সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ঙরাং লোইশিনখিবা জি-২০ মীফমদা, ভারতকী তেক্নোলোজিগী তৌবা ঙম্বা অমসুং শেন-থুমগী মপাঙ্গল উৎখ্রে হায়না য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা, সরকার অসিনা মমাঙঙৈগী লৌশিং অমসুং অনৌবা মতমগী তেক্নোলোজিগী পুনশিনহল্লে: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
‘ৱান ৱিক ৱান লেব’(ও দব্লিউ ও এল) থৌরম মাইপাক্লবা মতুংদা, তোঙান-তোঙানবা সি.এস.আই.আর লেবশিংগী থবকশিং পুন্নবা ‘ৱান মন্থ ৱান থিম’ থৌরম পাংথোক্নবা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হৌদোকখ্রে
সি.এস.আই.আর অমমমগী তোঙানবা য়ু.এস.পি লৈজরবসু, মখোয় অয়াম্বগী মান্নবা থিম লৈরি… তুংদা মথংগী তাঙ্কক্তা, ঐখোয়না থিমশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা খর হেন্না পাক-চাউনা কোনশিনগনি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখি
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সি.এস.আই.আর লেবশিংনা মাইপাকপগী ৱারি ১০/১০ ফোঙগদবনি
11 SEP 2023 4:50PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, স্পেস অমসুং এতোমিক ইনর্জিগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ঙরাং লোইশিনখিবা জি-২০ মীফমদা, ভারতকী তেক্নোলোজিগী তৌবা ঙম্বা অমসুং শেন-থুমগী মপাঙ্গল উৎখ্রে।
ঙসি নিউ দিল্লিদা সি.এস.আই.আর-নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ সাইন্স কম্মুনিকেসন এন্দ পোলিসি রিছার্সকী ৱান ৱিক ৱান লেব থৌরম হৌদোকপদা ৱা ঙাংবদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা, সরকার অসিনা মমাঙঙৈগী লৌশিং অমসুং অনৌবা মতমগী তেক্নোলোজিগী পুনশিনহল্লে। তি.কে.দি.এল(ত্রেদিসন অন্দর প্রাইমেল নোলেজ দিজিতেল লাইব্রেরি) হায়না খঙনবা ঐখোয়গী মমাঙঙৈগী লৌশিংগী লাইব্রেরি লৈজরি। ভারত মন্দাপম নত্ত্রগা সরকার অসিনা নৌনা শাবা মোনুমেন্তশিংদা মীরোল কয়াদগী থংথরকপা অরিবা লৌশিংগা খ্বাইদগী নৌবা সাইন্তিফিক ওইবা লৌশিং অমসুং তেক্নোলোজি অমসুং আর্কিতেকচর পুনশিল্লি।
জি-২০ মীফমা নিউ দিল্লি দিক্লারেসন চৎনখিবা অসি ভারতকী ‘লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরোনমেন্ত মিসন’(লাইফ) থবক ওইনা পাংথোক্নবা অমসুং য়ু.এনগী এস.দি.জিশিং ফংনবা মাইকৈদা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা থবক অমনি। ‘গ্রিন দিবলপমেন্ত পেক্ত’ চৎনদুনা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা চাউখৎপা পুরক্নবা জি-২০না মসিগী ৱারেপ অমুক চেৎশিনহল্লে।
গ্লোবেল দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর রিপোজিতোরি(জি দি পি আই আর) অমা শেমগৎনবা ভারতকী থৌরাং জি-২০না মতেং পাংলে অমসুং দব্লিউ.ঐচ.ও ফ্রেমৱার্ক অমগী মখাদা গ্লোবেল ইনিসিয়েতিপ ওন দিজিতেল হেল্থ লিংখৎপা তরাম্না ওক্লে।
জি-২০ মীফমগী নাকলদা প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা থৌদাং লৌদুনা শিঙ্গাপুর, বাংলাদেস, ইতালি, য়ু.এস.এ, ব্রাজিল, অর্জেন্তিনা, মাউরিসিয়স অমসুং য়ু.এ.ইগী লুচিংবশিংনা গ্লোবেল বাইওফুয়েল এল্লাইন্স(জিবিএ) হৌদোকপা অসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি। বাইওফুয়েলশিং খুমাঙচাউশিন্নবা অমসুং পাক-চাউনা শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা মালেমগী ওইনা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা এল্লাইন্স অসিনা পান্দম থম্লি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী মখাদা লৈবাক অসিদা হিরম অসিদা থবক কয়া পায়খৎপদা ঐ হরাওই। মসি ঐখোয়না চহি কয়া পাংথোক্তুনা লাক্লবা থবক তৌবগী মখল অমদা অওনবা অমা পুরকপনি। অনুসন্ধান নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসনগী ফন্দিংগী চাদা ৭০ ফাবা সরকার নত্তবা অতোপ্পদগী লাক্লগনি।
‘ৱান ৱিক ৱান লেব’(ও দব্লিউ ও এল) থৌরম মাইপাক্লবা মতুংদা, তোঙান-তোঙানবা সি.এস.আই.আর লেবশিংগী থবকশিং পুন্নবা ‘ৱান মন্থ ৱান থিম’ থৌরম পাংথোক্নবা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হৌদোকখ্রে
মহাক্না হায়খি সি.এস.আই.আর অমমমগী তোঙানবা য়ু.এস.পি লৈজরবসু, মখোয় অয়াম্বগী মান্নবা থিম লৈরি… তুংদা মথংগী তাঙ্কক্তা, ঐখোয়না থিমশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা খর হেন্না পাক-চাউনা কোনশিনগনি। ইসরো, দি.এস.তি, সি.এস.আই.আরগী নেসনেল এরোস্পেস লেবশিং, তাতা ইন্সতিতুৎ অসিনিচিংবা দিপার্তমেন্ত পুম্নমক পুন্দুনা থবক তৌমিন্নবা অদু অদিত্য মিসন্না উৎলে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সি.এস.আই.আর-নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ সাইন্স কম্মুনিকেসন এন্দ পোলিসি রিছার্স অসি মৈরা অমা ওইবা য়াগনি অমসুং সি.এস.আই.আর লেবশিংনা মাইপাকপগী ৱারি ১০/১০ ফোঙগদবনি। অনৌবা ৱাখল্লোন অসি বিনিফিসিরিশিংদা য়ৌহনগদবনি। ফংফম থোকপা মীওইশিংদা য়ৌহন্দ্রবদি মমল য়াম্লবা চাংয়েং অমা পাংথোকপগী মাইপাকপা অদু ফংবা ঙম্লোই।
থৌরম অদুদা দোক্তর জিতেন্দ্রনা সাইন্স মেদিয়া কম্মুনিকেসন সেল শঙ্গাগনি অমসুং সি.এস.আই.আর-নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ সাইন্স কম্মুনিকেসন এন্দ পোলিসি রিছার্সকী চেফোঙ কয়া ফোঙখি। থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবশিংগী মনুংদা দোক্তর এন কালাইসেলভি, সেক্রেতরি, দি.এস.আই.আর অমসুং দি.জি সি.এস.আই.আর, প্রোফেসার ভেনু গোপাল অচান্তা, দিরেক্তর সি.এস.আই.আর-এন.পি.এল অমসুং প্রোফেসার রঞ্জনা অগরৱাল, দিরেক্তর, সি.এস.আই.আর-নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ সাইন্স কম্মুনিকেসন এন্দ পোলিসি রিছার্স য়াওখি।

Ministry of Science & Technology
G20 India Summit, that concluded yesterday, showcased Bharat’s technological capabilities as well as economic strength says Union Minister Dr Jitendra Singh
Under Prime Minister Narendra Modi, this Government has institutionalised fusion between the traditional knowledge and the cutting edge of modern technology: Dr Jitendra Singh
Following the success of ‘One Week One Lab’ (OWOL) programme, Dr Jitendra Singh proposes the observance of ‘One Month One Theme’ programme towards integrating the efforts of the various CSIR laboratories
Even though each of the CSIR labs has a different USP, but many have common theme… Later on, in the next stage, we could have a wider integration based on themes, says Dr Jitendra Singh
Dr Jitendra Singh says the CSIR labs can publicise 10 success stories each
11 SEP 2023 4:50PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Space and Atomic Energy, Dr Jitendra Singh has said, the G20 India Summit, that concluded yesterday, showcased Bharat’s technological capabilities as well as economic strength.
“Under Prime Minister Narendra Modi, this Government has institutionalised fusion between the traditional knowledge and the cutting edge of modern technology. We had the traditional knowledge library which is now known as the TKDL (Tradition Under Primal Knowledge Digital Library). Even the Bharat Mandapam or some of the latest monuments constructed by this government represent the best fusion of the latest scientific acumen, technology and architecture with the traditional heritage that we have inherited over the generations,” he said, addressing the inauguration of the ‘One Week One Lab’ (OWOL) programme of CSIR- -National Institute of Science Communication and Policy Research (CSIR-NIScPR), New Delhi today.
The New Delhi Declaration adopted at the G20 Summit committed itself to implement India’s initiative of 'Lifestyle for Environment Mission’ (LiFE) and promote Artificial Intelligence towards achieving the United Nations’ Sustainable Development Goals (SDG). By adopting the 'Green Development Pact,' G-20 has also reaffirmed its commitments to sustainable and green growth.
The G20 Summit supported India’s plan to build and maintain a Global Digital Public Infrastructure Repository (GDPIR) and welcomed the establishment of the Global Initiative on Digital Health (GIDH) within a WHO-managed framework.
A landmark achievement was the launch of Global Biofuel Alliance (GBA) by the leaders of Singapore, Bangladesh, Italy, USA, Brazil, Argentina, Mauritius and UAE, at the initiative of PM Modi on the sidelines of the G20 Summit. GBA aims to serve as a catalytic platform, fostering global collaboration for the advancement and widespread adoption of biofuels.
“I am glad that India, under Prime Minister Modi, has taken a lead in doing so. This is also an occasion when we are making a transition from the kind of work approach that we have followed over the years,” said Dr Jitendra Singh, referring to the Anusandhan National Research Foundation which will have up to 70% funding from non-governmental sources.
Following the success of ‘One Week One Lab’ (OWOL) programme, Dr Jitendra Singh proposed the observance of ‘One Month One Theme’ programme towards integrating the efforts of the various CSIR laboratories.
“Even though each of the (CSIR) labs has a different USP, but many of have common theme… therefore, later on, in the next stage, we could have a wider integration based on themes,” he said, stating that the Aditya Mission illustrates the ‘Whole of Science’ approach where all Departments pooled resources including ISRO, DST, CSIR’s National Aerospace Laboratories, Tata Institute etc.
Dr Jitendra Singh said that the idea behind OWOL is Integration within the scientific community and integration within the larger society. OWOL helps research labs, reach out to society and show to the public that what they are doing is actually for public good.
Stating that the NIScPR can be a torchbearer, Dr Jitendra Singh said the CSIR labs can publicise 10 success stories each.
“The idea is to reach out to the potential beneficiaries. However much and however valuable an experiment is, it ceases to actually achieve its purpose if it doesn’t reach out to those for whom it is meant to be,” he said.
On the occasion, Dr Jitendra Singh inaugurated the Science Media Communication Cell and released a number of NIScPR publications and journal. Among the dignitaries who addressed the gathering included Dr. N. Kalaiselvi, Secretary, DSIR and DG, CSIR, Prof. Venu Gopal Achanta, Director CSIR-NPL and Prof. Ranjana Aggarwal, Director, CSIR-NIScPR.