Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth around Rs 19,260 crores in Gwalior, Madhya Pradesh
Dedicates Delhi-Vadodara Expressway
Initiates Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY - Gramin and dedicates houses constructed under PMAY - Urban
Lays foundation stone of Jal Jeevan Mission projects
Lays foundation stone of 9 health centers under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission
Dedicates academic building of IIT Indore and lays foundation stone for hostel and other buildings on campus
Lays foundation stone for Multi-Modal Logistics Park in Indore
“The land of Gwalior is an inspiration in itself”
“Double-engine means double development of Madhya Pradesh”
“The government aims to take Madhya Pradesh to the top 3 states in India”
“Women empowerment is a mission of national reconstruction and national welfare rather than a vote bank issue”
“Modi Guarantee means guarantee of fulfillment of all guarantees”
“Modern infrastructure and robust law & order benefit both farmers and industries”
“Our government is dedicated to providing development to every class and every region”
“Jinko koi nahi poochhta, unko Modi poochhta hai, Modi poojta hai - Those whom no one cared for, Modi cares for them, Modi worships them.”
02 OCT 2023 5:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth around Rs 19,260 crores in Gwalior, Madhya Pradesh today. The projects include the dedication of Delhi-Vadodara Expressway, Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY and dedication of houses constructed under PMAY - Urban, laying the foundation stone for Jal Jeevan Mission projects, 9 health centers under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, dedication of academic building of IIT Indore and laying the foundation stone for hostel and other buildings on campus and a Multi-Modal Logistics Park in Indore.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the land of Gwalior is a symbol of bravery, self-respect, pride, music, taste and mustard. He underlined that the land has produced many revolutionaries for the country as well as those who serve in the armed forces. He emphasized that the land of Gwalior has shaped the policies and the leadership of the ruling party and gave examples of Rajmata Vijaya Raje Scindia, Kushabhau Thakre and Atal Bihari Vajpayee. “The land of Gwalior is an inspiration in itself”, the Prime Minister said as he underlined that sons of the soil sacrificed their lives for the country’s sake.
The Prime Minister said that though people of this generation did not get a chance to participate in the freedom struggle but responsibility of making India developed and prosperous surely lies with us. Referring to the projects that were dedicated or for which foundation stones were laid, the Prime Minister said that the government is bringing so many projects in a single day as many governments are not able to bring them in a year.
Prime Minister Modi said that just before Dussehra Diwali and Dhanteras about 2 lakh families are doing Grih Pravesh and many projects of connectivity are being presented. He said Vikram Udyogpuri in Ujjain and the Multi-Modal logistics park will give a push to the industrial growth of Madhya Pradesh. He mentioned new projects in Gwalior IIT. He talked about new health centers at Vidisha, Baitul, Katni, Burhanpur, Narsinghpur, Damoh and Shajapur under Ayushman Bharat Health Infrastructure.
The Prime Minister credited the efforts of the double-engine government for all development projects. He underlined that the pace of development increases when the government with the same set of principles that is dedicated to the public is there in both Delhi and Bhopal. Therefore, the Prime Minister said, the people of Madhya Pradesh believe in the double-engine government. “Double-engine means double development of Madhya Pradesh”, Shri Modi said.
In the last few years, the Prime Minister emphasized that the government has transformed Madhya Pradesh from being a ‘bimaru rajya’ (backward state) to one of the top 10 states in the country. “From here on”, he said, “the government aims to take Madhya Pradesh to the top 3 states in India.”. He urged everyone to cast their vote as a responsible citizen which will drive Madhya Pradesh to the position of the top 3 states.
The Prime Minister said that the world sees its future in India. He said India became the 5th largest economy from 10th place in just 9 years. He criticized those who don’t believe in India's moment and said “It is Modi’s guarantee that in the next tenure of the government, India will break into the top three economies of the world.”
“Modi has guaranteed pucca houses to the poor, dalits, backward and tribals families”, the Prime Minister emphasized as he noted that 4 crore families in the country have been handed pucca homes so far. In Madhya Pradesh, the Prime Minister said, lakhs of homes have been handed to poor families so far and even today many homes have been inaugurated today. Throwing light on the previous government, the Prime Minister lamented the fraudulent schemes and the poor quality of homes that were delivered to the poor. On the contrary, the Prime Minister said that the homes handed out during the present government are being constructed according to the needs of the beneficiaries and the money is directly transferred into their bank accounts after monitoring the progress with the help of technology. He also noted that the homes are equipped with toilets, electricity, tap water connection and Ujjwala Gas connection. Speaking on the Jal Jeevan Mission projects of today, the Prime Minister said that it will help in supplying water to these homes.
He said that it has been ensured that these houses are in the name of the women of the house. This has made crores of sisters ‘Lakhpati’, the Prime Minister said. The Prime Minister asked the women owners of the houses to focus on the education of their children.
“Women empowerment is a mission of national reconstruction and national welfare rather than a vote bank issue” the Prime Minister emphasized. Referring to the recently passed ‘Narishakti Vandan Adhniyam’, the Prime Minister said, “Modi Guarantee means a guarantee of fulfillment of all guarantees”. He wished for greater participation of Matrushakti in the development journey of the nation.
The Prime Minister said that Gwalior and Chambal are becoming land of opportunity which is a result of the hard work of the government after earlier times of lawlessness, underdevelopment and violation of social justice. He said we can not afford to look back.
“Modern infrastructure and robust law & order benefit both farmers and industries”, the Prime Minister emphasized, “whereas both the systems collapse with the presence of an anti-development government.” He mentioned that an anti-development government also gives rise to crime and appeasement, thereby giving a free hand to goons, criminals, rioters and corrupt people leading to a rise in atrocities on women, dalits, backward classes and tribals. The Prime Minister urged the people of Madhya Pradesh to stay alert from such anti-development elements.
Referring to the government’s policy of prioritizing the deprived, the Prime Minister said “Our government is dedicated to providing development to every class and every region. Those whom no one cared for, Modi cares for them, Modi worships them.” He mentioned measures for divyangs such as modern equipment and the development of common sign language. Today a new sports center was inaugurated for divyang athletes in Gwalior. Similarly, small farmers were neglected for decades now they are being looked after. The Prime Minister informed that the government has so far sent Rs 28 thousand to the accounts of every small farmer in the country through PM Kisan Samman Nidhi. There are 2.5 crore small farmers in our country who grow coarse grains. “Earlier no one cared about the small farmers growing coarse grains. It is our government which has given the identity of millet to Indian food and is taking it to the markets across the world”, he added.
The Prime Minister continued and talked about PM Vishwakarma Yojana which will benefit Kumhar, Lohar, Suthar, sunar, malakar, darji, dhobi and cobblers and barbers. Pointing out that this section of the society had been left behind, the Prime Minister said, “Modi has launched a huge campaign to bring them forward.” He informed that the government will cover the costs for their training and also hand out Rs 15,000 for modern equipment. He also noted that cheap loans worth lakhs of rupees are being offered to them. “Modi has taken the guarantee of the loan of Vishwakarmas”, he said.
The Prime Minister underlined the future-oriented approach of the double-engine government and reiterated the commitment to bring Madhya Pradesh into the top states of the country.
Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Ministers Shri Narendra Singh Tomar, Dr Virendra Kumar and Jyotiraditya Scindia, Members of Parliament and Ministers from Government of Madhya Pradesh were present on the occasion among others.
Background
In yet another initiative to boost connectivity across the country, the Prime Minister dedicated to the nation the Delhi-Vadodara Expressway, which has been developed at a cost of about Rs. 11,895 crores. He will also lay the foundation stone for five different road projects worth over Rs. 1880 crores.
Ensuring that everyone has a house of one's own has been the constant endeavour of the Prime Minister. In line with this vision, Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY - Gramin were initiated by the Prime Minister. He also dedicated houses constructed under PMAY - Urban at a cost of around Rs 140 crores.
One of the key focus areas of the government is to provide safe and adequate drinking water. Furthering this aim, the Prime Minister laid the foundation stone of Jal Jeevan Mission projects worth over Rs 1530 crores in Gwalior and Sheopur districts. These projects will together benefit over 720 villages in the region.
In a step that will further boost the health infrastructure, the Prime Minister laid the foundation stone of nine health centers under the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. They will be developed at a cost of over Rs. 150 crores.
The Prime Minister dedicated the academic building of IIT Indore and laid the foundation stone for hostel and other buildings on the campus. Further, the Prime Minister laid the foundation stone of the Multi-Modal Logistics Park at Indore. He also dedicated various projects inducing Integrated Industrial Township in Ujjain, the IOCL bottling plant, and Atal Bihari Vajpayee Divyang Sports Training Centre at Gwalior, among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেসকী গ্বালিয়রদা লুপা করোর ১৯,২৬০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
দিল্লি-বদোদারা এক্সপ্রেসৱে কৎথোকখ্রে
পি.এম.এ.ৱাই-গ্রামিনগী মখাদা শাবা য়ুম লাখ ২.২ হেনবগী গ্রিহ প্রভেস পাংথোকখ্রে অমসুং পি.এম.এ.ৱাই-অর্বানগী মখাদা শাবা য়ুমশিং খুৎশীন্নখ্রে
জল জিবন মিসনশিংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা হেল্থ সেন্তর ৯গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
আই.আই.তি ইন্দোরগী একাদেমিক বিল্দিং খুৎশীন্নখ্রে অমসুং হোস্তেল অমসুং কেম্পসতা অতোপ্পা বিল্দিংশিং শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
ইন্দোরদা মল্তি-মোদাল লোজিস্তিক্স পার্ক শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“গ্বালিয়র লমদম অসি মশামক ইথিল পীবা লম অমনি”
“দবল-ইঞ্জিন হায়বদি মধ্য প্রদেস শরুক অনি চাউখৎপা হায়বনি”
“ভারত্তা মকোক থোংবা রাজ্য ৩দা মধ্য প্রদেস য়াওহন্নবা সরকারনা পান্দম থম্লি”
“ভোৎ ফংনবা ৱাফম অমা নত্তনা লৈবাক অমুক হন্না শেমগৎনবা অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা নুপীশিংদা শক্তি পীবা হায়বসি পান্দম অমনি”
“মোদী গরেন্তি হায়বগী ৱাহন্থোক্তি থাজবা খুদিংমক থবক ওইনা পাংথোকপনি”
“অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অকনবা লো অমসুং ওর্দরনা লৌমীশিং অমসুং উদোগশিং অনিমক কান্নবা ফংহল্লি”
“কাংলুপ খুদিংমক অমসুং লমদম খুদিং চাউখৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা কৎথোক্লে”
“জিনকো কোই নহি পুছতা, উনকো মোদী পুছতা হাই, মোদী পুজতা হায়-কনা অমতনা য়েংশিনবীদ্রবশিং, মোদীনা মখোয় য়েংশিল্লি, মোদীনা মখোয় লাৎলি”
02 OCT 2023 5:29PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মধ্য প্রদেসকী গ্বালিয়রদা লুপা করোর ১৯,২৬০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা দিল্লি-বদোদারা এক্সপ্রেসৱে কৎথোকপা, পি.এম.এ.ৱাই-গ্রামিনগী মখাদা শাবা য়ুম লাখ ২.২ হেনবগী গ্রিহ প্রভেস পাংথোকপা অমসুং পি.এম.এ.ৱাই-অর্বানগী মখাদা শাবা য়ুমশিং খুৎশীন্নবা, জল জিবন মিসনশিংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা, অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা হেল্থ সেন্তর ৯গী উরেপ-উয়ুং তম্বা, আই.আই.তি ইন্দোরগী একাদেমিক বিল্দিং খুৎশীন্নবা অমসুং হোস্তেল অমসুং কেম্পসতা অতোপ্পা বিল্দিংশিং শানবা উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং ইন্দোরদা মল্তি-মোদাল লোজিস্তিক্স পার্ক শানবা উরেপ-উয়ুং তম্বা য়াওরি।
তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গ্বালিয়র লমদম অসি থৌনা ফবা, মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা, ঈশৈ, মথেল-লুকোই অমসুং হঙ্গামগী লমদম অমনি। লমদম অসিদগী লৈবাক্কীদমক নিংতম লান্মী কয়া অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংদা থবক তৌরিবা লান্মী কয়া পুথোকখ্রে। গ্বালিয়রনা সরকার পায়রিবা দলগী থৌশিল কয়া শেমখি অমসুং লুচিংবা কয়া পুথোকখি। লমদম অসিদগী রাজমাতা বিজয়া রাজে সিন্দিয়া, কুসাবাউ থাক্রে অমসুং অতল বিহারি বাজপায়ী পুথোকখি। গ্বালিয়র লমদম অসি মশামক ইথিল পীবা লম অমনি। লমদম অসিগী লৈবাক-লৈহাওদগী চাউরকখিবা মচাশিং লৈবাক্কীদমক মখোয়গী থৱায় কৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক্কী মীরোলগী মীয়াম্না নিংতম লালহৌ শরুক য়ানবগী খুদোংচাবা অমা ফংদ্রবসু চাউখৎলবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা ভারত অমা শেমগৎনবা থৌদাং ঐখোয়গী খুত্তা লৈরে। সরকার কয়ানা চহি অমদা পায়খৎপা ঙমখিদবা প্রোজেক কয়া সরকার অসিনা নোংমদা পুরকপা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি দশেরা, দিৱালি অমসুং ধান্তেরাস হেক মমাঙদা ইমুং লাখ ২ রোমদা গ্রিহ প্রভেস পাংথোক্লে অমসুং লম্বী-থোংগী প্রোজেক কয়া খুৎশীন্নরে। উজ্জেনগী বিক্রম উদোগপুরি অমসুং মল্তি-মোদাল লোজিস্তিক্স পার্কনা মধ্য প্রদেসতা উদোগ চাউখৎহনবদা ইনোৎ অমা পীরগনি। গ্বালিয়র আই.আই.তিদা অনৌবা প্রোজেকশিং পায়খৎলে। অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মখাদা বিদিসা, বাইতুল, কাত্নি, বুরহানপুর, নরশিংহপুর, দামোহ অমসুং সাজাপুরদা অনৌবা হেল্থ সেন্তরশিং লিংখৎলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসি দবল-ইঞ্জিন সরকারনা হোৎনবদগী পায়খৎপনি। মীয়ামগীদমক কৎথোকপগী চপ মান্নবা ৱাখল্লোন চেনবা সরকারশিং দিল্লি অমসুং ভোপাল অনিমক্তা লৈবা মতমদা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎলকপনি। মরম অদুনা মধ্য প্রদেসকী মীয়াম্না দবল-ইঞ্জিন সরকারদা থাজবা থম্লে। দবল-ইঞ্জিন হায়বদি মধ্য প্রদেস শরুক অনি চাউখৎপা হায়বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মধ্য প্রদেস অসি ‘বিমারু রাজ্য(চাউখৎত্রিবা রাজ্য) অমা ওইরম্বদগী হৌখিবা চহি খর অসিদা সরকারনা লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা রাজ্য ১০গী মনুংদা য়াওহল্লে। মফম অসিদগী হৌরগা, ভারতকী মকোক থোংবা রাজ্য ৩দা মধ্য প্রদেস য়াওহন্নবা সরকারনা পান্দম থম্লি। মধ্য প্রদেস মকোক থোংবা রাজ্য অহুমগী মনুং চনবা ঙম্নবা দাইত্ব খঙবা নাগরিক অমা ওইনা মীয়াম্না মখোয়গী ভোৎ থাদগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম্না মসিগী তুংগী থাজবা ভারত্তা থম্লি। হৌখিবা চহি ৯দা ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ১০শুবা ইকোনোমি ওইরম্বদগী হৌজিক ৫শুবা মফমদা হাইগৎলে। ভারতকী খোঙজেল অসিদা থাজবা ঙমদবা মীওই কয়া লৈরি। সরকারগী মথংগী মতমদা মালেমগী মকোক থোংবা ইকোনোমি অহুমগী মনুংদা ভারত য়াওবা ঙমগনি হায়বসি মোদীনা পীবা থাজবনি।
লায়রবশিং, দলিতশিং, তোল্লবশিং অমসুং ত্রাইবেল ইমুং-মনুংশিংদা পাক্কাগী য়ুমশিং ফংহনগনি হায়না মোদীনা থাজবা পীখি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা ইমুং করোর ৪দা পাক্কাগী য়ুমশিং খুৎশীন্নখ্রে। হৌজিক ফাওবদা মধ্য প্রদেসতা লায়রবা ইমুংশিংদা য়ুম লাখ কয়া ফংহনখ্রে অমসুং ঙসি ফাওবদা য়ুম কয়া শঙ্গারে। মমাঙগী সরকারশিংনা অরানবা স্কিম কয়া পায়খৎখি অমসুং লায়রবশিংদা ফত্তবা য়ুমশিং ফংহনখি। হৌজিক্কী সরকারনা শারিবা য়ুমশিং অসি বেনিফিসরিশিংনা দরকার ওইবা মতুংইন্না শাজবনি অমসুং তেক্নোলোজিগী মতেংনা মখোয়গী থবকশিং পায়খৎলিবা অদু য়েংশিল্লবা মতুংদা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা শেন হাপচিল্লি। য়ুমশিং তোইলেতশিং, মৈ, তোতি ঈশিং অমসুং উজৱালা গ্যস য়াওরে। ঙসি হৌদোক্লিবা জল জিবন মিসনগী প্রোজেকশিংনা হায়রিবা য়ুমশিং অসিদা তোতি ঈশিং ফংহনবদা মতেং পাংলগনি।
শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি য়ুমগী নুপীশিংগী মিংদা য়ুমশিংগী মমিং পাল্লে। মসিনা ‘লাখপতি’ ইচল কয়া শেমগৎপা ঙম্লে। য়ুমশিং মপু ওইরিবী নুপীশিংনা মখোয়গী মচাশিং লাইরিক তমহনবদা মীৎয়েং চঙগদবনি। ভোৎ ফংনবা ৱাফম অমা নত্তনা লৈবাক অমুক হন্না শেমগৎনবা অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা নুপীশিংদা শক্তি পীবা হায়বসি পান্দম অমনি। নুপীশিংদা শক্তি পীনবা হন্দক নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখ্রে। মোদী গরেন্তি হায়বগী ৱাহন্থোক্তি থাজবা খুদিংমক থবক ওইনা পাংথোকপনি। লৈবাক চাউখৎনবা খোঙচত্তা মাত্রুশক্তি হেন্না শরুক য়াগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙদা আইন লৈতবা, চাউখৎপা ৱাৎপা অমসুং খুন্নাইগী অচুম্বা লৈতবা লমদম অমা ওইরম্বদগী সরকারনা কন্না হোৎনবদগী গ্বালিয়র অমসুং চম্বল খুদোংচাবশিংগী লমদম অমা ওইরে। ঐখোয়না মনিং হন্দুনা চৎপা তৌরোইদবনি। অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অকনবা লো অমসুং ওর্দরনা লৌমীশিং অমসুং উদোগশিং অনিমক কান্নবা ফংহল্লি। চাউখৎপগী ময়োক্তা লৈবা সরকার অমা লৈবদগী সিস্তেম অনিমক নিঙখায়খি। চাউখৎপগী ময়োক্তা লৈবা সরকার অমা লৈবদগী মীহাৎ-মীপুন হেনগৎলকখি, মসিনা মরম ওইদুনা গুন্দাশিং, মীফত্তশিং অমসুং হুরানবশিং মনিং তৌহনখি অমসুং নুপীশিং, দলিতশিং, তোল্লবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী মথক্তা মীওৎ-মীনৈ চৎথবা হেনগৎলকখি। অসিগুম্বা চাউখৎপগী ময়োক্তা লৈবা মীওইশিংদগী মধ্য প্রদেসকী মীয়াম্না মীকুপ-নাহুম শিংনা লৈগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কাংলুপ খুদিংমক অমসুং লমদম খুদিং চাউখৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা কৎথোক্লে। জিনকো কোই নহি পুছতা, উনকো মোদী পুছতা হাই, মোদী পুজতা হায়-কনা অমতনা য়েংশিনবীদ্রবশিং, মোদীনা মখোয় য়েংশিল্লি, মোদীনা মখোয় লাৎলি। অনৌবা খুৎলায়শিং অমসুং কম্মন সাইন লেঙ্গোইজ শীজিন্নদুনা দিবয়াংজনশিংগী য়াইফনবা থবকশিং পায়খৎলি। ঙসি গ্বালিয়রদা দিবয়াং শান্নরোয়শিংগী অনৌবা স্পোর্তস সেন্তর অমা শঙ্গারে। চহি কয়া মীরাইদুনা লাক্লবা লায়রবা লৌমীশিং হৌজিক য়েংশিল্লে। সরকারনা হৌজিক ফাওবদা পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী অপীকপা লৌমী খুদিংমক্কী একাউন্তশিংদা লুপা লিশিং ২৮ হাপচিনখ্রে। ঐখোয়গী লৈবাক্তা কোর্স গ্রেনশিং থাবা লৌমী করোর ২.৫ লৈরি। মমাঙদা কোর্স গ্রেন থাবা অপীকপা লৌমীশিং কনা অমতনা থওইরমদে। ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী চীঞ্জাক্তা মিল্লেতকী মশক তাক্লে অমসুং মসি মালেম শীনবা থুংবগী কৈথেলশিংদা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি পি.এম বিশ্বকর্মা য়োজননা কুমহার, য়োৎশুবা, সনা শাবা, ফি তুবা, ফিশুবা, খোঙউপ শাবা অমসুং শম ককপশিং কান্নবা পীরগনি। খুন্নাইদা কাংলুপ অসি নাথৈদুনা থম্লকখি। মখোয় চাউখৎনবা মোদীনা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে। মখোয় ত্রেনিং পীনবা শেনফম সরকারনা পুথোক্কনি অমসুং মখোয়দা লুপা ১৫,০০০গী অনৌবা খুৎলায়শিং ফংহনগনি। মখোয়দা লুপা লাখ কয়াগী অহোংবা লোনশিং ফংহনখ্রে। বিশ্বকর্মাশিংদা লোন পীনবা গরেন্তি মোদীনা ওইরে।
দবল-ইঞ্জিন সরকারগী তুংগী থবকশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা রাজ্য অহুমগী মনুংদা মধ্য প্রদেস য়াওহন্নবা থাজবা প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না পীখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা মধ্য প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান, য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার, দোক্তর বিরেন্দ্র কুমার অমসুং জয়তিরাদিত্য সিন্দিয়া, এম.পিশিং অমসুং মধ্য প্রদেস সরকারগী মিনিস্তরশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
লৈবাক্কী লম্বী-থোং চাউখৎহন্নবা পায়খৎপা অতোপ্পা মশক নাইবা খোঙথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা দিল্লী-বদোদরা এক্সপ্রেসৱে খুৎশিন্নখ্রে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসি চাউরাক্না লুপা করোর ১১,৮৯৫ চঙনা শেমগৎখিবনি। মহাক্না লুপা করোর ১৮৮০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা রোদ প্রোজেক্ত মঙাগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে।
মীপুম খুদিংগী মশাগী ময়ুম অমা শোইদনা লৈহনবা হায়বসিগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি। পান্দম অসিগা মরী লৈননা, পি.এম.এ.ৱাই-গ্রামীনগী মখাদা শাখিবা য়ুম লাখ ২.২ হেনবগী গৃহ প্রবেশকী থৌরমসু প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখি। পি.এম.এ.ৱাই-অর্বানগী মখাদা চাউরাক্না লুপা করোর ১৪০ চঙনা শাখিবা য়ুমশিং মহাক্না য়ুম্বুশিংদা খুৎশিন্নখি।
সরকারনা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা লাকখিবা মরু ওইবা হীরমশিংগী মনুংদা অফবা অমসুং মরাং কায়বা ঈশিং ফংহনবা হায়বসিসু অমনি। পান্দম অসিবু খুমাং চাউশিলহনবা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা গ্বালিয়র অমসুং শেওপুর জিলাদা লুপা করোর ১৫৩০ হেনবগী জল জীবন মিসনগী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তমখি। প্রোজেক্ত অনি অসিনা পুন্দুনা লমদমসিগী খুঙ্গং ৭২০ হেনবগী মফমদা কান্নবা ফংহনগনি।
হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না চাউখৎহনবগী অতোপ্পা খোঙথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা অয়ুশমান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা শাগদবা হেল্থ সেন্তর মাপনগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। হেল্থ সেন্তরশিং অসি লুপা করোর ১৫০ হেন্না চঙদুনা শাগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা আই.আই.তি ইন্দোরগী একাদমিক বিল্দিংশিং মীয়ামদা খুৎশীন্নখি অমসুং কেম্পস অসিগী মনুংদা লৈগদবা হোস্তেল অমসুং অতোপ্পা বিল্দিংশিংগী উরেপ উয়ুংসু তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা মলতি-মোদেল লোজিস্তিক্স পার্ক অমগী উরেপ উয়ুংসু ইন্দোরদা তমখি। তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদগী উজেনগী ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দস্ত্রীল তাউনশিপ, আই.ও.সি.এল বোত্তলিং প্লান্ত, গ্বালিয়রগী অতল বিহারী বাজপায় দিব্যাং স্পোর্ত ত্রেনিং সেন্তর য়াওনা প্রোজেক্ত কয়াসু মহাক্না মীয়ামদা খুৎশিন্নখি।
मध्य प्रदेश के ग्वालियर में कई विकास परियोजनाओं का उद्घाटन और शिलान्यास समाज के सभी वर्गों के सशक्तिकरण में अहम भूमिका निभाएगा। https://t.co/tfbumvkr2M
— Narendra Modi (@narendramodi) October 2, 2023