ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେଲୱେ ବୋର୍ଡ଼ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଧିକାରୀ ଭାବରେ ଦାୟୀତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀମତୀ ଜୟା ବର୍ମା ସିହ୍ନା
ଭାରତୀୟ ରେଳର ଏହି ଶୀର୍ଷ ପଦରେ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ସେ ପ୍ରଥମ ମହିଳା ଅଟନ୍ତି
01 SEP 2023 11:06AM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀମତୀ ଜୟା ବର୍ମା ସିହ୍ନା ଆଜି ରେଳ ଭବନରେ ରେଲୱେ ବୋର୍ଡ଼ (ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ) ର ନୂଆ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଧିକାରୀ (ସିଇଓ) ଭାବରେ ଦାୟୀତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। କ୍ୟାବିନେଟର ନିଯୁକ୍ତି ସମିତି ଶ୍ରୀମତୀ ଜୟା ବର୍ମା ସିହ୍ନାଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତିର ସ୍ବୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଜୟା ବର୍ମା ସିହ୍ନା ରେଲୱେ ବୋର୍ଡ଼ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସିଇଓ ଭାବରେ ଭାରତୀୟ ରେଳର ଏହି ଶୀର୍ଷ ପଦରେ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଥମ ମହିଳା ଅଟନ୍ତି।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରୀମତୀ ଜୟା ବର୍ମା ସିହ୍ନା ରେଲୱେ ବୋର୍ଡ଼ରେ ସଦସ୍ୟ (ସଞ୍ଚାଳନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ବିକାଶ) ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀମତୀ ସିହ୍ନା ଭାରତୀୟ ରେଳରେ ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସେବାର ସମଗ୍ର ପରିବହନର ଦାୟୀତ୍ବ ମଧ୍ୟ ତୁଲାଇ ସାରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀମତୀ ଜୟା ବର୍ମା ସିହ୍ନା 1988 ରେ ଭାରତୀୟ ରେଳ ଟ୍ରାଫିକ ସେବା (ଆଇଆରଟିଏସ୍) ରେ ଯୋଗ ହୋଇଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ରେଳରେ ନିଜର 35 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ୟାରିୟରରେ ସେ ରେଳ ବୋର୍ଡ଼ର ସଦସ୍ୟ (ସଞ୍ଚାଳନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ବିକାଶ) ଅତିରିକ୍ତ ସଦସ୍ୟ, ଟ୍ରାଫିକ୍ ପରିବହନ ପରି ବିଭିନ୍ନ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦବୀରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ ପରିଚାଳନା, ବାଣିଜ୍ୟିକ, ଆଇଟି ଏବଂ ସତର୍କତା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ରେଳର ପ୍ରଧାନ ମୁଖ୍ୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରବନ୍ଧକ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଥମ ମହିଳା ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି। ସେ ବାଂଲାଦେଶର ଢାକାରେ ଭାରତୀୟ ହାଇ କମିଶନରେ ରେଳ ପରାମର୍ଶଦାତା ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ କୋଲକାତାରୁ ଢାକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୈତ୍ରୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀମତୀ ସିହ୍ନା ଆଲ୍ହାବାଦ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ରୀ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କର ଫଟୋଗ୍ରାଫିରେ ଆଗ୍ରହ ରହିଛି।

Ministry of Railways
Smt. Jaya Varma Sinha takes charge as Chairperson and CEO, Railway Board
She is the first woman to be appointed to this Apex post of Indian Railways
01 SEP 2023 11:06AM by PIB Delhi
Smt. Jaya Varma Sinha took over the charge of new Chairperson and Chief Executive Officer (CEO), Railway Board (Ministry of Railways) today in Rail Bhavan. The Appointments Committee of the Cabinet approved the appointment of Smt. Jaya Varma Sinha as Chairperson & CEO of Railway Board. She is the first woman to be appointed to this Apex post of Indian Railways.
Prior to this, Smt. Jaya Varma Sinha has worked as Member (Operations and Business Development), Railway Board. Smt. Sinha was responsible for the overall transportation of freight and passenger services on Indian Railways.
Smt. Jaya Varma Sinha joined the Indian Railway Traffic Service (IRTS) in 1988. In her career of over 35 years in Indian Railways, she has worked on various important posts like Member (Operations & Business Development) Railway Board, Additional Member, Traffic Transportation, Railway Board. She has worked on diverse verticals spanning operations, commercial, IT and vigilance. She was also the first woman to be appointed as the Principal Chief Operations Manager of South Eastern Railway. She had worked as the Railway Advisor in the High Commission of India in Dhaka, Bangladesh during which the famous Maitri Express from Kolkata to Dhaka was inaugurated.
Smt. Sinha is an alumnus of Allahabad University, and has a keen interest in photography.