অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই অৰুণাচল প্ৰদেশৰ তেজু বিমানবন্দৰত নতুন আন্তঃগাঁথনি উদ্বোধন কৰে
১৭০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নতুনকৈ বিকশিত আন্তঃগাঁথনিৰ ভিতৰত আছে ৰানৱেৰ সম্প্ৰসাৰণ, এটা নতুন এপ্ৰন, এটা নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন, আৰু এটা অগ্নি নিৰ্বাপক কেন্দ্ৰ তথা এটিচি টাৱাৰ
শ্ৰী সিন্ধিয়াই উড়ান ৫.০ আঁচনিৰ অধীনত ইটানগৰৰ পৰা তিনিটা পোনপটীয়া পথ ঘোষণা কৰে: ইটানগৰৰ পৰা দিল্লী, ইটানগৰৰ পৰা যোৰাহাট, আৰু ইটানগৰৰ পৰা ৰূপচিলৈ, শীঘ্ৰেই হ'ব কাৰ্যকৰী
24 SEP 2023 7:42PM by PIB Guwahati
অসামৰিক বিমান আৰু তীখা মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই আজি অৰুণাচল প্ৰদেশৰ তেজু বিমানবন্দৰৰ নতুনকৈ বিকশিত আন্তঃগাঁথনি উদ্বোধন কৰে।
তেজু বিমানবন্দৰ হৈছে তেজু চহৰত অৱস্থিত এটা ঘৰুৱা বিমানবন্দৰ যি এটা ৰানৱেৰ মাজেৰে পৰিচালিত হয়। বিমানবন্দৰটো ২১২ একৰ ভূমিত বিকশিত কৰা হৈছে, আৰু এটিআৰ ৭২ প্ৰকাৰৰ বিমানৰ কাম-কাজ চম্ভালিবলৈ সক্ষম। এএআইয়ে ৰাজ্য চৰকাৰৰ অনুৰোধত তেজু বিমানবন্দৰ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে উন্নয়ন আৰু উন্নীতকৰণৰ কাম হাতত লৈছিল। ১৭০ কোটি টকাৰে হাতত লোৱা কামবোৰৰ ভিতৰত আছে ৰানৱেৰ সম্প্ৰসাৰণ (১৫০০ মিটাৰ x ৩০ মিটাৰ) আৰু, ২খন এটিআৰ ৭২ প্ৰকাৰৰ বিমানৰ বাবে এটা নতুন এপ্ৰন নিৰ্মাণ, এটা নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন নিৰ্মাণ, আৰু এটা অগ্নি নিৰ্বাপক কেন্দ্ৰ তথা এটিচি টাৱাৰ।
কেন্দ্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহন আৰু তীখা মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই এই উপলক্ষে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত দেশৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়নত এক বিশেষ উৎসাহ প্ৰদান কৰা হৈছে।
তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উত্তৰ-পূব ভাৰতক ভাৰতৰ 'হীৰা' (HIRA) হিচাপে গঢ়ি তুলিছে, যাৰ অৰ্থ হৈছে ঘাইপথ (H), ইণ্টাৰনেট (I), ৰে'লৱে (R) আৰু বিমান চলাচল (A) – এই চাৰিটা মূল উপাদান যি অঞ্চলটোৰ সামগ্ৰিক বিকাশক সক্ষম কৰি তুলিছে। তাৰ পিছত তেওঁ আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনি (আৰচিএছ) – উড়ানৰ বিষয়ে কিছু বাখ্যা আগবঢ়াই যিয়ে অঞ্চলটোক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উড়ান আঁচনিৰ জৰিয়তে অসামৰিক বিমান চলাচলক গণতান্ত্ৰিক ৰূপ দিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ২.৫০ লাখতকৈও অধিক উড়ান বিমানে আঁচনিখনৰ অধীনত ১.৩৭ কোটিৰো অধিক লোকক ভ্ৰমণ কৰাত সহায় কৰিছে।
তেওঁ অৰুণাচল প্ৰদেশৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহন খণ্ডৰ অৱস্থাৰ বিষয়েও কয়।২০১৪ চনৰ সৈতে তুলনা কৰি তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনলৈকে অৰুণাচল প্ৰদেশত কোনো বিমানবন্দৰ নাছিল আৰু ৯ বছৰৰ ভিতৰত ৪ টা নতুন বিমানবন্দৰ বিকশিত আৰু কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে তেজুত নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনটোৱে অঞ্চলটোৰ সংযোগ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উড়ান ৫.০ আঁচনিৰ অধীনত ইটানগৰৰ পৰা তিনিটা পোনপটীয়া পথ ঘোষণা কৰে: ইটানগৰৰ পৰা দিল্লী, ইটানগৰৰ পৰা যোৰহাটলৈ, আৰু ইটানগৰৰ পৰা ৰূপচিলৈ যিবোৰ শীঘ্ৰেই কাৰ্যকৰী হ'ব।
অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ৰ আৰচিএছ উড়ান আঁচনিৰ অধীনত ২০১৮ চনত তেজু বিমানবন্দৰ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছিল। বিমানবন্দৰটো বৰ্তমান এলায়েন্স এয়াৰ আৰু ফ্লাইবিগ এয়াৰলাইনৰ নিয়মীয়া অনুসূচীত বিমানৰ জৰিয়তে ডিব্ৰুগড়, ইম্ফল আৰু গুৱাহাটীৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে।
টাৰ্মিনেল বিল্ডিংৰ মুখ্য বৈশিষ্ট্যসমূহ:
• টাৰ্মিনেল এলেকা: ৪০০০ বৰ্গমিটাৰ
• সৰ্বাধিক ঘণ্টা সেৱা ক্ষমতা: ৩০০ যাত্ৰী
• চেক-ইন কাউণ্টাৰ: ০৫+ (ভৱিষ্যতে ০৩)
• এৰাইভেল কেৰোচেল ০২
• এয়াৰক্ৰাফ্ট পাৰ্কিং বে: ০২ - এটিআৰ-৭২ প্ৰকাৰৰ বিমান
স্থিৰতাৰ বৈশিষ্ট্যসমূহ:
• ডাবল ইনচুলেটেড ৰুফিং চিষ্টেম।
• শক্তি দক্ষ এইচভিএচি আৰু পোহৰ প্ৰণালী।
• নিম্ন তাপ লাভ গ্লেজিং।
• ইচিবিচি-অনুসৰণকাৰী সঁজুলি।
• কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী।
• ফ্লাশিং আৰু উদ্যান শস্যৰ উদ্দেশ্যে শোধিত পানীৰ পুনৰ ব্যৱহাৰ।
• বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ কৰি বহনক্ষম নগৰ নিষ্কাশন প্ৰণালীৰ সৈতে একত্ৰিত।
• দক্ষ ৱাটাৰ ফিক্সাৰৰ ব্যৱহাৰ।
প্ৰকল্পটোৰ লাভালাভসমূহ
• অধিক যান-বাহন চম্ভালিবলৈ বিমানবন্দৰৰ ক্ষমতাসম্প্ৰসাৰণ।
• দেশৰ বাকী অংশৰ সৈতে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নত সংযোগ নিশ্চিত কৰিব।
• পৰ্যটন, বাণিজ্য আৰু নিযুক্তি সৃষ্টি বৃদ্ধি কৰা।
• অঞ্চলটোৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশত উদগনি দিয়া।
অনুষ্ঠানটোত অৰুণাচল প্ৰদেশৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী চাউনা মে, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ পৰ্যটন আৰু অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰী শ্ৰী নাকাপ নালো, সাংসদ (ৰাজ্যসভা) শ্ৰী নাবাম ৰেবিয়া, সাংসদ (লোকসভা) শ্ৰী তাপিৰ গাউ আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী ভুমলুংমাং ভুয়ালনাম উপস্থিত থাকে।
তেজু লোহিত নদীৰ পাৰত অৱস্থিত এখন সৰু চহৰ আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ লোহিত জিলাৰ সদৰ। চহৰখন ইয়াৰ মনোৰম সৌন্দৰ্যৰ বাবে জনাজাত, চাৰিওফালে সেউজীয়া অৰণ্য আৰু সু-উচ্চ পাহাৰ আছে।

Ministry of Civil Aviation
Shri Jyotiraditya M Scindia inaugurates new infrastructure at Tezu Airport, Arunachal Pradesh
Developed at a cost of Rs. 170 Cr, the newly developed infrastructure includes an extension of the runway, a new apron, a new terminal building, and a fire station cum ATC Tower
Shri Scindia announced three direct routes from Itanagar under the UDAN 5.0 scheme: Itanagar to Delhi, Itanagar to Jorahat, and Itanagar to Rupsi, to be operational soon
24 SEP 2023 7:42PM by PIB Delhi
Shri Jyotiraditya M Scindia, Minister for Civil Aviation and Steel inaugurated the newly developed infrastructure of Tezu Airport in Arunachal Pradesh today.
Tezu Airport is a domestic airport located in the town of Tezu which operates through a single runway. The airport is developed on 212 acres of land, and capable of handling operations for ATR 72 type of aircraft. AAI undertook the development and upgradation work to operationalize Tezu Airport at the request of the State Government. The works undertaken for Rs. 170 Cr. includes the extension of the runway (1500m x 30m) and, the construction of a new apron for 02 nos. ATR 72 type aircraft, construction of a new terminal building, and a fire station cum ATC Tower.
Shri Jyotiraditya M. Scindia, Union Minister for Civil Aviation and Steel, said on the occasion that under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, a special impetus has been given to the development of the north eastern region of the country.
He added that PM Modi has made North-East India the ‘HIRA’ (Diamond) of India, which means Highway, Internet, Railway and Aviation – the four core components that are enabling holistic and inclusive development of the region. He then went ahead to talk about the Regional Connectivity Scheme (RCS) – UDAN which has benefitted the region magnificently. He said that PM Shri Narendra Modi has democratized civil aviation through the UDAN scheme. He asserted that more than 2.50 lakh UDAN flights have helped more than 1.37 crore people travel under the scheme.
He talked about the state of the civil aviation sector of the state of Arunachal Pradesh. Making a comparison with 2014, he said that till 2014 there were no airport in Arunachal Pradesh and in the span of 9 years, 4 new airports have been developed and operationalised. He added that the New Terminal Building at Tezu will further enhance the connectivity of the region and play a vital role in the economic development of the region.
The Minister also announced three direct routes from Itanagar under the UDAN 5.0 scheme: Itanagar to Delhi, Itanagar to Jorahat, and Itanagar to Rupsi which will be operationalised soon.
Teju airport was operationalized in 2018 under the RCS UDAN scheme of the Ministry of Civil Aviation. The airport is currently connected to Dibrugarh, Imphal & Guwahati through regular scheduled flights by Alliance Air & Flybig Airline.
Salient Features of Terminal Building
• Terminal Area: 4000 Sqm.
• Peak Hour Serving Capacity: 300 passengers.
• Check-in Counters: 05 + (03 in future)
• Arrival Carrousels 02
• Aircraft Parking Bays: 02 - ATR-72 type of aircraft.
Sustainability Features:
• Double Insulated Roofing System.
• Energy Efficient HVAC & lighting system.
• Low Heat Gain Glazing.
• ECBC-compliant equipment.
• Solid Waste Management System.
• Re-use of treated water for flushing and horticulture purposes.
• Rainwater Harvesting Integrated with Sustainable Urban Drainage System.
• Use of Efficient Water Fixtures.
Benefits of the project
• Expansion of airport capacity to handle more traffic.
• Ensure better connectivity of the northeastern region with the rest of the country.
• Boost tourism, trade, and employment generation.
• Promote infrastructure development & economic growth of the region.
The event was graced by Shri Chowna Mein, Dy. CM, Arunachal Pradesh, Shri Nakap Nalo, Minister of Tourism & Civil Aviation, Arunachal Pradesh, Shri Nabam Rebia, MP (Rajya Sabha) Sh. Tapir Gao, MP (Lok Sabha) and Shri Vumlunmang Vualnam, Secretary, Ministry of Civil Aviation, Govt. of India.
Tezu is a small town located on the banks of the Lohit River and is the headquarters of Lohit District of Arunachal Pradesh. The town is known for its scenic beauty, with lush green forests and rolling hills all around.