গৃহ মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত আজি পি এইচ ডি চেম্বাৰ অৱ কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰীৰ ১১৮সংখ্যক বাৰ্ষিক অধিবেশনত ‘উদিত ভাৰতঃ অভূতপূৰ্ব বিকাশৰ অমৃত কাল শীৰ্ষক অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ আগবঢ়ায় কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিগত ৯ বছৰত প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতক সলনি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে আৰু সফলো হৈছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিগত ৯ বছৰত দেশৰ অৰ্থনীতিক এক নতুন দিশ আৰু শক্তি প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰিছে, মোদী চৰকাৰৰ এয়া প্ৰতিশ্ৰুতি, প্ৰদৰ্শন আৰু ফলাফলৰ
৯ বছৰ
ভাৰতীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগৰ আকাৰ আৰু পৰিসৰ সলনি কৰাৰ বাবে এইটোৱেই উপযুক্ত সময়
অমৃত কালত দেশৰ উদ্যোগসমূহক নতুন উচ্চতালৈ নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত পিএইচডি চিচিআইৰ নিৰ্ণায়ক ভূমিকা আছে
পিএইচডি চিচিআয়ে এনে এক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়িব লাগিব, যাতে যুৱক-যুৱতী, মহিলা আৰু এমএছএমইয়ে মোদী চৰকাৰৰ নীতিৰ সৰ্বাধিক সুবিধা লাভ কৰিব পাৰে
29 SEP 2023 3:56PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত পিএইচডি চেম্বাৰ অৱ কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰীৰ ১১৮ সংখ্যক বাৰ্ষিক অধিৱেশনত মুখ্য অতিথি হিচাপে ‘উদিত ভাৰতঃ অভূতপূৰ্ব বিকাশৰ অমৃত কাল’ শীৰ্ষক অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায়।
ভাষণত প্ৰসংগত মন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতত অনুষ্ঠিত জি-২০ বৈঠকৰ পিছত কেৱল বাণিজ্য আৰু উদ্যোগতে নহয়, দেশৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে এক নতুন শক্তিৰ প্ৰৱেশ ঘটিছে। তেওঁ কয় যে জি-২০, চন্দ্ৰযান, মিছন আদিত্য আৰু লোকসভা আৰু বিধানসভাত মহিলাৰ বাবে ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণৰ সফলতাই সমগ্ৰ দেশতে এক নতুন শক্তিৰ সঞ্চাৰ কৰিছে। তেওঁ কয় যে আজিৰ এই কাৰ্যসূচী অমৃতকালৰ দীক্ষাত অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। স্বাধীনতাৰ পৰা এতিয়ালৈকে দেশখনে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে অসংখ্য মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰি ৭৫ বছৰীয়া যাত্ৰাত নামি পৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই ৭৫ বছৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সাফল্য হৈছে আমি দেশ হিচাপে গণতন্ত্ৰৰ শিপা গভীৰ কৰাত সফল হোৱাটো। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে বিশ্বক দেখুৱাইছে যে নীতিৰ ফালৰ পৰা শাসন ব্যৱস্থা এক নিৰন্তৰ প্ৰক্ৰিয়া।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কৈছিল যে বিগত ৭৫ বছৰৰ কৃতিত্ব উদযাপনৰ সমান্তৰালকৈ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা আৰু দেশখনে ক’ত হ’ব সেই কথা উপলব্ধি কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় ২০৪৭ চনত হ’ব, যেতিয়া ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব। তেওঁ কয় যে এই কাৰণেই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৭৫ৰ পৰা ১০০ বছৰৰ যাত্ৰাক "অমৃত কাল" বুলি অভিহিত কৰিছে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে এইটো সংকল্প লোৱা আৰু সেইবোৰৰ সিদ্ধি লাভৰ সময় (সংকল্প ছে সিদ্ধি)। তেওঁ লগতে কয় যে আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সপোনৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো যাতে দেশে স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰাৰ সময়ত ভাৰতে বিশ্বজুৰি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আগবাঢ়ি যাব। তেওঁ কয় যে ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ কম বয়সীয়া, আটাইতকৈ জনবহুল আৰু ইয়াত আটাইতকৈ বেছি অভিযন্তা, চিকিৎসক আৰু টেকন’ক্ৰেট আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত দেশত ভাল নীতি প্ৰণয়ন কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অনাগত বছৰবোৰত দেশৰ বাণিজ্য আৰু উদ্যোগৰ আকৃতি আৰু দিশ নিৰ্ণয় কৰাত পিএইচডি চেম্বাৰ অৱ কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব লাগে। তেওঁ লগতে কয় যে আজিৰ অনুষ্ঠানৰ বিষয়বস্তু বৰ্তমান সময়ৰ লগত অতি প্ৰাসংগিক। পিএইচডি চেম্বাৰ অৱ কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ ডেৰ লক্ষাধিক ক্ষুদ্ৰ আৰু বৃহৎ উদ্যোগক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু এক প্ৰকাৰে ইয়াক উদ্যোগ আৰু বাণিজ্যৰ কণ্ঠ হিচাপে গণ্য কৰা হয়। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা, ২০২৬ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ বাবে ৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি লাভ কৰা, ২০২৭ চনৰ ভিতৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। এই তিনিটা লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ উদ্যোগটোৱে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ দেশৰ অৰ্থনীতিৰ হৃদপিণ্ড য’ৰ পৰা সমগ্ৰ অৰ্থনীতিয়ে উত্থান লাভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নীতিয়ে অনা পৰিৱৰ্তনৰ বাবে সকলোতে "ভাৰতৰ ক্ষণ"ৰ চৰ্চা চলি আছে আৰু ভাৰতক বিশ্বজুৰি "প্ৰাণৱন্ত স্থান" হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত ত্ৰৈমাসিকত আমাৰ অৰ্থনীতি ৭.৮% হাৰত বৃদ্ধি পাইছে আৰু আমি ৪০ মাহৰ বাবে মুদ্ৰাস্ফীতি ন্যূনতম স্তৰত ৰখাতো সফল হৈছো।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পোষকতা কৰা "বসুধৈৱ কুটুম্বকম" নীতি অনুসৰি ভাৰতে সকলো খণ্ডতে বিশ্বজনীন সমস্যা সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীত আগবাঢ়িছে। এতিয়া বিশ্বই সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ, সৌৰ মিত্ৰতা, সেউজ শক্তি আদিকে ধৰি সকলো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতৰ ফালে চাই আছে আৰু আমাৰ বহু পদক্ষেপে আজি বিশ্বক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। তেওঁ কয় যে বিগত ৯ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে প্ৰতিটো খণ্ডতে দেশক ৰূপান্তৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰচেষ্টা চলাইছে আৰু সফলতা অৰ্জন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০১৪ চনত দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ বাবে আন্তৰিক প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে, যিবোৰে এতিয়া উৎকৃষ্ট ফলাফল দিছে। ভাৰত ১০ বছৰ ধৰি বিশ্বৰ একাদশ বৃহত্তম অৰ্থনীতি হৈ থকাৰ সময়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আমি বিগত ৯ বছৰত এই স্থবিৰতা ভংগ কৰি পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছো আৰু আমি ২০২৭ চনৰ ভিতৰত বিশ্বৰ তৃতীয় দেশ হ’বলৈ সাজু হৈছো। তেওঁ কয় যে উৎপাদনভিত্তিক উদ্গনি(পিএলআই) আঁচনিখনে ১৪টা খণ্ডত "মেক ইন ইণ্ডিয়া"ৰ সপোন বাস্তৱত পৰিণত কৰিছে। এতিয়া ভাৰত বিশ্বৰ উৎপাদনৰ বাবে এক লাভজনক গন্তব্যস্থান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে আৰু বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ কোম্পানীসমূহে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিব বিচাৰিছে, যাৰ ফলত আমাৰ বাবে অসংখ্য সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে প্ৰায়ে কোৱা হৈছিল যে দেশখন নীতিগত স্থবিৰতাৰ সন্মুখীন হৈছে। কিন্তু বিগত ৯ বছৰত আমি কেইবাটাও নীতি প্ৰস্তুত কৰিছো আৰু ফলস্বৰূপে আমি আমাৰ জিডিপি ২.০৩ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা ৩.৭৫ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ উন্নত কৰাত সফলতা লাভ কৰিছো। ২০১৩-১৪ চনত আমাৰ জনমূৰি আয় আছিল ৬৮ হাজাৰ টকা, যিটো ২০২২-২৩ চনত ১,৮০,০০০ টকালৈ বৃদ্ধি হৈছে। ২০১৪ চনত মূলধনী ব্যয় আছিল ৩.৯ লাখ কোটি টকা আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ইয়াক ২০২৩ চনৰ ভিতৰত ১০ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আমি যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় গাঁথনিত বাস কৰোঁ আৰু যদিহে টিম ইণ্ডিয়াৰ ধাৰণা অনুসৰণ কৰা নহয়, তেন্তে এই দেশৰ ব্যাপক উন্নয়ন সম্ভৱ নহয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে টিম ইণ্ডিয়াৰ ধাৰণাটোক প্ৰচাৰ কৰিছে আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহলৈ আবণ্টন ২০০৪ৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ ৩০ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৩ চনলৈ ৯ বছৰত ১০০ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত কৰ সংগ্ৰহ আছিল ১৯ লাখ কোটি টকা, যিটো ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৩ চনলৈ ৯ বছৰত ৭০ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। স্বাধীনতাৰ পিছত ৭০ বছৰত দেশত মাত্ৰ ৭৪ টা বিমানবন্দৰ আছিল যদিও আজি ১৪৮ টা কাৰ্যক্ষম বিমানবন্দৰ আছে। ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত ৬১০ কিলোমিটাৰ ৰে’লপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল যদিও বিগত ৯ বছৰত আমি ৬,৫৬৫ কিলোমিটাৰ ৰেলপথ নিৰ্মাণ কৰিছো। ২০১৪ চনত দেশত মুঠ ৯১,০০০ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ হৈছিল যদিও বিগত ৯ বছৰত আমি ৫০,০০০ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰিছো। আজি দেশত ইণ্টাৰনেট অবিহনে এই উদ্যোগটো কল্পনা কৰিব নোৱাৰি। ইয়াৰ পূৰ্বে প্ৰতি জিবি ইণ্টাৰনেটৰ খৰচ আছিল ২৭০ টকা, যিটো এতিয়া প্ৰতি জিবিত ১০ টকাত লাভ কৰিছে। ২০১৪ চনত দেশত মাত্ৰ ৪টা ইউনিকৰ্ণ ষ্টাৰ্টআপ আছিল। আজি ১১৫টা ইউনিকৰ্ণ ষ্টাৰ্টআপৰ সৈতে ভাৰতে বিশ্বত অগ্ৰণী স্থানত উপনীত হৈছে। ২০১৪ চনত ৩৫০টা ষ্টাৰ্টআপ আছিল আৰু আজি এক লাখৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপে আমাৰ অৰ্থনীতিত অৰিহণা যোগাইছে। ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত দেশত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ ৪৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ আছিল, যিটোৱে এতিয়া ৮৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ খেলনা ৰপ্তানি ৯৬ মিলিয়ন ডলাৰ আছিল, মোদী চৰকাৰে ২০২২ চনৰ ভিতৰত ইয়াক ৩২৬ মিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে জিএছটি প্ৰৱৰ্তন হ’ব বুলি কোনেও কল্পনা কৰা নাছিল, কিন্তু জিএছটি কাৰ্যকৰী কৰাৰ আমাৰ সপোন বাস্তৱায়িত হ’ল আৰু টিম ইণ্ডিয়াৰ পন্থাৰ বাবে জিএছটি পৰিষদত ভোটদানৰ দ্বাৰা মাত্ৰ এটা সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ল, দলীয় ৰাজনীতি নিৰ্বিশেষে বাকী সকলো সিদ্ধান্ত সৰ্বসন্মতিক্ৰমে লোৱা হ’ল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গঢ়ি তোলা সমবায়মূলক চিন্তাৰ ৰাজনৈতিক সংস্কৃতিৰ বাবে ২০২৩ চনৰ এপ্ৰিল মাহত জিএছটি সংগ্ৰহ ১.৮৭ লাখ কোটি টকা হৈছে আৰু মাহিলী গড় জিএছটি সংগ্ৰহ ১.৬৯ লাখ কোটি টকা হৈছে। আমাৰ বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ মজুত আছিল ৩০৯ বিলিয়ন ডলাৰ। আজি এই পৰিমাণ ৫৯৩ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি আমাৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি পাইছে, ব্যৱসায় কৰাত সহজতা বৃদ্ধি কৰি বাণিজ্য আৰু উদ্যোগৰ বাবে অনুকূল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ, বিভিন্ন আইনৰ অধীনত ৩৯,০০০ৰো অধিক অনুসৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা বিলুপ্ত কৰা হৈছে আৰু ৩,৪০০ আইনী বিধানক অপৰাধমূলকৰ পৰা অসামৰিকলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ কাম নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে কৰিছে। বাণিজ্য আৰু উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত দেশত ইয়াতকৈ ভাল পৰিৱেশ হ’ব নোৱাৰে বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০১৩-১৪ চনত দেশত ১২৭ কোটি ডিজিটেল লেনদেন হৈছিল, যিটো ২০২২ চনত ১২,৭৩৫ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে।বিশ্বৰ ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল পেমেণ্টৰ ৪০% অকল ভাৰততে আছে। ২০১৪ চনত ভাৰতত ৫০ কোটি লোক আছিল যিসকলৰ পৰিয়ালত এটাও বেংক একাউণ্ট নাছিল। তেওঁলোকক বেংক একাউণ্ট প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৫০ কোটি লোকক দেশৰ অৰ্থনীতিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে যদি আমি আন্তঃগাঁথনিলৈ চাওঁ, আগতে ১১ কিলোমিটাৰ পথ এদিনতে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, এতিয়া ৩৭ কিলোমিটাৰ এদিনতে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বন্দে ভাৰতে ৰে’ল যাত্ৰাৰ সমগ্ৰ ধাৰণা সলনি কৰিছে, আগতে ৩খন চহৰত মেট্ৰ’ আছিল, এতিয়া ২৭খন চহৰত আছে, ১০ লক্ষাধিক বৈদ্যুতিক বাহন চলি আছে। ভাৰতনেটৰ অধীনত পূৰ্বে মাত্ৰ ৩০,০০০ কিলোমিটাৰ কেবল পাতিছিল, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৬,২০,০০০ কিলোমিটাৰ অপটিকেল ফাইবাৰ কেবল স্থাপন কৰি প্ৰতিখন পঞ্চায়তক অপটিকেল ফাইবাৰেৰ সংযোগ কৰাৰ কাম কৰিছে। বিগত ৮ বছৰত ইণ্টাৰনেট সংযোগ ২৩০% বৃদ্ধি পাইছে আৰু ২০২৭ চনৰ ভিতৰত উত্তৰ-পূবৰ আঠখন ৰাজ্যৰ ৰাজধানী ৰে’ল, পথ আৰু বিমানযোগে দেশৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি ভূমি বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষকো পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছো আৰু আজি ভূমি বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ জৰিয়তে আমাৰ চুবুৰীয়া সকলো দেশৰ সৈতে ৪২,০০০ কোটি টকাৰ বাণিজ্য সম্পন্ন হৈছে। তেওঁ কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে এই দেশখনে নীতিগত স্থবিৰতাৰ সন্মুখীন হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ইলেক্ট্ৰনিকছৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি, মেক ইন ইণ্ডিয়া, ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া, স্কিল ইণ্ডিয়া, জি এছ টি, ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, ইউডান আঁচনি, ৰাষ্ট্ৰীয় কোৱাণ্টাম মিছন, ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিকে ধৰি বহু নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে অহা ১০ বছৰত বিশ্বৰ সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ শিক্ষাৰ গন্তব্যস্থান হ’বলৈ গৈ আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছত এয়া প্ৰথম শিক্ষা নীতি যাৰ বিৰোধিতা কোনেও কৰা নাই। আমি ভাৰতীয় মহাকাশ নীতিত মৌলিক পৰিৱৰ্তন কৰিছো। ড্ৰোন নীতি প্ৰস্তুত কৰিছো আৰু আয়ুষ্মান ভাৰতৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ স্বাস্থ্য গাঁথনিত আমূল পৰিৱৰ্তন কৰিছো। স্মাৰ্ট চিটী নীতিৰ জৰিয়তে আমাৰ নগৰ খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰিছো। বাণিজ্যিক কয়লা খনন মুকলি হৈছে আমাৰ সম্পদৰ অন্বেষণৰ বাবে বহুতো সম্ভাৱনা, সেউজ ভাৰত ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযানে আজি সমগ্ৰ বিশ্বক আকৰ্ষণ কৰিছে আৰু স্বচ্ছ ভাৰতৰ জৰিয়তে আমি দেশত ১১ কোটিতকৈও অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰি দেশৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ উন্নতি সাধন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে সকলো খণ্ডতে নিজৰ স্থান নিশ্চিত কৰিছে যিয়ে অহা ২৫ বছৰত বিশ্ব অৰ্থনীতিত প্ৰভাৱ পেলাব। সেউজ হাইড্ৰজেন, অৰ্ধপৰিবাহী, বৈদ্যুতিক বাহন, সৌৰশক্তি, প্ৰতিৰক্ষা, ড্ৰ’ন, মহাকাশ, খনন আৰু সেউজ ইন্ধন ইথানলৰ দৰে খণ্ডই অহা ২৫ বছৰলৈ বিশ্ব অৰ্থনীতিত প্ৰভাৱ পেলাব। বিগত ৯ বছৰত মোদী চৰকাৰে এই সকলোবোৰ ক্ষেত্ৰতে সফলতাৰে ভেটি স্থাপন কৰিছে আৰু এতিয়া আমি এই সকলোবোৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰদৰ্শন কৰি পৃথিৱীত নিজৰ স্থান গঢ়ি তুলিব লাগিব। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আগন্তুক ২৫ বছৰলৈ বিশ্ব অৰ্থনীতিত প্ৰভাৱ পেলোৱা সকলো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতৰ বাবে এক সুদৃঢ় ভেটি স্থাপনৰ দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আগন্তুক ২৫ বছৰ আমাৰ বাণিজ্য আৰু উদ্যোগৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰতীয় উদ্যোগৰ আকাৰ আৰু পৰিসৰ দুয়োটা সলনি কৰাৰ সময় আহি পৰিছে আৰু পিএইচডি চেম্বাৰ অৱ কমাৰ্চে এই পদক্ষেপৰ দিশত চিন্তা কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে আমাৰ কোম্পানীসমূহে বহুজাতিক হোৱাৰ দিশত কাম কৰিব লাগিব আৰু এতিয়াভাৰতীয় কোম্পানীসমূহ বহুজাতিক হোৱাটো সময়ৰ আহ্বান। ইয়াৰ লগতে আমি গৱেষণা আৰু আৰু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰতো বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। আজি আমি দালি উৎপাদন, গাখীৰ আৰু মৰাপাট উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে প্ৰথম স্থানত আছো আৰু সৰ্বাধিক ৰে’ল ইঞ্জিন উৎপাদন কৰা কোনো দেশ যদি আছে তেন্তে সেয়া হ’ল ভাৰত। তদুপৰি আজি আমি মোবাইল হেণ্ডছেট উৎপাদন, চিমেণ্ট, ষ্টীল আৰু কপাহ উৎপাদনত বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্বিতীয় স্থানত আছো আৰু চাহ উৎপাদনতো আমি দ্বিতীয় স্থান লাভ কৰিছো। ষ্টাৰ্টআপ আৰু মটৰ গাড়ীৰ ক্ষেত্ৰত আমি তৃতীয় স্থানত উপনীত হৈছো। ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে আমি যি সিদ্ধান্ত লওঁ সেয়া কাৰ্যকৰীও কৰো।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি নিপুণভাৱে আমাৰ বেংকিং খণ্ডক এনপিএৰ আঁওতাৰ পৰা উলিয়াই আনিছো। এমএছএমইৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ৯,০০০ কোটি টকাৰ ঋণ নিশ্চিয়তা পুঁজি গঠন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে টিম ইণ্ডিয়াৰ দৃষ্টিভংগী গঢ়ি তুলিছে আৰু ইয়াৰ অৰ্থ ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহ নহয়। দেশৰ প্ৰতিজন কৃষক আৰু প্ৰতিটো সৰু-বৰ উদ্যোগে মিলি যদি টিম ইণ্ডিয়া গঠন কৰে আৰু তেতিয়াহে আমি ২০৪৭ চনত আমাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিম। সংকল্প ছে সিদ্ধিৰ এয়াই সঠিক সময়।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the 118th annual session of PHD Chamber of Commerce and Industry on ‘Rising India: Amrit Kaal of Unprecedented Growth’ as the chief guest in New Delhi today
Prime Minister Shri Narendra Modi has tried to change India in every field in the last 9 years and has also succeeded
Shri Modi has worked to give a new direction and strength to the country's economy in the last 9 years, these 9 years of Modi government have been of Promise, Performance and Results
This is the right time to change the size and scale of Indian trade and industry
PHDCCI has a decisive role in taking the country's industries to new heights in the Amrit period
PHDCCI will have to create an ecosystem, so that youth, women and MSMEs can get maximum benefits of the policies of Modi government
India is the youngest country and has democracy as well and under the leadership of Shri Modi, there is clarity in policy making, India is going to reach the first place in all fields from space to education in Amrit Kaal
Due to the changes brought about by Shri Prime Minister Modi’s policies, today, everyone talks about India's Moment and India is known as a 'Vibrant Spot' all across the world
Under the leadership of Shri Modi, India has strengthened its foundation in sectors like green hydrogen to drones and space which will impact the world economy in the next 25 years
The new education policy brought by Prime Minister Shri Narendra Modi will establish India as the best destination for all the students of the world in the next 10 years
Every farmer of the country and every small and big industry together form Team India, only with Team India we will be able to reach the goal of developed India by 2047
29 SEP 2023 3:56PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 118th annual session of the PHD Chamber of Commerce and Industry on ‘Rising India: Amrit Kaal of Unprecedented Growth' as the chief guest in New Delhi, today.
In his address, Shri Amit Shah said that after the G20 meeting held in India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a new energy has been infused not only in trade and industry but across every sector in the country. He said that the success of G20, Chandrayaan, Mission Aditya and 33 percent reservation for women in Lok Sabha and state assemblies, have infused a new energy in the entire nation. He said that today's program is being held at the initiation of Amritkaal. From independence till now, the country has embarked on a 75-year journey, achieving numerous milestones in every field. Shri Shah said that the biggest achievement in these 75 years has been that we as a country have succeeded in deepening the roots of democracy. He added that India has shown the world that governance in terms of policy is a continuous process.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that during the celebration of the Azadi ka Amrit Mahotsav, Prime Minister Shri Narendra Modi had said that along with celebrating the achievements of the past 75 years, it is essential to set goals and realize where the country would be in 2047, when India marks 100 years of independence. He said that this is why Prime Minister Modi has termed the journey from 75 to 100 years as the "Amrit Kal," signifying that it's a time to make resolutions and achieve them (Sankalp se Siddhi). He added that we aim to build the India of Prime Minister Shri Narendra Modi's dreams so that when the country celebrates its centenary of independence, India will lead in every field globally. He said that India is the youngest, most populous, and has the most engineers, doctors, and technocrats in the world. It is a country with democracy, teamwork, and under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, good policies are being formulated.
Shri Amit Shah said that the PHD Chamber of Commerce and Industry should play a crucial role in determining the shape and direction of the country's trade and industry in the coming years. He added that the theme of today's program is very relevant to the contemporary times. The PHD Chamber of Commerce and Industry represents over 1.5 lakh small and large industries across the country and in a way is considered as the Voice of Industry and Trade. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has set goals to make India a fully developed nation by 2047, achieve a $5 trillion economy for India by 2026, and become the world's third-largest economy by 2027. To achieve these three goals, the industry will need to play a significant role. Trade and industry are the heart of the country's economy from where the entire economy gets a boost. Due to the changes brought about by Prime Minister Shri Narendra Modi's policies, there is talk of "India's Moment" everywhere, and India is being recognized as a "Vibrant Spot" globally. He added that in the previous quarter, our economy grew at a rate of 7.8%, and we have also been successful in maintaining inflation at a minimum level for 40 months.
Union Home Minister said that as per the principle of "Vasudhaiva Kutumbakam" advocated by Prime Minister Shri Narendra Modi, India is leading the world in solving global problems across all sectors. Now the world is looking towards India in all areas including fight against terrorism, solar alliance, green energy etc. and many of our initiatives are guiding the world today. He said that in the last 9 years, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has made efforts and achieved success in transforming the country in every sector. Prime Minister Shri Narendra Modi's 9 years of governance has been marked by promises, performance, and results. He added that sincere efforts have been made to fulfill the promises made in 2014, which are now yielding excellent results. While India remained the 11th largest economy in the world for 10 years, under Prime Minister Shri Narendra Modi's leadership, we have broken this stagnation in the past 9 years, emerging as the 5th largest economy, and we are now set to become the world's third-largest economy by 2027. He said that the estimated GDP growth rate for the fiscal year 2023-24 is 6.1%, and with this achievement, India will emerge as the country with the highest growth rate across the G20. He said that the Production-Linked Incentive (PLI) Scheme has turned the dream of "Make in India" into a reality across 14 sectors. Now, India has emerged as a lucrative destination for manufacturing on a global scale, and companies from around the world want to invest in India, creating numerous opportunities for us.
Shri Amit Shah said that during the period from 2004 to 2014, it was often said that the country had succumbed to policy paralysis. However, in the last nine years, we have formulated several policies, and as a result, we have achieved success in improving our GDP from $2.03 trillion to $3.75 trillion. In 2013-14, our per capita income was Rs. 68,000, which has now increased to Rs. 1,80,000 rupees in 2022-23. In 2014, the capital expenditure was Rs. 3.9 lakh crores, and the Union government, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, has increased it to Rs. 10 lakh crores by 2023. He said that we live in a federal structure, and unless the concept of Team India is followed, comprehensive development of this country is not possible. Prime Minister Shri Narendra Modi has promoted the concept of Team India, and the Union government has increased the allocation to the states from Rs. 30 lakh crores, during 2004 to 2014, to Rs. 100 lakh crores in the nine years from 2014 to 2023. Between 2004 and 2014, tax collection was Rs. 19 lakh crores, which has now increased to Rs. 70 lakh crores in the nine years from 2014 to 2023. While the country had only 74 airports in 70 years after independence, today, there are 148 operational airports. Between 2004 and 2014, 610 kilometers of railway lines were laid, but in the last nine years, we have laid 6,565 kilometers of railway lines. In 2014, there were a total of 91,000 kilometers of national highways in the country, but in the last nine years, we have constructed 50,000 kilometers of national highways. Today, the industry cannot be imagined without the internet in the country. Earlier, the cost per GB of internet was Rs. 270, which is now available at a rate of Rs. 10 per GB. In 2014, there were only 4 unicorn startups in the country. Today, with 115 unicorn startups, India is at the forefront globally. In 2014, there were 350 startups, and today, more than one lakh startups are contributing to our economy. Between 2004 and 2014, FDI in the country was $45 billion, which has now crossed $85 billion.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that our export of toys was 96 million dollars, the Modi government has done the work of increasing it to 326 million dollars by 2022. He said that no one could have believed that GST could ever be implemented, but our dream of implementing GST came true and due to the approach of Team India, only one decision in the GST Council was taken by voting, all other decisions were taken unanimously, irrespective of party politics. Shri Shah said that due to political culture of collaborative thinking developed by Prime Minister Modi, GST collection has reached Rs 1.87 lakh crore in April, 2023 and the monthly average GST collection is Rs 1.69 lakh crore. Our foreign exchange reserves were $309 billion, today they stand at $593 billion. He said that today our exports have increased, to create a favourable environment for trade and industry by increasing ease of doing business, more than 39,000 compliance requirements have been abolished under various laws and the work of converting 3400 legal provisions from criminal to civil has been done by the Narendra Modi government. He said that there cannot be a better environment than this in the country for trade and industry. Shri Shah said that in 2013-14, there were 127 crores digital transactions in the country, which increased to 12,735 crores in 2022. India alone accounts for 40% of real-time digital payments in the world. In 2014, there were 50 crore people in India who did not have a single bank account in their family. By providing them bank accounts, Prime Minister Modi has done the work of connecting 50 crore people with the country's economy. He said that if we look at the infrastructure, earlier 11 kilometers of road was being built in a day, now 37 kilometers are built in a day. Vande Bharat has changed entire concept of rail travel, earlier there was metro in 3 cities, now it is in 27 cities, more than 10 lakh electric vehicles are on the road. Under Bharatnet, earlier only 30,000 kilometers of cable was laid, Modi ji has done the work of providing optical fibre to every panchayat by laying 6,20,000 kilometers of optical fibre cables. Internet connections have increased by 230% in the last 8 years and by 2027, the capitals of the eight North-Eastern states will be connected to the country by rail, road and air.
Shri Amit Shah said that we have also revived the Land Port Authority and today trade worth Rs 42,000 crore has been conducted with all our neighbouring countries through Land Port Authority. He said that from 2004 to 2014 this country experienced policy paralysis. He stated that after becoming Prime Minister in 2014, Shri Narendra Modi framed many policies including National Policy on Electronics, Make in India, Startup India, Skill India, GST, Digital India, UDAN Scheme, National Quantum Mission, National Education Policy. He said that India is going to become the best education destination in the next 10 years for all the students around the world. Shri Shah said that this is the first education policy after independence which no one has opposed. We have made fundamental changes in the Indian Space Policy, framed the Drone Policy, and have made radical changes in the entire health structure through Ayushman Bharat, we have worked to strengthen our urban sector through the Smart City Policy, commercial coal mining has opened up many possibilities for the exploration of our resources, Green India National Mission is attracting the entire world today and through Swachh Bharat, we have made a huge improvement in the health of the country by building more than 11 crore toilets in the country.
Union Home Minister said that India has secured its place in all the sectors which will impact the world economy in the next 25 years. Sectors like green hydrogen, semiconductor, electric vehicle, solar energy, defence, drones, space, mining and green fuel ethanol are going to impact the world economy for the next 25 years. In the last 9 years, Modi government has successfully laid a foundation in all these areas and now we have to make a place for ourselves in the world by performing in all these areas. He said that Prime Minister Modi has worked with a vision to lay a strong foundation for India in all areas affecting the world economy for the coming 25 years. Shri Shah said that the next 25 years are very important for our trade and industry. The time has come to change both the size and scale of the Indian industry and PHD Chamber of Commerce should think in the direction of this initiative. He said that our companies will have to work towards becoming multinational and now the need of the hour is for Indian companies to become multinational. Along with this, we will also have to increase investment in R&D. Today we are at first place in the world in production of pulses, milk and jute production and if there is any country that produces the maximum number of railway engines, it is India. Apart from this, today we are at second place in the world in mobile handset production, cement, steel and cotton production and we have also reached second place in tea production. We have reached the third position in startups and motor vehicles. This shows that if we decide, we deliver.
Shri Amit Shah said that we have skilfully brought our banking sector out of NPA. A Credit Guarantee Fund Trust of Rs. 9000 crore has also been created to promote MSMEs. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has developed a Team India approach, and it does not mean the Government of India and the State Governments. Every farmer of the country and every small and big industry together form Team India, and only then we will be able to reach our goal in 2047. He said that today the Amritkaal is beginning, it is time to take a resolution and make a road map for Sankalp Se Siddhi, that is why this is the time, the right time.