Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s Opening remarks at the 20th ASEAN-India Summit
07 SEP 2023 10:39AM by PIB Delhi
Your Excellency, President Joko Widodo,
Your Majesty,
Excellencies,
Namaskar
Our partnership is entering its fourth decade.
In this regard, co-chairing the India-ASEAN Summit brings me great pleasure.
For the splendid organization of this summit, I heartily congratulate and express my gratitude to President Widoḍo.
I also extend my congratulations to the capable leadership of the ASEAN group.
I offer my heartfelt congratulations to Prime Minister His Excellency Hun Manet of Cambodia for recently assuming office.
I also welcome Prime Minister His Excellency Xanana Gusmão of Timor-Leste as an Observer in this meeting.
Your Majesty, Excellencies,
Our history and geography connect India and ASEAN.
Along with shared values, regional unity,
Peace, prosperity, and a shared belief in a multipolar world also binds us together.
ASEAN is the central pillar of India's Act East Policy.
India fully supports ASEAN centrality and ASEAN's outlook on the Indo-Pacific.
ASEAN holds a prominent place in India's Indo-Pacific initiative.
Last year, we celebrated the India-ASEAN Friendship Year and elevated our relationship to a 'Comprehensive Strategic Partnership'.
Your Majesty, Excellencies,
Today, even in an environment of global uncertainties, there is continuous progress in every field in our mutual cooperation.
This is a testament to the strength and resilience of our relationship.
The theme of this year's ASEAN Summit is 'ASEAN Matters: Epicentrum of Growth.'
ASEAN matters because here everyone's voice is heard, and ASEAN is the epicenter of growth because the ASEAN region plays a crucial role in global development.
'Vasudhaiva Kutumbakam' - 'one earth, one family, one future', this sentiment is also the theme of India's G-20 Presidency.
Your Majesty, Excellencies,
The 21st century is Asia's century. It is our century.
For this, it is necessary to build a rule-based post-COVID world order and efforts by all for human welfare.
The progress of free and open Indo-Pacific and elevating the Voice of Global South is in the common interest of all.
I believe that today's discussions will lead to new resolutions for strengthening the future of India and the ASEAN region.
Country Coordinator Singapore, upcoming Chair Lao PDR, and with all of you,
India is committed to working shoulder to shoulder with you.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২০শুবা অসিয়ান-ইন্দিয়া মীফম হৌদোকপদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
07 SEP 2023 10:39AM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা, রাস্ত্রপতি জোকো ৱিদোদো,
শক্নাইরবশিং,
খুরুমজরি
• ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবা মরী অসি চহি ৪০ শুরক্লে।
• ইন্দিয়া-অসিয়ান মীফমগী কো-চিয়ার ওইবা অসিদা ঐ নুংঙাইবা ফাওই।
• অচৌবা মীফম অসি পাংথোকপগীদমক, ঐনা রাস্ত্রপতি ৱিদোদো থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি।
• অসিয়ান লৈবাকশিংগী লুচিংবশিং ঐনা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
• হন্দক ওফিস পায়রবা কম্বোদিয়াগী প্রধান মন্ত্রী হুন মনেতকী মফমদা ঐনা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
• মীফম অসিগী ওবজার্বর অমা ওইরিবা তিমোর-লেস্তকী প্রধান মন্ত্রী জানানা গুসমাও ঐনা তরাম্না ওকচরি।
শক্নাইরবশিং,
• ঐখোয়গী পুৱারি অমসুং লম্মিৎ-তুমিৎনা ভারত অমসুং অসিয়ান শম্নহল্লে।
• গুনশিং মান্নরে, লমদম অসি অমতা ওইরে,
• শক্তি লৈরবা লৈবাকশিংগী মালেম অমদা শান্তি, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং থাজবনা ঐখোয় অমতা ওইনা পুনশিল্লে।
• ভারতকী এক্স ইস্ত পোলিসিদা অসিয়ান্না ময়াইদা লৈরি।
• অসিয়ান্না ময়াইদা লৈবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্তা অসিয়ানগী মীৎয়েং ভারতনা মপুংফানা শৌগৎলি।
• ভারতকী ইন্দো-পেসিফিক থবকশিংদা অসিয়ান্না মরুওইবা মফম অমা কল্লি।
• হৌখিবা চহিদা ঐখোয়না ইন্দিয়া-অসিয়ান ফ্রেন্দসিপ ইয়র পাংথোকখ্রে অমসুং ঐখোয়গী মরী অসি ‘কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ’ অমদা পুখৎলে।
শক্নাইরবশিং,
• ঙসি, মালেমগী তম্বা ঙমদবা ফিবমশিংদা, ঐখোয় অমগা অমগা মতেং পাংনবদগী লেপ্তনা চাউখৎলক্লি।
• মসি ঐখোয়গী মরীগী মপঙ্গল অমসুং অৱা-অনা থেংনবা ঙম্বগী খুদম অমনি।
• চহি অসিগী অসিয়ানগী মীফমগী থিমদি ‘অসিয়ান মেত্তরস: ইপিসেন্তর ওফ গ্রোথ’ হায়বনি।
• লৈবাক খুদিংমক্কী খোল্লাউ তাবা মরম্না অসিয়ান অসি মরুওই অমসুং মালেম চাউখৎহনবদা অসিয়ান্না মরুওইবা থৌদাং লৌবা মরম্না অসিয়ান অসি চাউখৎপগী হৌরকফম্নি।
• ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী থিমদি- বসুধাইব কুতুম্বকম-মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ হায়বনি।
শক্নাইরবশিং,
• ২১শুবা চহিচা অসি এসিয়াগী চহিচানি। মসি ঐখোয়গী চহিচানি।
• মসিগীদমক, নিয়মদা য়ুম্ফম ওইবা কোবিদ মতুংগী মালেমগী চৎন-কাংলোন অমা শেমগৎপা অমসুং মীওইবা খুন্নাই য়াইফনবা থবকশিং পায়খৎপা দরকার ওই।
• মনিংতম্বা ইন্দো-পেসিফিক ওইহনবা অমসুং গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউ তাবা হেনগৎহনবা অসি লৈবাক খুদিংমক্কী অপাম্বনি।
• ঙসি খন্নরিবা অসিনা তুংদা ভারত অমসুং অসিয়ান লমদম চাউখৎনবা অনৌবা ৱারেপশিং লৌগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
• কন্ত্রি কোওর্দিনেতর শিঙ্গাপুর, চিয়ারমেন ওইগদৌরিবা লাও অমসুং ময়ামগা লোয়ননা,
• অদোমগা নক্না থবক তৌমিন্ননবা ভারতনা থাজবা পীরি।
অদোম থাগৎচরি।
দিসক্লাইমর: মসি প্রধান মন্ত্রীনা প্রেসতা পীখিবা ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। প্রেসতা ৱা ঙাংবদা হিন্দীদা ঙাংখি।