মন্ত্রীমন্দল
বেত্তরি স্তোরেজ সিস্তেমস(বেস) চাউখৎহন্নবা ভাইয়েবিলিতি গেপ ফন্দিং কৌবা স্কিম অমা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
হেন্না মঙাল লৈবা হয়েং অমগীদমক লৈবাক্কী শক্তি পীনবা সরকারনা বেস স্কিম হৌদোক্লে
কম্পিতিতিপ বিদ্দিংগী খুৎথাংদা স্কিম অসিগী মখাদা ২০৩০-৩১ ফাওবদা বেস প্রোজেকশিংনা অপুনবা মেগাৱাত অৱার ৪০০০ পুথোক্কনি
স্কিম অসিনা দিস্ত্রিবিউসন কম্পেনিশিং অমসুং কঞ্জুরমশিংগী মৈ লিদুনা থম্বদা চঙবা শেনফম হন্থহনগনি
06 SEP 2023 3:51PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা বেত্তরি স্তোরেজ সিস্তেমস(বেস) চাউখৎহন্নবা ভাইয়েবিলিতি গেপ ফন্দিং(ভি জি এফ) অয়াবা পীরে। ভাইয়েবিলিতি গেপ ফন্দিংগী মওংদা অপুনবগী শেনফমগী চাদা ৪০ ফাওবা শেন্থং অমা পীদুনা, ২০৩০-৩১ ফাওবদা বেস প্রোজেকশিংনা অপুনবা মেগাৱাত অৱার ৪০০০ পুথোক্নবা স্কিম অসিনা পান্দম থম্লি। মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ফনবা থম্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংদা মরুওইবা তাঙ্কক অমা ওইনা, খোঙথাং অসিনা বেত্তরি স্তোরেজ সিস্তেমশিংগী মমল হন্থহনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
নুমিৎ মঙাল অমসুং নুংশিত্তগী মৈ পুথোক্নবা শেম-শারিবা স্কিম অসিনা মীয়ামদা মৈখু চেন্দবা অমসুং মমল হোংবা মৈ ফংহনবা ঙমগনি। বেস স্কিম চাউখৎনবা ভি.জি.এফ অসি লুপা করোর ৩,৭৬০গী বজেতকী মতেং অমা য়াওনা, অহানবা ওইনা লুপা করোর ৯,৪০০ খাক্তুনা থম্লে। ভি.জি.এফকী মতেং পাংদুনা, লৈবাক শীনবা থুংনা মৈ খ্বাইদগী য়াম্না দরকার ওইরকপা মতমদা মৈ ফংহন্নবা রিনিউএবল ইনর্জি থমজিন্নবা, লেভেলাইজ কোস্ত ওফ স্তোরেজ(এল সি ও এস) কিলোৱাত-অৱার অমদা লুপা ৫.৫০দগী লুপা ৬.৬০ ফাওবদা লৈনবা স্কিম অসিনা পান্দম থম্লি। বেস প্রোজেকশিংগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা ভি.জি.এফ তাঙ্কক মঙা থোক্নবা পীগনি।
স্কিমগী কান্নবশিং কঞ্জুমরশিংদা ফংহন্নবা, য়ামদ্রবদা বেস প্রোজেক্না পুথোকপা মৈগী চাদা ৮৫ দিস্ত্রিবিউসন কম্পেনিশিংদা পীগনি। মসিনা রিনিউএবল ইনর্জি ইলেক্ত্রিসিতি গ্রিত্তা য়াওহনবা হেনগৎহনবা খক নত্তনা ত্রান্সমিসন নেতৱার্কশিং মপুংফানা শীজিন্নদুনা মৈ মাঙবা হন্থহনবা ঙমগনি। মখা তারকপদা, মসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবদা চঙবা শেনফম হন্থহনগনি।
সরকার অমসুং লনাইগী লুপশিং শরুক য়াবা ঙম্নবা, অরোন-অথুপ লৈতবা কম্পিতিতিপ বিদ্দিং অমগী খুৎথাংদা ভি.জি.এফ গ্রান্তশিং পীগদবা বেস দিবলপ্পরশিং খনগনি। মসিনা মরুপ-মপাং ওইনা চাংদম্নবা হেনগৎহনগনি অমসুং শেন থাদরক্নবা অমসুং থবক তৌমিন্নবা ইন্দস্ত্রিশিংগী খুদোংচাবশিং পীনবা বেসগী অফবা ফিবম অমা শেমগৎপা ঙমগনি।
মৈখু থাংদবা ইনর্জি শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং বেস স্কিম অসি পান্দম অসি ফংনবা মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। রিনিউএবল ইনর্জি লৌশিন্দুনা অমসুং বেত্তরিদা থমজিনবা পুক্নিং থৌগৎতুনা, মীওই খুদিংমক হেন্না মঙাল ফংনবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম ফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা সরকারনা পান্দম থম্লি।

Cabinet
Cabinet approves the Scheme titled Viability Gap Funding for development of Battery Energy Storage Systems (BESS)
Government Unveils BESS Scheme to Energize the Nation for a Brighter Tomorrow
BESS projects of total 4,000 MWh to be developed by 2030-31 under the Scheme through competitive bidding
Scheme to reduce the cost of storage for distribution companies and consumers
06 SEP 2023 3:51PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Hon'ble Prime Minister approves the Scheme for Viability Gap Funding (VGF) for development of Battery Energy Storage Systems (BESS). The approved scheme envisages development of 4,000 MWh of BESS projects by 2030-31, with a financial support of up to 40% of the capital cost as budgetary support in the form of Viability Gap Funding (VGF). A watershed moment in the long list of pro-environment measures taken by the Government, the move is expected to bring down the cost of battery storage systems increasing their viability.
Designed to harness the potential of renewable energy sources such as solar and wind power, the scheme aims to provide clean, reliable, and affordable electricity to the citizens. The VGF for development of BESS Scheme, with an initial outlay of Rs.9,400 crore, including a budgetary support of Rs.3,760 crore, signifies the government's commitment to sustainable energy solutions. By offering VGF support, the scheme targets achieving a Levelized Cost of Storage (LCoS) ranging from Rs. 5.50-6.60 per kilowatt-hour (kWh), making stored renewable energy a viable option for managing peak power demand across the country. The VGF shall be disbursed in five tranches linked with the various stages of implementation of BESS projects.
To ensure that the benefits of the scheme reach the consumers, a minimum of 85% of the BESS project capacity will be made available to Distribution Companies (Discoms). This will not only enhance the integration of renewable energy into the electricity grid but also minimize wastage while optimizing the utilization of transmission networks. Consequently, this will reduce the need for costly infrastructure upgrades.
The selection of BESS developers for VGF grants will be carried out through a transparent competitive bidding process, promoting a level playing field for both public and private sector entities. This approach will foster healthy competition and encourage the growth of a robust ecosystem for BESS, attracting significant investments and generating opportunities for associated industries.
The Government of India remains committed to promoting clean and green energy solutions, and the BESS Scheme is a significant step towards achieving this vision. By harnessing the power of renewable energy and encouraging the adoption of battery storage, the government aims to create a brighter and greener future for all citizen