ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଜଗାର ମେଳାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ (ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ)
26 SEP 2023 12:34PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର !
ଆଜିର ଏହି ରୋଜଗାର ମେଳାରେ ଯେଉଁ ଆବେଦନକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ସେବାରେ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ମିଳିଛି, ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଆପଣ ସମସ୍ତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ପରେ ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କର ଚୟନ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଆବେଦନକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କରାଯାଇଛି, ଏଥିପାଇଁ ଏହି ସଫଳତାର ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି।
ଆଜି ଦେଶରେ ଚାରିଆଡେ ଗଣେଶ ଉତ୍ସବର ଧୂମ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଏହି ପବିତ୍ର ସମୟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ନୂତନ ଜୀବନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବା ଶ୍ରୀଗଣେଶ ହେଉଛି । ଭଗବାନ ଗଣେଶ ହେଉଛନ୍ତି ସିଦ୍ଧିର ଦେବତା । ମୋର ଏହି କାମନା ଯେ, ଆପଣ ମାନଙ୍କର ସେବାର ସଂକଳ୍ପ, ରାଷ୍ଟ୍ରର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସିଦ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଆମ ଦେଶ ଐତିହାସିକ ଉପଲବ୍ଧି ଗୁଡିକର ଏବଂ ନିଷ୍ପତି ଗୁଡିକର ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟୁଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ରୂପରେ ଦେଶର ଅଧା ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ମିଳିଛି । 30 ବର୍ଷ ଧରି ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣର ଯେଉଁ ବିଷୟ ପଡି ରହିଥିଲା, ତାହା ଏବେ ରେକର୍ଡ ଭୋଟ ସହିତ ଉଭୟ ସଦନରେ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି ।
ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେ, ଏହା କେତେ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି । ଏହି ଦାବି ସେତେବେଳଠାରୁ ହେଉଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କର ଜନ୍ମ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ନ ଥିବ । ଏହି ନିଷ୍ପତି ଦେଶର ନୂତନ ସଂସଦର ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନରେ ହୋଇଛି । ଏକ ପକ୍ଷରେ ନୂତନ ସଂସଦରେ, ଦେଶର ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଏହି ରୋଜଗାର ମେଳାରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ମିଳିଛି । ଆଜି ଭାରତର ଝିଅମାନେ ମହାକାଶଠାରୁ ନେଇ କ୍ରୀଡା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ନୂତନ କିର୍ତିମାନ ସ୍ଥାପିତ କରୁଛନ୍ତି । ମୋତେ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ଏହି ସଫଳତା ଉପରେ ବହୁତ- ବହୁତ ଗୌରବ ହେଉଛି । ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ମଧ୍ୟ ଏହା ଯେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେଉ । ଆମର ଝିଅମାନେ ଏବେ ଦେଶର ସଶସ୍ତ୍ର ବଳମାନଙ୍କରେ କମିଶନଠାରୁ ନେଇ ରାଷ୍ଟ୍ରସେବାର ପଥରେ ଅଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଅନୁଭବ ହେଉଛି ଯେ, ନାରୀ ଶକ୍ତି ସଦାସର୍ବଦା ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି । ଆମର ଅଧା ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କର ସୁଶାସନ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡିକ ହେଉଛି ବହୁତ ଉଚ୍ଚ, ଆମ ସମାଜର, ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଆଶା ଅଛି । ଆପଣମାନେ ସ୍ୱୟଂ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ନୂତନ ଭାରତ ଆଜି କ’ଣ ଚମତ୍କାର କରୁଛି । ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଭାରତ ଯିଏ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ନିଜର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡାଇଛି । ଏହି ନୂତନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ବହୁତ ଉଚ୍ଚ । ଦେଶ 2047 ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି ।
ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ତୃତୀୟ ସର୍ବ ବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବାକୁ ଯାଉଛେ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଏତେ କିଛି ହେଉଛି ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଭୂମିକା ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ନାଗରିକ ପ୍ରଥମେ ଭାବନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ଆପଣମାନେ ତ’ ହେଉଛନ୍ତି ଏଭଳି ଏକ ପିଢ଼ୀର ଅଂଶ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସହିତ ବଢ଼ିଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଗ୍ୟାଜେଟସ ଆପଣଙ୍କ ଅଭିଭାବକ ବହୁତ କଷ୍ଟରେ ପରିଚାଳିତ କରି ପାରୁଥିଲେ, ଆପଣମାନେ ତାହାକୁ ଖେଳଣା ଭଳି ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସହଜତାକୁ ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମେ ପ୍ରଶାସନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସହାୟତାରେ କିପରି ନୂତନ ସୁଧାର କରି ପାରିବା? ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ନିଜ- ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣ କିଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଦକ୍ଷତାକୁ ଆହୁରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରି ପାରିବେ?
ସାଥୀଗଣ,
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ରୂପାନ୍ତରଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଶାସନ କିଭଳି ସହଜ ହୋଇଥାଏ, ଆପଣ ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଦେଖିଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ରେଳ ଟିକଟ ନେବାପାଇଁ ବୁକିଂ କାଉଂଟରରେ ଲାଇନ ଲାଗୁଥିଲା । ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏହି କଷ୍ଟକୁ ସହଜସାଧ୍ୟ କରି ଦେଇଛି । ଆଧାର କାର୍ଡ, ଡିଜିଟାଲ ଲକର ଏବଂ ଇ-କେୱାଇସି କାଗଜାତର ଜଟିଳତାକୁ ଶେଷ କରି ଦେଇଛି । ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ଠାରୁ ନେଇ ବିଜୁଳି ବିଲ ଦେୟ ପଇଠ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ଏବେ ଆପ୍ ସାହାଯ୍ୟରେ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଡିବିଟି ଜରିଆରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଅର୍ଥ ସିଧାସଳଖ ଲୋକଙ୍କ ଖାତାରେ ପହଂଚୁଛି । ଡିଜି ଯାତ୍ରା ଦ୍ୱାରା ଆମର ଯାତାୟାତ ତଥା କାର୍ଯ୍ୟ ସହଜ ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ବିଶ୍ୱାସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଜଟିଳତା ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଆରାମଦାୟକ ପରିସ୍ଥିତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ଦିଗରେ ଆହୁରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଅଛି । ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତା, ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ କିପରି ସହଜ ହେବ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ନୂଆ- ନୂଆ କୌଶଳ ଖୋଜିବାକୁ ହେବ, ଅଭିନବ ଉପାୟ ଖୋଜିବାକୁ ହେବ, ଏବଂ ତାହାକୁ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଆମର ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ବଡ଼ରୁ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଆମର ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଅନବରତ ନିରୀକ୍ଷଣ, ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ । 9 ବର୍ଷରେ ସରକାର ମିଶନ ମୋଡରେ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି । ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହେଉ, ଅବା ଜଳଜୀବନ ମିଶନ, ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ନିରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି ।
ସ୍ୱୟଂ ମୁଁ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଗତି ମଂଚ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖୁଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଆପଣ ସମସ୍ତ ନବନିଯୁକ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ସରକାରୀ ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଗୁ କରିବାର ଗତି ଏବଂ ମାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ମଧ୍ୟ ବାହାରେ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।
ସାଥୀଗଣ,
ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ କଷ୍ଟକର ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଭାରତର ଜିଡିପି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଆମର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ବଡ଼ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି । ଦେଶ ଆଜି ନିଜର ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ଯେତେ ନିବେଶ କରୁଛି, ତାହା ପୂର୍ବରୁ କେବେ କରାଯାଇ ନ ଥିଲା । ଆଜି ଦେଶରେ ନୂଆ- ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି । ଆଜି ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି, ଜୈବିକ କୃଷି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମେତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଠାରୁ ନେଇ ଯୁଦ୍ଧବିମାନ ପରିବହନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କରୋନା ଟିକା ଠାରୁ ନେଇ ଫାଇଟର ଜେଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଅଭିଯାନର ଶକ୍ତି ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି । ଏଭଳି କୁହାଯାଉଛି ଯେ 2025 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ ଭାରତର ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତି ହିଁ 60 ହଜାର କୋଟିରୁ ବହୁତ ବଡ଼ ହୋଇଯିବ । ଅର୍ଥାତ ଆଜି ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ନୂଆ- ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ହେଉଛି ଯେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସେତିକି ହିଁ ହେଉଛି ଆପଣମାନଙ୍କର ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷର କ୍ୟାରିୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଟିମ୍ ୱାର୍କ ଉପରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ହେବ । ଆପଣମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି, ଚଳିତ ମାସରେ ଆମ ଦେଶରେ G-20 ବୈଠକଗୁଡ଼ିକର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଦିଲ୍ଲୀ ସମେତ ଦେଶର 60 ସହରରେ 200ରୁ ଅଧିକ ବୈଠକ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ସମୟରେ ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନେ ଆମ ଦେଶର ବିବିଧତାର ରଙ୍ଗ ଦେଖିଛନ୍ତି । G-20 ଆମର ପରମ୍ପରା, ସଙ୍କଳ୍ପ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ଭାବନାର ଆୟୋଜନ ଥିଲା । G-20 ଶୀଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକର ହେଉଛି ସଫଳତା । ସମସ୍ତେ ଏହି ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଏକ ଟିମ୍ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆପଣମାନେ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସକୁ ଜାରି ରଖିବେ । ଅନ୍ ଲାଇନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ପୋର୍ଟାଲ- ‘ଆଇଜିଓଟି କର୍ମଯୋଗୀ’ (‘iGoT Karmayogi’) ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ନିଜ ପସନ୍ଦର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ପାରିବେ । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହି ସୁବିଧାର ଲାଭ ଉଠାଇବେ । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିବାରଜନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ- ଅନେକ ଶୁଭକାମନା, ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଆପଣ ସ୍ୱୟଂ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଗତି କରନ୍ତୁ ଆଉ ଆପଣଙ୍କର ଏହି 25 ବର୍ଷର ଯାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ । ଏଭଳି ବିରଳ ସଂଯୋଗ ବହୁତ କମ୍ ମିଳିଥାଏ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମିଳିଛି । ଆସନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗେଇ ଚାଲିବା । ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀଇଁକରି ଦେଖାଇବା, ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରି ଦେଖାଇବା । ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Rozgar Mela via Video Conference
26 SEP 2023 12:34PM by PIB Delhi
Namaskar,
My heartiest congratulations to all the candidates who have received appointment letters for the government services in today's Rozgar Mela. You all have achieved this success after immense hard work. You have been selected from among lakhs of candidates; so, this success holds great importance in your life.
These days the festival of Ganesh Chaturthi is being celebrated all around the country. On this auspicious occasion, you all are beginning a new chapter in your lives. Lord Ganesha is the god of success. I hope that your determination to serve will lead to the accomplishment of the nation's goals.
Friends,
Today our country is witnessing historical achievements and decisions. Just a few days ago, half of the country's population received a robust boost in the form of Nari Shakti Vandan Adhiniyam. The issue of women's reservation, which was pending for 30 years, has now been passed by both the Houses with record votes.
Imagine, what a great achievement this is! This demand was made since the time when most of you were not even born. This decision has been taken in the first session of the country's new Parliament. In a way, a new future of the country has begun in the new Parliament.
Friends,
Today, in this Rozgar Mela, our daughters have received appointment letters in large numbers. Today, India's daughters are creating several new records ranging from the fields of space to sports. I feel extremely proud of this success of women power. The government's policies are also to ensure that new doors are opened for women empowerment. Our daughters are now moving forward on the path of serving the nation by getting commissioned in the armed forces of the country. We all have experienced how women power has always brought changes in every field with a fresh energy. You should work on new ideas of good governance for this 50% of our population.
Friends,
Today, the aspirations of 21st century India are very high, the expectations of our society and the government are also very high. You can see for yourself the wonderful accomplishments of this new India today! This is India which hoisted its tricolour on the moon a few days ago. The dreams of this new India are very high. The country has resolved to become a developed nation by 2047.
We are going to become the third largest economy in the next few years. Today, as a lot of things are happening in the country, the role of every government employee is going to increase a lot. You always need to work in the spirit of Citizen First. You are part of a generation that has grown up with technology. You have used the gadgets like toys which your parents can hardly operate.
Now you have to use this facility of technology in your workplace. We have to find out ways by which we can make new improvements in governance with the help of technology. You have to see how you can further improve the efficiency in your respective areas through technology?
Friends,
You have seen in the last 9 years how governance has become easier due to technological transformation. Earlier there used to be long queues at the booking counters to get railway tickets. Technology has made this process easier. Aadhar Card, Digital Locker and E-KYC have eliminated the complexity of documentation. From booking of gas cylinders to payment of electricity bills, everything is now happening through the apps. Through DBT, funds under the government schemes are reaching people's accounts directly. Digi Yatra has made our commuting easier. That means technology has reduced corruption, increased credibility, reduced complexity, and increased comfort.
You have to work more and more in this direction. How can every need of the poor be easily met and every work of the government become simpler through technology? You need to find new ways, innovative ways for this work, and take it forward.
Friends,
In the last 9 years, our policies have paved the way to achieve even bigger goals. Our policies are based on a new mindset, constant monitoring, mission mode implementation and mass participation. In 9 years the government has implemented policies on mission mode. Be it Swachh Bharat or Jal Jeevan Mission, work is being done on the target of 100 percent saturation in all these schemes. Monitoring of schemes is being done at every level of the government.
I personally keep an eye on the progress of projects through PRAGATI Platform. Amidst these efforts, the greatest responsibility of implementing the schemes of the Central Government lies on all newly appointed government employees like you. When lakhs of youngsters like you join government services, the speed and scale of implementing policies also enhance. This creates employment opportunities outside the government as well. Besides this, new work-culture is also developed.
Friends,
Today, amidst challenges in the global economies, India's GDP is growing rapidly. There has been a tremendous increase in both our production and exports. The country is making record investment today in its modern infrastructure for the first time. Today new sectors are expanding in the country. Today, unprecedented growth is being seen in various sectors including Renewable Energy, Organic Farming, Defence and Tourism.
From Mobile Phones to Aircraft Carrier, from Corona Vaccine to Fighter Jets, the power of India's Atmanirbhar Bharat Abhiyan is in front of everyone. It is believed that by 2025, India's space economy alone will grow to more than Rs 60 thousand crores. That is, today new opportunities and employment prospects are continuously being created for the youth of the country.
Friends,
Your next 25 years of career are as important as the next 25 years in the 'Azaadi Ka Amritkaal'. You have to give top priority to teamwork. You have seen that the G20 meetings which were successfully organized have concluded this month in this country. More than 200 meetings were organized in 60 cities of the country including Delhi.
During this time the foreign guests witnessed the colours of diversity of our country. G20 became an event that reflected our tradition, resolve and hospitality. The success of the G20 Summit is also the success of different departments of the public and private sectors. Everyone worked as a team for this event. I am glad that today you too are going to be a part of Team India of government employees.
Friends,
All of you have got the opportunity to work directly with the government towards the country's development journey. I urge you to maintain your habit of learning in this journey. Through Online Learning Portal – ‘iGoT Karmayogi’ you can join the courses of your choice.
I want you all to take advantage of this facility. Once again, I congratulate you all. My best wishes to all of you for bringing India's resolve to fruition. My best wishes and heartiest congratulations to your family members too. You yourself should progress and these 25 years belong to you as well as the country. One rarely finds such a rare combination, but you have got it.
Come friends, let's take a pledge and move ahead. Live for the country; do something for the country. I extend my best wishes to you.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.