মহাকাশ দপ্তৰ
মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে ‘ইণ্ডিয়া অন মুন’ক প্ৰশংসা কৰে, কাৰ্যকলাপৰ অধিক ক্ৰমৰ বৰ্ণনা কৰে
23 AUG 2023 7:06PM by PIB Guwahati
“চন্দ্ৰত ভাৰতৰ জয় হওক! ইছৰোৰ জয় হওক!”
আজি সন্ধিয়া চন্দ্ৰপৃষ্ঠৰ দক্ষিণ মেৰু অঞ্চলত চন্দ্ৰযান-৩ৰ সফল অৱতৰণৰ কিছু সময়ৰ পিছতে কেন্দ্ৰীয় বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি ৰাজ্য মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব); প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যালয় (পিএমঅ’), কৰ্মচাৰী, ৰাজহুৱা অভিযোগ, পেঞ্চন, পাৰমাণৱিক শক্তি আৰু মহাকাশ দপ্তৰৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী, ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙৰ এয়া আৰম্ভণিৰ বাক্য।
লগতে চন্দ্ৰযান-৩ অৱতৰণৰ নিৰ্দিষ্ট মুহূৰ্তত এটা টুইটত ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয়, “আনসকলে চন্দ্ৰক কল্পনা কৰি থকাৰ সময়তে আমি চন্দ্ৰক অনুভৱ কৰিছোঁ। যি সময়ত আনসকলে সপোনৰ উৰণত আৱদ্ধ হৈ আছে, সেই সময়তে চন্দ্ৰযান-৩য়ে সপোনক বাস্তৱায়িত কৰিছে। চন্দ্ৰৰ আকাশত সুউচ্চত উৰি থকা ত্ৰিৰংগাই ভাৰতৰ সংকল্পক দৰ্শাইছে, যিদৰে পিএম শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কৈছিল, ‘আকাশেই সীমা নহয়’।
সংবাদ মাধ্যমক দিয়া এক চমু বিবৃতিত, ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে ইছৰোৰ অধ্যক্ষ, শ্ৰী এছ সোমনাথ, মিছন সঞ্চালক শ্ৰী মোহন কুমাৰ আৰু ইছৰোৰ সমগ্ৰ টিমৰ প্ৰশংসা কৰে। যিসকলে ভাৰতৰ জাতীয় গৌৰৱক চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুৰ কোনেও স্পৰ্শ নকৰা অঞ্চলত স্থাপন কৰিলে আৰু এতিয়ালৈকে আন কোনো মহাকাশ মিছনৰ দ্বাৰা ইয়াত পাবগৈ পৰা নাই। তেওঁ কয় যে, সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে এই কথা বুজাটো কঠিন যে ইয়াক কিমান নিৰন্তৰ পৰিশ্ৰম, প্ৰয়াস আৰু দৃঢ় সংকল্পৰে আহৰণ কৰা হৈছে। বছৰ আৰু মাহ-মাহ ধৰি দিন-ৰাতি একেলগে কাম কৰি, সাৱধানতাৰে যোজনা আৰু সূক্ষ্ম বিৱৰণে মিছনৰ সফলতা সুনিশ্চিত কৰে।
আজিৰ এই সফল কৃতিত্বৰ পিছত ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে মহাকাশ খণ্ডত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ অগ্ৰণী ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ভাৰতে নিজৰ স্থিতি পুনৰ দৃঢ় কৰিছে। তেওঁ ভাৰতৰ মহাকাশ বিজ্ঞানীসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰতিষ্ঠাপক পিতৃ বিক্ৰম চাৰাভাইৰ সপোন সাকাৰ কৰিবলৈ সক্ষম কৰা বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক সম্পূৰ্ণ কৃতিত্ব দিয়ে, যাৰ ফলত ভাৰতৰ অন্তৰীক্ষ ক্ষেত্ৰত এটা এনে পৰিৱেশ সৃষ্টি হয় য'ত ভাৰতৰ বিশাল সম্ভাৱনা আৰু প্ৰতিভাই এটা পথ বিচাৰি পায় আৰু তেওঁলোকে পৃথিৱীৰ বাকী অংশৰ সন্মুখত নিজকে প্ৰমাণ কৰিব পাৰিলে।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে লগতে কয় যে বিক্ৰমে ইয়াৰ এলগৰিডম আৰু যন্ত্ৰৰ সহায়ত বিপদমুক্ত স্থানত অৱতৰণ কৰে আৰু লেণ্ডাৰলৈ হেলনীয়া হোৱাৰ পৰিমাণ অতি ক্ষুদ্ৰ, যিটো জাহাজত থকা ইনক্লিন’মিটাৰৰ দ্বাৰা জুখিব পাৰি। বিক্ৰমৰ কেমেৰাই চন্দ্ৰৰ ছবি বিম কৰি টাচডাউন নিশ্চিত কৰাৰ বিপৰীতে আন চেন্সৰৰ পৰাও এই নিশ্চিতকৰণ উপলব্ধ বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
এই মুহূৰ্তৰ পৰাই কাৰ্যকলাপৰ অধিক ক্ৰম বৰ্ণনা কৰি, ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে বিক্ৰম আৰু প্ৰজ্ঞানত পৰীক্ষাসমূহ সকলো দিনতে হ’ব আৰু চন্দ্ৰত অহা ১৪ দিনলৈ সকলো যন্ত্ৰৰ পৰা যিমান পাৰি তথ্য সংগ্ৰহ কৰা হ’ব।
লেণ্ডাৰখনৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে চলি থকা যন্ত্ৰসমূহৰ ভিতৰত আছে মেৰু অঞ্চলত চন্দ্ৰপৃষ্ঠৰ থাৰ্মেল গুণৰ জোখ ল'বলৈ CHASTE (Lunar Surface Thermo-Physical Experiment), LRA (Laser Retroreflector Array), ৰামভা-এল পি- পৃষ্ঠৰ প্লাজমা ঘনত্ব জুখিবলৈ এটা লেংমুইৰ প্ৰ'ব, ভৱিষ্যতৰ কক্ষপথৰ দ্বাৰা চন্দ্ৰৰ পৃষ্ঠত লেণ্ডাৰৰ সঠিক অৱস্থান জুখিবলৈ বিক্ৰমৰ চুকত লেজাৰ প্ৰতিফলক লগোৱা হৈছে, ILSA - লেণ্ডিং ছাইটৰ চাৰিওফালে ভূমিকম্পীয়তা জুখিবলৈ আৰু বুজিবলৈ চন্দ্ৰ ভূমিকম্পীয় কাৰ্যকলাপৰ বাবে যন্ত্ৰ চন্দ্ৰৰ খোলা আৰু মেণ্টেলৰ গঠন LIBS - চন্দ্ৰৰ মাটি আৰু চন্দ্ৰৰ অৱতৰণ স্থানৰ চাৰিওফালে থকা শিলৰ মৌলিক গঠন (Mg, Al, Si, K, Ca, Ti, Fe) নিৰ্ণয় কৰিবলৈ লেজাৰ প্ৰেৰিত বিভাজন বৰ্ণালীবিজ্ঞান, APXS - আলফা কণা চন্দ্ৰৰ পৃষ্ঠ আৰু আকৃতিৰ বিষয়ে আমাৰ উপলব্ধি আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিবলৈ ৰাসায়নিক গঠন আৰু খনিজ গঠন জুখিবলৈ এক্স-ৰে বৰ্ণালীমাপক - নিয়াৰ-ইনফ্ৰাৰেড (NIR) তৰংগদৈৰ্ঘ্যৰ পৰিসৰত (1 - 1.7 μm) কাৰ্যক্ষম পৃথিৱী গ্ৰহৰ স্পেকট্ৰ'-পোলাৰিমেট্ৰিকৰ অধ্যয়ন কৰিবলৈ স্পেকট্ৰ'-পোলাৰিমেট্ৰি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে আন্ধাৰ আৰু অত্যন্ত ঠাণ্ডা পৰিস্থিতিৰ পিছত অহা ১৪ দিনৰ শেষত দিন হ'লে বিক্ৰম আৰু প্ৰজ্ঞানৰ বাবে সৌৰ শক্তি উৎপাদন পুনৰ আৰম্ভ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ কয় যে এই অৰ্বিটাৰখন দীৰ্ঘদিনলৈ টিকিব পৰাকৈ ডিজাইন কৰা হৈছে।

Department of Space
Minister Dr Jitendra Singh hails 'India on Moon', narrates further sequence of activities
23 AUG 2023 7:06PM by PIB Delhi
“Hail India on Moon! Hail ISRO!”.
This was the opening sentence of Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh, who is also MoS Incharge Space, soon after the successful soft landing of Chandrayaan3 on the surface of Moon in the South Pole area, this evening.
Simultaneously, in a tweet which exactly coincided with the precise moment of the landing of Chandrayaan-3, Dr Jitendra Singh said, “While others fantasize Moon, we have felt the Moon. While others stuck in flight of dreams, Chandrayaan3 has actualised the dream. Tricolour flies high in lunar skies affirming India’s resolve, as articulated by PM Modi, ‘Sky is not the limit’”.
In a brief statement to the media, Dr Jitendra Singh complimented ISRO Chairman, Shri S. Somanath, Mission Director, Shri Mohan Kumar and the entire Team ISRO for having placed India’s national pride on the Moon in the virgin terrain of South Polar area, not accessed by any other space mission so far. He said, it is difficult for common citizens to understand how much consistent labour, hard work, commitment and passion have been put in while working day and night for months and years together to ensure meticulous planning and minutest details for the success of the mission.
After today's successful feat, Dr Jitendra Singh said, India has reaffirmed its position as a world's frontline leading nation in the Space sector. He gave full credit to Prime Minister Shri Narendra Modi for enabling India’s Space scientists to vindicate the dream of their founding father Vikram Sarabhai by "unlocking" India’s Space sector and providing a milieu in which India’s huge potential and talent could find an outlet and prove itself to the rest of the world.
Dr Jitendra Singh further informed that the Vikram has landed in a hazard-free location with the help of its algorithm and instruments and the tilt to the Lander is very small as measured by the inclinometers onboard. While the cameras onboard the Vikram have beamed the pictures of the moon and confirmed the touchdown, the confirmation is available from other sensors as well, he added.
Narrating the further sequence of activities from this moment onwards, Dr Jitendra Singh said, the experiments onboard Vikram and Pragyan will be happening on all days and as much data will be collected from all instruments until the Moon’s Day lasts for the next 14 days.
On the Lander, the Minister informed that the instruments in operation include CHASTE (Chandra’s Surface Thermo-Physical Experiment) to carry out the measurements of thermal properties of the lunar surface near the polar region, LRA (Laser Retroreflector Array), RAMBHA-LP- a Langmuir Probe to measure surface plasma density, a laser reflector mounted on the corner of the Vikram for accurate positioning measurement of Lander on the Lunar surface by future orbiters, ILSA - Instrument for Lunar Seismic Activity to measure seismicity around the landing site and to understand the structure of the lunar crust and mantle, LIBS- Laser Induced Breakdown Spectroscopy to determine the elemental composition (Mg, Al, Si, K, Ca,Ti, Fe) of Lunar soil and rocks around the lunar landing site, APXS - Alpha Particle X-Ray Spectrometer to measure the chemical composition and mineralogical composition to further enhance our understanding of Lunar-surface and SHAPE - Spectro-polarimetry of HAbitable Planet Earth to study the spectro-polarimetric signatures of the habitable planet Earth in the near-infrared (NIR) wavelength range (1 – 1.7 μm).
Dr Jitendra Singh said, at the end of next 14 days followed by night and extreme cold conditions when the day breaks again, solar power generation for Vikram and Pragayaan is expected to start again. Meanwhile, the orbiter is designed to withstand long periods of life, he said.