তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
শ্ৰীমতী ৱাহিদা ৰহমানক ৫৩ তম দাদাচাহেব ফাল্কে জীৱনজোৰা সাধনা বঁটাৰে সন্মানিত কৰা হ’ব
26 SEP 2023 2:43PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে আজি ঘোষণা কৰে যে প্ৰবীণ অভিনেত্ৰী শ্ৰীমতী ৱাহিদা ৰহমানক ২০২১ বৰ্ষৰ দাদাচাহেব ফাল্কে জীৱনজোৰা সাধনা বঁটাৰে সন্মানিত কৰা হ'ব। এই সিদ্ধান্তৰ বিষয়ে অৱগত কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰলৈ তেওঁৰ অৱদানৰ বাবে এই বঁটা ঘোষণা কৰি তেওঁ অপৰিসীম সুখ আৰু সন্মান অনুভৱ কৰিছে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে শ্ৰীমতী ৰহমান হিন্দী চলচ্চিত্ৰত তেওঁৰ চৰিত্ৰৰ বাবে সমালোচকৰ দ্বাৰা প্ৰশংসিত হৈছে, যাৰ ভিতৰত মুখ্য, প্যাছা, কাগাজ কে ফুল, চৌধুৰী কা চান্দ, চাহেব বিৱি ঔৰ গোলাম, গাইড, খামোচী। তেওঁৰ অভিনয় দক্ষতাৰ সন্দৰ্ভত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে "৫ দশকতকৈও অধিক সময়ৰ কেৰিয়াৰত তেওঁ তেওঁৰ চৰিত্ৰসমূহ অতি সূক্ষ্মতাৰে ৰূপায়ন কৰিছে, যাৰ ফলত ৰেশ্মা আৰু শ্বেৰা চলচ্চিত্ৰত এগৰাকী ক্লেঞ্চৱ'মেনৰ চৰিত্ৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা লাভ কৰিছে। পদ্মশ্ৰী আৰু পদ্মভূষণ বঁটা বিজয়ী ৱাহিদাজীয়ে এগৰাকী ভাৰতীয় নাৰীৰ নিষ্ঠা, প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু শক্তিৰ উদাহৰণ দিছে, যি তেওঁৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ দ্বাৰা সৰ্বোচ্চ স্তৰৰ পেছাদাৰী উৎকৰ্ষতা অৰ্জন কৰিব পাৰে।"
নাৰী শক্তি বন্দন বিধেয়ক গৃহীত হোৱাৰ সমান্তৰালকৈ প্ৰবীণ অভিনেত্ৰীগৰাকীক এই বঁটা প্ৰদানৰ ঘোষণা হোৱাক লৈ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে "যি সময়ত ঐতিহাসিক নাৰী শক্তি বন্দন বিধেয়ক সংসদৰ দ্বাৰা গৃহীত হৈছে, সেই সময়ত তেওঁক এই জীৱনজোৰা কৃতিত্ব বঁটা প্ৰদান কৰাটো ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰৰ এগৰাকী আগশাৰীৰ মহিলাৰ ক্ষেত্ৰত এয়া এক সঁচা সন্মান। যিগৰাকী অভিনেত্ৰীয়ে চলচ্চিত্ৰৰ পিছত তেওঁৰ জীৱন পৰোপকাৰ আৰু সমাজৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছে।"
৬৯ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানত এই বঁটা প্ৰদান কৰা হ'ব।
নিম্নলিখিত সদস্যসকল দাদাচাহেব ফাল্কে বঁটা বাছনি সমিতিৰ অংশ আছিল:
১.শ্ৰীমতী আশা পাৰেখ
২.শ্ৰীযুত চিৰঞ্জীৱী
৩.শ্ৰীযুত পৰেশ ৰাৱাল
৪.মিঃ প্ৰসেনজিৎ চেটাৰ্জী
৫.শ্ৰীযুত শেখৰ কাপুৰ
বিগত বছৰসমূহত এইগৰাকী প্ৰবীণ অভিনেত্ৰীয়ে যি খ্যাতি অৰ্জন কৰিছিল, তেওঁৰ সময়ৰ খুব কম অভিনেত্ৰীয়েহে সেয়া অৰ্জন কৰিব পাৰিছিল। নিজৰ স্বকীয় অভিনয় দক্ষতাৰে ৱাহিদা ৰহমানে বহুতো পুৰস্কাৰ লাভ কৰিছিল। তেওঁ গাইড (১৯৬৫) আৰু নীল কমল (১৯৬৮)ত অভিনয় কৰাৰ বাবে ফিল্মফেয়াৰত শ্ৰেষ্ঠ অভিনেত্ৰীৰ বঁটা লাভ কৰিছিল। অভিনেত্ৰীগৰাকীয়ে শ্ৰেষ্ঠ অভিনেত্ৰীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাও লাভ কৰে (১৯৭১) আৰু ১৯৭২ চনত ভাৰত চৰকাৰে পদ্মশ্ৰী সন্মানেৰে সন্মানিত কৰে। পিছত ২০১১ চনত পদ্মভূষণ লাভ কৰে। ৱাহিদা ৰহমানে পাঁচ দশকতকৈও অধিক সময়ৰ কেৰিয়াৰত ৯০ খনতকৈও অধিক চলচ্চিত্ৰত কাম কৰিছে আৰু সমালোচকৰ প্ৰশংসাও লাভ কৰিছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Ms. Waheeda Rehman to be honoured with 53rd Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award
26 SEP 2023 2:43PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Anurag Thakur has today announced that legendary actress Ms Waheeda Rehman will be honoured with Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award for the year 2021. Informing the decision, the Minister has said that he felt immense happiness and honour in announcing this award for her stellar contribution to Indian Cinema.
The Minister has highlighted that Ms Rehman has been critically acclaimed for her roles in Hindi films, prominent among them, Pyaasa, Kaagaz ke Phool, Chaudhavi Ka Chand, Saheb Biwi Aur Ghulam, Guide, Khamoshi and several others. On her acting prowess, the Minister has said that “in her career spanning over 5 decades, she has essayed her roles with extreme finesse, leading to a National Film Award for her role as a clanswoman in the film Reshma and Shera. A Padma Shri and Padma Bhushan awardee, Waheeda ji has exemplified dedication, commitment and the strength of a Bharatiya Nari who can achieve the highest level of professional excellence with her hard work.”
Noting that the award to the veteran actress comes close to heels of passing of Nari Shakti Vandan Adhiniyam, the Minister has stated that “At a time when the historic Nari Shakti Vandan Adhiniyam has been passed by Parliament, her being awarded with this lifetime achievement award is a fitting tribute to one of the leading ladies of Indian Cinema and one who has dedicated her life after films to philanthropy and the greater good of society.”
The award will be presented during the 69th National Film awards ceremony.
The following members were part of the Dadasaheb Phalke Award Selection Committee:
1. Ms Asha Parekh
2. Mr Chiranjeevi
3. Mr Paresh Rawal
4. Mr Prosenjit Chatterjee
5. Mr Shekhar Kapur
Over the years the veteran actress achieved what very few actresses of her time could. With her acting prowess, Waheeda Rehman went on to win a plethora of awards. She won the Filmfare Best Actress Award for her roles in Guide (1965) and Neel Kamal (1968). The actress also won the National Award for Best actress (1971) and was honoured with the Padma Shri by Government of India in 1972, later receiving the Padma Bhushan in 2011. Waheeda Rehman has worked in more than 90 films, in a career spanning over five decades and has received significant critical acclaim.