প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিংশতম আছিয়ান-ভাৰত সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্বোধনী বক্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 SEP 2023 10:39AM by PIB Guwahati
মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি জোকো উইডোডো,
মান্যবৰ
ভদ্ৰলোকসকল,
নমস্কাৰ,
আমাৰ অংশীদাৰিত্ব চাৰি বছৰত ভৰি দিছে।
ইয়াক প্ৰেক্ষাপটত ভাৰত-আছিয়ান সন্মিলনৰ যুটীয়া অধ্যক্ষ হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰাটো মোৰ বাবে এক বৃহৎ আনন্দৰ কথা।
এই সুন্দৰ সন্মিলনখন আয়োজন কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি উইডোডোক মই আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন আৰু ধন্যবাদ জনাইছো।
লগতে আছিয়ান গ্ৰুপৰ নেতৃত্বক অভিনন্দন জনাইছো।
শেহতীয়াকৈ কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰা কম্বোডিয়াৰ মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী হুন মানেটলৈও মই আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো ।
টিমৰ-লেষ্টেৰ মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী ছানানা গুছমাওকো এই সভাত পৰ্যবেক্ষক হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আদৰণি জনাইছো।
মহামহিম,
আমাৰ ইতিহাস আৰু ভূগোলে ভাৰত আৰু আছিয়ানক একেলগে বান্ধি ৰাখিছে।
লগতে আমাৰ মূল্যবোধ, আঞ্চলিক ঐক্য, শান্তি, সমৃদ্ধি আৰু বহুমাত্ৰিক পৃথিৱীত ঐক্যইও আমাক একেলগে বান্ধি ৰাখে।
ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট পলিচিৰ মূল স্তম্ভ হৈছে আছিয়ান।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত আছিয়ানৰ কেন্দ্ৰীয়তা আৰু আছিয়ানৰ দৃষ্টিভংগীক ভাৰতে সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্থন কৰে।
ভাৰতৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈছে আছিয়ান।
যোৱা বছৰ আমি ভাৰত-আছিয়ান বন্ধুত্ব বৰ্ষ উদযাপন কৰিছিলো আৰু আমাৰ সম্পৰ্কক ‘সামগ্ৰিক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব’লৈ উন্নীত কৰিছিলো।
মহামহিম,
আজি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনিশ্চয়তাৰ জলবায়ুত পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে।
ই আমাৰ সম্পৰ্কৰ শক্তি আৰু সহনশীলতাৰ সাক্ষ্য দিয়ে।
এইবাৰৰ আছিয়ান সন্মিলনৰ মূল বিষয়বস্তু হৈছে ‘আছিয়ান মেটাৰ্ছ: এপিচেণ্ট্ৰাম অফ গ্ৰ’থ’।
আছিয়ান গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰণ সকলোৰে শুনা যায় আৰু আছিয়ান হৈছে প্ৰগতিৰ কেন্দ্ৰ কাৰণ বিশ্ব উন্নয়নত আছিয়ান অঞ্চলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে।
'বসুধৈব কুটুম্বকম'ৰ আৱেগ-'এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত' ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰো মূল মন্ত্ৰ।
মহামহিম,
একবিংশ শতিকা এছিয়াৰ শতিকা। এয়া আমাৰ শতিকা।
সেইবাবেই কভিডোত্তৰ এক শৃংখলাবদ্ধ বিশ্বব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা আৰু আমাৰ সকলো প্ৰচেষ্টা মানৱ কল্যাণত নিয়োগ কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
মুক্ত আৰু বাধাহীন ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত অগ্ৰগতি আৰু বিশ্ব দক্ষিণৰ কণ্ঠ বৃদ্ধি আমাৰ সকলোৰে বাবে উমৈহতীয়া স্বাৰ্থৰ বিষয় হ’ব লাগে।
ভৱিষ্যতে ভাৰত আৰু আছিয়ান অঞ্চলক শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে আজিৰ আলোচনাত নতুন প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰা হ’ব বুলি মোৰ বিশ্বাস।
সমন্বয়ক দেশ ছিংগাপুৰ, নতুন অধ্যক্ষ লাও পিডিআৰ আৰু আপোনালোক সকলোৰে সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই কাম কৰাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ ভাৰত।
ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s Opening remarks at the 20th ASEAN-India Summit
07 SEP 2023 10:39AM by PIB Delhi
Your Excellency, President Joko Widodo,
Your Majesty,
Excellencies,
Namaskar
Our partnership is entering its fourth decade.
In this regard, co-chairing the India-ASEAN Summit brings me great pleasure.
For the splendid organization of this summit, I heartily congratulate and express my gratitude to President Widoḍo.
I also extend my congratulations to the capable leadership of the ASEAN group.
I offer my heartfelt congratulations to Prime Minister His Excellency Hun Manet of Cambodia for recently assuming office.
I also welcome Prime Minister His Excellency Xanana Gusmão of Timor-Leste as an Observer in this meeting.
Your Majesty, Excellencies,
Our history and geography connect India and ASEAN.
Along with shared values, regional unity,
Peace, prosperity, and a shared belief in a multipolar world also binds us together.
ASEAN is the central pillar of India's Act East Policy.
India fully supports ASEAN centrality and ASEAN's outlook on the Indo-Pacific.
ASEAN holds a prominent place in India's Indo-Pacific initiative.
Last year, we celebrated the India-ASEAN Friendship Year and elevated our relationship to a 'Comprehensive Strategic Partnership'.
Your Majesty, Excellencies,
Today, even in an environment of global uncertainties, there is continuous progress in every field in our mutual cooperation.
This is a testament to the strength and resilience of our relationship.
The theme of this year's ASEAN Summit is 'ASEAN Matters: Epicentrum of Growth.'
ASEAN matters because here everyone's voice is heard, and ASEAN is the epicenter of growth because the ASEAN region plays a crucial role in global development.
'Vasudhaiva Kutumbakam' - 'one earth, one family, one future', this sentiment is also the theme of India's G-20 Presidency.
Your Majesty, Excellencies,
The 21st century is Asia's century. It is our century.
For this, it is necessary to build a rule-based post-COVID world order and efforts by all for human welfare.
The progress of free and open Indo-Pacific and elevating the Voice of Global South is in the common interest of all.
I believe that today's discussions will lead to new resolutions for strengthening the future of India and the ASEAN region.
Country Coordinator Singapore, upcoming Chair Lao PDR, and with all of you,
India is committed to working shoulder to shoulder with you.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.