কেবিনেট
চন্দ্ৰযান-৩ মিছনৰ ঐতিহাসিক সফলতা উদযাপনৰ সন্দৰ্ভত কেবিনেটৰ প্ৰস্তাৱ
29 AUG 2023 4:09PM by PIB Guwahati
চন্দ্ৰযান-৩ ৰ জৰিয়তে চন্দ্ৰ অভিযানৰ ঐতিহাসিক সফলতা উদযাপনত সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৈতে এইবাৰ যোগ দিছে কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে। আমাৰ বিজ্ঞানীসকলৰ এই মাইলৰ খুঁটিস্বৰূপ সাফল্যকো কেবিনেটে শলাগ লৈছে। এয়া কেৱল আমাৰ মহাকাশ সংস্থাৰ সাফল্য নহয় বৰঞ্চ এয়া ভাৰতৰ প্ৰগতি আৰু বিশ্ব মঞ্চত আৰোহণৰ এক উজ্জ্বল প্ৰতীক। ২৩ আগষ্ট তাৰিখটোক “ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ দিৱস” হিচাপে পালন কৰিবলৈ লোৱা সিদ্ধান্তক কেবিনেটে আদৰণি জনাইছে।
ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা (ISRO)ৰ চন্দ্ৰযান ৩ ৰ সাফল্যমণ্ডিত প্ৰচেষ্টাৰ বাবে কেবিনেটে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। আমাৰ বিজ্ঞানীসকলৰ বদান্যতাত ভাৰতে চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত অৱতৰণ কৰা প্ৰথমখন দেশত পৰিণত হৈছে বুলি উল্লেখ। সঠিক ভৱিষ্যদ্বাণীৰে চন্দ্ৰত অৱতৰণ কৰাটো নিজেই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কৃতিত্ব। কষ্টকৰ পৰিস্থিতি অতিক্ৰম কৰি চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত অৱতৰণ কৰাটো আমাৰ বিজ্ঞানীসকলৰ দৃঢ় মনোভাৱৰ প্ৰমাণ, যিসকলে শতিকাজুৰি মানুহৰ জ্ঞানৰ সীমা পৰিবৰ্ধিত কৰাৰ কামত আপ্ৰাণ চেষ্টা কৰি আহিছে। চন্দ্ৰৰ পৰা ‘প্ৰজ্ঞান’ ৰভাৰে প্ৰেৰণ কৰা তথ্যৰ সমৃদ্ধিয়ে অনাগত সময়ত জ্ঞানৰ বন্তি উজ্বলাই ৰাখিব, আগুৱাই নিব আৰু চন্দ্ৰ আৰু ইয়াৰ বাহিৰৰ ৰহস্যবোৰৰ যুগান্তকাৰী আৱিষ্কাৰ আৰু অন্তৰ্দৃষ্টিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব।
কেবিনেটে বিশ্বাস কৰে যে দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ যুগত আমাৰ বিজ্ঞানীসকল জ্ঞান, নিষ্ঠা আৰু দক্ষতাৰ এক উদাহৰণ। তেওঁৰ বিশ্লেষণাত্মক সামৰ্থ্য, নতুন আৱিষ্কাৰৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত দেশক নিৰন্তৰ আগুৱাই নিছে। সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ, নিৰন্তৰ উদ্ভাৱন আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ মনোভাৱই সমগ্ৰ বিশ্বতে তেওঁৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁৰ সফলতাই আনকো ডাঙৰ চিন্তা কৰিবলৈ আৰু উপলব্ধি কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।
ভাৰতৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচীত মহিলা বিজ্ঞানীসকলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। কেবিনেটে গৌৰৱান্বিত যে আমাৰ মহিলা বিজ্ঞানীসকলেও চন্দ্ৰযান-৩ৰ সফলতাত যথেষ্ট অৱদান আগবঢ়াইছে। এই সফলতাই অনাগত বছৰবোৰত আমাৰ মহিলা বিজ্ঞানীসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব।
ইয়াৰ উপৰিও কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াক ভাৰতীয় মহাকাশ কাৰ্যসূচীৰ প্ৰতি তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী আৰু নেতৃত্বৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। তেওঁৰ নেতৃত্বত ভাৰতীয় মহাকাশ কাৰ্যসূচীয়ে সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ কল্যাণৰ বাবে এক প্ৰস্তাৱ লৈ আগবাঢ়িছে বুলিও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অটল বিশ্বাসে আমাৰ বিজ্ঞানীসকলক প্ৰতিবাৰেই সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰচেষ্টা কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।
বিগত ২২ টা বছৰত, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে আৰু তাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে, সকলো চন্দ্ৰ অভিযানৰ প্ৰতি তেওঁৰ এক আৱেগিক সম্পৰ্ক আছে। যেতিয়া প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীয়ে চন্দ্ৰ অভিযানৰ ঘোষণা কৰিছিল, তেতিয়া তেওঁ গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাম কৰি আছিল। যেতিয়া ২০০৮ চনত চন্দ্ৰযান-১ সফলতাৰে উৎক্ষেপণ কৰা হৈছিল, তেতিয়া তেওঁ ইছৰোলৈ গৈছিল আৰু তাত থকা বিজ্ঞানীসকলক অভিনন্দন জনাইছিল। ২০১৯ চনত যেতিয়া চন্দ্ৰযান-২ অভিযানে ইয়াৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'ব নোৱাৰিলে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিজ্ঞানীসকলক দিয়া আৱেগিক সমৰ্থনে আমাৰ বিজ্ঞানীসকলৰ মনোবল অধিক শক্তিশালী কৰিলে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ অনুপ্ৰেৰণাই আমাৰ বিজ্ঞানীসকলক চন্দ্ৰযান অভিযানৰ বাবে নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সদায় বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱনক অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে। যোৱা 9 বছৰত, দেশত এনে সিদ্ধান্ত নিৰন্তৰভাৱে লোৱা হৈছে, এনে নীতি লোৱা হৈছে যি ভাৰতত উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণা সহজ কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আমাৰ ষ্টাৰ্টআপ আৰু ব্যক্তিগত কোম্পানীসমূহে মহাকাশ খণ্ডত নতুন সুযোগ পোৱাটো নিশ্চিত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশনাত ২০২০ চনৰ জুন মাহত মহাকাশ বিভাগৰ অধীনত আইএন-এছপিএচি এক স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা হিচাপে স্থাপন কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উদ্দেশ্য আছিল উদ্যোগ, শিক্ষা আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ এক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰা, যাতে ভাৰতে বিশ্বমহাকাশ অৰ্থনীতিত ইয়াৰ অংশ আৰু বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। মহাকাশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ বাবে ইন-স্পেচ এক মাধ্যম হৈ পৰিছে। বাংগালুৰুৰ ইছৰো কেন্দ্ৰৰ বিজ্ঞানীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰোঁতে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰস্তাৱিত নেচনেল হেকাথনৰ ধাৰণাটোৱে যুৱসকলৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাও মুকলি কৰিব।
কেবিনেটে চন্দ্ৰযান অভিযানৰ সৈতে সম্পৰ্কিত দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ৰ নাম তিৰঙ্গা (য'ত চন্দ্ৰযান-২ৰ পদচিহ্ন আছে) আৰু 'শিৱশক্তি' (য'ত চন্দ্ৰযান-৩ অৱতৰণ কৰিছিল) বুলি উল্লেখ কৰাক আদৰণি জনায়। এই নামবোৰ আমাৰ গৌৰৱময় ইতিহাস আৰু আধুনিকতাৰ আত্মা দুয়োৰে সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ। এইবোৰ কেৱল দুটা নাম নহয়, কিন্তু ই আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি ঐতিহ্য আৰু আজিৰ বৈজ্ঞানিক আকাংক্ষাক একেলগে বান্ধি ৰাখে।
চন্দ্ৰযান-৩ৰ সফলতা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগী 'জয় বিজ্ঞান-জয় অনুসন্ধান'ৰ সফলতা। এই সফলতাই আমাৰ ষ্টাৰ্টআপ আৰু এমএচএমইৰ বাবে মহাকাশ খণ্ডত নতুন পথ মুকলি কৰিবলৈ গৈ আছে। এইটোৱে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে আগবাঢ়ি যোৱাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিছে। আগন্তুক সময়ত, মহাকাশ খণ্ড নতুন উদ্ভাৱনৰ মাধ্যম হৈ পৰিব আৰু লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নিযুক্তিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আকৌ এবাৰ বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ আত্মা প্ৰমাণ কৰিছে। চন্দ্ৰযান-৩ৰ সফলতাৰ পিছত লাভ কৰা তথ্য সমগ্ৰ মানৱ জাতি, বিশেষকৈ গোলকীয় দক্ষিণৰ বাবে অতি লাভজনক হ'ব। ভাৰতত সংঘটিত উন্নয়নে সমগ্ৰ বিশ্বৰ কল্যাণৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব।
কেবিনেটে বিশ্বাস কৰে যে মহাকাশ খণ্ডত ভাৰতৰ সফলতা কেৱল এক বৈজ্ঞানিক সাফল্যতকৈ অধিক। ই আমাৰ উন্নত চিন্তাধাৰা, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু বিশ্বব্যাপী নেতৃত্বৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিফলন। ই উদীয়মান নতুন ভাৰতৰ প্ৰতীক। উপগ্ৰহ যোগাযোগ আৰু বতৰ বিজ্ঞানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কৃষি আৰু দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনালৈকে ক্ষেত্ৰত নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে আমি ভাৰতৰ নাগৰিকসকলক আহ্বান জনাইছো। আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে আমাৰ উদ্ভাৱনে ভূমিত প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ পেলাব, আমাৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰিব লাগিব, আমাৰ ডিজিটেল অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰিব লাগিব আৰু বিভিন্ন খণ্ডক গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্য প্ৰদান কৰিব লাগিব।
বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ এই যুগত কেবিনেটে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মক বিজ্ঞানত যোগদান কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ শিক্ষা জগতৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ আবেদন জনাইছে। চন্দ্ৰযান-৩ৰ সফলতাই আমাক মহাকাশক্ষেত্ৰত যুৱসকলৰ আগ্ৰহ বৃদ্ধি কৰাৰ এক বৃহৎ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। যুৱ প্ৰজন্মত মহাকাশ আৰু বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত আকৰ্ষণৰ সৈতে, আমাৰ দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হ'ব।
কেবিনেটে চন্দ্ৰযান অভিযানৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ অৱদানক প্ৰশংসা কৰে। চন্দ্ৰযান-৩ৰ সফলতাই প্ৰমাণ কৰে যে ভাৰতে ইয়াৰ সামৰ্থ্য, ইয়াৰ আবেগ আৰু নিষ্ঠাৰ বলত যিকোনো অসাধ্য সাধন কৰিব পাৰে। কেবিনেটে নিশ্চিত যে চন্দ্ৰযানৰ সফলতাৰ পিছত, উৎসাহ আৰু গৌৰৱেৰে পৰিপূৰ্ণ আমাৰ দেশৰ জনসাধাৰণে নিশ্চিতভাৱে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিকশিত কৰাৰ সংকল্প উপলব্ধি কৰিব।

Cabinet
Cabinet Resolution on celebrating the historic success of the Chandrayaan-3 Mission
29 AUG 2023 4:09PM by PIB Delhi
The Union Cabinet joins the Nation in celebrating the historic success of the Chandrayaan-3 Mission to the Moon. The Cabinet also appreciates the monumental achievement of our scientists. This is not just a victory for our space agency but is a bright symbol of India's progress and ascent on the global stage. The Cabinet welcomes that 23rd August would be celebrated as the “National Space Day”.
The Cabinet congratulates the Indian Space Research Organisation (ISRO) for its efforts. Thanks to our scientists, India is the first country to land near the Moon’s south pole. Landing on the moon, with predicted accuracy, in itself is a momentous achievement. Landing near the South Pole of the Moon, overcoming the arduous conditions, is a testament to the spirit of our scientists, who since centuries have sought to push the boundaries of human knowledge. The wealth of information being sent by ‘Pragyan’ rover from the Moon will advance knowledge and pave the way for ground-breaking discoveries and insights into the mysteries of the moon and beyond.
The Cabinet firmly believes that in an era defined by rapid technological advancements and the quest for innovation, India's scientists stand as shining beacons of knowledge, dedication and expertise. Their analytical prowess, combined with a fervent commitment to inquiry and exploration, has constantly propelled the nation into the forefront of global scientific achievements. Their relentless pursuit of excellence, unyielding curiosity, and indomitable spirit to overcome challenges have not only cemented their reputation on the international stage but have also inspired countless others to dream big and contribute to the vast tapestry of global knowledge.
The Cabinet is proud to see that a large number of women scientists have contributed to the success of Chandrayaan-3 and India’s space programme in general. This will motivate several aspiring women scientists in the years to come.
The Cabinet also congratulates Prime Minister Shri Narendra Modi for his visionary and exemplary leadership, and his unwavering commitment to India’s space programme for human welfare and scientific progress. His faith in the capabilities of our scientists and his constant encouragement have always fortified their spirit.
In his 22 long years as the head of a Government, first in the state of Gujarat and later as Prime Minister Shri Narendra Modi has an emotional attachment with all Chandrayaan Missions. He was serving as Chief Minister when the idea of such a mission was announced by former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee Ji. When Chandrayaan-1 was successfully launched in 2008, he went to ISRO and personally congratulated the scientists. In the case of Chandrayaan-2 in 2019, when India was just a hair breadth’s distance, in Space terms, from the moon’s surface, Prime Minister’s sagacious leadership and human touch lifted the scientists’ spirits, steeled their resolve and inspired them to pursue the mission with greater purpose.
Prime Minister Narendra Modi has always encouraged science and innovation. In the last 9 years, a series of reforms have been ushered which have made research and innovation easier. For the space sector, Prime Minister Modi ensured that the private sector and our StartUps got more opportunities in India. The establishment of IN-SPACe as an autonomous body under Department of Space, to create an eco-system of industry, academia and start-ups and to attract major share in the global space economy was launched in June 2020. It has become an instrument for enhancing India’s strides in the world of space. The emphasis on Hackathons has opened up many opportunities for young Indians.
The Cabinet welcomes the naming of two points on the moon as Tiranga Point (footprint of Chandrayaan-2) and ShivShakti Point (Chandrayaan-3’s landing spot). These names beautifully capture the essence of our past while embracing the spirit of modernity. These names are more than just titles. They establish a thread that intricately links our millennia-old heritage with our scientific ambitions.
The success of Chandrayaan-3 is one of the greatest testimonies to Prime Minister Shri Narendra Modi’s clarion call of “Jai Vigyan, Jai Anusandhan.” The space sector will now further open up to Indian home-grown start-ups and MSMEs and generate lakhs of job and give scope for new inventions. It will open up a world of possibilities for the youth of India.
By unequivocally stating that the knowledge that will come from the success of the Chandrayaan-3 mission will be used for the benefit and progress of humanity, especially the countries of the global south, Prime Minister Shri Narendra Modi has once more manifested the spirit of our timeless belief in Vasudhaiva Kutumbakam. The flame of progress in India will always seek to light up the lives of people elsewhere.
The Cabinet believes that India's advancements in the space sector are more than just monumental scientific achievements. They represent a vision of progress, self-reliance, and global leadership. This is also a symbol of rising New India. We urge our fellow citizens to leverage these strides to create more opportunities across industries, from satellite communication and meteorology to agriculture and disaster management. We should work to ensure that our innovations have direct applications on the ground, enhancing our infrastructure, boosting our digital economy, and providing critical data to various sectors.
In this era of science, technology and innovation, the Cabinet specially appeals to those associated with the world of education to inspire more youngsters towards science. The success of Chandrayaan-3 has given a monumental chance to ignite the spark of interest in these fields and also leverage the window of opportunities in our nation.
This Cabinet commends and appreciates every individual who has contributed to this landmark mission, acknowledging that Chandrayaan-3 is a glowing testament to what India can achieve with passion, perseverance and unwavering dedication. The Cabinet also expresses its confidence that the people of the country, their hearts brimming with joy and pride, shall rededicate themselves to build Bharat into a Developed Nation by 2047.