Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth around Rs 19,260 crores in Gwalior, Madhya Pradesh
Dedicates Delhi-Vadodara Expressway
Initiates Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY - Gramin and dedicates houses constructed under PMAY - Urban
Lays foundation stone of Jal Jeevan Mission projects
Lays foundation stone of 9 health centers under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission
Dedicates academic building of IIT Indore and lays foundation stone for hostel and other buildings on campus
Lays foundation stone for Multi-Modal Logistics Park in Indore
“The land of Gwalior is an inspiration in itself”
“Double-engine means double development of Madhya Pradesh”
“The government aims to take Madhya Pradesh to the top 3 states in India”
“Women empowerment is a mission of national reconstruction and national welfare rather than a vote bank issue”
“Modi Guarantee means guarantee of fulfillment of all guarantees”
“Modern infrastructure and robust law & order benefit both farmers and industries”
“Our government is dedicated to providing development to every class and every region”
“Jinko koi nahi poochhta, unko Modi poochhta hai, Modi poojta hai - Those whom no one cared for, Modi cares for them, Modi worships them.”
02 OCT 2023 5:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth around Rs 19,260 crores in Gwalior, Madhya Pradesh today. The projects include the dedication of Delhi-Vadodara Expressway, Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY and dedication of houses constructed under PMAY - Urban, laying the foundation stone for Jal Jeevan Mission projects, 9 health centers under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, dedication of academic building of IIT Indore and laying the foundation stone for hostel and other buildings on campus and a Multi-Modal Logistics Park in Indore.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the land of Gwalior is a symbol of bravery, self-respect, pride, music, taste and mustard. He underlined that the land has produced many revolutionaries for the country as well as those who serve in the armed forces. He emphasized that the land of Gwalior has shaped the policies and the leadership of the ruling party and gave examples of Rajmata Vijaya Raje Scindia, Kushabhau Thakre and Atal Bihari Vajpayee. “The land of Gwalior is an inspiration in itself”, the Prime Minister said as he underlined that sons of the soil sacrificed their lives for the country’s sake.
The Prime Minister said that though people of this generation did not get a chance to participate in the freedom struggle but responsibility of making India developed and prosperous surely lies with us. Referring to the projects that were dedicated or for which foundation stones were laid, the Prime Minister said that the government is bringing so many projects in a single day as many governments are not able to bring them in a year.
Prime Minister Modi said that just before Dussehra Diwali and Dhanteras about 2 lakh families are doing Grih Pravesh and many projects of connectivity are being presented. He said Vikram Udyogpuri in Ujjain and the Multi-Modal logistics park will give a push to the industrial growth of Madhya Pradesh. He mentioned new projects in Gwalior IIT. He talked about new health centers at Vidisha, Baitul, Katni, Burhanpur, Narsinghpur, Damoh and Shajapur under Ayushman Bharat Health Infrastructure.
The Prime Minister credited the efforts of the double-engine government for all development projects. He underlined that the pace of development increases when the government with the same set of principles that is dedicated to the public is there in both Delhi and Bhopal. Therefore, the Prime Minister said, the people of Madhya Pradesh believe in the double-engine government. “Double-engine means double development of Madhya Pradesh”, Shri Modi said.
In the last few years, the Prime Minister emphasized that the government has transformed Madhya Pradesh from being a ‘bimaru rajya’ (backward state) to one of the top 10 states in the country. “From here on”, he said, “the government aims to take Madhya Pradesh to the top 3 states in India.”. He urged everyone to cast their vote as a responsible citizen which will drive Madhya Pradesh to the position of the top 3 states.
The Prime Minister said that the world sees its future in India. He said India became the 5th largest economy from 10th place in just 9 years. He criticized those who don’t believe in India's moment and said “It is Modi’s guarantee that in the next tenure of the government, India will break into the top three economies of the world.”
“Modi has guaranteed pucca houses to the poor, dalits, backward and tribals families”, the Prime Minister emphasized as he noted that 4 crore families in the country have been handed pucca homes so far. In Madhya Pradesh, the Prime Minister said, lakhs of homes have been handed to poor families so far and even today many homes have been inaugurated today. Throwing light on the previous government, the Prime Minister lamented the fraudulent schemes and the poor quality of homes that were delivered to the poor. On the contrary, the Prime Minister said that the homes handed out during the present government are being constructed according to the needs of the beneficiaries and the money is directly transferred into their bank accounts after monitoring the progress with the help of technology. He also noted that the homes are equipped with toilets, electricity, tap water connection and Ujjwala Gas connection. Speaking on the Jal Jeevan Mission projects of today, the Prime Minister said that it will help in supplying water to these homes.
He said that it has been ensured that these houses are in the name of the women of the house. This has made crores of sisters ‘Lakhpati’, the Prime Minister said. The Prime Minister asked the women owners of the houses to focus on the education of their children.
“Women empowerment is a mission of national reconstruction and national welfare rather than a vote bank issue” the Prime Minister emphasized. Referring to the recently passed ‘Narishakti Vandan Adhniyam’, the Prime Minister said, “Modi Guarantee means a guarantee of fulfillment of all guarantees”. He wished for greater participation of Matrushakti in the development journey of the nation.
The Prime Minister said that Gwalior and Chambal are becoming land of opportunity which is a result of the hard work of the government after earlier times of lawlessness, underdevelopment and violation of social justice. He said we can not afford to look back.
“Modern infrastructure and robust law & order benefit both farmers and industries”, the Prime Minister emphasized, “whereas both the systems collapse with the presence of an anti-development government.” He mentioned that an anti-development government also gives rise to crime and appeasement, thereby giving a free hand to goons, criminals, rioters and corrupt people leading to a rise in atrocities on women, dalits, backward classes and tribals. The Prime Minister urged the people of Madhya Pradesh to stay alert from such anti-development elements.
Referring to the government’s policy of prioritizing the deprived, the Prime Minister said “Our government is dedicated to providing development to every class and every region. Those whom no one cared for, Modi cares for them, Modi worships them.” He mentioned measures for divyangs such as modern equipment and the development of common sign language. Today a new sports center was inaugurated for divyang athletes in Gwalior. Similarly, small farmers were neglected for decades now they are being looked after. The Prime Minister informed that the government has so far sent Rs 28 thousand to the accounts of every small farmer in the country through PM Kisan Samman Nidhi. There are 2.5 crore small farmers in our country who grow coarse grains. “Earlier no one cared about the small farmers growing coarse grains. It is our government which has given the identity of millet to Indian food and is taking it to the markets across the world”, he added.
The Prime Minister continued and talked about PM Vishwakarma Yojana which will benefit Kumhar, Lohar, Suthar, sunar, malakar, darji, dhobi and cobblers and barbers. Pointing out that this section of the society had been left behind, the Prime Minister said, “Modi has launched a huge campaign to bring them forward.” He informed that the government will cover the costs for their training and also hand out Rs 15,000 for modern equipment. He also noted that cheap loans worth lakhs of rupees are being offered to them. “Modi has taken the guarantee of the loan of Vishwakarmas”, he said.
The Prime Minister underlined the future-oriented approach of the double-engine government and reiterated the commitment to bring Madhya Pradesh into the top states of the country.
Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Ministers Shri Narendra Singh Tomar, Dr Virendra Kumar and Jyotiraditya Scindia, Members of Parliament and Ministers from Government of Madhya Pradesh were present on the occasion among others.
Background
In yet another initiative to boost connectivity across the country, the Prime Minister dedicated to the nation the Delhi-Vadodara Expressway, which has been developed at a cost of about Rs. 11,895 crores. He will also lay the foundation stone for five different road projects worth over Rs. 1880 crores.
Ensuring that everyone has a house of one's own has been the constant endeavour of the Prime Minister. In line with this vision, Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY - Gramin were initiated by the Prime Minister. He also dedicated houses constructed under PMAY - Urban at a cost of around Rs 140 crores.
One of the key focus areas of the government is to provide safe and adequate drinking water. Furthering this aim, the Prime Minister laid the foundation stone of Jal Jeevan Mission projects worth over Rs 1530 crores in Gwalior and Sheopur districts. These projects will together benefit over 720 villages in the region.
In a step that will further boost the health infrastructure, the Prime Minister laid the foundation stone of nine health centers under the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. They will be developed at a cost of over Rs. 150 crores.
The Prime Minister dedicated the academic building of IIT Indore and laid the foundation stone for hostel and other buildings on the campus. Further, the Prime Minister laid the foundation stone of the Multi-Modal Logistics Park at Indore. He also dedicated various projects inducing Integrated Industrial Township in Ujjain, the IOCL bottling plant, and Atal Bihari Vajpayee Divyang Sports Training Centre at Gwalior, among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗ୍ୱାଲିୟର ଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧୯,୨୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଓ ସେଗୁଡିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ଦିଲ୍ଲୀ – ଭଦୋଦରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ଲୋକାର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି
ପିଏମଏୱାଇ - ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ୨.୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରର ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ଆରମ୍ଭ କରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପିଏମଏୱାଇ - ସହର ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ଗୃହକୁ ଲୋକାର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୯ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ଆଇଆଇଟି ଇନ୍ଦୋରର ଏକାଡେମିକ ବିଲ୍ଡିଂକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବା ସହ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ହଷ୍ଟେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୋଠା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ଇନ୍ଦୋରରେ ବହୁମୁଖୀ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ
"ଗ୍ୱାଲିୟରର ମାଟି ନିଜେ ଏକ ପ୍ରେରଣା"
ଡବଲ - ଇଞ୍ଜିନ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ବିକାଶ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବାକୁ ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି
"ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଜାତୀୟ ପୁନର୍ଗଠନ ଏବଂ ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣର ଏକ ମିଶନ\"
"ମୋଦି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ସବୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି"
"ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉଭୟ କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ଲାଭଦାୟକ"
ଆମ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ
02 OCT 2023 5:29PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗ୍ୱାଲିୟର ଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧୯,୨୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଗୁଡିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ – ଭଦୋଦରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଲୋକାର୍ପଣ, ପିଏମଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ୨.୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରର ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ପିଏମଏୱାଇ – ସହର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ଗୃହ ଗୁଡ଼ିକର ଲୋକାର୍ପଣ, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୯ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ଆଇଆଇଟି ଇନ୍ଦୋରର ଏକାଡେମିକ ବିଲ୍ଡିଂର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ହଷ୍ଟେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୋଠା ଗୁଡିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଇନ୍ଦୋର ଠାରେ ଏକ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ୍ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ୱାଲିୟର ଭୂମି ସାହସିକତା, ସ୍ୱାଭିମାନ, ଗର୍ବ, ସଙ୍ଗୀତ, ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ସୋରିଷର ପ୍ରତୀକ । ଏହି ଭୂମି ଦେଶ ତଥା ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ବିପ୍ଳବୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ୱାଲିୟରର ଭୂମି ଶାସକ ଦଳର ନୀତି ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଆକାର ଦେଇଛି ଏବଂ ସେ ରାଜମାତା ବିଜୟା ରାଜେ ସିନ୍ଧିଆ, କୁଶାଭାଉ ଠାକ୍‌ରେ ଏବଂ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । "ଗ୍ୱାଲିୟର ଭୂମି ନିଜେ ଏକ ପ୍ରେରଣା", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ମାଟିର ପୁଅମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ଯଦିଓ ଏହି ପିଢ଼ିର ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଭାଗ ନେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆମ ଉପରେ ରହିଛି । ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲା କିମ୍ବା ଯାହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିଲା ସେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଣୁଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ନଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦଶହରା, ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଧନତେରାସ୍ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଗୃହ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ଉଜ୍ଜୟନୀର ବିକ୍ରମ ଉଦ୍ୟୋଗପୁରୀ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସେ ଗ୍ୱାଲିୟର ଆଇଆଇଟିରେ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଧୀନରେ ବିଦିଶା, ବାଇତୁଲ, କଟନି, ବୁରହାନପୁର, ନରସିଂହପୁର, ଦାମୋହ ଏବଂ ଶାଜାପୁର ଠାରେ ନୂତନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ବିଷୟରେ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ସମସ୍ତ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ସମାନ ନୀତି ଥିବା ସରକାର ଉଭୟ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଭୋପାଳରେ ରହିଲେ ବିକାଶର ଗତି ବଢିଥାଏ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ତେଣୁ , ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶବାସୀ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ବିକାଶ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ 'ବିମାରୁ ରାଜ୍ୟ' (ପଛୁଆ ରାଜ୍ୟ) ରୁ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି । ଏଠାରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବାକୁ ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜଣେ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ନାଗରିକ ଭାବରେ ଭୋଟ୍ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଆଗକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱ ତାର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦେଖୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମାତ୍ର ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦଶମ ସ୍ଥାନରୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ଏହି ସମୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଅର୍ଥନୀତିରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ ବୋଲି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରହିଛି ।
"ମୋଦି ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଦେବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲେ, ", ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ , ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ୪ କୋଟି ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗୃହ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଘର ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଛି । ପୂର୍ବ ସରକାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାଲିଆତି ଯୋଜନା ସମୂହ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ନିମ୍ନମାନର ଗୃହ ପାଇଁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଅପରପକ୍ଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଘରଗୁଡ଼ିକ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଅଗ୍ରଗତି ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ପରେ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟଙ୍କା ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଉଛି । ଘରେ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ, ବିଜୁଳି, ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଆଜିର ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏହି ଘରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଏହି ଗୃହ ଗୁଡ଼ିକ ଘରର ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ଥିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହା କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କୁ 'ଲକ୍ଷପତି' କରିଦେଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘରର ମହିଳା ସତ୍ତ୍ୱାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ କହିଥିଲେ ।
ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଜାତୀୟ ପୁନର୍ଗଠନ ଏବଂ ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣର ଏକ ମିଶନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନିକଟରେ ପାରିତ ହୋଇଥିବା 'ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ' ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ମୋଦୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି" । ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ମାତୃଶକ୍ତିର ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସେ କାମନା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସମୟରେ ଅନିୟମିତତା, ଅନୁନ୍ନତି ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ଉଲ୍ଲଂଘନ ପରେ ସରକାରଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଗ୍ୱାଲିୟର ଏବଂ ଚମ୍ବଲ ସୁଯୋଗର ଭୂମି ପାଲଟିଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ଆମେ ପଛକୁ ଚାହିଁପାରିବୁ ନାହିଁ ।
"ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉଭୟ କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ଲାଭଦାୟକ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେ ବିକାଶ ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଉଭୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼େ । ବିକାଶ ବିରୋଧୀ ସରକାର ଅପରାଧ ଓ ତୁଷ୍ଟୀକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ଜନ୍ମ ଦେଇ ଗୁଣ୍ଡା, ଅପରାଧୀ, ଦଙ୍ଗାକାରୀ ଓ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ମହିଳା, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଓ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ଅତ୍ୟାଚାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏଭଳି ବିକାଶ ବିରୋଧୀ ଉପାଦାନ ମାନଙ୍କ ଠାରୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
ବଞ୍ଚିତ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିକାଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସମର୍ପିତ । ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ କେହି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ନଥାନ୍ତି, ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଅନ୍ତି, ମୋଦି ସେମାନଙ୍କୁ ପୂଜା କରନ୍ତି । ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ସାଧାରଣ ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷାର ବିକାଶ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଗ୍ୱାଲିୟର ଠାରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ କ୍ରୀଡାବିତ୍ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ କ୍ରୀଡ଼ା କେନ୍ଦ୍ର ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି ।
ସେହିଭଳି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ହୋଇ ରହିଥିଲେ, ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ଯତ୍ନ ନିଆଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୨୮ ହଜାର ଟଙ୍କା ପଠାଇଛନ୍ତି । ଆମ ଦେଶରେ ୨.୫ କୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଚାଷ କରନ୍ତି । "ପୂର୍ବରୁ ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଚାଷ କରୁଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ବିଷୟରେ କେହି ଚିନ୍ତା କରୁନଥିଲେ । ଆମ ସରକାର ହିଁ ବାଜରାକୁ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟର ପରିଚୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ବଜାରରେ ପହଂଚାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଯାହା କୁମ୍ଭାର, କମାର, ସୁତାର, ବଣିଆ, ମାଲାକର, ଦରଜୀ, ଧୋବା ଏବଂ ମୋଚି ଏବଂ ବାରିକ ମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ । ସମାଜର ଏହି ବର୍ଗ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ମୋଦି ଏକ ବିରାଟ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସରକାର ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବେ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉପକରଣ ପାଇଁ ୧୫ ହଜାର ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବେ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଶସ୍ତା ଋଣ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ଋଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମୋଦି ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଭିତ୍ତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଦେଶର ଶୀର୍ଷ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର, ଡକ୍ଟର ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ, ସାଂସଦ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧୧,୮୯୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଦିଲ୍ଲୀ – ଭଦୋଦରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହ ୧୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୫ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଘର ଅଛି କି ନାହିଁ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପିଏମଏୱାଇ - ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ୨.୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରର ଗୃହ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ପାଖାପାଖି ୧୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପିଏମଏୱାଇ – ସହର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ଗୃହ ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିବା ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ୱାଲିୟର ଏବଂ ଶିଓପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ ୧୫୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗୁଁ ମିଳିତ ଭାବେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ୭୨୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ଉପକୃତ ହେବ ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୯ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ୧୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହାର ବିକାଶ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଆଇଟି ଇନ୍ଦୋରର ଏକାଡେମିକ ଭବନକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବା ସହ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ହଷ୍ଟେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୋଠାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇନ୍ଦୋରରେ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ସମନ୍ୱିତ ଶିଳ୍ପ ଟାଉନସିପ୍‌, ଆଇଓସିଏଲ୍ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଗ୍ୱାଲିୟରରେ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସେ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
*