থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ওক্তোবর 2 – 31, 2023 ফাওবা ভারত সরকারদা পাঙথোক্কদৌরিবা স্পেসিএল কেম্পেন 3.0গীদমক শেম শারিবশিং য়েংশিনখ্রে
ওক্তোবর 2 – 31, 2023 ফাওবা সরকারনা স্বচ্ছতা হেনগৎহন্নবা অমসুং পেন্দিং রিফরেন্সশিং দিস্পোস তৌনবগী স্পেসিএল কেম্পন 3.0 পাঙথোক্কদৌরি
দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস এন্দ পব্লিক গ্রীভান্সেসনা কেম্পেন অসি কোওর্দিনেৎ তৌনবা অমসুং লমজিংনবা নোদেল দিপার্তমেন্ত ওইগনি
কেম্পেন অসি ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংগী ওফিস/ওর্গনাইজেস পুম্নমক্তা পাঙথোক্কনি
সর্ভিস দেলিবরী তৌবা নত্ত্রগা পব্লিক ইন্তর্ফেসকী থৌদাং লৌরিবা ফিল্দ/আউৎস্তেসন ওফিসশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংগনি
05 SEP 2023 11:30AM by PIB Imphal
1. সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); আর্থ সাইন্সেসকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); MoS PMO, পর্সনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেনসন্স, এতোমিক ইনর্জী এন্দ স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ওক্তোবর 2 – ওক্তোবর 31, 2023 ফাওবা ভারত সরকারদা স্বচ্ছতা হেনগৎহন্নবা অমসুং পেন্দিং রিফরেন্সশিং দিস্পোস তৌনবগী পাঙথোক্কদৌরিবা স্পেসিএল কেম্পেন 3.0গীদমক শেম শারিবশিং য়েংশিনখ্রে।
1. চপ মান্নবা থিমদা 2021 অমসুং 2022দা পাঙথোকখিবা স্পেসিএল কেম্পেনগী পরিং মখাদা ওক্তোবর 2 – 31, 2023 ফাওবা সরকারনা স্বচ্ছতা হেনগৎহন্নবা অমসুং পেন্দিং রিফরেন্সশিং দিস্পোস তৌনবগী স্পেসিএল কেম্পন 3.0 পাঙথোক্কদৌরি। স্পেসিএল কেম্পেন 3.0না সর্ভিস দেলিবরী তৌবা নত্ত্রগা পব্লিক ইন্তর্ফেসকী থৌদাং লৌরিবা ফিল্দ/আউৎস্তেসন ওফিসশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংগনি।
1. কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা ভারত সরকারগী সেক্রেতরী পুম্নমক্তা কেম্পেন অসি মাইপাকহন্নবা মখোয়না লনাই ওইনা শরুক য়ানবা অইবা ৱারোল পীখ্রে। দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস এন্দ পব্লিক গ্রীভান্সেস (DARPG)না কেম্পেন অসি কোওর্দিনেৎ তৌনবা অমসুং লমজিংনবা নোদেল দিপার্তমেন্ত ওইগনি অমসুং স্পেসিএল কেম্পেন 3.0 ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়েংশিনগনি।
1. কেম্পেন অসি 2021 অমসুং 2022গী ওক্তোবর 2দগী ওক্তোবর 31 ফাওবা পাঙথোকখিবা স্পেসিএল কেম্পেনশিংগী সিক্বেলনি। 2022দা পাঙথোকখিবা স্পেসিএল কেম্পেন 2.0না লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈবা সরকারগী ওফিস লাখ অমা হেন্না কবর তৌখি। ওফিসশিং অসিনা পুন্না স্পেস স্ক্বার ফীত লাখ 89.8 শেংদোকপা ঙমখি অমসুং মখোয়বু কান্নবা মওংদা শীজিন্নখি। স্ক্রেপ দিস্পোজেল তৌবদগী লুপা করোর 370.83গী রিভেন্যু তানবা ঙমখি ফাইল লাখ 64.92 রিভ্যু তৌখি, পব্লিক গ্রীভান্সেস লাখ 4.56 রিদ্রেস তৌবা ঙমখি, MPগী রিফরেন্স 8998কী পাউখুম পীখি।
1. স্পেসিএল কেম্পেন 3.0 পাঙথোক্নবগী গাইদলাইনশিং DARPG না ইসু তৌখ্রে। স্পেসিএল কেম্পেন 3.0 অসি তাঙ্কক অনি থোক্না পাঙথোক্কনি:
1. প্রিপরেতরী ফেস (সেপ্তেম্বর 15 দগী সেপ্তেম্বর 30, 2023 ফাওবা)
প্রিপরেতরী ফেস মনুংদা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংনা:-
1. কেম্পেনগীদমক ওফিসশিং/ওফিসরশিং অমসুং গ্রাউন্দ ফঙ্কস্নরীশিং মোবিলাইজ তৌগনি
2. মখোয়গী কেম্পেন ওফিস অমমমদা নোদেল ওফিসরশিং থমগনি
3. কেম্পেনদা মখোয়না লৌগদৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা নোদেল ওফিসরশিংগীদমক ত্রেনিং শিনগনি
4. পেন্দিং রিফরেন্সশিং খঙদোক্কনি
5. লুনানহন্নবা কেম্পেন সাইৎশিং মশক খঙদোক্কনি
6. দিস্পোজ তৌগদবা কান্নদ্রবা মেতরিএলশিংগী ভোল্যুম এক্সেস তৌগনি অমসুং মখোয়গী দিস্পোজেলগীদমক প্রোসিজর ফাইনেলাইজ তৌগনি
• ii. ইমপ্লিমেন্তেসন ফেস (ওক্তোবর 2 দগী ওক্তোবর 31, 2023)
ইমপ্লিমেন্তেসন ফেস মনুংদা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংনা:-
1. প্রিপরেতরী ফেসতা মশক খঙদোকখ্রবা তার্গেৎশিং ফংনবা হোৎনগনি
2. রেকোর্দ তৌবগী মেনেজমেন্ত ফগৎহন্নবা কেম্পেন অসি শীজিন্নগনি
3. কেম্পেনদগী থোরকপা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং দোক্যুমেন্ত তৌগনি
6. https://scdpm.nic.inদা SCDPM পোর্তেলগী খুত্থাংদা কেম্পেনগী খোঙজেল য়েংশিনগনি। মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংগী নোদেল ওফিসরশিংনা মখোয়গী লোগইন ক্রেদেন্সিএল শীজিন্নদুনা এক্সেস তৌগনি অমসুং নুমিৎ খুদিংগী মখোয়গী মন্ত্রালয়দা চত্থরিবা কেম্পেনগী খোঙজেলগী মতাংদা পীখৎকনি। কেম্পেন মনুংদা চয়োলগী ওইনা নোদেল ওফিসরশিংগা লোয়ননা DARPGগী সেক্রেতরীনা য়েংশিনগনি। DARPGনা কেবিনেৎ সেক্রেতরিএৎ অমসুং PMOদা পীখৎনবা কেম্পেনগী খোঙজেলগী মতাংদা চয়োলগী ওইবা কনসোলিদেতেদ রিপোর্ত অমা শেমগনি।
1. দা. জিতেন্দ্র সিংহনা স্পেসিএল কেম্পেন 2021 & 2022গী মখাদা চহি খুদিংগী খুমাং চাউশিন্দুনা স্বচ্ছতা ইন্সতিত্যুস্নেলাইজেসন তৌবা ঙম্মিবা অমসুং সরকারদা পেন্দেন্সী হন্থহনবা ঙম্লিবা অসিবু থাগৎখি। সরকারনা পেন্দেন্সী হন্থহন্নবা খোঙথাং অসি লেপ্পা লৈতনা তৌনবা ৱারেপ লৌখি অমসুং মসি চাং নাইনা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা য়েংশিনগনি।
1. দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি কেম্পেন অসি হেন্না পাকথোক চাউথোকহনবা ঙম্নবা মিসন মোদ অমদা সর্ভিস দেলিবরী তৌবা নত্ত্রআ পব্লিক ইন্তর্ফেসকী থৌদাং লৌরিবা ফিল্দ/আউৎস্তেসন ওফিসশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংগনি।
1. স্পেসিএল কেম্পেন 3.0না কনদ্যুসিব ৱার্ক এনভাইর্নমেন্ত অমগীদমক অফবা ইন্নোবেতিব প্রেক্তিসশিং অমসুং সিস্তেমেতিক রিফোর্ম পুরক্কনি থাজবা থমখি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh reviews preparations for the Special campaign 3.0 to be conducted in Government of India from October 2nd – 31st, 2023
The Government will organize Special Campaign 3.0 for improving Swachhata and disposal of pending references from 2nd October - 31st October, 2023
Department of Administrative Reforms and Public Grievances will be the nodal Department for coordinating and steering the campaign
Campaign to be conducted in all the Offices/ Organisations of Government of India Ministries/ Departments
Special attention to be given to field/ outstation offices responsible for service delivery or having public interface
05 SEP 2023 11:30AM by PIB Delhi
1. Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh reviewed the preparations for the Special Campaign 3.0 for improving Swachhata and Disposal of Pending Matters to be conducted in Government of India from October 2nd – October 31st, 2023.
1. The Government will organize Special Campaign 3.0 for improving Swachhata and disposal of pending references from 2nd October – 31st October 2023 on the lines of the Special Campaigns held in 2021 and 2022 on the same theme. The Special Campaign 3.0 will focus on field / outstation offices responsible for service delivery or having public interface.
1. Cabinet Secretary has written to all Secretaries of Government of India seeking their personal involvement for success of the Campaign. The Department of Administrative Reforms & Public Grievances (DARPG) will be the Nodal department for coordinating and steering the campaign across the country and oversee implementation of Special campaign 3.0.
1. The Campaign is a sequel of the Special campaigns conducted in 2021 and 2022 from 2nd October to 31st October. The Special Campaign 2.0 conducted in 2022 covered over one lakh government offices in entire length and breadth of the country. These offices collectively cleared about 89.8 lakh square feet of space and put them into productive usages. A revenue of Rs. 370.83 crores earned from scrap disposal, 64.92 lakh files were reviewed, 4.56 lakh Public Grievances Redressed, 8998 MP’s references replied.
1. Guidelines have been issued by DARPG for conduct of the Special campaign 3.0. The Special Campaign 3.0 will be organized in two phases:
1. Preparatory Phase (15th September to 30th September, 2023)
During the Preparatory phase Ministries/ Departments will:-
1. Mobilize the offices/ officers and ground functionaries for the Campaign
2. Appoint nodal officers in each of their campaign offices
3. Arrange training for the nodal officers about their role in the Campaign
4. Identify pending references
5. Identify campaign sites for cleanliness
6. Assess the volume of redundant materials to be disposed and finalise the procedures for their disposal.
1. Implementation Phase (2nd October to 31st October, 2023)
During the Implementation phase Ministries/ Departments will:-
1. Make efforts to achieve the targets identified in preparatory phase
2. Utilize the Campaign to improve records management
3. Document the best practices evolved during the campaign
6. The progress of the campaign will be monitored through the SCDPM portal at https://scdpm.nic.in. The Nodal Officers of Ministries/ Departments will access the portal through their login credentials and submit the progress of the campaign in their Ministry on daily basis. Reviews will be conducted by Secretary, DARPG, with the Nodal Officers on a weekly basis during the entire campaign period. A weekly consolidated report will be prepared by DARPG on the progress of the Campaign for submission to the Cabinet Secretariat and PMO.
1. Dr. Jitendra Singh appreciated the year on year progress made under Special Campaign 2021 & 2022 leading to the institutionalization of Swacchata and reduction in pendency in the government. The Government decided that the exercise in reducing pendency should be a continuous effort and shall be monitored by senior officials on a regular basis.
1. Dr. Jitendra Singh said that special attention is to be given to field/outstation offices responsible for service delivery or having public interface in the entire length and breadth of the country on a mission mode to further deepen the extent of the campaign.
1. The Special campaign 3.0 is expected to bring in significant innovative practices and systemic reform for a conducive work environment.