ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ - ସାଉଦି ଆରବ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପରିଷଦର ପ୍ରଥମ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଉଦବୋଧନ
11 SEP 2023 3:34PM by PIB Bhubaneswar
ମହାନୁଭବ
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି,
ଗଣମାଧ୍ୟମର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ - ସାଉଦି ଆରବ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପରିଷଦର ନେତା ମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ମୋତେ ବହୁତ ଖୁସି ଅନୁଭବ ହେଉଛି ।
୨୦୧୯ ରେ ମୋର ସାଉଦି ଆରବ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଆମେ ଏହି ପରିଷଦ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲୁ ।
ଏହି ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏହା ଆମର ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ପରିଷଦ ଅଧୀନରେ ଉଭୟ କମିଟିର ଅନେକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇ ଯାଇଛି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
ସମୟର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଆବଶ୍ୟକତା ଗୁଡିକ ଅନୁଯାୟୀ, ଆମେ ଆମ ସମ୍ପର୍କରେ ନୂତନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଦିଗ ଯୋଗ କରୁଛୁ ।
ଭାରତ ପାଇଁ ସାଉଦି ଆରବ ଆମର ଅନ୍ୟତମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରଣନୀତିକ ଭାଗୀଦାର ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ।
ଦୁନିଆର ଦୁଇଟି ବୃହତ୍ତମ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ମହାନୁଭବ
ମହାମହିମଙ୍କ ସହିତ ବୈଠକରେ ଆମେ ଆମର ଘନିଷ୍ଠ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲୁ ।
ଆଜି ଆମର ଏହି ବୈଠକ ଆମ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି, ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ମାନବିକତାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ।
ଗତ କାଲି ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ଭାରତ- ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏବଂ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ।
ଏହି କରିଡର କେବଳ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏସିଆ, ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏବଂ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ, ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ମଜଭୁତ କରିବ ।
ମହାମହିମ, ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ (ଭିଜନ ୨୦୩୦) ମାଧ୍ୟମରେ ସାଉଦି ଆରବ ଯେଉଁ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପ୍ରଗତି କରୁଛି, ସେଥି ପାଇଁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଉଦି ଆରବରେ ବାସ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କର ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଆମେ ଆପଣ ନିକଟରେ ବହୁତ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ ।
ଆଞ୍ଚଳିକ ତଥା ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିରତା, ସମୃଦ୍ଧତା ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଜି - ୨୦ ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା ପାଇଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ନିମନ୍ତେ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ର
ଣ କରୁଛି ।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister's opening statement at the first meeting of the India-Saudi Arabia Strategic Partnership Council
11 SEP 2023 3:34PM by PIB Delhi
Your Royal Highness,
Distinguished delegates of both nations,
Friends from the media!
I am truly delighted to participate in the first Leaders’ Meeting of the India–Saudi Arabia Strategic Partnership Council today.
During my visit to Saudi Arabia in 2019, we had announced the establishment of this Council.
Over the past four years, it has emerged as an effective instrument for further strengthening our strategic partnership.
I am pleased that, under the framework of this Council, several meetings of both committees have taken place, which have consistently enhanced our cooperation across all sectors.
In keeping with the evolving needs of the times, we are adding new and modern dimensions to our relationship.
For Bharat, Saudi Arabia is among our most important strategic partners.
As two large and rapidly growing economies of the world, our mutual cooperation is vital for peace and stability across the entire region.
In my meeting with His Royal Highness, we identified several initiatives to take our close partnership to the next level.
Today’s meeting will provide new energy and a fresh direction to our relations, and will inspire us to work together continuously for the welfare of humanity.
Yesterday, together, we made a historic beginning towards establishing an Economic Corridor between Bharat, West Asia, and Europe.
This corridor will not only connect our two countries, but will also strengthen economic cooperation, energy development, and digital connectivity between Asia, West Asia, and Europe.
Your Royal Highness, I heartily congratulate you on the remarkable speed with which Saudi Arabia is achieving economic and social progress under your leadership and through your Vision 2030.
We are deeply grateful for your commitment to safeguarding the interests and welfare of Indians residing in Saudi Arabia.
The friendship between Bharat and Saudi Arabia is of great significance for regional and global stability, prosperity, and human welfare.
Once again, I express my sincere gratitude to His Royal Highness and to all of you for your valuable contribution to the success of the G-20 Summit.
I now invite Your Royal Highness to deliver your opening remarks.