন সাধন কৰিবলৈ সমৰ্পিত। যিসকলৰ প্ৰতি কোনেও গুৰুত্ব নিদিয়ে, মোদীয়ে তেওঁলোকৰ যত্ন লয়, মোদীয়ে তেওঁলোকক পূজা কৰে।" তেওঁ দিব্যাংগসকলৰ বাবে আধুনিক সঁজুলি আৰু উমৈহতীয়া সাংকেতিক ভাষাৰ বিকাশৰ ব্যৱস্থাৰ কথা উল্লেখ কৰে। আজি গোৱালিয়ৰত দিব্যাংগ খেলুৱৈসকলৰ বাবে এটা নতুন ক্ৰীড়া কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰা হয়। একেদৰে, ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক কেইবা দশক ধৰি অৱহেলা কৰা হৈছিল, এতিয়া তেওঁলোকক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে চৰকাৰে এতিয়ালৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ জৰিয়তে দেশৰ প্ৰতিজন ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ একাউণ্টলৈ ২৮ হাজাৰ টকা প্ৰেৰণ কৰিছে। আমাৰ দেশত ২.৫ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষক আছে, যিসকলে মোটা শস্যৰ খেতি কৰে। "আগতে সৰু খেতিয়কসকলে মোটা শস্য খেতি কৰাৰ বিষয়ে কোনেও চিন্তা কৰা নাছিল। তেওঁ লগতে কয়, আমাৰ চৰকাৰেই ভাৰতীয় খাদ্যক বাজৰাৰ পৰিচয় প্ৰদান কৰিছে আৰু ইয়াক সমগ্ৰ বিশ্বৰ বজাৰলৈ লৈ গৈছে"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ বিষয়ে মন্তব্য কৰে, যিয়ে কুমাৰ, লোহাৰ, সুথাৰ, চুনাৰ, মালাকাৰ, দৰ্জি, ধুবী, মুচি আৰু নাপিতসকলক লাভান্বিত কৰিব। সমাজৰ এই অংশটো পিছ পৰি থকা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মোদীয়ে তেওঁলোকক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে।" তেওঁ কয় যে চৰকাৰে তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষণৰ বাবে ব্যয় বহন কৰিব আৰু আধুনিক সঁজুলিৰ বাবেও ১৫,০০০ টকা প্ৰদান কৰিব। তেওঁ আৰু কয় যে তেওঁলোকক লাখ লাখ টকাৰ সস্তীয়া ঋণ আগবঢ়োৱা হৈছে। তেওঁ কয়, "মোদীয়ে বিশ্বকৰ্মাসকলৰ ঋণৰ গেৰাণ্টি লৈছে"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ ভৱিষ্যতমুখী দৃষ্টিভংগীৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু মধ্য প্ৰদেশক দেশৰ শীৰ্ষ ৰাজ্যসমূহৰ মাজলৈ অনাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোহাৰে।
মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং তোমৰ, ডঃ বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰ আৰু জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া, সাংসদ তথা মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
সমগ্ৰ দেশতে যোগাযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে আন এক উদ্যোগ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ১১,৮৯৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা দিল্লী-বদোদৰা এক্সপ্ৰেছৱে দেশবাসীৰ প্ৰতি সমৰ্পিত কৰে। তেওঁ ১৮৮০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ পাঁচটা ভিন্ন পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব।
সকলোৰে নিজা ঘৰ থকাটো সুনিশ্চিত কৰাটো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা হৈ আহিছে। এই দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএমএৱাই-গ্ৰামীণৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ২.২ লাখতকৈও অধিক ঘৰৰ গৃহ প্ৰবেশ আৰম্ভ কৰে। তেওঁ প্ৰায় ১৪০ কোটি টকা ব্যয়েৰে পিএমএৱাই- নগৰৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ঘৰসমূহো উৎসৰ্গা কৰে।
চৰকাৰৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হ'ল সুৰক্ষিত আৰু পৰ্যাপ্ত খোৱা পানী প্ৰদান কৰা। এই লক্ষ্যৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোৱালিয়ৰ আৰু শ্বেওপুৰ জিলাত ১৫৩০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ জল জীৱন মিছন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে একেলগে অঞ্চলটোৰ ৭২০ খনতকৈও অধিক গাঁৱক লাভান্বিত কৰিব।
স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অধিক বৃদ্ধি কৰিব পৰা আন এক পদক্ষেপত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ অধীনত নটা স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। সেইবোৰ ১৫০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আইআইটি ইন্দোৰৰ শৈক্ষিক ভৱন উৎসৰ্গা কৰে আৰু চৌহদত হোষ্টেল আৰু অন্যান্য ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইন্দোৰত মাল্টি-মডেল লজিষ্টিক পাৰ্কৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। তেওঁ লগতে উজ্জয়িনীৰ ইণ্টিগ্ৰেটেড ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল টাউনশ্বিপ, আইঅ'চিএল বটলিং প্ৰকল্প আৰু গোৱালিয়ৰৰ অটল বিহাৰী বাজপেয়ী দিব্যাংগ ক্ৰীড়া প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰৰ লগতে বিভিন্ন প্ৰকল্প উৎসৰ্গা কৰে।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth around Rs 19,260 crores in Gwalior, Madhya Pradesh
Dedicates Delhi-Vadodara Expressway
Initiates Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY - Gramin and dedicates houses constructed under PMAY - Urban
Lays foundation stone of Jal Jeevan Mission projects
Lays foundation stone of 9 health centers under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission
Dedicates academic building of IIT Indore and lays foundation stone for hostel and other buildings on campus
Lays foundation stone for Multi-Modal Logistics Park in Indore
“The land of Gwalior is an inspiration in itself”
“Double-engine means double development of Madhya Pradesh”
“The government aims to take Madhya Pradesh to the top 3 states in India”
“Women empowerment is a mission of national reconstruction and national welfare rather than a vote bank issue”
“Modi Guarantee means guarantee of fulfillment of all guarantees”
“Modern infrastructure and robust law & order benefit both farmers and industries”
“Our government is dedicated to providing development to every class and every region”
“Jinko koi nahi poochhta, unko Modi poochhta hai, Modi poojta hai - Those whom no one cared for, Modi cares for them, Modi worships them.”
02 OCT 2023 5:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth around Rs 19,260 crores in Gwalior, Madhya Pradesh today. The projects include the dedication of Delhi-Vadodara Expressway, Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY and dedication of houses constructed under PMAY - Urban, laying the foundation stone for Jal Jeevan Mission projects, 9 health centers under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, dedication of academic building of IIT Indore and laying the foundation stone for hostel and other buildings on campus and a Multi-Modal Logistics Park in Indore.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the land of Gwalior is a symbol of bravery, self-respect, pride, music, taste and mustard. He underlined that the land has produced many revolutionaries for the country as well as those who serve in the armed forces. He emphasized that the land of Gwalior has shaped the policies and the leadership of the ruling party and gave examples of Rajmata Vijaya Raje Scindia, Kushabhau Thakre and Atal Bihari Vajpayee. “The land of Gwalior is an inspiration in itself”, the Prime Minister said as he underlined that sons of the soil sacrificed their lives for the country’s sake.
The Prime Minister said that though people of this generation did not get a chance to participate in the freedom struggle but responsibility of making India developed and prosperous surely lies with us. Referring to the projects that were dedicated or for which foundation stones were laid, the Prime Minister said that the government is bringing so many projects in a single day as many governments are not able to bring them in a year.
Prime Minister Modi said that just before Dussehra Diwali and Dhanteras about 2 lakh families are doing Grih Pravesh and many projects of connectivity are being presented. He said Vikram Udyogpuri in Ujjain and the Multi-Modal logistics park will give a push to the industrial growth of Madhya Pradesh. He mentioned new projects in Gwalior IIT. He talked about new health centers at Vidisha, Baitul, Katni, Burhanpur, Narsinghpur, Damoh and Shajapur under Ayushman Bharat Health Infrastructure.
The Prime Minister credited the efforts of the double-engine government for all development projects. He underlined that the pace of development increases when the government with the same set of principles that is dedicated to the public is there in both Delhi and Bhopal. Therefore, the Prime Minister said, the people of Madhya Pradesh believe in the double-engine government. “Double-engine means double development of Madhya Pradesh”, Shri Modi said.
In the last few years, the Prime Minister emphasized that the government has transformed Madhya Pradesh from being a ‘bimaru rajya’ (backward state) to one of the top 10 states in the country. “From here on”, he said, “the government aims to take Madhya Pradesh to the top 3 states in India.”. He urged everyone to cast their vote as a responsible citizen which will drive Madhya Pradesh to the position of the top 3 states.
The Prime Minister said that the world sees its future in India. He said India became the 5th largest economy from 10th place in just 9 years. He criticized those who don’t believe in India's moment and said “It is Modi’s guarantee that in the next tenure of the government, India will break into the top three economies of the world.”
“Modi has guaranteed pucca houses to the poor, dalits, backward and tribals families”, the Prime Minister emphasized as he noted that 4 crore families in the country have been handed pucca homes so far. In Madhya Pradesh, the Prime Minister said, lakhs of homes have been handed to poor families so far and even today many homes have been inaugurated today. Throwing light on the previous government, the Prime Minister lamented the fraudulent schemes and the poor quality of homes that were delivered to the poor. On the contrary, the Prime Minister said that the homes handed out during the present government are being constructed according to the needs of the beneficiaries and the money is directly transferred into their bank accounts after monitoring the progress with the help of technology. He also noted that the homes are equipped with toilets, electricity, tap water connection and Ujjwala Gas connection. Speaking on the Jal Jeevan Mission projects of today, the Prime Minister said that it will help in supplying water to these homes.
He said that it has been ensured that these houses are in the name of the women of the house. This has made crores of sisters ‘Lakhpati’, the Prime Minister said. The Prime Minister asked the women owners of the houses to focus on the education of their children.
“Women empowerment is a mission of national reconstruction and national welfare rather than a vote bank issue” the Prime Minister emphasized. Referring to the recently passed ‘Narishakti Vandan Adhniyam’, the Prime Minister said, “Modi Guarantee means a guarantee of fulfillment of all guarantees”. He wished for greater participation of Matrushakti in the development journey of the nation.
The Prime Minister said that Gwalior and Chambal are becoming land of opportunity which is a result of the hard work of the government after earlier times of lawlessness, underdevelopment and violation of social justice. He said we can not afford to look back.
“Modern infrastructure and robust law & order benefit both farmers and industries”, the Prime Minister emphasized, “whereas both the systems collapse with the presence of an anti-development government.” He mentioned that an anti-development government also gives rise to crime and appeasement, thereby giving a free hand to goons, criminals, rioters and corrupt people leading to a rise in atrocities on women, dalits, backward classes and tribals. The Prime Minister urged the people of Madhya Pradesh to stay alert from such anti-development elements.
Referring to the government’s policy of prioritizing the deprived, the Prime Minister said “Our government is dedicated to providing development to every class and every region. Those whom no one cared for, Modi cares for them, Modi worships them.” He mentioned measures for divyangs such as modern equipment and the development of common sign language. Today a new sports center was inaugurated for divyang athletes in Gwalior. Similarly, small farmers were neglected for decades now they are being looked after. The Prime Minister informed that the government has so far sent Rs 28 thousand to the accounts of every small farmer in the country through PM Kisan Samman Nidhi. There are 2.5 crore small farmers in our country who grow coarse grains. “Earlier no one cared about the small farmers growing coarse grains. It is our government which has given the identity of millet to Indian food and is taking it to the markets across the world”, he added.
The Prime Minister continued and talked about PM Vishwakarma Yojana which will benefit Kumhar, Lohar, Suthar, sunar, malakar, darji, dhobi and cobblers and barbers. Pointing out that this section of the society had been left behind, the Prime Minister said, “Modi has launched a huge campaign to bring them forward.” He informed that the government will cover the costs for their training and also hand out Rs 15,000 for modern equipment. He also noted that cheap loans worth lakhs of rupees are being offered to them. “Modi has taken the guarantee of the loan of Vishwakarmas”, he said.
The Prime Minister underlined the future-oriented approach of the double-engine government and reiterated the commitment to bring Madhya Pradesh into the top states of the country.
Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Ministers Shri Narendra Singh Tomar, Dr Virendra Kumar and Jyotiraditya Scindia, Members of Parliament and Ministers from Government of Madhya Pradesh were present on the occasion among others.
Background
In yet another initiative to boost connectivity across the country, the Prime Minister dedicated to the nation the Delhi-Vadodara Expressway, which has been developed at a cost of about Rs. 11,895 crores. He will also lay the foundation stone for five different road projects worth over Rs. 1880 crores.
Ensuring that everyone has a house of one's own has been the constant endeavour of the Prime Minister. In line with this vision, Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY - Gramin were initiated by the Prime Minister. He also dedicated houses constructed under PMAY - Urban at a cost of around Rs 140 crores.
One of the key focus areas of the government is to provide safe and adequate drinking water. Furthering this aim, the Prime Minister laid the foundation stone of Jal Jeevan Mission projects worth over Rs 1530 crores in Gwalior and Sheopur districts. These projects will together benefit over 720 villages in the region.
In a step that will further boost the health infrastructure, the Prime Minister laid the foundation stone of nine health centers under the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. They will be developed at a cost of over Rs. 150 crores.
The Prime Minister dedicated the academic building of IIT Indore and laid the foundation stone for hostel and other buildings on the campus. Further, the Prime Minister laid the foundation stone of the Multi-Modal Logistics Park at Indore. He also dedicated various projects inducing Integrated Industrial Township in Ujjain, the IOCL bottling plant, and Atal Bihari Vajpayee Divyang Sports Training Centre at Gwalior, among others.