Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan launches the Bharatiya Bhasha Utsav and two-day Technology & Bharatiya Bhasha Summit
Fusion of Indian languages and technology will open doors to limitless possibilities for the talent pool of the country - Shri Dharmendra Pradhan
Discussions on language for technology, language in technology, and language through technology would create a strong ecosystem for Indian languages - Shri Dharmendra Pradhan
30 SEP 2023 4:05PM by PIB Delhi
Union Minister for Education and Skill Development & Entrepreneurship Shri Dharmendra Pradhan launched the Bharatiya Bhasha Utsav and inaugurated the two-day Technology & Bharatiya Bhasha Summit on 30th September 2023 at New Delhi. The summit aims to facilitate a seamless transition from the current education ecosystem to one rooted in Bharatiya languages, in line with the NEP-2020 vision and to set the course for a technologically enriched future for Bharatiya languages in education. An exhibition was also set up to showcase Bharatiya Bhasha technology products, and their applications by the industries, government organizations and start-ups. An inspiring moment was the presentation of a significant book by various officials to dignitaries, symbolizing the rich literary heritage of Bharatiya languages.
2023-09-30 15:40:31.203000 2023-09-30 15:40:58.327000
Students of Kendriya Vidyalaya shared their experiences in 22 different languages.
While addressing the summit Shri Pradhan mentioned, that India, being one of the oldest civilizations in the world has an extremely close and inseparable relationship with technology. Scholars from across the globe have come for centuries to understand the Indian knowledge, he added. He emphasized that the fusion of Indian languages and technology will open doors to limitless possibilities for the talent pool of the country.
He also mentioned that through technology, contextualization of the Indian knowledge System will be possible. He hoped that the discussions to be held during the summit on language for technology, language in technology, and language through technology would create a strong ecosystem for Indian languages. He mentioned the significant contributions of Indian resources in the global medical sector. He also highlighted that one-third of the world's coders are of Indian origin, which is a testament to the nation's prowess in technology and innovation.
Shri Sanjay Kumar, while speaking to the audience, referred to the discussions held at the Sankalp Saptaah by Prime Minister Shri Narendra Modi that with the right kind of Policies (Niti) and leadership (Netritya) any goals can be achieved. He mentioned how NEP2020 has formally included Foundational Literacy and Numeracy (FLN) for the first time. Refinement of thought comes from the development of language, and NEP 2020 has recognised it and included it in its policies that must be taken to the students, he added. He urged everyone, especially the students, to use technologies, such as regenerative AI, to surpass the language barriers.
Shri Sridhar Vembu delivered the keynote address in which he emphasized the importance of learning languages in order to master skills such as developing computer codes that need an understanding of structures.
The summit, organized as part of the Bharatiya Bhasha Utsav, encompasses three pivotal thematic sessions: (i) Technology FOR Bharatiya Languages; (ii) Technology IN Bharatiya Languages; and (iii) Technology THROUGH Bharatiya Languages. Today, two technical sessions will be held under the theme of Technology FOR Bharatiya Languages. In these sessions, speakers and experts discussed ways and means to leverage technology for Bharatiya languages. The role of technology in the teaching-learning process of Bharatiya languages, the use of Machine Learning, Language modelling for speech recognition, Unicode standardization for Bharatiya language scripts, and other important aspects were also discussed in detail during these sessions. Both sessions were followed up with intense discussions among the audience and the speakers.
These themes will emphasize the integration of technology in promoting Bharatiya Bhasha, including its role in teaching, training, examination, and translating educational materials. The summit aims to facilitate a seamless transition from the current education ecosystem to one rooted in Bharatiya Languages, in line with the vision of NEP-2020.
During the summit, key discussions will be held on agendas like "Leverage Technology for Bharatiya Languages", "Operating Systems and Software Localization", "Search Engine Localization" and more. A comprehensive roadmap for realizing the vision of education in Bharatiya Languages will be charted, with active participation from stakeholders across various sectors, including academia, students, research scholars, edutech and infotech industry professionals, technical experts, media representatives, and freelancers.
The Government of India has proposed to celebrate the birthday of renowned Tamil poet and freedom fighter Mahakavi Chinnaswami Subramania Bharati as Bharatiya Bhasha Divas (11 December). The Bharatiya Bhasha Utsav, which started on 28th September 2023 will run for 75 days and will culminate on 11th December 2023. During this, various events related to Bharatiya languages will be held in schools and higher education institutions.
Secretary, Higher Education, Ministry of Education, Shri K Sanjay Murthy; Secretary, School Education & Literacy, Ministry of Education, Shri Sanjay Kumar; Secretary, Shri Sridhar Vembu, Chairman of the Board of Governors of IIIT-DM, Kanchipuram and CEO of Zoho Corporation; Chairman, AICTE, Prof. T.G. Sitharam; Chairman, Bhartiya Bhasha Samiti, Shri Chamu Krishna Shastri; Chairman, UGC, Prof. M. Jagadesh Kumar; Chairperson NETF, Shri Anil Sahasrabudhe; Director, Central Institute of Indian Languages, Prof. Shailendra Mohan; Chairperson, National Council for Vocational Education & Training, Dr. Nirmaljeet Singh Kalsi; Secretary, Ministry of Tribal Affairs, Sh. Anil Kumar Jha; eminent dignitaries, educationists, technology and language experts, and officials of the Ministry of Education, Ministry of Skill Development & Entrepreneurship, NCERT, UGC, AICTE, Central Institute of Indian Languages, CBSC, KVS, NVS, etc. were present at the event.
The summit is jointly organized by the Ministry of Education (MOE), Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), and their constituent institutions, such as the Central Institute of Indian Languages (CIIL), University Grants Commission (UGC), National Educational Technology Forum (NETF), All India Council for Technical Education (AICTE), National Centre for Vocational & Technical Education (NCVTE), National Council for Teachers Education (NCTE), Bharatiya Bhasha Samiti (BBS), and others. With active participation from stakeholders across various sectors, including academia, students, research scholars, edutech and infotech industry professionals, technical experts, media representatives, and freelancers, a comprehensive roadmap for realizing the vision of education in Bharatiya Languages will be charted during the two-day Summit.
For more information and registration details, please visit the Summit website: https://technology-bharatiyabhasha.aicte-india.org

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ভারতীয় বসা উৎসব অমসুং নুমিৎ নিনিগী তেক্নোলোজি অমসুং বসা সম্মিৎ হৌদোকখ্রে
ভারতকী লোলশিং অমসুং তেক্নোলোজি পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনা লৈবাক অসিগী হৈথোই-শিংথোইরবা মীওইশিংদা মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি- শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান
তেক্নোলোজিগীদমক লোল, লোলদা তেক্নোলোজি অমসুং তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা লোলগী মরমদা খন্ন-নৈনবনা ভারতকী লোলশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি-শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান
30 SEP 2023 4:05PM by PIB Imphal
ইজুকেসন অমসুং স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না সেপ্তেম্বর ৩০,২০২৩দা নিউ দিল্লিদা ভারতীয় বসা উৎসব অমসুং নুমিৎ নিনিগী তেক্নোলোজি অমসুং বসা সম্মিৎ হৌদোকখ্রে। ভারতকী লোলশিংদা য়ুম্ফম ওইরিবা হৌজিক চৎনরিবা লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবক অসি, এন.ই.পি-২০২০গী পান্দমগা লোয়ননা তেক্নোলোজি মপুংফানা শীজিন্নরিবা ভারতকী লোলশিংদা লাইরিক তাকপী-তম্বীবগী থবক পায়খৎনবা অহোংবা অমা পুরক্নবা মীফম অসিনা পান্দম থম্লি। ভারতীয় বসা তেক্নোলোজিগী পোৎথোকশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিশিং, সরকারগী ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং স্তার্দ-অপশিংনা পোৎথোকশিং অদু শীজিন্নফম উৎপা একজিবিসন অমসু পাংথোকখি। ইনাকখুল্লবা ভারতকী লোলশিং মশক তাকপা লাইরিক অমা থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবশিং অমসুং ওফিসিএলশিংদা খুদোল তমখি।
2023-09-30 15:40:31.203000 2023-09-30 15:40:58.327000
কেন্দ্রিয় বিদ্যলয়গী মহৈরোয়শিংনা লোল ২২দা মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা অদু উৎখি।
মীফম অদুদা ৱা ঙাংবদা, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না হায়খি ভারত মালেমদা খ্বাইদগী অরিবা সভেত্য অমা ওইনা তেক্নোলোজিগা তৎন-থানবা য়াদ্রবা অমসুং য়াম্না নক্নবা মরী অমা লৈনরি। চহিচা কয়া মালেম শীনবা থুংগী অখঙ-অহৈ কয়া লৌশিং তান্নবা ভারত্তা লাকখি। ভারতকী লোলশিং অমসুং তেক্নোলোজি পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনা লৈবাক অসিগী হৈথোই-শিংথোইরবা মীওইশিংদা মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
মহাক্না হায়খি মীফম মনুংদা ভারতকী লোলশিং অমসুং তেক্নোলোজি পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনা লৈবাক অসিগী হৈথোই-শিংথোইরবা মীওইশিংদা মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি। মালেমগী মেদিকেল সেক্তরনা ভারতনা চাউনা মতেং পাংলি। মালেমগী কোদরশিংগী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমদি ভারত্তগী হৌখিবশিংনি, মসিনা লৈবাক অসিগী তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী শক্তি অদুগী খুদম অমনি।
শ্রী সঞ্জয় কুমারনা হায়খি অচুম্বা থৌশিল অমসুং লুচিংবনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী সংকল্প সাপ্তাহগী পান্দমশিং ফংবা ঙমগনি। অহানবা ওইনা এন.ই.পি ২০২০দা ফাউন্দেসনেল লিতরেসি এন্দ নিউমরেসি(এফ এল এন) য়াওরে। লোলশিং চাউখৎলকপদগী অফবা ৱাখলশিং লাকই অমসুং এন.ই.পি ২০২০না মসি খঙলে অমসুং মসি মহৈরোয়শিংদা খঙহনগদবনি। লোলগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা মহৈরোয়শিংনা এ.আইগুম্বা তেক্নোলোজি শীজিন্নগদবনি।
মরুওইবা থিমেতিক সেসন অহুমদা ভারতীয় বসা উৎসবকী শরুক অমা ওইনা মীফম অদু পাংথোকখি, সেসনশিং অদুদি (১) ভারতকী লোলশিংগীদমক তেক্নোলোজি; (২) ভারতকী লোলশিংদা তেক্নোলোজি; অমসুং (৩)ভারতকী লোলশিংগী খুৎথাংদা তেক্নোলোজি হায়বনি। ভারতকী লোলশিংগীদমক তেক্নোলোজি হায়বা হিরমদা ঙসি তেক্নিকেল সেসন অনি পাংথোক্কনি। হায়রিবা সেসনশিং অসিদা ভারতকী লোলশিংদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবগী মতাংদা খন্নগনি। ভারতকী লোলশিং তাকপী-তম্বীবদা তেক্নোলোজিগী থৌদাং, মেছিন লার্নিং শীজিন্নবা, স্পিচ রিকক্নিসনগী লেঙ্গোইজ মোদেল্লিং, ভারতকী লোলশিংগী ময়েকশিংগী য়ুনিকোদ অমসুং অতোপ্পা মরুওইবা ৱাফমশিং খন্নখি। সেসন অনিমক্কী মতুংদা ভাবকশিং অমসুং ৱাঙাংলোয়শিংগী মরক্তা অকনবা খন্ন-নৈনবা পাংথোকখি।
ভারতকী লোলশিং তম্বীবদগী, ত্রেনিং, পরিখা অমসুং লাইরি-লাইশুগী মচাকশিং হন্দোকপদা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা ভারতকী লোলশিং চাউখৎনবা ৱাফমশিং হায়রিবা থিমশিং অদুদা খন্নখি। ভারতকী লোলশিংদা য়ুম্ফম ওইরিবা হৌজিক চৎনরিবা লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবক অসি, এন.ই.পি-২০২০গী পান্দমগা লোয়ননা তেক্নোলোজি মপুংফানা শীজিন্নরিবা ভারতকী লোলশিংদা লাইরিক তাকপী-তম্বীবগী থবক পায়খৎনবা অহোংবা অমা পুরক্নবা মীফম অসিনা পান্দম থম্লি।
মীফম মনুংদা ‘ভারতকী লোলশিংদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা’, ‘ওপরেতিং সিস্তেমশিং অমসুং সোফৱায়র লোকেলাইজেসন’, ‘সর্চ ইঞ্জিন লোকেলাইজেসন’ অমসুং অতোপ্পা হিরমশিংদা মরুওইনা খন্ন-নৈনগনি। ভারতকী লোলশিংদা লাইরিক-তাকপী তম্বীনবা অপুনবা লম্বী অমা শেমগনি অমসুং মসিদা অখঙ-অহৈশিং, মহৈরোয়শিং, রিছার্স স্কোলারশিং, ইদুতেক অমসুং ইনফোতেক ইন্দস্ত্রিগী মীওইশিং, তেক্নিকেলগী অখঙ-অহৈশিং, মেদিয়াগী মীওইশিং অমসুং ফ্রিলান্সরশিং শরুক য়ারি।
শক্নাইরবা তমিল কবি অমসুং নিংতম লান্মী মহাকবি চিন্নাশ্বামী সুব্রমনিয়া ভারতীকী মপোক নুমিৎ অসি ভারতীয় বসা বিৱস(দিশেম্বর ১১) হায়না থৌরম পাংথোক্নবা ভারত সরকারনা হৌদোক্লে। সেপ্তেম্বর ২৮,২০২৩দগী হৌদোকখিবা ভারতীয় বসা উৎসব অসি নুমিৎ ৭৫ পাংথোক্কনি অমসুং দিশেম্বর ১১,২০২৩দা লোইশিনগনি। থৌরম মনুংদা ভারতকী লোলশিংগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা থৌরমসিং স্কুলশিং অমসুং অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙশিংদা পাংথোক্কনি।
থৌরম অদুদা ইজুকেসন মিনিস্ত্রিগী হয়ার ইজুকেসনগী সেক্রেতরি শ্রী কে সঞ্জয় মুর্তি; ইজুকেসন মিনিস্ত্রিগী স্কুল ইজুকেসন অমসুং লিতরেসিগী সেক্রেতরি শ্রী সঞ্জয় কুমার, য়ু.জি.সিগী চিয়ারমেন প্রোফেসার এম জগাদেস কুমার অমসুং লোলগী অখঙ-অহৈ কয়া শরুক য়াখি।
মীফম অদু ইজুকেসন মিনিস্ত্রি, স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রি, সেন্ত্রেল ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দিয়ান লেঙ্গোইজেস, য়ু.জি.সি, নেসনেল ইজুকেসনেল তেক্নোলোজি ফোরম, ওল ইন্দিয়া কাউন্সিল ফোর তেক্নিকেল ইজুকেসন, নেসনেল সেন্তর ফোর ভোকসনেল এন্দ তেক্নিকেল ইজুকেসন, নেসনেল কাউন্সিল ফোর তিচর্স ইজুকেসন, ভারতীয় বসা সমিতিনা পুন্না শীনবনি।
মীফম অসিগী অহেনবা ই-পাউশিং লৌনবা অমসুং রেজিস্তার তৌনবা মখাগী ৱেবসাইত অসিদা চঙবীয়ু:
website: https://technology-bharatiyabhasha.aicte-india.org