Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to Indian Community in Athens, Greece
25 AUG 2023 11:59PM by PIB Delhi
Namaskar, Kalispera, Sat Sri Akal, Jai Gurudev, Say "DhanGurudev",
When there's an atmosphere of celebration, a festive spirit, one wishes to quickly be among their family members. I too have come amongst my family members. It's the month of Sawan, in a way considered Lord Shiva's month, and our country has achieved a new milestone in this holy month. India has become the first nation in the world to land on the South Pole which is the dark zone of the Moon. India has unfurled the Tricolour on the Moon, showcasing India's capabilities to the entire world. Congratulatory messages are pouring in from all over the world. People are sending their good wishes, and I firmly believe that people must be congratulating you as well, aren't they? You're receiving many congratulations too, right? Every Indian is receiving it. The entire social media is filled with congratulatory messages.When success is so significant, the enthusiasm for that success remains constant. Your face is also telling me that you may live anywhere in the world, but India beats in your heart. India beats in your heart, India beats in your heart, India beats in your heart. Today, I am here in Greece amidst all of you, and once again, I extend hearty congratulations to everyone for the magnificent success of Chandrayaan.
Friends,
We've been hearing since childhood that the Moon is referred to as "Chanda Mama" in our country. What's said? Chanda Mama! You might have seen that some people were sharing pictures regarding Chandrayaan. They depicted that our Mother Earth has sent Chandrayaan to her brother Moon, as a Rakhi (a traditional bracelet) and see how beautifully the Moon has respected the dignity of that Rakhi, how it has honoured it. The festival of Rakhi is also approaching in just a few days. I also extend my best wishes to all of you for RakshaBandhan in advance.
My family members,
I have travelled to many countries around the world, but coming to Greece, to Athens, holds a very special place for me. First, Athens has a history that spans thousands of years. Second, I am a Member of Parliament from Kashi, one of the oldest living cities in the world. Third, there's another aspect that very few might know – the place where I was born is Vadnagarin Gujarat, which is also a vibrant city much like Athens. There too, remnants of a civilization thousands of years old have been found. Hence, coming to Athens is filled with a unique sentiment for me.And you have seen that the government of Greece has also honoured me with the highest civilian award of Greece. You all deserve this honour; 1.4 billion Indians deserve this honour. I dedicate this honour to all the children of Mother India.
Friends,
Today, I also want to express my condolences to the people of Greece. When the wildfires broke out in the forests here, a very significant challenge emerged. Many people in Greece lost their lives due to this tragic disaster. India stands with the people of Greece in this moment of crisis.
Friends,
The relationship between Greece and India spans centuries. These ties are rooted in culture and civilization. Greek historians have provided elaborate descriptions of Indian civilization. There has been a friendly relationship between Greece and the Maurya Empire. Emperor Ashoka also maintained strong relations with Greece. At a time when discussions on democracy were not widespread in a significant part of the world, both our civilizations had democratic systems. Whether it's in the fields of astronomy, mathematics, arts, or trade, both our civilizations have learned much from each other and taught each other much as well.
My family members,
Every civilization and culture carries a unique identity. The identity of Indian civilization has been about connecting the world. Our gurus have strengthened this sentiment the most. What was the purpose of Guru Nanak DevJi's world travels, known to us as his "Udasis" (journeys)? The purpose of these journeys was aimed at uniting humanity, bettering human welfare. Guru Nanak DevJi undertook journeys to various places in Greece. The essence of Guru Nanak DevJi's teachings is encapsulated in "Nanak NaamChardi Kala, TereBhaneSarbat Da Bhala" – May everyone prosper and be blessed through your grace.This aspiration for the well-being of all persisted then and India is progressing with these values. You've witnessed how India maintained its supply chain of medicines during the Corona pandemic. It didn't allow disruptions. The "Made in India" COVID vaccines saved the lives of millions across the globe. During the pandemic, our gurdwaras (Sikh temples) served langar (community meals), temples provided food, and Sikh youth became beacons of humanity. As a nation, as a society, these actions reflect the essence of our Indian values.
Friends,
Today, the world is moving towards a new world order. Alongside India's growing capabilities, its role in the global arena is also rapidly evolving. I have come here after participating in the BRICS summit in South Africa. In a few days, the G-20 summit is scheduled to take place in India. As the host of the G-20 summit, the theme that India has chosen embodies the spirit of global brotherhood. This theme is "VasudhaivaKutumbakam," "One Earth, One Family, One Future," signifying that the future of the entire world is shared and interconnected. Therefore, our decisions and responsibilities are aligned in that direction as well.
Friends,
We Indians have a unique characteristic, wherever we live, we blend and mix like sugar in milk, like sugar dissolving in water. You are adding sweetness to the economy, particularly to the rural economy, in Greece. You are making great efforts in boosting Greece's development. Similarly, in India, your extended family members are actively engaged in the nation's progress. Your family members have made India the number one producer of milk in the world. Your family members have achieved second place in the production of rice, wheat, sugarcane, fruits, and vegetables on a global scale.Today, India is operating on a scale that was unimaginable 10-15 years ago. India is the country which is the world's number one consumer of smartphone data, India is the country which ranks second in terms of internet users, India is the country which is the world's second-largest mobile phone manufacturer, India is the country which has the third-largest start-up ecosystem globally, India is the country which boasts the third-largest auto market, and India is the country which stands as the third-largest civil aviation market in the world.
Friends,
Today, organizations like the IMF and World Bank never tire of praising India's strong economy. Big multinational companies around the world are eagerly looking to invest in India. Currently, India stands as the world's fifth-largest economic power, and every important expert is predicting that India will be in the top three economies globally within the coming years.
Friends,
When the economy grows rapidly, a country quickly emerges from poverty. Injust five years, over 13.5 crorecitizens have moved above the poverty line in India. As India's economy expands, the income of every Indian and every family is increasing, leading people to both earn and invest more. A decade ago, Indians had invested around eight lakh crorerupees in mutual funds. Today, Indians have invested nearly 40 lakh crorerupees in mutual funds. This transformation has happened because every Indian is teeming with self-confidence and India as a nation exudes self-assurance.
Friends,
Today's India is making its mark on the world stage with its science, technology, and innovations. Since 2014, India has laid down 25 lakh kilometres of optical fiber, this figure will seem a bit big. Twenty-five lakh kilometres of optical fiber has been laid, and this 25 lakh kilometres of optical fiber means that it is 6 times more than the distance between the Earth and the Moon.India is the country in the world which has achieved a remarkable feat by delivering 5G services to over 700 districts in record time. And this 5G technology is not borrowed and imported, but entirely "Made in India."Digital transactions have become common in every village and alley across India. From Amritsar to Aizawl, even small purchases of ten rupees can be made effortlessly through digital payments. If you've recently travelled to India, you might have experienced this firsthand. Have you? Doesn’t it happen? There is no need for physical currency in pockets as mobile phones suffice for transactions.
Friends,
Today, the pace and scale with which India is progressing would stir the hearts of every Indian, including yours. You will be proud to know that today the world's tallest rail bridge is in India. The world's highest motorable road is also in India. The largest cricket stadium in the world is in India today. The tallest statue in the world is also in India. The world's largest solar wind park is under construction in India. Speaking of the Moon, which is a hot topic these days, let me give you another example related to the Moon. In the last 9 years, India has constructed as many roads in its villages, and I am talking about only roads in villages, that, combined, could cover a distance between the Earth and the Moon. These many village roads have been built in 9 years.The length of railway lines laid by India in the last 9 years is more than 25 thousand kilometres. When I say 25 thousand kms, it may sound like just a figure. You should understand that India has laid more railway lines in the last 9 years surpassing the network of railway lines in countries like Italy, South Africa, Ukraine, Poland and Britain. The level of investment India is putting into its infrastructure today is unprecedented.
Friends,
Today, India is moving forward with the mantra of Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan, and Jai Anusandhan, making every sector stronger. Here in Greece, many of our friends have come from Punjab and most of whom are involved in agricultural activities. In India, we have launched a scheme for farmers, wherein the government directly transfers money to their bank accounts for agricultural expenses. Under the PM KisanSammanNidhi scheme, more than 2.5 lakh crore rupees have been transferred directly to the bank accounts of farmers. Just a few days ago, I made an announcement from the Red Fort, and I want to emphasize it once again here, that India is launching a major campaign to train the sisters from our villages as drone pilots. Imagine our village daughters becoming drone pilots and aiding modern farming. With the help of drones, they will be able to spray pesticides in the fields and deliver essential supplies from one place to another.
Friends,
In India, we have provided more than 20 crore soil health cards to farmers. Now they know what kind of fertilizers their fields require, how much fertilizer is needed, and which crops are suitable for their land. Due to this, they are now achieving higher yields in limited spaces. Our farming brothers and sisters are also shifting towards natural farming on a large scale in India. The government has launched another scheme that has greatly benefited the farmers. This is the "One District, One Product" scheme. As you are aware, each district has its own unique specialty. For example, Kodagu in Karnataka is known for coffee, Amritsar for pickles and preserves, Bhilwara for maize products, Fatehgarh Sahib, Hoshiarpur, and Gurdaspur for jaggery, Nizamabad for turmeric. By focusing on one special product from each district, we are increasing its export. This is the present-day India that is working with new methods for new goals.
Friends,
Greece is the place where the Olympics originated. The passion for sports is continuously growing among the youth of India as well. Athletes from our small towns and cities in India are excelling in events ranging from the Olympics to the University Games. When Neeraj Chopra won a medal at the Olympics, it filled everyone with pride. Just a few days ago, Indian youngsters performed exceptionally well at the World University Games. In the history of this competition, since its inception, India has brought back more medals this time than the total medals won in all previous editions combined.
Friends,
You are witnessing in Greece how they preserve their culture and ancient heritage. Today's India is also celebrating its heritage while integrating it with development. The world's largest museum, YugeYugeenBharat, is being constructed in Delhi. Did you hear that right? Recently, I had the privilege of attending the ground-breaking ceremony of the SantRavidasSmarak in Sagar, Madhya Pradesh. This area, inspired by the teachings of SantRavidas, is being built with soil gathered from more than 50,000 villages and clay sourced from over 300 rivers. Imagine the magnitude of this campaign.SantRavidas was born in Kashi. I was fortunate to witness the expansion of various facilities at his birthplace in Kashi. In the past nine years, we have also worked diligently to improve connectivity to holy sites of our Gurus. There was a time when people from distant places used binoculars to see Kartarpur Sahib. Our government has made the journey to Kartarpur Sahib easier. On the occasion of the 550th PrakashParv of Guru Nanak DevJi, the 400th PrakashParv of Guru TegBahadurJi, and the 350th PrakashParv of Guru Gobind Singh Ji, our government worked wholeheartedly to celebrate these auspicious occasions globally. We now observe ‘Veer Bal Divas’ on 26th December every year in memory of the Sahabzadas in India.
Friends,
The ‘AmritKaal’ of physical, digital, and cultural connectivity has begun in India. I have full confidence that just as people from all over the world, including India, come to Greece to see its heritage, similarly, people from Europe, especially Greece, will come to India more and more. You will also witness those days during your tenure. But just as I've shared with you about India here, similarly, you will also need to share the story of India with your Greek friends. Will you tell them? Did you forget? This too is a significant service to Mother India.
Friends,
There is much more to explore in India beyond historical sites for your Greek friends. The people here are wildlife enthusiasts and are deeply committed to environmental conservation. If you see area wise, India holds over 8% of the world's biodiversity despite having less than 2.5% of the world's land area. India is home to over 75% of the world's tiger population. The highest number of tigers, Asiatic elephants, and one-horned rhinoceros are found in India. India is the only country in the world where Asiatic lions are found. Today, India has over 100 community reserves, and more than 400 national parks and wildlife sanctuaries.
My family members,
Today's India never leaves the side of any child of Mother India. In any corner of the world, when any Indian faces difficult times, it never abandons its people, it can't leave them alone. And that's why I say that you are my family members. You have seen that when there was conflict in Ukraine, we safely evacuated thousands of our children. When violence erupted in Afghanistan, India brought its citizens back safely, including a significant number of our Sikh brothers and sisters. Not just that, we also brought Guru Granth Sahib's ‘swaroop’ (religious scripture) with utmost respect from Afghanistan to India.The Indian missions spread across the world are now not just associated with government offices but are becoming like an extension of your own homes. Even here in Greece, the Indian Mission is committed to serving you 24/7. As the bond between India and Greece grows stronger, visiting each other's countries and engaging in business and trade will become simpler and more convenient. We all must make every effort to strengthen the ties between our two nations.
Friends,
Your presence here in such large numbers brings a sense of satisfaction to every Indian's heart. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all the hardworking colleagues here. I express my gratitude for showering me with so much love, and together let us say with full strength and both hands raised "Bharat Mata ki -- Jai ". It should reach all the way to India – Bharat Mata ki-- Jai, Bharat Mata ki-- Jai, Bharat Mata ki-- Jai, Vande-- Mataram, Vande-- Mataram, Vande-- Mataram, Vande-- Mataram, Vande-- Mataram. Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গ্ৰীচৰ এথেন্সত ভাৰতীয় সমুদায়ক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰা সম্বোধন ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 AUG 2023 11:59PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ, কালিস্পেৰা, সৎশ্ৰী আকাল, জয় গুৰুদেৱ, সকলোৱে কওক "ধনগুৰুদেৱ",
যেতিয়া উদযাপন আৰু আনন্দৰ পৰিৱেশ থাকে, তেতিয়া স্বাভাৱিকতে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ মাজত থাকিব বিচাৰে। মইও ইয়ালৈ আহিছো মোৰ পৰিয়ালৰ লগত থাকিবলৈ, আপোনালোক সকলোৰে। ভগৱান শিৱৰ বাবে বিশেষভাৱে পবিত্ৰ বুলি গণ্য কৰা শাওন মাহ আৰু এই পবিত্ৰ মাহত আমাৰ জাতিয়ে এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। চন্দ্ৰৰ অন্ধকাৰ দিশ চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুৰ ওচৰত অৱতৰণ কৰা বিশ্বৰ প্ৰথমখন দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে ভাৰত। ত্ৰিৰঙ্গ এতিয়া চন্দ্ৰপৃষ্ঠত গৌৰৱেৰে উৰিছে, সমগ্ৰ বিশ্বক ভাৰতৰ শক্তি আৰু সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰিছে। সমগ্ৰ বিশ্বই অভিনন্দন বাৰ্তাৰে ওপচাই পেলাইছে। সকলোতে মানুহে নিজৰ শুভেচ্ছা পঠিয়াইছে, আৰু মই নিশ্চিত যে তেওঁলোকে আপোনালোককো অভিনন্দন জনাইছে, নহয়নে? কাৰণ এই কৃতিত্ব প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ। সমগ্ৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া গৌৰৱ আৰু উদযাপনৰ দ্বাৰা উপচি পৰিছে। যেতিয়া সফলতা এনে ঐতিহাসিক হয়, তেতিয়া ই কঢ়িয়াই অনা আনন্দ কেতিয়াও ম্লান নহয়। আপোনালোকৰ মুখলৈ চাই মই স্পষ্টকৈ দেখা পাওঁ, পৃথিৱীৰ যি ঠাইতে নাথাকক কিয়, ভাৰতে আপোনাৰ হৃদয়ত স্পন্দন কৰে... ভাৰতে আপোনাৰ হৃদয়ত স্পন্দন কৰে, ভাৰতে আপোনাৰ হৃদয়ত স্পন্দন কৰে। আজি মই ইয়াত গ্ৰীচত আপোনালোক সকলোৰে মাজত থিয় দিওঁতে চন্দ্ৰযানৰ অসাধাৰণ সফলতাৰ বাবে প্ৰতিজন ভাৰতীয়লৈ পুনৰবাৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
সৰুৰে পৰা আমি সকলোৱে আমাৰ দেশত চন্দ্ৰক মৰমেৰে “চন্দা মামা” বুলি কোৱা শুনি আহিছো নহয়নে? চন্দা মামা! চন্দ্ৰযান সম্পৰ্কে শ্বেয়াৰ কৰা কিছুমান সুন্দৰ ছবি আপুনি হয়তো দেখিছে, য'ত আমাৰ পৃথিৱী মাতৃয়ে চন্দ্ৰযানক ৰাখীৰ দৰে ভাতৃ চন্দ্ৰলৈ পঠিয়াই দিয়া দেখা গৈছে। আৰু চাওক চন্দ্ৰই সেই ৰাখীক কিমান আচৰিত ধৰণে সন্মান জনাইছে, কেনেকৈ বান্ধোনক সন্মান কৰিছে। সুৰক্ষা বন্ধন উৎসৱলৈ মাত্ৰ কেইদিনমান বাকী থকাৰ সময়তে এই মুহূৰ্তটো লৈ আপোনালোক সকলোকে আগতীয়াকৈ এক আনন্দময় আৰু ধন্য উদযাপনৰ বাবে মোৰ উষ্ম শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
মই বিশ্বৰ বহু দেশ ভ্ৰমণ কৰিছো, কিন্তু গ্ৰীচলৈ, এথেন্সলৈ অহাটো মোৰ বাবে অতি বিশেষ। প্ৰথমতে, এথেন্সৰ ইতিহাস হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ আগৰ। দ্বিতীয়তে, মই বিশ্বৰ অন্যতম পুৰণি জীৱিত চহৰ কাশীৰ পৰা সংসদৰ সদস্য। আৰু তৃতীয়তে, ব্যক্তিগত কিবা এটা আছে, মোৰ জন্ম হৈছিল গুজৰাটৰ ভাৱনগৰত, এথেন্সৰ দৰেই এখন সজীৱ চহৰ, য’ত এটা প্ৰাচীন সভ্যতাৰ অৱশিষ্টও পোৱা গৈছে। সেইবাবেই এথেন্স ভ্ৰমণ কৰাটো মোৰ বাবে গভীৰ আৱেগিক আৰু অৰ্থপূৰ্ণ অনুভৱ হয়। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে গ্ৰীচ চৰকাৰে মোক সৰ্বোচ্চ অসামৰিক বঁটাৰে সন্মানিত কৰিছে। মোৰ বিশ্বাস এই সন্মান আপোনালোক সকলোৰে, ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয়ৰ৷ এই বঁটা ভাৰত মাতৃৰ সকলো সন্তানলৈ উৎসৰ্গা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি মইও গ্ৰীচৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি মোৰ আন্তৰিক সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিব বিচাৰিছো। শেহতীয়াকৈ ইয়াৰ বনাঞ্চলত হোৱা বনজুই এক কৰুণ কাহিনী হিচাপে পৰিগণিত হৈছে, যাৰ ফলত যথেষ্ট লোকচান আৰু কষ্টৰ সৃষ্টি হৈছে। এই দুৰ্যোগত বহু লোকে প্ৰাণ হেৰুৱাইছে। ভাৰতে এই কঠিন সময়ত গ্ৰীচৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে থিয় দি তেওঁলোকৰ দুখ আৰু দুখৰ অংশীদাৰ।
বন্ধুসকল,
গ্ৰীচ আৰু ভাৰতৰ সম্পৰ্ক বহু শতিকাৰ আগৰ আৰু সংস্কৃতি আৰু সভ্যতাৰ মাজত গভীৰভাৱে শিপাই আছে। গ্ৰীক ইতিহাসবিদসকলে ভাৰতৰ চহকী সভ্যতাৰ বিশদ বিৱৰণ লিখিছে, আৰু গ্ৰীচ আৰু মৌৰ্য সাম্ৰাজ্যৰ মাজত বন্ধুত্বপূৰ্ণ সম্পৰ্ক আছিল। আনকি সম্ৰাট অশোকেও গ্ৰীচৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক বজাই ৰাখিছিল। যি সময়ত পৃথিৱীৰ বেছিভাগ ঠাইতে গণতন্ত্ৰ সাধাৰণ নাছিল, সেই সময়ত আমাৰ প্ৰাচীন সভ্যতাৰ দুয়োটাৰে গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰা আছিল। জ্যোতিৰ্বিজ্ঞান, গণিত, শিল্প, বাণিজ্যৰ দৰে ক্ষেত্ৰত গ্ৰীচ আৰু ভাৰত দুয়োটাই ইজনে সিজনৰ পৰা শিকিছে আৰু ইজনে সিজনৰ বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাইছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
প্ৰতিটো সভ্যতা আৰু সংস্কৃতিৰ নিজস্ব স্বকীয় পৰিচয় আছে। ভাৰতীয় সভ্যতাৰ পৰিচয় সদায় বিশ্বক সংযোগ কৰি মানৱতাক একত্ৰিত কৰা। এই মনোভাৱক মজবুত কৰাত আমাৰ গুৰুসকলে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। গুৰু নানক দেৱজীৰ উদাহৰণ লওক। তেওঁৰ “উদাসী” নামেৰে জনাজাত তেওঁৰ বিশ্ব ভ্ৰমণৰ উদ্দেশ্য আছিল মানুহক একত্ৰিত কৰা আৰু মানৱ কল্যাণৰ প্ৰসাৰ। এই যাত্ৰাত গুৰু নানক দেৱজীয়েও গ্ৰীচৰ ঠাইবোৰ ভ্ৰমণ কৰিছিল বুলি বিশ্বাস কৰা হয়। তেওঁৰ শিক্ষাৰ সাৰমৰ্ম সুন্দৰভাৱে বন্দী হৈ আছে শব্দত — “নানক নাম চৰ্দি কলা, তেৰে ভানে সৰ্ব্বত দা ভালা” — অৰ্থাৎ, আপোনাৰ কৃপাত সকলোৱে সমৃদ্ধিশালী হওক আৰু ধন্য হওক। সকলোৰে মংগলৰ বাবে এই দৃষ্টিভংগীয়ে আজিও ভাৰতক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। আপুনি দেখিলে যে কেনেকৈ, ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতে নিজৰ ঔষধ যোগান শৃংখলটো বিঘিনি নোহোৱাকৈ বজাই ৰাখিছিল। “মেড ইন ইণ্ডিয়া” ভেকচিনে সমগ্ৰ বিশ্বতে লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলে। সেই কঠিন সময়ত আমাৰ গুৰদ্বাৰত লেংগাৰ (সম্প্ৰদায়ৰ আহাৰ) পৰিবেশন কৰা হৈছিল, মন্দিৰত খাদ্য যোগান ধৰা হৈছিল আৰু শিখ যুৱক-যুৱতীসকলে মানৱতাৰ উজ্জ্বল নিদৰ্শন হিচাপে থিয় দিছিল। জাতি হিচাপে আৰু সমাজ হিচাপে এই কাৰ্য্যসমূহে ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ মূল মূল্যবোধ — মমতা, সেৱা, আৰু ঐক্য — সঁচা অৰ্থত প্ৰতিফলিত কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বই এক নতুন বিশ্বব্যৱস্থাৰ দিশে আগবাঢ়িছে, আৰু ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সামৰ্থ্যৰ লগতে বিশ্ব মঞ্চত ইয়াৰ ভূমিকাও দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। মই মাত্ৰ দক্ষিণ আফ্ৰিকাত ব্ৰিকছ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰি আহিছো, আৰু কেইদিনমানৰ পিছত ভাৰতে জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলন আয়োজন কৰিব। আয়োজক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ভাৰতে বিশ্ব ঐক্য আৰু ভাতৃত্ববোধৰ মনোভাৱ প্ৰতিফলিত কৰা এটা বিষয়বস্তু বাছি লৈছে — “বসুধৈৱ কুটুম্বকম” — এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত। এই বিষয়বস্তুৱে উজ্জ্বল কৰি তুলিছে যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভৱিষ্যত ভাগ-বতৰা আৰু আন্তঃসংযোগী, আৰু সেয়েহে, আমাৰ সিদ্ধান্ত আৰু দায়িত্বও সেই ভাগ-বতৰা কৰা দিশত আগবাঢ়িব লাগিব — মানৱতাৰ সামূহিক মংগলৰ বাবে।
বন্ধুসকল,
আমি ভাৰতীয়সকলৰ এটা বিশেষ গুণ আছে — আমি য’তেই যাওঁ তাতেই গাখীৰত চেনিৰ দৰে মিহলি হৈ চৌপাশৰ জগতখনত মিঠা কৰি তোলো। ইয়াত গ্ৰীচত আপুনি আপোনাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু নিষ্ঠাৰ জৰিয়তে স্থানীয় অৰ্থনীতি বিশেষকৈ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিলৈ অৰিহণা যোগাইছে। গ্ৰীচৰ উন্নয়নত আপুনি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। একেদৰে ভাৰতত আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলেও জাতিটোৰ অগ্ৰগতিৰ সূচনা কৰিছে। তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ সৰ্বাধিক গাখীৰ উৎপাদনকাৰী দেশ, আৰু চাউল, ঘেঁহু, চুপাৰি, ফল-মূল, আৰু শাক-পাচলি উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বজুৰি দ্বিতীয় স্থানত আছে। আজি ভাৰতে এনে এক পৰিসৰত কাম কৰি আছে যিটো মাত্ৰ ১০–১৫ বছৰ আগতে কল্পনাও কৰিব নোৱাৰা আছিল। স্মাৰ্টফোনৰ ডাটাৰ বিশ্বৰ সৰ্বাধিক গ্ৰাহক ভাৰত, ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিতীয় বৃহত্তম দেশ, দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা, তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ, তৃতীয় বৃহত্তম অটোম'বাইল বজাৰ, আৰু...বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ বজাৰ। এই সাফল্যসমূহে দেশ-বিদেশৰ প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ শক্তি, উদ্ভাৱন, দৃঢ়তাক প্ৰতিফলিত কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি আই এম এফ আৰু বিশ্ব বেংকৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ শক্তি আৰু স্থিতিস্থাপকতাক ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰশংসা কৰে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ বৃহৎ বহুজাতিক কোম্পানীসমূহে ভাৰতত বিনিয়োগৰ প্ৰতি যথেষ্ট আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে। বৰ্তমান ভাৰত বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি, আৰু আগশাৰীৰ বিশ্ব বিশেষজ্ঞসকলে ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিছে যে অনাগত বছৰবোৰত ভাৰত অতি সোনকালে বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্যতম হ’ব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া এখন অৰ্থনীতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায়, তেতিয়া এখন দেশে নিজৰ জনসাধাৰণক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ক্ষীপ্ৰতাৰে উলিয়াই আনিবলৈ সক্ষম হয়। মাত্ৰ যোৱা পাঁচ বছৰত ১৩.৫ কোটিৰো অধিক ভাৰতীয় দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ উঠিছে। ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ সম্প্ৰসাৰণ অব্যাহত থকাৰ লগে লগে প্ৰতিজন ব্যক্তি আৰু পৰিয়ালৰ আয়ো বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত মানুহে অধিক উপাৰ্জন আৰু অধিক বিনিয়োগ কৰিব পাৰে। এদশক পূৰ্বে ভাৰতীয়ই মিউচুৱেল ফাণ্ডত প্ৰায় ৮ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছিল। আজি সেই সংখ্যা প্ৰায় ৪০ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। এই উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তনে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বৰ্ধিত আত্মবিশ্বাস আৰু আজিৰ ভাৰতক সংজ্ঞায়িত কৰা প্ৰবল আশ্বাস আৰু আশাবাদৰ প্ৰতিফলন ঘটায়।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰতে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত লাভ কৰা কৃতিত্বৰ জৰিয়তে বিশ্ব মঞ্চত এক শক্তিশালী প্ৰভাৱ পেলাইছে। ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতে আচৰিত ধৰণে ২৫ লাখ কিলোমিটাৰ অপটিকেল ফাইবাৰ স্থাপন কৰিছে, যিটো পৃথিৱী আৰু চন্দ্ৰৰ মাজৰ দূৰত্বৰ ছয়গুণ! ভাৰতেও অভিলেখ সময়ত ৭০০ৰো অধিক জিলাত ৫জি সেৱা আৰম্ভ কৰি এক অবিশ্বাস্য মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। আৰু তাতোকৈ বিশেষ কথাটো হ’ল এই ৫জি প্ৰযুক্তি সম্পূৰ্ণৰূপে “মেড ইন ইণ্ডিয়া,” আন ক’ৰ পৰা আমদানি কৰা হোৱা নাই। সমগ্ৰ দেশতে ডিজিটেল লেনদেন ডাঙৰ চহৰৰ পৰা সৰু গাঁওলৈকে দৈনন্দিন জীৱনৰ এটা অংশ হৈ পৰিছে। অমৃতসৰতেই হওক বা আইজলতেই হওক, আনকি দহটকীয়া মূল্যৰ ক্ৰয়ও ডিজিটেল পেমেণ্টৰ জৰিয়তে অনায়াসে কৰা হৈছে। যদি আপুনি শেহতীয়াকৈ ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছে তেন্তে আপুনি নিজেই অনুভৱ কৰিছে নিশ্চয় নহয়নে? ভৌতিক নগদ ধন কঢ়িয়াই নিয়াৰ প্ৰয়োজন আৰু নাই; আপোনাৰ মোবাইল ফোন সকলো লেনদেনৰ বাবে যথেষ্ট।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ অগ্ৰগতিৰ গতি আৰু পৰিসৰ এনেকুৱা এটা বস্তু যিয়ে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ হৃদয়ক গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে — আপোনাৰ হৃদয়খনকে ধৰি৷ আপুনি জানি আনন্দিত হ’ব যে: বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ ৰে’ল দলংখন ভাৰতত। বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ মটৰচালিত পথ ভাৰতত। বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ক্ৰিকেট ষ্টেডিয়াম ভাৰতত। বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ মূৰ্তিটো ভাৰতৰ ভিতৰতে থিয় হৈ আছে। আৰু বৰ্তমান ভাৰতত নিৰ্মাণ হৈ আছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ সৌৰ আৰু বায়ু শক্তি উদ্যান। যিহেতু আমি চন্দ্ৰৰ বিষয়ে ইমান কথা পাতিছো, গতিকে ইয়াৰ সৈতে জড়িত আন এটা আকৰ্ষণীয় তথ্য শ্বেয়াৰ কৰিম, যোৱা ন বছৰত ভাৰতে পৃথিৱী আৰু চন্দ্ৰৰ মাজৰ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰিব পৰাকৈ যথেষ্ট গাঁৱৰ পথ নিৰ্মাণ কৰিছে! একে সময়ছোৱাত ভাৰতে ২৫ হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক নতুন ৰে’লপথো স্থাপন কৰিছে। সেই সংখ্যাটো কেৱল এটা সংখ্যা যেন লাগিব পাৰে, কিন্তু দৃষ্টিকোণত ক’বলৈ গ’লে, যোৱা ৯ বছৰত ভাৰতে ইটালী, দক্ষিণ আফ্ৰিকা, ইউক্ৰেইন, পোলেণ্ড, ব্ৰিটেইনৰ দৰে দেশৰ সমগ্ৰ ৰে’ল নেটৱৰ্কতকৈ অধিক ৰে’লপথ সংযোজন কৰিছে। আজি ভাৰতে আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত যি পৰিসৰৰ বিনিয়োগ কৰিছে সেয়া সঁচাকৈয়ে ইয়াৰ ইতিহাসত অভূতপূৰ্ব, আত্মবিশ্বাস আৰু দৃঢ়তাৰে আগবাঢ়ি যোৱা এটা জাতিৰ প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে “জয় জোৱান, জয় কিষাণ, জয় বিজ্ঞান, আৰু জয় অনুসন্ধন” মন্ত্ৰৰে আগবাঢ়িছে, আমাৰ সৈনিকসকলক সন্মান জনাই, আমাৰ কৃষকসকলক সবল কৰি, বিজ্ঞানক আগুৱাই লৈ গৈছে, আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰিছে। এই মনোভাৱে জাতিৰ প্ৰতিটো খণ্ডক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। ইয়াত গ্ৰীচত মই জানো আমাৰ বহু বন্ধু পঞ্জাৱৰ পৰা আহিছে, আৰু আপোনালোকৰ বেছিভাগেই কৃষি কৰ্মত নিয়োজিত। ভাৰততো আমি কৃষকসকলক অধিক সমৃদ্ধিশালী আৰু স্বাৱলম্বী কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছো। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ অধীনত চৰকাৰে কৃষকৰ কৃষি প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে পোনপটীয়াকৈ ২.৫ লাখ কোটি টকাৰ অধিক ধন কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰিছে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে লালকিল্লাৰ পৰা মই এটা নতুন পদক্ষেপৰ কথা ঘোষণা কৰিছিলো, আৰু ইয়াত পুনৰ উজ্জ্বল কৰি তুলিব বিচাৰিছো, ভাৰতে গ্ৰাম্য মহিলাসকলক ড্ৰ’ন পাইলট হিচাপে প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। কল্পনা কৰকচোন, আমাৰ গাঁৱৰ ছোৱালীবোৰে আধুনিক খেতিৰ সমৰ্থনত ড্ৰোন উৰুৱাইছে! ড্ৰ’নৰ সহায়ত তেওঁলোকে সাৰ আৰু কীটনাশক ছটিয়াই দিব পাৰিব, আনকি এঠাইৰ পৰা আন ঠাইলৈ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীও পৰিবহণ কৰিব পাৰিব। এয়াই হৈছে ভাৰতৰ গ্ৰাম্য পৰিৱৰ্তনৰ নতুন মুখ, য’ত প্ৰযুক্তি আৰু পৰম্পৰা একত্ৰিত হৈ এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যত গঢ় লৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত আমি আমাৰ কৃষকসকলক ২০ কোটিৰো অধিক মাটি স্বাস্থ্য কাৰ্ড বিতৰণ কৰিছো। এই কাৰ্ডবোৰে তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ মাটিত কেনেধৰণৰ সাৰ লাগে, কিমান ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে আৰু কোনবোৰ শস্য তেওঁলোকৰ মাটিৰ বাবে সৰ্বোত্তম সেই বিষয়ে সঠিকভাৱে বুজিবলৈ সহায় কৰে। ফলত কৃষকসকলে এতিয়া সৰু অঞ্চলতো অধিক উৎপাদন লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আমাৰ কৃষকসকলেও ক্ৰমান্বয়ে প্ৰাকৃতিক কৃষি গ্ৰহণ কৰিছে, যিটো পৰিৱেশ আৰু মানুহৰ স্বাস্থ্য দুয়োটাৰে বাবে ভাল। চৰকাৰে আন এক বৃহৎ পদক্ষেপো আৰম্ভ কৰিছে যিয়ে কৃষকসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে — “এক জিলা, এক উৎপাদন” আঁচনি। আপোনালোকে জানে যে ভাৰতৰ প্ৰতিখন জিলাৰ নিজস্ব বিশেষত্ব আছে: কৰ্ণাটকৰ কোডাগু কফিৰ বাবে বিখ্যাত, আচাৰ আৰু সংৰক্ষিত সামগ্ৰীৰ বাবে অমৃতসৰ, কুঁহিয়াৰ ভিত্তিক সামগ্ৰীৰ বাবে ভিলৱাৰা, ফতেহগড় চাহাব, হোছিয়াৰপুৰ, আৰু গুৰদাসপুৰৰ বাবে গুড়, আৰু...হালধিৰ বাবে নিজামাবাদ। প্ৰতিখন জিলাৰ পৰা এটা মূল সামগ্ৰী চিনাক্ত আৰু প্ৰচাৰ কৰি আমি ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিছো আৰু স্থানীয় কৃষক আৰু শিপিনীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছো। প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে নতুন লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আধুনিক পদ্ধতি আৰু উদ্ভাৱনী ধাৰণাৰে কাম কৰি এইখনেই হৈছে নতুন ভাৰত।
বন্ধুসকল,
গ্ৰীচ অলিম্পিক গেমছৰ জন্মস্থান, আৰু ঠিক এই মহান ক্ৰীড়া পৰম্পৰাৰ দৰেই ভাৰতৰ ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি আকৰ্ষণো দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত। আজি ভাৰতৰ চহৰ-নগৰৰ যুৱ খেলুৱৈসকলে অলিম্পিকৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিশ্ব বিশ্ববিদ্যালয় গেমছলৈকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত জিলিকি উঠিছে। যেতিয়া নীৰজ চোপ্ৰাই অলিম্পিকৰ পদক লাভ কৰিছিল তেতিয়া প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে অপৰিসীম গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত হৈ পৰিছিল। শেহতীয়াকৈ আমাৰ যুৱ খেলুৱৈসকলে বিশ্ব বিশ্ববিদ্যালয় গেমছত এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে, এই বছৰ পূৰ্বৰ সকলো সংস্কৰণৰ তুলনাত অধিক পদক লাভ কৰিছে। এই অবিশ্বাস্য সফলতাই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ নতুন মনোভাৱ, আত্মবিশ্বাস, আৰু দৃঢ়তাক প্ৰতিফলিত কৰিছে, যিটো প্ৰজন্মই দেশৰ নামক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াত গ্ৰীচত আপুনি দেখিব পাৰে যে দেশখনে নিজৰ সংস্কৃতি আৰু প্ৰাচীন ঐতিহ্যক কিমান সুন্দৰভাৱে সংৰক্ষণ কৰিছে। একেদৰে আজিৰ ভাৰতবৰ্ষই উন্নয়ন আৰু আধুনিকতাৰ সৈতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সমান্তৰালকৈ নিজৰ চহকী ঐতিহ্যক উদযাপন কৰিছে। দিল্লীত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ সংগ্ৰহালয় যুগে যুগে ভাৰত নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। হয়, ঠিকেই শুনিছা! শেহতীয়াকৈ মধ্যপ্ৰদেশৰ সাগৰত সন্ত ৰবিদাস স্মাৰকৰ ভূমি পূজন অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ গৌৰৱ লাভ কৰিলোঁ। সন্ত ৰবিদাস জীৰ শিক্ষাৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত এই বিশেষ স্মৃতিসৌধটো ৫০ হাজাৰৰো অধিক গাঁৱৰ মাটি আৰু ৩০০ৰো অধিক নদীৰ মাটি ব্যৱহাৰ কৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, মাত্ৰ কল্পনা কৰকচোন এই অভিযানৰ আঁৰৰ পৰিসৰ আৰু আৱেগ। সন্ত ৰবিদাস জীৰ জন্ম কাশীত, তেওঁৰ জন্মস্থানত নতুন সা-সুবিধাৰ বিকাশৰ সাক্ষী হোৱাৰ সৌভাগ্য মোৰ হৈছিল। বিগত ৯ বছৰত আমি আমাৰ গুৰুসকলৰ পবিত্ৰ স্থানসমূহৰ সৈতে সংযোগ উন্নত কৰাৰ বাবেও অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আহিছো। এসময়ত মানুহে দূৰৰ পৰা কৰতাৰপুৰ চাহাবৰ আভাস পাবলৈ বাইনোকুলাৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলগীয়া হৈছিল যদিও আজি আমাৰ চৰকাৰে কৰতাৰপুৰ চাহাবৰ যাত্ৰা বহুত সহজ আৰু সুলভ কৰি তুলিছে। গুৰু নানক দেৱ জীৰ ৫৫০ তম প্ৰকাশ পৰ্ব, গুৰু টেগ বাহাদুৰ জীৰ ৪০০ তম প্ৰকাশ পৰ্ব, গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ ৩৫০ তম প্ৰকাশ পৰ্ব উপলক্ষে আমাৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ বিশ্বতে এই পবিত্ৰ অনুষ্ঠান সমূহ সম্পূৰ্ণ ভক্তিৰে উদযাপন কৰে। গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ বীৰ পুত্ৰ সাহিবজাদাসকলৰ পৰম বলিদানৰ সন্মানত আমিও প্ৰতি বছৰে ২৬ ডিচেম্বৰক ‘বীৰ বাল দিৱাস’ হিচাপে ঘোষণা কৰিছো, যাতে তেওঁলোকৰ সাহস আৰু বিশ্বাসে আগন্তুক প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰি যাব।
বন্ধুসকল,
ভৌতিক, ডিজিটেল, আৰু সাংস্কৃতিক সংযোগৰ ‘অমৃত কাল’ এতিয়া ভাৰতত আৰম্ভ হৈছে। মোৰ বিশ্বাস যে, ভাৰতকে ধৰি সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহে যেনেকৈ গ্ৰীচলৈ আহি ইয়াৰ চহকী ঐতিহ্যক প্ৰশংসা কৰিবলৈ আহে, ঠিক সেইদৰে ইউৰোপৰ পৰা বিশেষকৈ গ্ৰীচৰ পৰা অধিক সংখ্যক লোকে ইয়াৰ সংস্কৃতি, ইতিহাস, প্ৰগতিৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিবলৈ অতি সোনকালে ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিব। সেই দিনবোৰ আপুনি নিজেই সাক্ষী হ’ব। কিন্তু আজি যেনেকৈ মই ইয়াত ভাৰতৰ কাহিনী আপোনালোকৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰিছো, আপোনালোকেও ভাৰতৰ কাহিনী আপোনাৰ গ্ৰীক বন্ধুসকলৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰিব লাগিব, তেনেকুৱা কৰিবনে? পাহৰি নাযাব নহয়? কাৰণ ভাৰতৰ কৃতিত্ব আৰু মনোভাৱৰ বাৰ্তা সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰচাৰ কৰাটোও ভাৰত মাতৃৰ বাবে এক বৃহৎ সেৱা।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত ইয়াৰ প্ৰাচীন কীৰ্তিচিহ্ন আৰু ঐতিহাসিক স্থানৰ বাহিৰেও আৰু বহুত কিবাকিবি আৱিষ্কাৰ কৰিবলৈ আপোনাৰ গ্ৰীক বন্ধুসকলৰ বাবে আছে। প্ৰকৃতি আৰু বন্যপ্ৰাণীৰ প্ৰতি মানুহৰ গভীৰ প্ৰেম আৰু পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ প্ৰতি দৃঢ় প্ৰতিজ্ঞাবদ্ধ ভাৰত। যদিও ভাৰতত বিশ্বৰ স্থলভাগ ২.৫%তকৈও কম, তথাপিও ইয়াত গ্ৰহটোৰ ৮%তকৈও অধিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্য আছে। ভাৰতত বিশ্বৰ ৭৫%তকৈ অধিক বাঘৰ আশ্ৰয় দিয়া হৈছে আৰু ইয়াত এছিয়াৰ হাতী আৰু এক শিংযুক্ত গঁড়ৰ বাসস্থান আটাইতকৈ বেছি। ইয়াৰ উপৰিও ই পৃথিৱীৰ একমাত্ৰ দেশ য’ত এছিয়াটিক সিংহ বন্যপ্ৰাণীত পোৱা যায়। আজি ভাৰতত গৌৰৱেৰে ১০০ৰো অধিক সামূহিক সংৰক্ষিত বনাঞ্চল আৰু ৪০০ৰো অধিক ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আৰু বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য আছে, যিয়ে ইয়াৰ অবিশ্বাস্য বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰজাতি আৰু প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যক সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিছে। গতিকে, বন্ধু-বান্ধৱীক কওক, ভাৰত কেৱল মন্দিৰ আৰু পৰম্পৰাৰ দেশ নহয়, প্ৰকৃতি আৰু বন্যপ্ৰাণীৰ জীৱন্ত অভয়াৰণ্যও।
মোৰ বন্ধু পৰিয়ালবোৰ,
আজিৰ ভাৰতবৰ্ষই কেতিয়াও ভাৰত মাতৃৰ কোনো সন্তানৰ পৰা আঁতৰি নাযায়। এজন ভাৰতীয় পৃথিৱীৰ যি ঠাইতে নাথাকক কিয়, কঠিন সময়ৰ সন্মুখীন হ’লে ভাৰত তেওঁলোকৰ সৈতে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে। ই নিজৰ মানুহক অকলে এৰিব নোৱাৰে আৰু এৰিবও নোৱাৰে। সেইবাবেই মই কওঁ, তুমি মোৰ পৰিয়াল। এই কথা আপুনি কৰ্মত দেখিছে। যেতিয়া ইউক্ৰেইনত সংঘাতৰ সূচনা হয়, তেতিয়া ভাৰতে হাজাৰ হাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু নাগৰিকক নিৰাপদে উলিয়াই আনিলে। আফগানিস্তানৰ সংকটৰ সময়ত ভাৰতে পুনৰবাৰ আমাৰ বহু শিখ ভাই-ভনীকে ধৰি নিজৰ জনসাধাৰণৰ নিৰাপদে উভতি অহাটো নিশ্চিত কৰিলে। কেৱল সেয়াই নহয়, গুৰু গ্ৰন্থ চাহিব জীৰ পবিত্ৰ ‘স্বৰূপ’কো আমি সৰ্বোচ্চ শ্ৰদ্ধাৰে ভাৰতলৈ ঘূৰাই আনিলোঁ। আজি বিশ্বজুৰি ভাৰতীয় মিছন কেৱল চৰকাৰী কাৰ্যালয় নহয়, আপোনাৰ নিজৰ ঘৰৰ সম্প্ৰসাৰণ হৈ পৰিছে। ইয়াত গ্ৰীচতো আমাৰ ভাৰতীয় মিছন আপোনালোকৰ সেৱা কৰিবলৈ উৎসৰ্গিত, ২৪/৭ ঘণ্টাই। ভাৰত আৰু গ্ৰীচৰ মাজত বন্ধুত্ব বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে আমাৰ দেশসমূহৰ মাজত ভ্ৰমণ আৰু ব্যৱসায়, বাণিজ্য, সাংস্কৃতিক বিনিময়ত লিপ্ত হোৱাটো আৰু সহজ হৈ পৰিব। আহক আমি সকলোৱে মিলি, গৌৰৱ আৰু দায়বদ্ধতাৰে, আমাৰ দুটা মহান জাতিৰ মাজৰ বন্ধন শক্তিশালী কৰিবলৈ কাম কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনাৰ ইয়াত ইমান বৃহৎ সংখ্যক উপস্থিতিয়ে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ হৃদয় অসীম গৌৰৱ আৰু আনন্দৰে ভৰাই তোলে। আকৌ এবাৰ ইয়াত থকা মোৰ সকলো কঠোৰ পৰিশ্ৰমী ভাই-ভনীলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আপোনালোকে মোক যি মৰম আৰু উষ্ণতা দেখুৱাইছে তাৰ বাবে মই গভীৰভাৱে কৃতজ্ঞ। আৰু এতিয়া, আহক আমি সকলোৱে দুয়োখন হাত ওপৰলৈ তুলি লওঁ আৰু সম্পূৰ্ণ শক্তি আৰু আৱেগেৰে একেলগে ঘোষণা কৰোঁ -
“ভাৰত মাতা কি জয়!” ভাৰতলৈকে প্ৰতিধ্বনিত হওক — ভাৰত মাতা কি জয়! ভাৰত মাতা কি জয়! ভাৰত মাতা কি জয়! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ!