পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা এম.পি.দা লৈবা BPCL বিনা রিফাইনরীগী পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্সকী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
মধ্য প্রদেশনা চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা থাক অমা য়ৌহন্নবা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরি – প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী
প্রোজেক্ত অসিনা মধ্য প্রদেশ অমসুং বুন্দেলখান্দ লমদমগী ইন্দস্ত্রীগী চাউখৎ থৌরাংদা অহোংবা পুরক্লগনি – হর্দীপ সিংহ পুরী
মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমসুং ইন্দস্ত্রীগী সস্তেনেবল ওইবা গ্রোথ লৈহন্নবা ভারতনা খোঙফম চেৎলিবা অসিদা তেংবাংগনি, অমসুং ভারতপু পেত্রোকেমিকেল সেক্তরদা মালেমগী লুচিংবা ওইহনগনি – হর্দীপ সিংহ পুরী
14 SEP 2023 2:42PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মধ্য প্রদেশকী বিনাদা লৈবা BPCLগী বিনা রিফাইনরীদা লৈগদবা দাউনস্ত্রীম পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স অমসুং রিফাইনরী এক্সপান্সন প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং ঙসি মফমসিদা তমখ্রে। লুপা করোর 49,000 চঙনা শেমগৎকদবা মসিগুম্বা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত রিফাইনরী অসিনা অতোপ্পা সেক্তর কয়াগী মনুংদগী তেক্সতাইল, পেকেজিং, ফার্মাগুম্বা সেক্তরগী মরু ওইবা পোৎলম ওইগদৌরিবা ইথাইলীন অমসুং প্রোপাইলীনগী চাউরাকপা 1200 KTPA (চহি অমদা কিলো তন) পুথোক্কনি। প্রোজেক্ত অসিনা লৈবাক অসিনা পোৎলমশিং অসিগীদমক্তা ইম্পোর্তকী মখা পোল্লিবা অসি হন্থহনগনি, মসিমক প্রধান মন্ত্রীগী ‘আত্মানির্ভর ভারত’কী মঙলান মঙফাওনবগী মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমা ওইগনি। মেগা প্রোজেক্ত অসিনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়াসু পীগনি অমসুং পেত্রোলিয়ম সেক্তরগী দাউনস্ত্রীম ইন্দস্ত্রীগী মশিংসু হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরমদা ৱা ঙাঙবদা অসুম্না হায়খি, “মধ্য প্রদেশনা চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা থাক অমদা য়ৌবা ঙমহন্নবা, মধ্য প্রদেশকী ইমুং খুদিংগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহন্দুনা নুংঙাই য়াইফবগী ফিভম লৈহন্নবা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরি। মোদীনা পীবা গেরেন্তীগী ত্রেক রেকোর্দ অসিদি অদোমগী মাঙদা লৈরে”। রাজ্যসিগী লাইরবশিংগীদমক্তা পক্কা য়ুম চাউরাকপা লাখ 40 শাখিবা অমসুং অমাংশঙ, লেম্না লাইয়েংবা, বেঙ্ক একাউন্ত হাংদোকপা অমসুং মৈখু থোক্তবা চাকখুমগী ৱাশক ঙাকখিবগী মতাংদসু মহাক্না পাউদমখি। রক্ষা বন্ধনগী মতমদা গ্যাস সিলিন্দরগী মমল হন্থখিবগী মতাংদসু মহাক্না পনবদা য়াওখি। “পুম্নমক অসিনা মরম ওইরগা, উজ্বালাগী বেনেফিশরী ওইরিবা ইচে-ইচলশিংনা গ্যাস সিলিন্দর অসি লুপা 400 হোংথনা ফংলে”, মহাক্না হায়খি। “মরম অদুনা, কেন্দ্র সরকারনা ঙরাং অতোপ্পা অচৌবা ৱারেপ অমসু লৌখ্রে। হৌজিক্তি, লৈবাক্কী অতোপ্পা ইচে-ইচল লাখ 75গী মফমদা গ্যাস কন্নেক্সন লেম্না অমুক পীরগনি। ঐখোয়গী ইচে-ইচল অমত্তা চিত্থদনা গ্যাস কন্নেক্সন ফংহনবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
সরকার অসিনা পীখিবা গেরেন্তী খুদিংমক পাংথোক্নবা থম্মোই শেংনা হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। মিদ্দলমেন লৌথোক্তুনা বেনেফিশরী খুদিংনা কান্নবা মপুং ফানা ফংনখিবগী মতাংদা মহাক্না পল্লদুনা লৌমীশিংনা মশাগী বেঙ্ক একাউন্ততা লুপা 28,000 হকথেংননা ফংলিবা পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী খুদমসু পীখি। সরকারনা স্কিম অসিগীদমক্তা লুপা করোর 2,60,000 হেন্না চাদিং তৌখ্রবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মমাংগী চহি 9দা, কেন্দ্র সরকারনা লৌমীশিংনা লৌউবদা চঙবা শেল হন্থহন্নবা, অহোঙবা মমলদা হার ফংহন্নবা হোৎনখিবা অমসুং মসিগীদমক্তা মমাংগী চহি 9দা লুপা করোর লাখ 10 হেন্না চাদিং তৌখি হায়নসু মহাক্না পাউদমখি। অমেরিকাগী লৌমী অমনা লুপা 3000দা লৈরিবা হারগী বোরা অদুমক ঐখোয়গী লৌমীশিংদা লুপা 300দগী তানা ফংহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। লুপা করোর লিশিং কয়াগী মমাংগী য়ুরিয়াগী ৱাথোক্কী মতাংদা মহাক্না পল্লদুনা ঙসিদি মদুগী য়ুরিয়াশিং অদু মফম খুদিংদা লাইনা ফংনরে হায়না মহাক্না হায়খি।
মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চাউহান, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরীসু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরীনা ঙসিগী মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা অসুম্না হায়খি, “মসিগী পেত্রোকেমিকেল প্লান্ত অসিদি বিনাখক্তা নত্তনা বুন্দেলখান্দ অমসুং মধ্য প্রদেশকী মফমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীবা খুদোল অমনি”।
মধ্য প্রদেশকী বুন্দেলখান্দ লমদম অসিদা লৈগদৌরিবা অনৌবা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স অসিনা প্লাস্তিক, পেকেজিং তৌনবা মেতরিএল, প্লাস্তিক শীত অমসুং য়ুম অমদি ইন্দস্ত্রীদা শিজিন্নবা য়াবা অতোপ্পা পোৎলম কয়াগা মরী লৈনবা দাউনস্ত্রীম য়ুনিৎ কয়াসু হেন্না খুমাং চাউশিলহল্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাবা ওইনা ফোংদোকখি। মসিনা বুলন্দ বুন্দেলখন্দগী ফম্বাক অমা শেম্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কেন্দ্র মন্ত্রী অসিনা গুজরাতকী দহেজ লমদম্বু চাউখৎহনবদা থৌদাং য়াখিবা অমসুং তেংবাংখিবা OPAL প্লান্তকী খুদম নীংশিংলদুনা, প্রোজেক্ত অসি মায় পাক্না লোইশিনবা মতমদা মসিনা মধ্য প্রদেশ অমদি বুন্দেলখান্দগী ইন্দস্ত্রীশিংগী চাউখৎ থৌরাংদা অহোংবা ফিভম অমা লাক্কনি অমসুং থৌওংশিং অসিনা চাউখৎপা ভারতকী পান্দম ফংহনবদা তেংবাংগনি হায়না ফোংদোকখি।
প্রোজেক্ত অসিনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমসুং ইন্দস্ত্রীগী সস্তেনেবল ওইবা গ্রোথ লৈহন্নবা ভারতনা খোঙফম চেৎলিবা অসিদা তেংবাংগনি, অমসুং ভারতপু পেত্রোকেমিকেল সেক্তরদা মালেমগী লুচিংবা ওইহনগনি হায়না শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরীনা হায়খি। মালেমগী ওইনা য়েংলুবদা, ভারত অসি চাউরাকপা লুপা করোর লাখ 15.58কী মার্কেত পোতেন্সিএল লৈদুনা, পেত্রোকেমিকেলগী লমদা হৌজিক 6শুবা থাক্তা লৈরি, অমসুং মসিমক ইং 2040 ফাওবদা লুপা করোর লাখ 82 য়ৌবগী ওইথোকপা লৈরিবনি।
হন্দক্কী চহি খরসিদা, মালেমগী থাউ অমসুং গ্যাস ইন্দস্ত্রীদা তংদু লৈতাদবা কয়া লৈরক্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খিবদা, মমাংগী চহি অনিসিদা মালেমগী থাউ অমসুং গ্যাস ইন্দস্ত্রীদা তংদু লৈতাদবা কয়া লৈখিবনা মরম ওইরগা, ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবা লৈবাক খক্তা নত্তনা চাউখৎলবা লৈবাক কয়াসু ইনর্জী ৱাৎপগী শিংনবা মাইয়োক্নখি। অতোপ্পা নাকল অমদনা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মিৎয়েং শানবা অমসুং মীয়ামগী নুংঙাই য়াইফবদা য়ুম্ফম ওইবা পোলিসীনা মরম ওইদুনা, ভারতনা মমাংগী চহি অনিসিদা থাউ অমসুং গ্যাসকী অৱাৎপা লৈখিদবা অমখক্তা ঙাইবা লৈবাক ওইখি অদুগা ফুএলগী মমল হেনগৎপগী ফিভমসু লৈখিদে। মালেমগী ওইবা থাউ অমসুং গ্যাসকী মমল হেনগৎখিবা অসিদগী ভারতকী মীয়াম্বু মপুং ফানা কনখি হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি।
শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরীনা থৌরমসিদা থমখিবা ৱারোলদা, মধ্য প্রদেশ রাজ্যনা ইং 2014দগী হৌদুনা ইনর্জী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা পেরামীতর কয়াদা চাউখৎখিবগী ফিভম পনখি। রাজ্যসিদা লৈবা রিতেল আউতলেত/পেত্রোল পম্প মশিংনা ইং 2014দা ওইরম্বা 2854দগী 5938তা হেনগৎখি; অমসুং LPGগী দিস্ত্রিব্যুতর মশিংনা ইং 2014দা ওইরম্বা 866তগী ঙসিদি 1551দা হেনগৎলে হায়বা ৱাফমদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। ইং 2014দা 44% ওইরম্বা LPG পেনেত্রসন অসিসু হৌজিক্তি 100% য়ৌরে। রাজ্যসিগী PNG কন্নেক্সন মশিংনা ইং 2014গী 2783দগী 2,15,185তা য়ৌরে অমসুং CNG কন্নেক্সন মশিংনা ইং 2014দা ওইরম্বা 15দগী হৌজিক 275 য়ৌরে। নেচরেল গ্যাস পাইপ্লাইন্সু মশক থোক্না চাউখৎলে, মসিগী অশাংবা অসিসু 802 kmদগী হৌজিক 6862 km য়ৌরে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
PM lays foundation stone of Petrochemical Complex at BPCL Bina Refinery in MP
It is our continuous effort that Madhya Pradesh reaches new heights of development- Prime Minister Narendra Modi
Project will revolutionize industrial development in Madhya Pradesh and Bundelkhand region- Hardeep S Puri
To Reinforce India's commitment to self-reliance and sustainable industrial growth, positioning India as a global leader in petrochemicals sector- Hardeep S Puri
14 SEP 2023 2:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, laid the foundation stone of Downstream Petrochemical Complex and Refinery Expansion Project, at BPCL’s Bina Refinery in Bina, Madhya Pradesh here today. This state-of-the-art refinery, which will be developed at a cost of about Rs. 49,000 crore, and will produce about 1200 KTPA (Kilo-Tonnes Per Annum) of ethylene and propylene, which are a vital component for various sectors like textiles, packaging, pharma, among others. This will reduce the country's import dependence and will be a step towards fulfilling the Prime Minister’s vision of 'Aatmanirbhar Bharat'. The mega project will also create employment opportunities and spur the development of downstream industries in the petroleum sector.
In his remarks at the event, Prime Minister Shri Narendra Modi said, “It is our continuous effort that Madhya Pradesh reaches new heights of development, the life of every family in Madhya Pradesh becomes easy and every home brings prosperity. The track record of Modi's guarantee is in front of you”. He informed about 40 lakh pucca houses in the state for the poor and fulfilling the guarantees for toilets, free medical treatment, bank accounts, and smokeless kitchens. He also mentioned the reduction of gas cylinder prices on the occasion of Raksha Bandhan. “Due to this, the beneficiary sisters of Ujjwala are now getting the cylinder at Rs 400 cheaper”, he said. “Therefore, yesterday the Central Government took another big decision. Now 75 lakh more sisters in the country will be given free gas connections. Our aim is that no sister should be left out of gas connection”, the Prime Minister added.
The Prime Minister underlined that the government is working with full sincerity to fulfill its every guarantee. He mentioned eliminating the middleman which ensured full benefits to every beneficiary and gave the example of PM Kisan Samman Nidhi where every farmer who is a beneficiary has received Rs 28,000 directly to his bank account. The Prime Minister informed that the government has spent more than Rs 2,60,000 crores on this scheme. In the last 9 years, the Prime Minister said that the Central Government has made efforts to reduce the cost of farmers and provide cheap fertilizers and informed about the expenditure of more than Rs 10 lakh crores in 9 years. He mentioned that a bag of urea which costs up to Rs 3000 for American farmers is made available to Indian farmers for less than Rs 300. He pointed out the urea scams of the past worth thousands of crores of rupees and interjected that the same urea is now easily available everywhere.
Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri among others were present on the occasion.
Addressing the gathering, Shri Hardeep Singh Puri, Minister of Petroleum & Natural Gas and Housing & Urban Affairs stated that “this petrochemical plant is a gift from the Hon’ble Prime Minister not only to Bina but to the Bundelkhand and Madhya Pradesh”.
Speaking on the occasion, the Minister of Petroleum & Natural Gas Shri Puri observed that the new petrochemical complex in Bundelkhand region of Madhya Pradesh will promote various downstream units in the field of plastic, packaging material, plastic sheets and other items of domestic and industrial use. This will lay the foundation of Buland Bundelkhand, he added.
Recalling the example of OPAL plant which has contributed in development of Dahej region of Gujarat, the Union Minister further said that the successful execution of this project will revolutionize industrial development in Madhya Pradesh and the Bundelkhand region in particular and help attain the vision of Viksit Bharat.
Adding to it further, Shri Hardeep Singh Puri said that this project will also reinforce India's commitment to self-reliance and sustainable industrial growth, positioning the nation as a global leader in the petrochemicals sector. Globally, India ranks 6th in the field of Petrochemical having market potential of approximately Rs.15.58 lakh crore which is likely to reach Rs.82 lakh crore by 2040.
Referring to the volatility in the global oil and gas industry in recent years, the Petroleum & Natural Gas Minister said that in the last two years, there has been a lot of volatility in the global oil and gas industry due to which not only our neighboring countries but also the developed countries faced energy shortage. On the other hand, due to the visionary and citizen centric policies of Prime Minister Shri Narendra Modi, India is the only country where there was no shortage of oil and gas in the last 2 years and there was no increase in fuel prices. Indian citizens have been completely insulated from spike in global oil and gas prices, the Minister said.
In his remarks at the event, Shri Hardeep Singh Puri also highlighted the progress since 2014 in the state of Madhya Pradesh on various parameters related to energy infrastructure. He emphasized that the number of of retail outlets/petrol pumps in the state have risen from 2,854 in 2014 to 5,938; and LPG distributorships have increased from 866 in 2014 to 1,551 now. The LPG penetration which was at 44% in 2014 has reached to 100%. The state has witnessed increase in PNG Connections from 2,783 in 2014 to 2,15,185 and increase in CNG stations from 15 in 2014 to 275 now. Natural Gas Pipeline has also seen a significant progress as the its length has increased from 802 km to 6,862 km now.