প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেসকী বিনাদা লুপা করোর ৫০,৭০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
বিনা রিফাইনরিদা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্সকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
নরমাদাপুরমদা ‘পৱার অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মেনুফেকচরিং জোন অমসুং রাতলমদা মেগা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
ইন্দোরদা আই.তি পার্ক অনি শানবা অমসুং রাজ্য শীনবা থুংনা অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল পার্কশিং শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা মধ্য প্রদেসকীদমক ঐখোয়না লৌরিবা ৱারেপশিং মশক তাক্লে”
“লৈবাক অমা নত্ত্রগা রাজ্য অমা চাউখৎনবা, লৈঙাক অদু অরোন-অথুপ লৈরোইদবনি অমসুং শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎকদবনি”
“মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোল অমা ভারত্তা লৈহৌখি অমসুং নিংতম্বগী থাজবগা লোয়ননা হৌজিক মাঙলোমদা চঙশিনবা হৌরক্লে”
“জি-২০ মাইপাকপা অসি ভারতমচা করোর ১৪০গী মাইপাকপনি”
“মালেম অসি পুনশিন্দুনা অমসুং বিশ্বামিত্রা অমগী শক্তম লৌদুনা ভারতনা মসিগী তৌবা ঙম্বা উৎথোক্লে”
“লায়রবশিংগী থবক পায়খৎপা হায়বসি সরকারগী মরুওইবা লাইৱানি”
“মোদীনা পীখিবা থাজবশিংগী ত্রেক রেকোর্দ অদোমগী মাঙদা লৈরে”
“রানি দুর্গাবতিগী চহি ৫০০শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লগনি”
14 SEP 2023 1:43PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মধ্য প্রদেসকী বিনাদা লুপা করোর ৫০,৭০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা লুপা করোর ৪৯,০০ রোম চঙনা শেমগৎকদবা ভারত পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসন লিমিতেৎকী বিনা রিফাইনরিদা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স; নরমাদাপুরম জিলাদা পৱার অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মেনুফেকচরিং জোন; ইন্দোরদা আই.তি পার্ক অনি; রাতলমদা মেগা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক অমা অমসুং মধ্য প্রদেস শীনবা থুংনা অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল এরিয়া ৬ য়াওরি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বুন্দেলখন্দ অসি লান্মীশিংগী লমদম অমনি। মহাক থা অমগী মনুংদা মধ্য প্রদেসকী সাগারদা লাকপনি অমসুং মসিগী খুদোংচাবা অসি পীবগীদমক মধ্য প্রদেস সরকার থাগৎচরি। সান্ত রবিদাসজিগী মেমোরিএল শানবা উরেপ-উয়ুং তমখিবা অদু মহাক্না নিংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা চাউখৎপগী অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি। লৈবাক অসিগী রাজ্য কয়াগী বজেতশিংদগী হেন্না কেন্দ্র সরকারনা প্রোজেকশিং অসিগী লুপা করোর লিশিং ৫০ চাদিং তৌরি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা মধ্য প্রদেসকীদমক ঐখোয়না লৌরিবা ৱারেপশিং মশক তাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অজাদি কা অমৃত কাল অসিদা ভারত অসি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না ৱারেপ লৌরে। মপান্দগী পুশিল্লকপা হন্থহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই অমসুং পেত্রোল, দিজল অমসুং পেত্রোকেমিকেলগী পোৎলমশিংগীদমক ভারতনা মপান লৈবাকশিংগী মখা পোল্লি। বিনা রিফাইনরিদা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স অমা শাগদৌরিবা অসি পেত্রোকেমিকেল ইন্দস্ত্রিদা অত্মানির্ভরতা ওইনবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমা ওইগনি।
প্লাস্তিক্কী পোৎথোকশিং হায়বদি পাইপশিং, তেপশিং, ফর্নিচর, পেন্ত, কারগী পার্তশিং, মেদিকেলগী খুৎলায়, পেকজিং মেতেরিয়েল অমসুং লৌউ-শিংউগী খুৎলায়শিং খুদম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়রিবা পোৎথোকশিং অসি পুথোকপদা পেত্রোকেমিকেলশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। বিনা রিফাইনরিদা লৈগদৌরিবা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স অসিনা লমদম অসি চাউখৎহনগনি অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎকনি হায়না ঐনা অদোমগী মফমদা থাজবা পীরি। মসিনা অনৌবা ইন্দস্ত্রিশিং থোরকপতা নত্তনা অপীকপা লৌমীশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংদা কান্নবা পীগনি অমসুং নহারোলশিংদা থবক লিশিং কয়া পীগনি। ঙসিদগী অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল প্রোজেক ১০গী থবক হৌরে। নরমাদাপুর, ইন্দোর অমসুং রাতলমগী প্রোজেকশিংনা মধ্য প্রদেসকী ইন্দস্ত্রিগী শক্তি হেনগৎহন্দুনা মীওই খুদিংমক কান্নবা পীগনি।
লৈবাক অমা নত্ত্রগা রাজ্য অমা চাউখৎনবা, লৈঙাক অদু অরোন-অথুপ লৈহন্দবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎপগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অমদা মধ্য প্রদেস লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী শোনবা রাজ্য অমা ওইনা খঙনরমখি। মধ্য প্রদেসতা পানখিবশিংনা চহি কয়া ক্রাইম অমসুং শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎনবা থবক অমা তৌরমদে।
রাজ্য অসিদা ফত্তবা তৌবা মীওইশিং মনিং তৌহনখি অমসুং মীয়াম্না লো অমসুং ওর্দরদা থাজবা মাঙখি। অসিগুম্বা ফিবম অসিদা রাজ্য অসিদগী ইন্দস্ত্রিশিং চেনখি। মখোয়না অহানবা ওইনা খল্লকপদগী মধ্য প্রদেসকী ফিবম অহোংবা পুরক্নবা হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎখি। লো অমসুং ওর্দরগী ফিবম ফগৎলে, মীয়ামগী পুক্নিংদা অকিবা ফাউদ্রে, লম্বীশিং শেমগৎলে অমসুং মৈ ফংহল্লে। লম্বী-থোংগী ফিবম ফগৎলকপদগী রাজ্য অসিদা অচৌবা ইন্দস্ত্রিশিংনা ফেক্তরিশিং লিংখৎনবা থৌরাং তৌরে। মথং চহি খরদগী মধ্য প্রদেসতা ইন্দস্ত্রি চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌবা ঙম্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী ভারত য়াংনা অওনবা পুরক্লে, মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোল থাদোক্তুনা সবকা প্রায়াসকা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোল অমা ভারত্তা লৈহৌখি অমসুং নিংতম্বগী থাজবগা লোয়ননা হৌজিক মাঙলোমদা চঙশিনবা হৌরক্লে। মসিগী মমি হন্দক পাংথোকখিবা জি-২০ মীফমদা ভারত অমসুং লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিংদা মীওই খুদিংমক চাউথোকচরে। জি-২০ মাইপাকপা অসি ভারতমচা করোর ১৪০গী মাইপাকপনি। সহরশিংদা পাংথোকখিবা থৌরমশিংদা ভারতকী খেন্নবশিং অমসুং তৌবা ঙম্বশিং উৎতুনা ভিজিতরশিং অঙকপা পোকহনখ্রে। খাজুরাহো, ইন্দোর অমসুং ভোপালদা পাংথোকখিবা জি-২০গী থৌরমশিংনা মালেমদা মধ্য প্রদেসকী শক্তম ফনা উহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমরোমদা, মালেম অসি পুনশিন্দুনা অমসুং বিশ্বামিত্রা অমগী শক্তম লৌদুনা ভারতনা মসিগী তৌবা ঙম্বা উৎথোক্লে, অমরোমদা, লুপ খরনা লৈবাক অমসুং খুন্নাই খায়দোক্নবা হোৎনরি। হন্দক শেমখিবা কোলিএসন পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মখোয়গী থৌশিলদি মীয়াম অমতা ওইনা পুনশিল্লিবা ভারতকী গুনশিংদা খুৎ থাবনি আমসুং চহি লিশিং কয়া শুরবা অচুম্বা ফিদমশিং অমসুং চৎনবীশিং মাঙহন্নবা হোৎনবনি।
হন্দক শেমখিবা কোলিএসন অসিনা সনাতন লোইশিনবা পাম্লিবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী খুন্নাইগী থবকশিংনা দেবী অহিলয়াবাই হোলকরনা লৈবাক্কী থাজবশিং ঙাকখি, ঝান্সিগী রানি লক্ষমীবাইনা বৃতিস মায়োক্নখি, মহাত্মা গান্ধীগী শোক্না-শম্নদবা খোঙজং ভাগবান রামনা ইথিল পীখি, শ্বামী বিবেকানন্দনা খুন্নাইগী ফত্তবশিং মীয়ামদা খঙহনখি অমসুং লোকমন্যা তিলক্না ইমা ভারত ঙাক্নবা থবক পায়খৎখি অমসুং নিংতম ইহৌগা গনেস পুজাগা মরী লৈনহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সনাতনগী শক্তিনা নিংতম ইহৌদা নিংতম লান্মীশিং ইথিল পীখিবা অদু শান্ত রবিদাস, মাতা শাব্রি অমসুং মহারিসি বালমিকিদা উবা ফংখি। ভারত অমতা ওইহল্লিবা সনাতন থুগায়বা পাম্বশিংদগী চেকশিনগদবনি অমসুং মীয়াম অসিগুম্বা মীওইশিংদগী মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈগদবনি। লৈবাক্কীদমক অমসুং মীয়ামগী সেবা তৌনবা সরকার অসি কৎথোক্লে। মীয়ামগী ইহুল খঙবা সরকার অমদা লায়রবশিংগী থবক পায়খৎপা হায়বসি সরকারগী মরুওইবা লাইৱানি। লাইচৎ মনুংদা সরকারনা মীয়ামগী য়াইফনবা থবকশিং পায়খৎখি অমসুং মীওই করোর ৮০দা লেম্না চেঙ ফংহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মধ্য প্রদেস চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌনবা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরি। মোদীনা পীখিবা থাজবশিংগী ত্রেক রেকোর্দ অদোমগী মাঙদা লৈরে। রাজ্য অসিগী লায়রবশিংগী পাক্কাগী য়ুম লাখ ৪০শাখ্রে অমসুং তোইলেতশিং, লেম্না লায়য়েংবা, বেঙ্ক একাউন্তশিং অমসুং মৈখু চেন্দবা চাকশঙশিং ফংহল্লে। রক্ষ বন্ধন থৌরমদা এল.পি.জি মমল হন্থহনখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, উজ্বালাগী কান্নবা ফংলবা ইচলশিং হৌজিক সিলিন্দর অমদা লুপা ৪০০ হোঙনা ফংলে। লৈবাক অসিগী ইচল লাখ ৭৫দা লেম্না এল.পি.জি পীনবা ঙরাং কেন্দ্র সরকারনা ৱারেপ লৌখ্রে। ঐখোয়গী পান্দমদি গ্যাস কন্নেক্সন ফংদবা ইচল অমতা লৈহন্দবা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থাজবা পীখিবা খুদিংমক থবক ওইনা পাংথোক্নবা সরকারনা থবক তৌরি। মিদলমেনশিং লৈহন্দবা অসিনা বেনিফিসরি খুদিংমক কান্নবা ফংগনি অমসুং পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা লৌমী খুদিংমক মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা ২৮,০০০ ফংলে। স্কিম অসিগীদমক সরকারনা লুপা করোর ২,৬০,০০০ হেন্না চাদিং তৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৯দা লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা হার ফংহন্নবা অমসুং লৌ উবদা চঙবা শেনফম হন্থহন্নবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং মসিগীদমক লুপা করোর লাখ ১০ হেন্না চাদিং তৌখ্র। অমেরিকাগী লৌমীশিংনা য়ুরিয়া বেগ অমদা লুপা ৩০০০দা লৈবা অদু ভারতকী লৌমীশিংনা লুপা ৩০০গী মখাদা ফংলে। মমাঙদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী য়ুরিয়া স্কামশিং লৈখি অমসুং হায়রিবা য়ুরিয়া অদু হৌজক মফম খুদিংদা লাইনা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইথৈ লৌখোংগী মরুওইবা অসি বুন্দেলখন্দগী হেন্না কনানা খঙবগে। দবল-ইঞ্জিন সরকারনা বুন্দেলখন্দা ইথৈগী প্রোজেকশিং পায়খৎলে। কেন-বেতৱা লিঙ্ক কেনেলনা বুন্দেলখন্দ লমদম য়াওনা লমদম অসিগী জিলা কয়াগী লৌমীশিংদা কান্নবা পীরগনি। চহি ৪গী মনুংদা লৈবাক অসিগী অনৌবা ইমুং করোর ১০দা তোতি ঈশিং ফংহল্লে অমসুং মধ্য প্রদেসতা ইমুং লাখ ৬৫ তোতি ঈশিং ফংলে। অতল গ্রাউন্দৱাতর স্কিমগী মখাদা বুন্দেলখন্দদা ঈশিং ফংহন্নবা পাক-চাউনা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা লমদম অসি চাউখৎনবা থবক পায়খৎলি। ওক্তোবর ৫,২০২৩দা য়াম্না চাউনা রানি দুর্গাবতিগী চহি ৫০০শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লগনি।
মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী সরকারনা পায়খৎলিবা থবক অয়াম্বগী কান্নবশিং লায়রবশিং, দলিতশিং, তোল্লবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংনা ফংলে। সবকা সাথ সবকা বিকাস হায়রিবা অসি ঙসি মালেমদা উৎলে। মালেমদা মকোক থোংবা ইকোনোম অহুমগী মনুং চন্নবা পান্দমগা লোয়ননা লৈবাক অসি থবক তৌরি। লৌমীশিং, ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎকনি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা রাজ্য অসি চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহনগনি। মথং চহি ৫দা মধ্য প্রদেস চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎকনি।
থৌরম অদুদা মধ্য প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুবাই পতেল, মধ্য প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান, পেত্রেোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী হরদিপ সিংহ পুরি শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
রাজ্য অসিদা ইন্দস্ত্রি চাউখৎনবা ইনোৎ অমা পীনবা খোঙথাং অমদা বি.পি.সি.এলগী বিনা রিফাইনরিদা প্রধান মন্ত্রীনা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। অনৌবা রিফাইনরি অসি লুপা করোর ৪৯,০০০ চঙনা শেমগৎকদবনি অমসুং তেক্সতাইল, পেক্কেজিং, ফার্মা অমসুং অতোপ্পগী মরুওইবা মচাক অমা ওইরিবা ইথিলিন অমসুং প্রোপাইলিন ১২০০ কে.তি.পি.এ মসিনা চহি অমদা পুথোকপা ঙমগনি।
মসিনা প্রধান মন্ত্রীগী অত্মানির্ভর ভারতগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমা ওইগনি অমসুং লৈবাক অসিদা মপান্দগী পুশিল্লকপগী মখা পোনবা হন্থহনগনি। অচৌবা প্রোজেক অসিনা থবক কয়া ফংহনগনি অমসুং পেত্রোলিয়ম সেক্তরদা দাউনস্ত্রিম ইন্দস্ত্রিশিং চাউখৎহনগনি।
থৌরম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা নারমাদাপুরম জিলাদা ‘পৱার অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মেনুফেকচরিং জোনগী প্রোজেক ১০; ইন্দোরদা আই.তি পাক অনি; রাতলামদা মেগা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক অমা অমসুং মধ্য প্রদেসা অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল এরিয়া ৬ উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
লমদম অসিদা শেন-থুম চাউখৎনবা অমসুং থবক পীনবা নারমাদাপুরম জিলাদা ‘পৱার অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মেনুফেকচরিং জোন’ শেমগৎকদবনি। ইন্দোরদা আই.তি পার্ক ৩ অমসুং ৪ লুপা করোর ৫৫০ রোম চঙনা পায়খৎকদবনি অমসুং মসিনা নহারোলশিংদা অনৌবা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীগনি।
রাতলমগী মেগা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক লুপা করোর ৪৬০ রোম চঙনা পায়খৎকদবনি অমসুং মসিনা তেক্সতাইল, ওতোমোবাইল, ফার্মা সেক্তরশিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্কনি। পার্কশিং অসিনা দিল্লি-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগা শম্নগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুম চাউখৎহনগনি অমসুং নহারোলশিংদা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক কয়া পীগনি।
লুপা করোর ৩১০ রোম চঙনা সাজাপুর, গুনা, মৌগঞ্জ, অগর মালৱা, নারমাদাপুরম অমসুং মাকসিদা শেমগৎকদৌরিবা অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল এরিয়া ৬ অসিনা রাজ্য অসিদা থোং মাননা থবক পীগনি অমসুং লমদম অসি চাউখৎহনগনি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone of development projects worth more than Rs 50,700 crores in Bina, Madhya Pradesh
Lays foundation stone of ‘Petrochemical Complex at Bina Refinery’
Lays foundation stone of ‘Power and Renewable Energy Manufacturing Zone’ in Narmadapuram and Mega Industrial Park in Ratlam
Lays foundation stone of two IT Park in Indore and six new industrial Parks across the state
“Today’s projects indicate the enormity of our resolutions for Madhya Pradesh”
“For the development of any country or any state, it is necessary that governance is transparent and corruption is eliminated”
“India has left behind the mentality of slavery and has now started moving forward with the confidence of being independent”
“People should remain vigilant against those who want to break Sanatan, which has kept India united”
“The stupendous success of G20 is the success of 140 crore Indians”
“Bharat is showing its expertise in bringing the world together and emerging as a Vishwamitra”
“Priority to the deprived is the fundamental mantra of the Government”
“Track record of Modi's guarantee is in front of you”
“500th birth anniversary of Rani Durgavati will be celebrated with great pomp and show on October 5th 2023”
“The model of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’ is showing way to the world today”
14 SEP 2023 1:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of development projects worth more than Rs. 50,700 crore in Bina, Madhya Pradesh today. The projects include the Petrochemical Complex at Bina Refinery of Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) to be developed at a cost of about Rs. 49,000 crores; a Power and Renewable Energy Manufacturing Zone in Narmadapuram district; two IT parks in Indore; a Mega Industrial Park in Ratlam; and six new industrial areas across Madhya Pradesh.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that Bundelkhand is a land of warriors. He mentioned visiting Sagar in Madhya Pradesh within one month and thanked the Madhya Pradesh Government for the opportunity. He also recalled taking part in the foundation stone laying ceremony of the memorial of Sant Ravidas Ji.
The Prime Minister said that today’s projects will give new energy to the development of the region. He informed that the central government is spending 50 thousand crore rupees on these projects which is more than the Budget of many states of the country. “This indicates the enormity of our resolutions for Madhya Pradesh”, he added.
In the Azadi ka Amrit Kaal, the Prime Minister said that every citizen of the country has taken the resolve to transform India into a developed country. Underlining the importance of Atmanirbhar Bharat, the Prime Minister emphasized reducing imports and pointed out that India is dependent on foreign nations for petrol and diesel as well as petrochemical products. Referring to the Petrochemical Complex at Bina Refinery, Shri Modi said that it will be a step forward in the direction of Atmanirbharta in the petrochemical industry. The Prime Minister gave examples of plastic products like pipes, taps, furniture, paint, car parts, medical equipment, packaging material, and agricultural equipment among others and said that petrochemicals have a crucial role to play in its production. “I guarantee you that the Petrochemical Complex at Bina Refinery will spur growth in the entire region and take development to new heights”, the Prime Minister said as he mentioned that it will not only give rise to new industries but benefit the small farmers and entrepreneurs and also create thousands of opportunities for the youth. Talking about the importance of the manufacturing sector, the Prime Minister informed about the start of work on 10 new industrial projects today. He mentioned that the projects in Narmadapuram, Indore and Ratlam will enhance the industrial prowess of Madhya Pradesh which will benefit all.
Throwing light on the importance of transparency in governance and exterminating corruption for the development of any state or country, the Prime Minister recalled the time when Madhya Pradesh was considered one of the most fragile and weak states in the country. “Those who ruled in Madhya Pradesh for decades had nothing to offer apart from crime and corruption”, Shri Modi interjected. Recalling how the criminals in the state had a free hand and the lack of public trust in law and order, Shri Modi said that such circumstances drove the industries away from the state. He mentioned that the present government has made utmost efforts to change the situation in Madhya Pradesh since they were first elected. Highlighting the achievements, the Prime Minister gave examples of restoring law and order and getting rid of the fear in the citizen’s minds, construction of roads and electricity supply. He said that the improved connectivity has created a positive environment in the state where big industries are ready to set up factories. Shri Modi expressed confidence that Madhya Pradesh will scale new heights of industrial development in the next few years.
The Prime Minister said today’s New Bharat is transforming rapidly, referring to his call for getting rid of the mentality of slavery and moving ahead with ‘Sabka Prayas’. “India has left behind the mentality of slavery and has now started moving forward with the confidence of being independent”, he said. He said that this was reflected in the recently held G20 which became a movement for everyone and all felt proud of the country’s achievements. The Prime Minister credited the people for the stupendous success of the G20. “This is a success of 140 crore Indians”, he said. He said that events in different cities showcased Bharat’s diversity and capabilities and impressed the visitors a great deal. He mentioned the impact of G20 events in Khajuraho, Indore and Bhopal and said that it has enhanced the image of Madhya Pradesh in the eyes of the world.
The Prime Minister said that on the one hand, the new Bharat is showing its expertise in bringing the world together and emerging as a Vishwamitra, while on the other hand, there are certain organizations that are hell-bent on dividing the nation and the society. Referring to the recently formed coalition, the Prime Minister said that their policies are limited to attacking Indian values and destroying the thousand-year-old ideology, principles and traditions that serve to unite one and all. Pointing out that the newly formed coalition wants to put an end to Sanatan, the Prime Minister mentioned Devi Ahilyabai Holkar who protected the faith of the country with her social work, Rani Lakshmibai of Jhansi who challenged the British, Mahatma Gandhi whose untouchability movement was inspired by Lord Shri Ram, Swami Vivekananda who made people aware about the various evils of the society, and Lokmanya Tilak who took the initiative to protect Mother India and linked Ganesh Puja with the freedom movement
The Prime Minister continued on the power of Sanatan which inspired the warriors of the freedom struggle, which reflected Sant Ravidas, Mata Shabri, and Maharshi Valmiki. He warned against those who want to break Sanatan which has kept India united and cautioned the people to be vigilant against such tendencies.
The Prime Minister emphasized that the government is dedicated to the devotion to the country and public service. He said priority to the deprived is the fundamental mantra of the government which is a sensitive government. The Prime Minister also talked about the pro-people steps of help during the pandemic, free ration to 80 crore people.
The Prime Minister said “It is our continuous effort that Madhya Pradesh reaches new heights of development, the life of every family in Madhya Pradesh becomes easy and every home brings prosperity. The track record of Modi's guarantee is in front of you”. He informed about 40 lakh pucca houses in the state for the poor and fulfilling the guarantees for toilets, free medical treatment, bank accounts, and smokeless kitchens. He also mentioned the reduction of gas cylinder prices on the occasion of Raksha Bandhan. “Due to this, the beneficiary sisters of Ujjwala are now getting the cylinder at Rs 400 cheaper”, he said. “Therefore, yesterday the Central Government took another big decision. Now 75 lakh more sisters in the country will be given free gas connections. Our aim is that no sister should be left out of gas connection”, the Prime Minister added.
The Prime Minister underlined that the government is working with full sincerity to fulfill its every guarantee. He mentioned eliminating the middleman which ensured full benefits to every beneficiary and gave the example of PM Kisan Samman Nidhi where every farmer who is a beneficiary has received Rs 28,000 directly to his bank account. The Prime Minister informed that the government has spent more than Rs 2,60,000 crores on this scheme.
In the last 9 years, the Prime Minister said that the Central Government has made efforts to reduce the cost of farmers and provide cheap fertilizers and informed about the expenditure of more than Rs 10 lakh crores in 9 years. He mentioned that a bag of urea which costs up to Rs 3000 for American farmers is made available to Indian farmers for less than Rs 300. He pointed out the urea scams of the past worth thousands of crores of rupees and interjected that the same urea is now easily available everywhere.
“Who knows the importance of irrigation better than Bundelkhand”, the Prime Minister exclaimed as he highlighted the work done on irrigation projects in Bundelkhand by the double-engine government. The Prime Minister mentioned Ken-Betwa Link Canal and said that it will greatly benefit the farmers of many districts of this region including Bundelkhand. Throwing light on the government’s efforts to provide piped water to every household, the Prime Minister informed that in just 4 years, tap water has been supplied to approximately 10 crore new families across the country while 65 lakh families have received piped water in Madhya Pradesh. “In Bundelkhand, work is also being done on a large scale on creating water sources under the Atal GroundWater Scheme”, the Prime Minister added.
The Prime Minister remarked that the government is fully committed to the development of this region and mentioned that the auspicious occasion of the 500th birth anniversary of Rani Durgavati will be celebrated with great pomp and show on October 5th 2023.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that the poor, Dalits, backward classes and tribals have benefited the most from the efforts of our government. “The model of giving priority to the deprived, ‘Sabka Saath Sabka Vikas’ is showing the way to the world today”, Shri Modi said as he highlighted that the nation is working towards the goal of becoming one of the top-3 economies of the world. “Madhya Pradesh will play a big role in making India top-3”, he said as he underlined that new opportunities will be created for the farmers, industries and the youth. The Prime Minister expressed confidence that the projects of today will further accelerate the rapid development of the state. “The next 5 years will give new heights to the development of Madhya Pradesh”, Shri Modi concluded.
Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri among others were present on the occasion.
Background
In a step that will provide a major stimulus to industrial development in the state, the Prime Minister laid the foundation stone of the Petrochemical Complex at Bina Refinery of Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL). This state-of-the-art refinery, which will be developed at a cost of about Rs 49,000 crores will produce about 1200 KTPA (Kilo-Tonnes Per Annum) of ethylene and propylene, which are vital components for various sectors like textiles, packaging, pharma, among others. This will reduce the country's import dependence and will be a step towards fulfilling the Prime Minister’s vision of 'Aatmanirbhar Bharat'. The mega project will also create employment opportunities and spur the development of downstream industries in the petroleum sector.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stone of ten projects namely ‘Power and Renewable Energy Manufacturing Zone’ in Narmadapuram district; two IT parks in Indore; a Mega Industrial Park in Ratlam; and six new industrial areas across Madhya Pradesh.
The ‘Power and Renewable Energy Manufacturing Zone, Narmadapuram’ will be developed at more than Rs 460 crore and will be a step towards economic growth and employment generation in the region. The ‘IT Park 3 and 4’ in Indore, will be built at a cost of about 550 crores, provide impetus to the IT and ITES sector and open new employment opportunities for the youth.
Mega Industrial Park in Ratlam will be built at a cost of more than Rs 460 crore and is envisaged to become a major hub for important sectors like textiles, automobiles, and pharmaceuticals among others. The park will be well connected to the Delhi Mumbai Expressway. It will provide a major boost to the economic development of the entire region, generating direct and indirect employment opportunities for the youth.
With the aim of promoting balanced regional development and uniform employment opportunities in the state, six new industrial areas will also be developed at Shajapur, Guna, Mauganj, Agar Malwa, Narmadapuram and Maksi at a cumulative cost of about Rs 310 crore.
<