নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
গোৱাত ভাৰতৰ প্ৰথম লাইটহাউছ ফেষ্টিভেল মুকলি; ৭৫টা ঐতিহাসিক স্থানক প্ৰধান পৰ্যটন স্থলী হিচাপে গঢ়ি তোলা হ’ব
ভাৰতীয় প্ৰকাশ স্তম্ভ উৎসৱৰ লক্ষ্য হৈছে পিপিপি পথেৰে ঐতিহাসিক লাইটহাউছসমূহক পৰ্যটন হটস্পটলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
গোৱাৰ ফ’ৰ্ট আগুয়াডাত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰথম লাইটহাউছ ফেষ্টিভেলৰ ফ্লেগশ্বিপ স্থানত মুখ্যমন্ত্ৰী প্ৰমোদ সাৱন্ত উপস্থিত থাকে
ভাৰতীয় লাইটহাউছৰ চহকী ঐতিহ্যক উদযাপন কৰি অহা ২৫ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে চেন্নাইৰ মেৰিনা বিচত উপগ্ৰহ অনুষ্ঠান আয়োজন কৰা হ'ব
24 SEP 2023 7:23PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ তথা আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ২০২৩ চনৰ ২৩ ছেপ্টেম্বৰত পাঞ্জিম, গোৱাৰ ঐতিহাসিক ফ’ৰ্ট আগুয়াডাত ‘ভাৰতীয় প্ৰকাশ স্তম্ভ উৎসৱ’ বা ভাৰতীয় লাইটহাউছ উৎসৱৰ প্ৰথম সংস্কৰণ উদ্বোধন কৰে।
ভাৰতৰ ৭৫টা চিনাকি লাইটহাউছৰ চহকী সামুদ্ৰিক ইতিহাসক সজীৱ কৰি তোলা আৰু বিশ্বৰ আগত বিখ্যাত কাহিনীসমূহ উন্মোচন কৰাৰ লক্ষ্যৰে এই উৎসৱৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এই প্ৰথম অনুষ্ঠানৰ ফ্লেগশ্বিপ ভেন্যুত, ফ’ৰ্ট আগুয়াডাত, সভাত উপস্থিত থাকে গোৱাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰমোদ সাৱন্ত; কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ তথা পৰ্যটন ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শ্ৰীপদ নাইক; গোৱা চৰকাৰৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰোহন খাউণ্টে; ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ উভয়ৰে জ্যেষ্ঠ বিষয়াৰ লগতে বিধায়ক মাইকেল লোবো।
এই উপলক্ষে ভাষণ দি শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “এই মহোৎসৱৰ শুভাৰম্ভৰ লগে লগে আমি এই আইকনিক স্থানসমূহৰ চহকী ঐতিহ্য উন্মোচন কৰাৰ একমাত্ৰ উদ্দেশ্যেৰে সমগ্ৰ উপকূলীয় ভাৰতৰ ৭৫টা লাইটহাউছত যুগ পুৰণি ক্লাছিকক সজীৱ কৰি তোলাৰ এক প্ৰক্ৰিয়া সক্ষম কৰি তুলিছোঁ আৰু সেইবোৰ জগতৰ আগত উপস্থাপন কৰা হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। জাতি গঠনৰ এই ধৰ্মপৰায়ণ প্ৰচেষ্টাত আমি আইকনিক লাইটহাউছবোৰক শৈক্ষিক, সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটনৰ হটস্পটৰ অনুঘটক হিচাপে গঢ়ি তুলি মোদী জীৰ দৃষ্টিভংগীক জীৱন্ত কৰি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ। আজি আমি আমাৰ সুকীয়া লাইটহাউছসমূহক মনোমোহা ঐতিহ্যমণ্ডিত পৰ্যটন স্থানলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ চেম্পিয়নশ্বিপ কৰা আমাৰ দূৰদৰ্শী নেতা শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দৃষ্টিভংগী আৰু নেতৃত্বৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। বহুত বেছি দিনলৈকে উপকূলৰ নিস্তব্ধ চেণ্টিনেলবোৰক আওকাণ কৰি ৰখা হৈছিল আৰু আটাইতকৈ ক’লা ৰাতিবোৰৰ মাজত কেইবাজনো নাৱিক আৰু জাহাজৰ আশাৰ পোহৰ পৰিবেশন কৰি আছিল। "লাইটহাউছ ফেষ্টিভেল" সেইটো সলনি কৰাৰ আমাৰ প্ৰচেষ্টা। আমাৰ জাতিৰ ইতিহাসত এই ঐতিহাসিক বিকনসমূহে লোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা সম্পৰ্কে আপোনালোক সকলোকে অৱগত কৰা, জড়িত কৰা আৰু জ্ঞান দিয়াটো আমাৰ মিছন।”
ভাৰত চৰকাৰৰ বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতীয় লাইটহাউছ উৎসৱৰ সহায় লৈ ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব পথৰ বাবে ভিত্তি স্থাপন কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে যাতে ঐতিহাসিকক বিশ্বমানৰ পৰ্যটনস্থলীলৈ উন্নীত কৰিব পৰা যায়। লাইটহাউছ আৰু লাইটশ্বিপ সঞ্চালকালয়ে ইতিমধ্যে এনে ৭৫টা লাইটহাউছ চিনাক্ত কৰিছে, আৰু এই উৎসৱ আমাৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যক উদযাপন আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “লাইটহাউছ ফেষ্টিভেল" হৈছে এক উৎকৃষ্ট উদযাপন যিয়ে সময় আৰু সৌন্দৰ্যৰ মাজেৰে এক মনোমোহা যাত্ৰা হ'ব বুলি প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে, যি যাত্ৰাই আমাৰ সামুদ্ৰিক ইতিহাসৰ লুকাই থকা ৰত্নবোৰ আলোকিত কৰিব আৰু আমাৰ ঐতিহাসিক লাইটহাউছৰ অকথিত কাহিনীবোৰ উন্মোচন কৰিব। ৰিফৰ্ম টু ট্ৰেন্সফৰ্মৰ পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে নৰেন্দ্ৰ মোদী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰে ভাৰতত নৌ পৰিবহণৰ সাহায্যৰ উন্নয়ন, ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু পৰিচালনাৰ কাঠামো প্ৰদান কৰিবলৈ লাইটহাউছ আইন, ১৯২৭ বাতিল কৰি মেৰিন এইডছ টু নেভিগেচন এক্ট, ২০২১ প্ৰণয়ন কৰে। ইয়াৰ অধীনত আমি হেৰিটেজ লাইটহাউছৰ উদ্ভাৱনীমূলক ধাৰণাটো প্ৰৱৰ্তন কৰিলোঁ য’ত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিজৰ নিয়ন্ত্ৰণত থকা নেভিগেচনৰ যিকোনো সাহায্যক ঐতিহ্য লাইটহাউছ হিচাপে নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰে। নেভিগেচনত সহায়ক হিচাপে কাম কৰাৰ উপৰিও এনে লাইটহাউছ শৈক্ষিক, সাংস্কৃতিক, আৰু পৰ্যটনৰ উদ্দেশ্যে বিকশিত কৰা হ’ব। এই উৎসৱ কেৱল জ্ঞানৰ কথা নহয়; মূল্য আৰু সুযোগ সৃষ্টিৰ কথা। উৎসৱৰ বাহিৰেও আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে লাইটহাউছক পৰ্যটন স্থলী হিচাপে প্ৰচাৰ কৰা, এই ঐতিহাসিক গঠনসমূহত নতুন জীৱন উশাহ লোৱা, আৰু স্থানীয় জনগোষ্ঠী আৰু ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি কৰা।”
দিনজোৰা কাৰ্যসূচীত ‘ভেনগাৰ্ডছ অফ আৱাৰ শ্বৰ্ছ: লাইটহাউছেছ এজ টেষ্টামেণ্টছ অফ ইণ্ডিয়াছ পাষ্ট এণ্ড প্ৰেজেণ্ট' (আমাৰ পাৰৰ অগ্ৰগতি: ভাৰতৰ অতীত আৰু বৰ্তমানৰ নিয়ম হিচাপে লাইটহাউছ) শীৰ্ষক এক অধিবেশন অনুষ্ঠিত হয়, যিটো ইনষ্টিটিউট ফৰ গভৰ্নেন্স, পলিচিজ এণ্ড পলিটিক্সৰ উদ্যোগ ভাৰত প্ৰবাহৰ উদ্যোগত, য’ত বিখ্যাত ইতিহাসবিদ আৰু পুৰাতত্ত্ববিদ অধ্যাপক ৰাখীগড়ী খ্যাতিৰ বসন্ত শিন্দেই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ইতিহাসত লাইটহাউছৰ ঐতিহাসিক তাৎপৰ্যৰ বিষয়ে কয়। নতুন দিল্লীৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী সংগ্ৰহালয়ৰ সামুদ্ৰিক পুৰাতত্ত্ববিদ আৰু অ’এছডি ড০ সুনীল গুপ্তা; আৰু গোৱা ৰাজ্যিক সংগ্ৰহালয়ৰ সঞ্চালক ড০ বাসু উস্পাকাৰেও অধিৱেশনত ভাষণ দিয়ে। এম অ’ পি এছ ডব্লিউৰ যুটীয়া সচিবে লাইটহাউছ ঐতিহ্য পৰ্যটন উন্নয়নৰ প্ৰতি মন্ত্ৰালয়ৰ দৃষ্টিভংগী আৰু এই পৰ্যায়ত ৭৫টা লাইটহাউছত বিনিয়োগৰ সুযোগৰ বাবে এটা গোচৰ দাখিল কৰে।
ভাৰতৰ প্ৰথম লাইটহাউছ উৎসৱৰ মূল আলোকপাতসমূহ হ’ল সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনী, সামুদ্ৰিক ইতিহাস আৰু সংস্কৃতিক উজ্জ্বল কৰি তোলা অধিবেশন, ধ্ৰুপদী পৰিবেশন, পোহৰ আৰু শব্দ প্ৰদৰ্শন, চেলিব্ৰিটি গায়কৰ সৈতে সুৰীয়া সন্ধিয়া, উপকূলৰ সোৱাদ আৰু সামূহিক সংযোগ।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
India’s First Lighthouse Festival opens in Goa; spotlight on 75 historical sites to be developed as major Tourist Destinations
Bharatiya Prakash Sthamb Utsav aims to transform Historic Lighthouses into Tourist Hotspots with PPP route: Shri Sarbananda Sonowal
Flagship venue of the maiden Lighthouse Festival at Fort Aguada in Goa attended by Chief Minister, Pramod Sawant
Marina Beach in Chennai to host a satellite event on 25th of September, 2023 celebrating the rich heritage of the Indian lighthouse
24 SEP 2023 7:23PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal inaugurated the maiden edition of ‘Bharatiya Prakash Sthamb Utsav’ or Indian Lighthouse Festival at the historic Fort Aguada in Panjim,Goa on 23rd Sept 2023.
The festival is aimed at rejuvenating the rich maritime history of India’s 75 iconic lighthouses and unravel the illustrious stories to the world. At the flagship venue of this maiden event, at the Fort Aguada, the meet was attended by Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant; the Union Minister of State for Ports, Shipping & Waterways and Tourism, Shri Shripad Naik; Minister of Tourism, Govt of Goa, Shri Rohan Khaunte; Micheal Lobo, MLA among other senior officials from both state and central governments.
Speaking on the occasion, the Shri Sarbananda Sonowal said, “With the launch of this festival, we are enabling a process to rejuvenate the age old classics in 75 Lighthouses across the coastal India with the sole purpose to unravel the rich heritage of these iconic sites and present them to the world. Under the visionary leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi ji, India is surging ahead towards becoming an atmanirbhar Bharat. In this pious effort of nation building, we are trying to bring the vision of Modi ji to life by making the iconic Lighthouses to become catalyst of educational, cultural and tourist hotspots. Today, we pay our gratitude to the vision and leadership of our visionary leader, Shri Narendra Modi ji, who championed the transformation of our distinctive lighthouses into captivating heritage tourism sites. For far too long, the silent sentinels of coastlines were left ignored while serving the light of hope to scores of sailors and ships amidst the darkest nights. The "Lighthouse Festival" is our endeavor to change that. It is our mission to inform, engage, and educate all of you about the vital role these historic beacons have played in our nation's history.”
The Ministry of Ports, Shipping & Waterways, Government of India is aiming to leverage the Indian Lighthouse Festival to shore up base for Public Private Partnership route to develop the historic into world class tourist destinations. The Directorate General of Lighthouses and Lightships has already identified 75 such lighthouses, and this festival is a testament to the commitment of the government to celebrate and preserve our maritime heritage.
The Union Minister said, “The "Lighthouse Festival" is a magnificent celebration that promises to be a captivating journey through time and beauty, a journey that will illuminate the hidden gems of our maritime history and reveal the untold stories of our historic lighthouses. As a part of the Reform to Transform initiative, the Narendra Modi led Government enacted the Marine Aids to Navigation Act, 2021 by repealing the Lighthouse Act, 1927 to provide a framework for development, maintenance and management of aids to navigation in India. Under this, we introduced the innovative concept of Heritage Lighthouse wherein the central government may designate any aid to navigation under its control as a heritage lighthouse. In addition to their function as aids to navigation, such lighthouses will be developed for educational, cultural, and tourism purposes. This festival is not just about knowledge; it's about creating value and opportunities. Beyond the festival, our vision is to promote lighthouses as tourism destinations, to breathe new life into these historic structures, and to create opportunities for local communities and businesses.”
During the day long programme, a session titled Vanguards of Our Shores: Lighthouses as Testaments of Indias Past and Present was held, organized by Bharat Pravah, an initiative of Institute for Governance, Policies and Politics, where famous historian and archaeologist, Prof. Vasant Shinde of the Rakhigarhi fame, spoke about the historical significance of Lighthouses in Indias maritime history. Dr Sunil Gupta, Maritime Archaeologist and OSD at the Pradhanmantri Sangrhalaya, New Delhi; and Dr. Vasu Uspakar, Director of the Goa State Museum also spoke at the session. Joint Secretary of MoPSW presented a case for Ministrys approach towards the Lighthouse Heritage Tourism Development and the investment opportunities across 75 Lighthouses in this phase.
The key highlights of India’s First Lighthouse Festival are cultural exhibitions, session highlighting maritime history and culture, classical performances, light and sound shows, melodious evenings with celebrity singers, flavours of the coast and community engagements.