তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
‘৪৮ সংখ্যক টৰণ্টো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’ত ভাৰতে অংশগ্ৰহণ কৰিব আৰু দেশৰ সৃষ্টিশীল দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিব
ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলে ভাৰতক এক সৃষ্টিশীল কেন্দ্ৰ, গল্পকাৰৰ দেশ হিচাপে উপস্থাপন কৰাৰ লগতে দেশত চিত্ৰগ্ৰহণৰ স্বাচ্ছন্দ্যৰ কথা প্ৰচাৰ কৰিব
06 SEP 2023 4:05PM by PIB Guwahati
চলিত বৰ্ষৰ মে’ মাহত ‘৭৬ সংখ্যক কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’ত সফলতাৰে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ পিছত ভাৰতে ইয়াৰ চলচ্চিত্ৰসমূহক ৭ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ‘৪৮ সংখ্যক টৰণ্টো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’(টিআইএফএফ)লৈ নিয়াৰ বাবে দিহা কৰিছে। এই বছৰ ভাৰতক প্ৰতিভা, সমল আৰু মনোৰঞ্জনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰদৰ্শন কৰাত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হ'ব। ‘টিআইএফএফ’-লৈ যোৱা চৰকাৰী ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলটোৰ নেতৃত্ব দিব ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব (চলচ্চিত্ৰ)আৰু ‘ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ উন্নয়ন নিগম’ৰ (এনএফডিচি) পৰিচালনা সঞ্চালক শ্ৰী প্ৰীথুল কুমাৰে। ‘এনএফডিচি’ হৈছে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ ‘নোডেল এজেঞ্চী’ যি ‘টিআইএফএফ’-ত ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণৰ আয়োজন কৰিছে।
ইয়াৰ বিস্তৃত অংশগ্ৰহণ সম্পৰ্কীয় পৰিকল্পনাত ভাৰতে দেশৰ সৃষ্টিশীল তথা প্ৰযুক্তিগত সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰসকলক ভাৰতৰ সৈতে চলচ্চিত্ৰৰ সহ-নিৰ্মাণ আৰু ভাৰতীয় স্থানসমূহত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে কেইবাখনো অধিৱেশনৰ আয়োজন কৰিব। ‘কাম’ শীৰ্ষক এক বিশেষ ‘স্পটলাইট অধিৱেশন’, ‘ফিল্ম ইন ইণ্ডিয়া’ শীৰ্ষক ভাৰতৰ চলচ্চিত্ৰ নীতি প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰয়াস, দেশত চিত্ৰগ্ৰহণৰ সহজতাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে আন্তৰ্জাতিক সম্প্ৰদায়ৰ বাবে ভাৰতৰ ‘ছিংগল উইণ্ডো মেকানিজম’-ৰ উপস্থাপন কৰা হ'ব। ভাৰত আৰু কানাডাৰ চলচ্চিত্ৰ সাফল্যৰ উদযাপন হিচাপে দেশসমূহে কাহিনী, চুটি চলচ্চিত্ৰ, এনিমেশ্যন প্ৰকল্প, অ'টিটি কনটেণ্ট, আৰু ৱে’ব প্ৰকল্পৰ দৰে মাধ্যমত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ আৰু প্ৰচাৰৰ কৰিব বিচাৰিছে। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ‘এনএফডিচি’, ‘অণ্টাৰিঅ’ ক্ৰিয়েটছ’, ‘টেলিফিল্ম কানাডা’, ভাৰতীয় প্ৰযোজক আৰু কানাডিয়ান প্ৰযোজকৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ ছবি প্ৰদৰ্শন কৰিব।
‘ইণ্ডিয়া পেভিলিয়ন’ৰ উদ্বোধনীৰে ‘টিআইএফএফ’-ত ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণ আৰম্ভ হ'ব। উল্লেখ্য যে আহমেদাবাদৰ ‘নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অব ডিজাইনে’ ‘ইণ্ডিয়া পেভিলিয়ন’ৰ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰিছে। ‘স্পটলাইট অধিৱেশন’ৰ আগতে গল্পকাৰৰ দেশ হিচাপে ভাৰতৰ সন্দৰ্ভত এক অধিৱেশন আৰু আন্তৰ্জাতিক পৰ্যায়ৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ সৈতে আনুষ্ঠানিক বৈঠকৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
এই বছৰ ‘টিআইএফএফ’-ত আনুষ্ঠানিক নিৰ্বাচনত ছখন ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰক তালিকাভুক্ত কৰা হৈছে। তৰচেম সিং ধান্দৱাৰৰ নিৰ্দেশনাৰে ‘ডীয়েৰ জেচী’, নিখিল নাগেশ ভাট পৰিচালিত ‘কিল’, কৰণ বুলানি পৰিচালিত ‘থেংক ইউ ফৰ কামিং’, কিৰণ ৰাও পৰিচালিত ‘লষ্ট লেডিজ’, জয়ন্ত দিগম্বৰ সোমলকাৰ পৰিচলিত ‘স্থল/এ মেচ’, আনন্দ পাটৱাৰ্ধন পৰিচালিত ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম/ দ্য ৱৰ্ল্ড ইজ ফেমিলি’। চুচি গণেশনৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ‘দিল হে গ্ৰে’ চলচ্চিত্ৰখন বাণিজ্য শাখাত প্ৰদৰ্শিত হ'ব।

Ministry of Information & Broadcasting
India to participate in 48th Toronto International Film Festival and showcase the country's creative prowess
Indian Delegation will present India as a creative hub, a land of storytellers and promote ease of filming in the country
06 SEP 2023 4:05PM by PIB Delhi
After its successful participation in the 76th Cannes Film Festival in May this year, India is geared to take its films to the 48th Toronto International Film Festival (TIFF) that starts from September 7, 2023. This year, the focus will be to showcase India as a hub of talent, content, and entertainment. The official Indian delegation to TIFF will be led by Shri Prithul Kumar, Joint Secretary (Films), Ministry of Information and Broadcasting, Government of India, and Managing Director, National Film Development Corporation (NFDC). NFDC is the nodal agency of the Information and Broadcasting Ministry that is organising India's participation at TIFF.
In its extensive participation plan, India will host several sessions to showcase the country's creative as well as technological strengths and invite international stakeholders to co-produce films with India and to film in Indian locations. An exclusive spotlight session, titled, Come, Film in India, endeavours to showcase India's film policies, India’s single window mechanism will be made to the international fraternity to promote the ease of filming in the country. As a celebration of the cinematic achievements of India and Canada, the countries seek to explore and promote the potential of filmmaking across mediums such as Feature, Short films, Animation Projects, OTT content, and Web Projects. The attendees will feature representatives from NFDC, Ontario Creates, Telefilm Canada, Indian producers and Canadian producers.
India's participation at TIFF will get underway with the inauguration of the India Pavilion which has been designed by the National Institute of Design, Ahmedabad. Besides the spotlight session, a session on India as a Land of Storytellers and several meetings with international dignitaries is planned.
This year, six Indian films have been shortlisted in the official selection at TIFF. These are, Dear Jassi directed by Tarsem Singh Dhandwar, Kill, directed by Nikhil Nagesh Bhatt, Thank You For Coming, directed by Karan Boolani, Lost Ladies, directed by Kiran Rao, Sthal/ A Match, directed by Jayant Digambar Somalkar, Vasudhaiva Kutumbakam / The World is Family by Anand Patwardhan. The film Dil Hai Gray, directed by Susi Ganeshan will be screened in the market section.