মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা চন্দ্রয়ান-৩ মিসনগী পুৱারি ওইরবা মাইপাকপা অসিবু সেলেব্রেত তৌনবগী মতাংদা লৌখিবা ৱারেপ
29 AUG 2023 4:09PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী কেবিনেতনা লৈবাক অসিগী মীয়ামগা লোইননা থাগী লৈবাক্তা চৎখিবা চন্দ্রয়ান-৩ মিসনগী পুৱারি ওইরবা মাইপাকপা অসিগী নুংঙাইবা ফোংদোকপদা শরুক য়ারি। কেবিনেতনা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংগী য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা মাইপাকপা পুরকপা অদুগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মসি ঐখোয়গী স্পেস এজেন্সী খক্তগী মাইপাকপা নত্তে, মসি ভারতকী চাউখৎ-খোংথাং খুমাং চাউশিনবা অমসুং মালেমগী থাক্তা কাখৎলকখিবগী ময়েক লারবা খুদম্নি। কেবিনেতনা ওগস্তকী ২৩বু “নেস্নেল স্পেস দে” ওইনা সেলেব্রেত তৌববু তরাম্না ওকখি।
কেবিনেতনা ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেশন (ISRO)বু মখোয়না হোৎনখিবশিং অদুগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংগী মপালদগী, ভারতনা থাগী সাউথ পোল মনাক্তা তাবা ঙম্বা অহানবা লৈবাক অমা ওইরে। থাদা পানখিবা এক্যুরেসীগা লোইননা তাবা ঙম্বা অসিমক য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মাইপাকপা অমনি। য়াম্না খুদোংচাদাবা অরুবা ফিভম কয়া মায়োক্নদুনা মাইপাক্না থাগী সাউথ পোল মনাক্তা তাবা ঙম্বা অসিমক চহি চা কয়াদগী মীওইবগী ৱাখল-লৌশিংগী ঙমখৈ অদুবু নমখাইদুনা মদুগী ৱাংমা লান্নবা হোৎনখিবা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংগী নিংহন্নবা লৈত্রবা ৱাখল্লোন অদুগী ময়েক লারবা খুদম্নি। থাগ লৈমাইদগী ‘প্রগ্যান’ রোভরনা থারকপা মপাল নাইদ্রবা মমল য়াম্লবা ই-পাউশিং অদুনা ৱাখল-লৌশিং হেন্না খুমাং চাউশিনহল্লগনি অমসুং থা অমসুং মসিগী ৱাংমদা লৈরিবা কয়া অমগী মতাংদা খঙবা ঙমদনা লৈরিবশিং অদুগী মতাংদা গ্রোউন্দ-ব্রেকিং দিসকোভরীশিং অমসুং অনৌবা ৱাখল-লৌশিং কয়া অমা পীরগনি।
কেবিনেতনা খোংজেল য়াংনা তেক্নোলোজীগী লমদা খুমাং চাউশিল্লিবা অমসুং অনৌবা কয়া অমা পুথোক্নবগীদমক্তা থিবা-হুম্বা কয়া অমা তৌরিবা অসিনা মশক তাকপা য়ুগ অসিদা ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা ৱাখল-লৌশিং, হোৎনবা কনবা অমসুং হৈ-শিংবা মশেক-মঙাল লৈরবা লমজিং মৈরা অমা ওইনা লেপ্লরে হায়বা ৱাফম অসিদা য়াম্না চেৎনা থাজৈ। মখোয়গী খন্ন-নৈনবগী মতাংদা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিনা ৱাহং-পাউহং অমসুং থু-হুম্বদা খোংফম চেৎনা থৱাই য়াওনা লৌরিবা অচেৎপা ফিরেপ অদুগা লোইননা লৈবাক অসিবু মালেমগী থাক্তা বিগ্যানগী লমদা মাইপাকপগী মতাংদা মাংজিল থাদুনা পুখৎলক্লি। মখোয়গী খ্বাইদগী অথোইবা তান্নবদা হালেংবা লৈতনা হোৎনবা, নিংহন্নবা তৌদনা খঙনিংবা, হৈনিংবা অমসুং শিংনবা কয়া অমবু মায়োক্নবা ঙম্নবা মখোয়গী নামথবা ঙম্লরোইদবা ৱাখল্লোনশিং অদুনা অন্তরাস্ত্রগী থাক্তা মখোয়গী মিংচৎ অদুবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহনবদা নত্তনা মশিং লাকঙমদ্রবা অতোপ্পা কয়া অমবুশু মঙলান চাউনা মঙনবা অমসুং মালেমগী লৈরিবা মহৈ-মশিং, ৱাখল-লৌশিংগী পাক-চাউরবা লিক্লাং পরেংশিং অসিদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি।
কেবিনেত অসিনা চন্দ্রয়ান-৩ অমসুং মরু ওইনা ভারতকী স্পেস প্রোগ্রামগী মাইপাকপদা মশিং য়াম্লবা নুপী সাইন্তিস্ত কয়া অমা শরুক য়াখিবা অসিদা চাউথোকচবা ফাওই। মসিনা লাক্কদাব চহিশিংদা মসিবু পামজবা নুপী সাইন্তিস্তশিং কয়া অমবু পুক্নিং থৌগৎলগনি।
কেবিনেত অসিনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু মহাক্কী তুংগী শান্না উবা ঙম্বা মিৎয়েং অমসুং মহাক্কী থোইদোক হেন্দোকপা লুচিং, অমসুং মীওইবা জাতিগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং বিগ্যানগী লমদা খুমাং চাউশিন্নবগীদমক্তা ভারতকী স্পেস প্রোগ্রামদা মহাক্কী নিংহন্নবা লৈতনা লেপ্লিবা ফিরেপ অদুগীদমক্তশু থাগৎপা ফোংদোকখি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংগী তৌবা ঙম্বগী মতিক-মগুনদা মহাক্কী থাজবা অমসুং মহাক্না লেপ্তনা পুক্নিং থগৎপীবা অদুনা মখোয়গী ৱাখল্লোন অদুবু য়েম্না চেৎশিনহনখি।
সরকারগী মপী-মপা অমা ওইনা মহাক্কী শাংলবা চহি ২২ অসিদা, মহাক্না অহানবা ওইনা গুজরাত রাজ্যদা অমসুং মতুং তারকপদা প্রধান মন্ত্রী ওইনা, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চন্দ্রয়ান মিসন খুদিংমক্কা নুংগী ওইবা মরি অমা লৈ। হান্নগী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী অতল বিহারি ভাজপায় জীনা অসিগুম্বা মিসন অসিগী ৱাখল্লোন অসি লাউথোরকপা মতমদা মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইনা থৌ পুরম্মি। চন্দ্রয়ান-১না ২০০৮তা মাইপাক্না থাগৎখিবা মতমদা, মহাক্না ISROদা চৎখি অমসুং সাইন্তিস্তশিং অদুবু হকথেংননা থাগৎপা ফোংদোকখি। ২০১৯দা চন্দ্রয়ান-২গী মতাংদা, ভারতনা স্পেসকী মতাংদা, থাগী লৈমাইদগী শম্নাদা খিক্তমক ৱাৎহৌবা মতমদা, প্রধান মন্ত্রীগী য়াম্না হৈ-শিংলবা লুচিং অমসুং মীওইবা অমা ওইবগী মওং-মতৌ অদুনা সাইন্তিস্তশিংগী থৌনা হাপ্পীখি, মখোয়গী ফিরেপ অদুবু খোংফম চেৎনা লেপহনখি অমসুং মখোয়বু হেন্না চাউবা মরম অমগা লোইননা মিসন অসিগীদমক্তা হোৎননবা পুক্নিং থৌগৎখি।
প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীনা মতম চুপ্পদা বিগ্যান অমসুং অনৌবা কয়া অমা পুথোকপগী ৱাখল্লোনা অসিবু থৌগৎখি। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা, অওনবা কয়া অমা পুরকখি, মসিনা মরম ওইরগা রিসর্চ অমসুং ইনোভেশনবু হেন্না লাইহনখি। স্পেস সেক্তরগীদমক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা প্রাইভেত সেক্তর অমসুং স্তার্তঅপশিংদা হেন্না খুদোংচাবা ফংহন্নবা হোৎনখি। ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়া অমসুং স্তার্তঅপশিংগী ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবা অমসুং গ্লোবল স্পেস ইকোনোমীদা অচৌবা শিয়র অমা চিশিনবগীদমক্তা দিপার্তমেন্ত ওফ স্পেসকী মখাদা ওতোনোমস বোদী অমা ওইনা IN-SPACe লিংখৎপা অসি ২০২০গী জুনদা হৌদোকখি। মসিনা স্পেসকী লমদা ভারতনা থাংলিবা খোংথাং অদুবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী পাম্বৈ অমা ওইরক্লি। হেকাথোনশিংদা মরু ওইবা পীবা অসিনা নহা ওইরিবা ভারতমচাশিংগীদমক্তা খুদোংচাবা কয়া অমা পূরক্লি।
কেবিনেতনা থাগী পোইন্ত অনিদা তিরঙ্গা পোইন্ত (চন্দ্রয়ান-২গী খোঙ্গুল) অমসুং শিবশক্তি পোইন্ত (চন্দ্রয়ান-৩না তাখিবা মফম) হায়না মমিং থোনখিবা অদুবু তরাম্না লৌখি। মসিগী মমিংশিং অসিনা মতম অসিগী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অদুবুশু শাগোন্নদুনা ঐখোয়গী হৌখিবা পুৱারিশিং অদুগী মরু ওইবা অদুবু য়াম্না ফজনা উৎলি। মখোয়না ঐখোয়গী চহি লিশিং কয়া লিরবা হেরিতেজ অদুবু ঐখোয়গী বিগ্যানগী ওইবা অনিংবা-অপাম্বশিং অদুগা য়াম্না চেকশিন্না শম্নহল্লিবা লংলা অমা শেম্লি।
চন্দ্রয়ান-৩গী মাইপাকপা অসি প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীগী “জয় ৱিগ্যান, জয় অনুসাধন” গী ক্লেরিয়ন কোল অসিদা য়াম্না চাউরবা খুদম অমনি। স্পেস সেক্তর অসিনা হৌজিক্তি ভারত মশা-মক্না শেমগৎচবা স্তার্ত-অপশিং অমসুং MSMEশিংদা খুদোংচাবা পীরগনি অমসুং থবক লাখ কয়া অমা ফংহল্লগনি অমসুং অনৌবা ইনভেন্সনশিংগীদমক্তা স্কোপ পীরগনি। মসিনা ভারতকী নহাশিংগীদমক্তা ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা পুরক্লগনি।
চন্দ্রয়ান-৩ মিসন অসিগী মাইপাকপা অসিদগী পুরকপা ৱাখল-লৌশিং অদুনা মরু ওইনা গ্লোবল সাউথকী লৈবাকশিংগী কান্নবা অমসুং মীওইবা জাতি অসিগীদমক্তা শিজিন্নগনি হায়না শেংনা ফোংদোকপা অসিনা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱাসুধৈবা কুতুম্বাকমদা মতম নাইদনা থাজবগী ৱাখল্লোন অদুবু অমুক্কশু হন্না ফাওহল্লরে। ভারত্তা খুমাং চাউশিনবগী মৈরা অদুনা মতম চুপ্পদা অতোপ্পা মফম অমদা মী কয়াগী পুন্সিবু মঙাল পীনবা হোৎনগনি।
কেবিনেতনা থাজৈ মদুদি স্পেস সেক্তরদা ভারতনা খুমাং চাউশিল্লবা অসি শিংথানিংঙাই ওইরবা বিগ্যানগী ওইবা মাইপাকপা অসিদগী য়াম্না হেল্লি। মখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগী ভিজন, মীপাল তাংদনা মশানা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমসুং মালেমগী থাক্তা লুচিংবা অমা ওইবগী মশক তাকই। মসি হৌগৎলক্লিবা অণোবা ভারত অমগী খুদম অমশুনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী নাগ্রিকশিংদা ইন্দস্ত্রীশিংদা, সেতলাইত কম্যুনিকেশন অমসুং মেতিয়োরোলোজীদগী হৌরগা এগ্রিকলচর অমসুং দিজসা্তর মেনেজমেন্ত লমদা খুদোংচাবা হেন্না লৈহন্নবা থাংলিবা মশিগী খোংথাংশিং অসিগী কান্নবা লৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইনোভেশনশিং অসিনা গ্রাউন্দদা দাইরেক্ত এপ্লিকেশন লৈহন্নবা হোৎনদুনা, ঐখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা, ঐখোয়গী দিজিতেল ইকোনোমীদা ইনোৎ হাপ্পা অমসুং সেক্তর কয়া অমদা য়াম্না মরু ওইবা দেতা পীগদবনি।
বিগ্যান, তেক্নোলোজী অমসুং ইনোভেশনগী য়ুগ অসিদা, কেবিনেতনা অখন্ননা এজুকেশনগা মরি লৈনবশিংদা বিগ্যানগী মাইকৈদা নহাশিংগী পুক্নিং থৌগৎনবা আপীল তৌরি। চন্দ্রয়ান-৩গী মাইপাকপা অসিনামসিগী লমশিং অসিদা থৱাই য়াওবগী মৈরিক অমা হৌহন্নবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা কুদোংচাবশিংগী পীরিবা তাঞ্জা অসিগী কান্নবা লৌনবগী য়াম্না অফবা তাঞ্জা অমা পীররে।
কেবিনেতনা চন্দ্রয়ান-৩ অসি ভারতনা থৱাই হকচাং য়াওনা, লেপ্পা লৈতনা হোৎনবা অমসুং নিংহন্নবা লৈতনা অচেৎপা ফিরেপকা লোইননা হোৎনবনা করি ফংবা ঙম্বগে হায়বগী ময়েক লারবা খুদম-চাংদম অমনি হায়না মশক খঙবীরদুনা মসিগী থোইদোক-হেন্দোক্না শিংথানিংঙাই ওইরবা মাইপাকপা অসিদা শরুক য়াখিবা মীওই খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং তৌবীমল খঙবা উৎচরি। কেবিনেত অসিনা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মখোয়গী থমোইনুংদা হরাও-নুংঙাইনা অমসুং চাউথোকচবগা লোইননা ২০৪৭ ফাওবদা ভারত অসিবু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইনা শেমগৎনবা মশাবু অমুক হন্না অচেৎপা ফিরেপ অমা লৌরগনি হায়বগী থাজবশু ফোংদোকখি।

Cabinet
Cabinet Resolution on celebrating the historic success of the Chandrayaan-3 Mission
29 AUG 2023 4:09PM by PIB Delhi
The Union Cabinet joins the Nation in celebrating the historic success of the Chandrayaan-3 Mission to the Moon. The Cabinet also appreciates the monumental achievement of our scientists. This is not just a victory for our space agency but is a bright symbol of India's progress and ascent on the global stage. The Cabinet welcomes that 23rd August would be celebrated as the “National Space Day”.
The Cabinet congratulates the Indian Space Research Organisation (ISRO) for its efforts. Thanks to our scientists, India is the first country to land near the Moon’s south pole. Landing on the moon, with predicted accuracy, in itself is a momentous achievement. Landing near the South Pole of the Moon, overcoming the arduous conditions, is a testament to the spirit of our scientists, who since centuries have sought to push the boundaries of human knowledge. The wealth of information being sent by ‘Pragyan’ rover from the Moon will advance knowledge and pave the way for ground-breaking discoveries and insights into the mysteries of the moon and beyond.
The Cabinet firmly believes that in an era defined by rapid technological advancements and the quest for innovation, India's scientists stand as shining beacons of knowledge, dedication and expertise. Their analytical prowess, combined with a fervent commitment to inquiry and exploration, has constantly propelled the nation into the forefront of global scientific achievements. Their relentless pursuit of excellence, unyielding curiosity, and indomitable spirit to overcome challenges have not only cemented their reputation on the international stage but have also inspired countless others to dream big and contribute to the vast tapestry of global knowledge.
The Cabinet is proud to see that a large number of women scientists have contributed to the success of Chandrayaan-3 and India’s space programme in general. This will motivate several aspiring women scientists in the years to come.
The Cabinet also congratulates Prime Minister Shri Narendra Modi for his visionary and exemplary leadership, and his unwavering commitment to India’s space programme for human welfare and scientific progress. His faith in the capabilities of our scientists and his constant encouragement have always fortified their spirit.
In his 22 long years as the head of a Government, first in the state of Gujarat and later as Prime Minister Shri Narendra Modi has an emotional attachment with all Chandrayaan Missions. He was serving as Chief Minister when the idea of such a mission was announced by former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee Ji. When Chandrayaan-1 was successfully launched in 2008, he went to ISRO and personally congratulated the scientists. In the case of Chandrayaan-2 in 2019, when India was just a hair breadth’s distance, in Space terms, from the moon’s surface, Prime Minister’s sagacious leadership and human touch lifted the scientists’ spirits, steeled their resolve and inspired them to pursue the mission with greater purpose.
Prime Minister Narendra Modi has always encouraged science and innovation. In the last 9 years, a series of reforms have been ushered which have made research and innovation easier. For the space sector, Prime Minister Modi ensured that the private sector and our StartUps got more opportunities in India. The establishment of IN-SPACe as an autonomous body under Department of Space, to create an eco-system of industry, academia and start-ups and to attract major share in the global space economy was launched in June 2020. It has become an instrument for enhancing India’s strides in the world of space. The emphasis on Hackathons has opened up many opportunities for young Indians.
The Cabinet welcomes the naming of two points on the moon as Tiranga Point (footprint of Chandrayaan-2) and ShivShakti Point (Chandrayaan-3’s landing spot). These names beautifully capture the essence of our past while embracing the spirit of modernity. These names are more than just titles. They establish a thread that intricately links our millennia-old heritage with our scientific ambitions.
The success of Chandrayaan-3 is one of the greatest testimonies to Prime Minister Shri Narendra Modi’s clarion call of “Jai Vigyan, Jai Anusandhan.” The space sector will now further open up to Indian home-grown start-ups and MSMEs and generate lakhs of job and give scope for new inventions. It will open up a world of possibilities for the youth of India.
By unequivocally stating that the knowledge that will come from the success of the Chandrayaan-3 mission will be used for the benefit and progress of humanity, especially the countries of the global south, Prime Minister Shri Narendra Modi has once more manifested the spirit of our timeless belief in Vasudhaiva Kutumbakam. The flame of progress in India will always seek to light up the lives of people elsewhere.
The Cabinet believes that India's advancements in the space sector are more than just monumental scientific achievements. They represent a vision of progress, self-reliance, and global leadership. This is also a symbol of rising New India. We urge our fellow citizens to leverage these strides to create more opportunities across industries, from satellite communication and meteorology to agriculture and disaster management. We should work to ensure that our innovations have direct applications on the ground, enhancing our infrastructure, boosting our digital economy, and providing critical data to various sectors.
In this era of science, technology and innovation, the Cabinet specially appeals to those associated with the world of education to inspire more youngsters towards science. The success of Chandrayaan-3 has given a monumental chance to ignite the spark of interest in these fields and also leverage the window of opportunities in our nation.
This Cabinet commends and appreciates every individual who has contributed to this landmark mission, acknowledging that Chandrayaan-3 is a glowing testament to what India can achieve with passion, perseverance and unwavering dedication. The Cabinet also expresses its confidence that the people of the country, their hearts brimming with joy and pride, shall rededicate themselves to build Bharat into a Developed Nation by 2047.