Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s Opening remarks at the 20th ASEAN-India Summit
07 SEP 2023 10:39AM by PIB Delhi
Your Excellency, President Joko Widodo,
Your Majesty,
Excellencies,
Namaskar
Our partnership is entering its fourth decade.
In this regard, co-chairing the India-ASEAN Summit brings me great pleasure.
For the splendid organization of this summit, I heartily congratulate and express my gratitude to President Widoḍo.
I also extend my congratulations to the capable leadership of the ASEAN group.
I offer my heartfelt congratulations to Prime Minister His Excellency Hun Manet of Cambodia for recently assuming office.
I also welcome Prime Minister His Excellency Xanana Gusmão of Timor-Leste as an Observer in this meeting.
Your Majesty, Excellencies,
Our history and geography connect India and ASEAN.
Along with shared values, regional unity,
Peace, prosperity, and a shared belief in a multipolar world also binds us together.
ASEAN is the central pillar of India's Act East Policy.
India fully supports ASEAN centrality and ASEAN's outlook on the Indo-Pacific.
ASEAN holds a prominent place in India's Indo-Pacific initiative.
Last year, we celebrated the India-ASEAN Friendship Year and elevated our relationship to a 'Comprehensive Strategic Partnership'.
Your Majesty, Excellencies,
Today, even in an environment of global uncertainties, there is continuous progress in every field in our mutual cooperation.
This is a testament to the strength and resilience of our relationship.
The theme of this year's ASEAN Summit is 'ASEAN Matters: Epicentrum of Growth.'
ASEAN matters because here everyone's voice is heard, and ASEAN is the epicenter of growth because the ASEAN region plays a crucial role in global development.
'Vasudhaiva Kutumbakam' - 'one earth, one family, one future', this sentiment is also the theme of India's G-20 Presidency.
Your Majesty, Excellencies,
The 21st century is Asia's century. It is our century.
For this, it is necessary to build a rule-based post-COVID world order and efforts by all for human welfare.
The progress of free and open Indo-Pacific and elevating the Voice of Global South is in the common interest of all.
I believe that today's discussions will lead to new resolutions for strengthening the future of India and the ASEAN region.
Country Coordinator Singapore, upcoming Chair Lao PDR, and with all of you,
India is committed to working shoulder to shoulder with you.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୦ତମ ଏସିଆନ - ଭାରତ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଭାଷଣ
07 SEP 2023 10:39AM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୋକୋ ୱିଡୋଡୋ,
ମହାମହିମ ଗଣ,
ନମସ୍କାର
ଆମର ଭାଗିଦାରୀ ଏହାର ଚତୁର୍ଥ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ , ଭାରତ - ଏସିଆନ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସହ - ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବା ମୋତେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଚମତ୍କାର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ୱିଡୋଡୋଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ମୁଁ ଏସିଆନ ସମୂହର ଦକ୍ଷ ନେତୃତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ନିକଟରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ କାମ୍ବୋଡିଆର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ହୁନ୍ ମାନେଟଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଏହି ବୈଠକରେ ମୁଁ ତିମୋର - ଲେଷ୍ଟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଜାନାନା ଗୁସମାଓଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ମହାନୁଭବ, ମହାମହିମ,
ଆମର ଇତିହାସ ଏବଂ ଭୂଗୋଳ ଭାରତ ଏବଂ ଏସୀୟ ଦେଶ ମାନଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରେ ।
ମିଳିତ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏକତା, ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏକ ବହୁଧ୍ରୁବୀୟ ଦୁନିଆରେ ଏକ ଅଂଶୀଦାରୀ ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଏକାଠି ବାନ୍ଧି ରଖିଥାଏ ।
ଏସିଆନ ହେଉଛି ଭାରତର ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ପଲିସି (ପ୍ରାଚ୍ୟ ପାଇଁ ନୀତି) ର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ ।
ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏସିଆନ୍‌ର କେନ୍ଦ୍ରୀୟତା ଏବଂ ଏସିଆନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରୁଛି ।
ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକରେ ଏସିଆନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ରହିଛି ।
ଗତ ବର୍ଷ , ଆମେ ଭାରତ - ଏସିଆନ୍ ବନ୍ଧୁତା ବର୍ଷ ପାଳନ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ 'ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ' ରେ ପରିଣତ କରିଥିଲୁ ।
ମହାନୁଭବ, ମହାମହିମ,
ଆଜି , ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଲାଗି ରହିଥିବା ଅନିଶ୍ଚିତତାର ବାତାବରଣ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତି ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଏହା ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଶକ୍ତି ଏବଂ ନମନୀୟତାର ପ୍ରମାଣ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏସିଆନ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି 'ଏସିଆନ ମ୍ୟାଟର୍ସ : ଏପିସେଂଟ୍ରମ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ରୋଥ୍‌’ (ଏସିଆନ୍‌ର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ : ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କେନ୍ଦ୍ର') ।
ଏସିଆନର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଅର୍ଥାତ୍ ଏଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ମତ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଏ ଏବଂ ଏସିଆନ ହେଉଛି ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କେନ୍ଦ୍ର, କାରଣ ଏସିଆନ ଅଞ୍ଚଳ ବିଶ୍ୱର ବିକାଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ।
'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍‌' - 'ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ', ଏହି ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଜି - ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ।
ମହାନୁଭବ, ମହାମହିମ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ହେଉଛି ଏସିଆର ଶତାବ୍ଦୀ । ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଶତାବ୍ଦୀ ।
ଏହି କାରଣରୁ, କୋଭିଡ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିବା ଜରୁରୀ ।
ସ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ମୁକ୍ତ ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱରକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ହିତ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆଜିର ଆଲୋଚନା ଭାରତ ଏବଂ ଏସିଆନ ଅଞ୍ଚଳର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆସିବ ।
ସିଙ୍ଗାପୁରର ରାଷ୍ଟ୍ର ସଂଯୋଜକ, ଲାଓ ପିଡିଆର୍‌ର ଆଗାମୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ , ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାମ କରିବାକୁ ଭାରତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଟିପ୍ପଣୀ - ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରେସ୍ ବିବୃତିର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ପ୍ରେସ୍ ବିବୃତି ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥିଲା ।