Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to Indian Community in Athens, Greece
25 AUG 2023 11:59PM by PIB Delhi
Namaskar, Kalispera, Sat Sri Akal, Jai Gurudev, Say "DhanGurudev",
When there's an atmosphere of celebration, a festive spirit, one wishes to quickly be among their family members. I too have come amongst my family members. It's the month of Sawan, in a way considered Lord Shiva's month, and our country has achieved a new milestone in this holy month. India has become the first nation in the world to land on the South Pole which is the dark zone of the Moon. India has unfurled the Tricolour on the Moon, showcasing India's capabilities to the entire world. Congratulatory messages are pouring in from all over the world. People are sending their good wishes, and I firmly believe that people must be congratulating you as well, aren't they? You're receiving many congratulations too, right? Every Indian is receiving it. The entire social media is filled with congratulatory messages.When success is so significant, the enthusiasm for that success remains constant. Your face is also telling me that you may live anywhere in the world, but India beats in your heart. India beats in your heart, India beats in your heart, India beats in your heart. Today, I am here in Greece amidst all of you, and once again, I extend hearty congratulations to everyone for the magnificent success of Chandrayaan.
Friends,
We've been hearing since childhood that the Moon is referred to as "Chanda Mama" in our country. What's said? Chanda Mama! You might have seen that some people were sharing pictures regarding Chandrayaan. They depicted that our Mother Earth has sent Chandrayaan to her brother Moon, as a Rakhi (a traditional bracelet) and see how beautifully the Moon has respected the dignity of that Rakhi, how it has honoured it. The festival of Rakhi is also approaching in just a few days. I also extend my best wishes to all of you for RakshaBandhan in advance.
My family members,
I have travelled to many countries around the world, but coming to Greece, to Athens, holds a very special place for me. First, Athens has a history that spans thousands of years. Second, I am a Member of Parliament from Kashi, one of the oldest living cities in the world. Third, there's another aspect that very few might know – the place where I was born is Vadnagarin Gujarat, which is also a vibrant city much like Athens. There too, remnants of a civilization thousands of years old have been found. Hence, coming to Athens is filled with a unique sentiment for me.And you have seen that the government of Greece has also honoured me with the highest civilian award of Greece. You all deserve this honour; 1.4 billion Indians deserve this honour. I dedicate this honour to all the children of Mother India.
Friends,
Today, I also want to express my condolences to the people of Greece. When the wildfires broke out in the forests here, a very significant challenge emerged. Many people in Greece lost their lives due to this tragic disaster. India stands with the people of Greece in this moment of crisis.
Friends,
The relationship between Greece and India spans centuries. These ties are rooted in culture and civilization. Greek historians have provided elaborate descriptions of Indian civilization. There has been a friendly relationship between Greece and the Maurya Empire. Emperor Ashoka also maintained strong relations with Greece. At a time when discussions on democracy were not widespread in a significant part of the world, both our civilizations had democratic systems. Whether it's in the fields of astronomy, mathematics, arts, or trade, both our civilizations have learned much from each other and taught each other much as well.
My family members,
Every civilization and culture carries a unique identity. The identity of Indian civilization has been about connecting the world. Our gurus have strengthened this sentiment the most. What was the purpose of Guru Nanak DevJi's world travels, known to us as his "Udasis" (journeys)? The purpose of these journeys was aimed at uniting humanity, bettering human welfare. Guru Nanak DevJi undertook journeys to various places in Greece. The essence of Guru Nanak DevJi's teachings is encapsulated in "Nanak NaamChardi Kala, TereBhaneSarbat Da Bhala" – May everyone prosper and be blessed through your grace.This aspiration for the well-being of all persisted then and India is progressing with these values. You've witnessed how India maintained its supply chain of medicines during the Corona pandemic. It didn't allow disruptions. The "Made in India" COVID vaccines saved the lives of millions across the globe. During the pandemic, our gurdwaras (Sikh temples) served langar (community meals), temples provided food, and Sikh youth became beacons of humanity. As a nation, as a society, these actions reflect the essence of our Indian values.
Friends,
Today, the world is moving towards a new world order. Alongside India's growing capabilities, its role in the global arena is also rapidly evolving. I have come here after participating in the BRICS summit in South Africa. In a few days, the G-20 summit is scheduled to take place in India. As the host of the G-20 summit, the theme that India has chosen embodies the spirit of global brotherhood. This theme is "VasudhaivaKutumbakam," "One Earth, One Family, One Future," signifying that the future of the entire world is shared and interconnected. Therefore, our decisions and responsibilities are aligned in that direction as well.
Friends,
We Indians have a unique characteristic, wherever we live, we blend and mix like sugar in milk, like sugar dissolving in water. You are adding sweetness to the economy, particularly to the rural economy, in Greece. You are making great efforts in boosting Greece's development. Similarly, in India, your extended family members are actively engaged in the nation's progress. Your family members have made India the number one producer of milk in the world. Your family members have achieved second place in the production of rice, wheat, sugarcane, fruits, and vegetables on a global scale.Today, India is operating on a scale that was unimaginable 10-15 years ago. India is the country which is the world's number one consumer of smartphone data, India is the country which ranks second in terms of internet users, India is the country which is the world's second-largest mobile phone manufacturer, India is the country which has the third-largest start-up ecosystem globally, India is the country which boasts the third-largest auto market, and India is the country which stands as the third-largest civil aviation market in the world.
Friends,
Today, organizations like the IMF and World Bank never tire of praising India's strong economy. Big multinational companies around the world are eagerly looking to invest in India. Currently, India stands as the world's fifth-largest economic power, and every important expert is predicting that India will be in the top three economies globally within the coming years.
Friends,
When the economy grows rapidly, a country quickly emerges from poverty. Injust five years, over 13.5 crorecitizens have moved above the poverty line in India. As India's economy expands, the income of every Indian and every family is increasing, leading people to both earn and invest more. A decade ago, Indians had invested around eight lakh crorerupees in mutual funds. Today, Indians have invested nearly 40 lakh crorerupees in mutual funds. This transformation has happened because every Indian is teeming with self-confidence and India as a nation exudes self-assurance.
Friends,
Today's India is making its mark on the world stage with its science, technology, and innovations. Since 2014, India has laid down 25 lakh kilometres of optical fiber, this figure will seem a bit big. Twenty-five lakh kilometres of optical fiber has been laid, and this 25 lakh kilometres of optical fiber means that it is 6 times more than the distance between the Earth and the Moon.India is the country in the world which has achieved a remarkable feat by delivering 5G services to over 700 districts in record time. And this 5G technology is not borrowed and imported, but entirely "Made in India."Digital transactions have become common in every village and alley across India. From Amritsar to Aizawl, even small purchases of ten rupees can be made effortlessly through digital payments. If you've recently travelled to India, you might have experienced this firsthand. Have you? Doesn’t it happen? There is no need for physical currency in pockets as mobile phones suffice for transactions.
Friends,
Today, the pace and scale with which India is progressing would stir the hearts of every Indian, including yours. You will be proud to know that today the world's tallest rail bridge is in India. The world's highest motorable road is also in India. The largest cricket stadium in the world is in India today. The tallest statue in the world is also in India. The world's largest solar wind park is under construction in India. Speaking of the Moon, which is a hot topic these days, let me give you another example related to the Moon. In the last 9 years, India has constructed as many roads in its villages, and I am talking about only roads in villages, that, combined, could cover a distance between the Earth and the Moon. These many village roads have been built in 9 years.The length of railway lines laid by India in the last 9 years is more than 25 thousand kilometres. When I say 25 thousand kms, it may sound like just a figure. You should understand that India has laid more railway lines in the last 9 years surpassing the network of railway lines in countries like Italy, South Africa, Ukraine, Poland and Britain. The level of investment India is putting into its infrastructure today is unprecedented.
Friends,
Today, India is moving forward with the mantra of Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan, and Jai Anusandhan, making every sector stronger. Here in Greece, many of our friends have come from Punjab and most of whom are involved in agricultural activities. In India, we have launched a scheme for farmers, wherein the government directly transfers money to their bank accounts for agricultural expenses. Under the PM KisanSammanNidhi scheme, more than 2.5 lakh crore rupees have been transferred directly to the bank accounts of farmers. Just a few days ago, I made an announcement from the Red Fort, and I want to emphasize it once again here, that India is launching a major campaign to train the sisters from our villages as drone pilots. Imagine our village daughters becoming drone pilots and aiding modern farming. With the help of drones, they will be able to spray pesticides in the fields and deliver essential supplies from one place to another.
Friends,
In India, we have provided more than 20 crore soil health cards to farmers. Now they know what kind of fertilizers their fields require, how much fertilizer is needed, and which crops are suitable for their land. Due to this, they are now achieving higher yields in limited spaces. Our farming brothers and sisters are also shifting towards natural farming on a large scale in India. The government has launched another scheme that has greatly benefited the farmers. This is the "One District, One Product" scheme. As you are aware, each district has its own unique specialty. For example, Kodagu in Karnataka is known for coffee, Amritsar for pickles and preserves, Bhilwara for maize products, Fatehgarh Sahib, Hoshiarpur, and Gurdaspur for jaggery, Nizamabad for turmeric. By focusing on one special product from each district, we are increasing its export. This is the present-day India that is working with new methods for new goals.
Friends,
Greece is the place where the Olympics originated. The passion for sports is continuously growing among the youth of India as well. Athletes from our small towns and cities in India are excelling in events ranging from the Olympics to the University Games. When Neeraj Chopra won a medal at the Olympics, it filled everyone with pride. Just a few days ago, Indian youngsters performed exceptionally well at the World University Games. In the history of this competition, since its inception, India has brought back more medals this time than the total medals won in all previous editions combined.
Friends,
You are witnessing in Greece how they preserve their culture and ancient heritage. Today's India is also celebrating its heritage while integrating it with development. The world's largest museum, YugeYugeenBharat, is being constructed in Delhi. Did you hear that right? Recently, I had the privilege of attending the ground-breaking ceremony of the SantRavidasSmarak in Sagar, Madhya Pradesh. This area, inspired by the teachings of SantRavidas, is being built with soil gathered from more than 50,000 villages and clay sourced from over 300 rivers. Imagine the magnitude of this campaign.SantRavidas was born in Kashi. I was fortunate to witness the expansion of various facilities at his birthplace in Kashi. In the past nine years, we have also worked diligently to improve connectivity to holy sites of our Gurus. There was a time when people from distant places used binoculars to see Kartarpur Sahib. Our government has made the journey to Kartarpur Sahib easier. On the occasion of the 550th PrakashParv of Guru Nanak DevJi, the 400th PrakashParv of Guru TegBahadurJi, and the 350th PrakashParv of Guru Gobind Singh Ji, our government worked wholeheartedly to celebrate these auspicious occasions globally. We now observe ‘Veer Bal Divas’ on 26th December every year in memory of the Sahabzadas in India.
Friends,
The ‘AmritKaal’ of physical, digital, and cultural connectivity has begun in India. I have full confidence that just as people from all over the world, including India, come to Greece to see its heritage, similarly, people from Europe, especially Greece, will come to India more and more. You will also witness those days during your tenure. But just as I've shared with you about India here, similarly, you will also need to share the story of India with your Greek friends. Will you tell them? Did you forget? This too is a significant service to Mother India.
Friends,
There is much more to explore in India beyond historical sites for your Greek friends. The people here are wildlife enthusiasts and are deeply committed to environmental conservation. If you see area wise, India holds over 8% of the world's biodiversity despite having less than 2.5% of the world's land area. India is home to over 75% of the world's tiger population. The highest number of tigers, Asiatic elephants, and one-horned rhinoceros are found in India. India is the only country in the world where Asiatic lions are found. Today, India has over 100 community reserves, and more than 400 national parks and wildlife sanctuaries.
My family members,
Today's India never leaves the side of any child of Mother India. In any corner of the world, when any Indian faces difficult times, it never abandons its people, it can't leave them alone. And that's why I say that you are my family members. You have seen that when there was conflict in Ukraine, we safely evacuated thousands of our children. When violence erupted in Afghanistan, India brought its citizens back safely, including a significant number of our Sikh brothers and sisters. Not just that, we also brought Guru Granth Sahib's ‘swaroop’ (religious scripture) with utmost respect from Afghanistan to India.The Indian missions spread across the world are now not just associated with government offices but are becoming like an extension of your own homes. Even here in Greece, the Indian Mission is committed to serving you 24/7. As the bond between India and Greece grows stronger, visiting each other's countries and engaging in business and trade will become simpler and more convenient. We all must make every effort to strengthen the ties between our two nations.
Friends,
Your presence here in such large numbers brings a sense of satisfaction to every Indian's heart. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all the hardworking colleagues here. I express my gratitude for showering me with so much love, and together let us say with full strength and both hands raised "Bharat Mata ki -- Jai ". It should reach all the way to India – Bharat Mata ki-- Jai, Bharat Mata ki-- Jai, Bharat Mata ki-- Jai, Vande-- Mataram, Vande-- Mataram, Vande-- Mataram, Vande-- Mataram, Vande-- Mataram. Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গ্রীসকী এথেন্সতা ইন্দিয়ন কম্ম্যুনিতীদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
25 AUG 2023 11:59PM by PIB Imphal
খুরুমজরি, কলিস্পেরা, সত শ্রী অকাল, জয় গুরুদেব, বোলো ধন গুরুদেব,
হরাউ নুংঙাইবগী মতাং অমা লাকপা মতমদা হরাউবা ফোঙদোকনীংবগী অপাম্বা থমোইদা ফাওই, অদুগা ঐহাক্না ঐহাক্কী ইমুং মনুংগী মনাক্তা অথুবা মতমদা চৎনীংই, ঐহাক্না হৌজিক্তি ঐহাক্কী ইমুং মনুংগী মরক্তা তিল্লরে। মসিগী সাৱনগী থা অসি ভগৱান শিবগী থা হাবরগসু খংনৈ অমসুং মসিগী শেংলবা থা অসিদা লৈবাক অসিনা অমুকসু অনৌবা মাইপাকপা অমা ফংবা ঙমখ্রে। ভারতনা থাগী খাথংবা পোলদা লৈবা অমম্বা জোন্দা লেন্দ তৌবা ঙম্বা মালেমগী অহানবা লৈবাক ওইখ্রে। থাগী লৈমাইদা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎপা মতমদা ভারতনা ভারতকী তৌবা ঙম্বা অদু মালেম পুম্বা উৎখ্রবনি। মালেম পুম্বদগী থাগৎপগী মেসেজনা ৱাই চাইখ্রে, মীয়াম্না মখোয়গী থাগৎ ৱাহৈ কয়া থারক্লি অমসুং নখোয়দসু থাগৎপা ফোঙদোকপা মেসেজ লাক্লমগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি চুম্বরা? ভারত মচা পুম্নমক্না মসি ফংলি। সোসিএল মেদিয়া খুদিংমক থাগৎপগী মেসেজনা ইচাউ থোকখ্রে। মাই পাকপা অসি য়াম্না চাউবা মতমদা মাই পাকপগী ইনোৎ অসিসু লেংদনা অদুমক লৈ। অদোমগী মাইথোংশিং অসিনসু তাক্লি মদুদি মালেমগী মফম অমাহেক্তদা নখোয়না লৈবা মতমদা অদোমগী থমোয়দা ভারতকী ইহুল হুল্লি। ভারতকী ইহুল হুল্লি, ভারতকী ইহুল হুল্লি, ভারতকী ইহুল হুল্লি। ঙসি ঐহাক্না গ্রীসতা নখোয়গী মরক্তা তিন্দুনা চন্দ্রয়ানগী মাইপাকপা অসিদা পুম্নমকপু থাগৎপা ফোঙদোকচরি, মসি অচৌবা মাই পাকপা অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না অঙাং ওইরিঙৈগী মতমদগী ঐখোয়গী লৈবাক্তা থা অসি চন্দা মামা হায়না কৌনদুনা লাক্লি। করি হায়না কৌবা? চন্দা মামা। অদোম্না উরম্লগনি মদুদি মীওই খরনা চন্দ্রয়ানগা মরী লৈননা পিকচরশিং শিয়র তৌবা। ঐখোয়গী মালেম ইমা অসিনা চন্দ্রয়ান অসি মহাক্কী মবুং/মৌপ্বা থাদা রাখি ওইনা থাখি অদুগা য়েংউ থানা মদুগী রাখি অদুবু কয়াগী মতিক ইকাই খুম্নবা উৎলিবা। রাখি হরাও কুহ্মৈসু নুমিৎ খরনি অসিদা লাক্লগনি। ঐহাক্না এদভান্স ওইনা নখোয় পুম্নমক্তা রক্ষাবন্ধনগী য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
ঐগী নুংশিংজরবা ইমুং মনুংশিং,
ঐহাক লৈবাক কয়ামরুমদা চৎখ্রে, অদুবু গ্রীসতা লাকপা, এথেন্সতা লাকপা অসি ঐহাক্কী ওইনদি য়াম্না মরুওই। অহানবদা, এথেন্সকী পুৱারী অসি চহি লিশিং কয়া শুরে। অনিশুবদা, মালেমগী হৌজিক লৈরিবা খ্বাইদগী লিরবা শহরশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা কাশিগী ঐহাক অসি এম.পি.নি। অহুমশুবদা অতো্পা ৱাফম অমা লৈরি, ঐহাক্না পোকখিবা গুজরাতকী মফম ভাদনগর অসি এথেন্সকুম্বা অঙকপনা থল্লবা সহর অমনি। চহি লিশিং কয়া শুরবা সিভিলাইজেসনগী অরেম্বা কয়া মফম অদুদা ফংলি। মরম অদুনা ঐহাক্না এথেন্সতা লাকপা অসিদা তোঙানবা ইথিল অমা ফাওই। অদুগা নখোনসু খংলে, গ্রীস সরকারানা গ্রীস খ্বাইদগী ৱাংবা সিভিলিয়না এৱার্দসু ঐঙোন্দা পীবীরে। নখোয় পুম্নমক মসিগী ইকাই খুম্নবা অসিদা শরুক য়ারিবনি, ভারতমচা করোর 140না মসিগী ইকাই খুম্নবা অসিদা শরুক য়ারিবনি। ঐহাক্না মসিগী ইকাই খুম্নবা অসি ভারত ইমাগী মচাশিংগী খুয়া খাদা কৎচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না গ্রীসকী মীয়ামদা মখোয়গী অৱাবদা শরুক য়াজরি হায়না থমজরি। ঙাইহাক্কী মমাংদা উমংশিংদা মৈ চাকপা মতমদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। মসিগী খুদোং থিবা অসিদা গ্রীস মীওই কয়ানা খংহৌদনা পুন্সি মাংবা য়াওখি। মসিগী অৱাবগী মতম অসিদা ভারতনা গ্রীসকীদমক খোংফম চেৎনা লেপ্লি।
মরুপশিং,
গ্রীস অমসুং ভারতকী মরী অসি চহিচা কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লে। মসিগী মরীশিং অসি, সিভিলাইজেসনগী, চৎন-লোনচৎকী ওইবা মরীনি। গ্রীস অমসুং মৌরিয়া নিংথৌরেলগী মরক্তা মরুপ ওইবগী মরী অমা লৈরম্মি। নিংথৌরেল অশোকানা গ্রীসকা অফবা মরী লৈরম্মি। মতম অদুদা মালেমগী অচৌবা শরুক কয়াদা দিমোক্রেসীগী মতাংদা খন্নদ্রি। অদুবু ঐখোয়গী দিমোক্রেসী লৈরম্মি। এস্ত্রোনোমী, অঙ্ক, আর্তস, ললোল ইতিকতবু ওইরো, সিভিলাইজেসন অনিনা অমনা অমদগী য়াম্না তমখি অমসুং অমনা অমবু হায়না তাকপিখি।
ঐগী নুংশিংজরবা ইমুং মনুংশিং,
সিভিলাইজেসন অমসুং চৎন-লোনচৎ খুদিংমক অখন্নবা শক্লোন অমা পুই। ভারতকী সিভিলাইজেসনগী শক্লোন অসি মালেম অসিগা অমত্তা ওইনা চৎমিন্নবনি। ঐখোয়গী গুরুশিংনা মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী থৌনা হাপ্পীরম্মি। ঐখোয়না “উদাসিস” (খোংচৎশিং) হায়রগা খংনবা গুরু নানক দেবজীগী মালেম পুম্বা চৎখিবা খোংচৎ অদুগী পান্দম করিনো? মসিগী খোংচৎশিং অসিগী পান্দমদি মীওই খুনাইবু অমত্তা ওইনা পুনশিনবা, মীওইবা খুনাইদা চাউখৎপা পুরকপনি। গুরু নানকজীনা গ্রীসকী মফম কয়াদা চৎখি। গুরু নানাকজীগী লমজিং লমতাক্কী মরুওইবশিং অদু “নানক নামচর্দি কালা, তেরেবানেসর্বত দা ভালা”দা য়াওরি- মীপুম খুদিংমক্না নুংঙাই য়াইফবা অমসুং নহাক্কী থৌজাল পীবীবা ওইরসনু। মসিগী মীপুম খুদিংমক্কী নুংঙাই য়াইফনা লৈনবা ৱাখল্লোন অসি মতম শাংনা লৈরক্লি অমসুং ভারতকী ৱাকল্লোন অসিগী মতুং ইন্দুনা ভারত অসি মাংলোমদা চংশিল্লি। করোরনা লাইচৎকী মনুংদা ভারতনা করম্না হীদাক লাংথক্কী সপ্লাই চেন শেমদুনা থমখিবগে আববদু নখোয়না খংলম্লগনি। মদুদা অপনবা থোকহনখি। ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ কোভিদ ভেক্সিন্না মালেম পুম্বগী মীওই কয়াগী পুন্সি কনখি। লাইচৎ মনুংদা ঐখোয়গী গুরুদ্বারশিং (শিখ লাইশঙশিং)দা লেঙ্গর (মীয়ামগী চাকলেনশিং) পীজখি, লাইশঙশিংনা চাকলেন পীজখি অমসুং শিখ নহারোলশিংনা মীওইবা খুনাইদগী ফীদমনীংঙাই ওইখি। লৈবাক অমা ওইনা, সমাজ অমা ওইনা, মসিগী থৌওংশিং অসিনা ভারতকী ভেল্যুশিংগী মরুওইবা অদু উৎখি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেম অসিনা অনৌবা অনৌবা মালেম অমগী ওর্দরদা চংশিল্লি। মসিগা লোয়ননা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং, মালেমগী ফম্বাক্তা মসিনা লৌরিবা থৌদাং অসিসু লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। ঐহাক্না খা অফ্রিকাদা BRICS শরুক য়ারুরবা মতুংদা মফম অসিদা লাকপনি। নুমিৎ খরগী মতুংদা G-20 সম্মিৎ অসি ভারত্তা পাংথোক্লগনি। G-20 সম্মিৎকী য়ুম্বু ওইনা ভারতনা লৌখৎখিবা থীম অসি মালেমগী মচিন মনাও ওইবগী ৱাখল্লোন অদু য়াওরি। মসিগী থীম অদুদি “ভসুধৈবকুতম্বকম”, ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর”নি মসিনা তাক্লি মদুদি মালেমগী তুংলমচৎ অসি অমগা অমগা শিয়র তৌনৈ অমসুং মরী লৈনৈ। মরম অদুনা ঐখোয়গী ৱারেপশিং অমসুং থৌদাংশিং অসি মদুগী মাইকৈদা পুদুনা চৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয় ভারতমচাশিংগী তোপ-তোপ্পা মগুন অমা লৈ, ঐখোয়না লৈবা মফম খুদিংমক্তা ঐখোয়না মফমদুনা চুশিন্নৈ অমসুং চিনিগা শঙ্গোমগা য়ানশিন্নবগুম য়ানশিন্নৈ, ঈশিংদা চিনি তুম্বগুম পুনশিনখি। অদোম্না গ্রীসকী শেন্মীৎলোন্দা অখন্ননা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা অফবা মহাও অমা হাপ্লি। অদোম্না গ্রীসকী চাউখৎ থৌরাং পুরকপদা শীংথানীংঙাই ওইনা থৌদাং লৌরি। মসিগা মান্ননা ভারত্তা লৈরিবা অদোমগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা হকথেংননা থৌদাং লৌরি। অদোমগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংনা ভারত অসি মালেমগী শঙ্গোম খ্বাইদগী পুথোকপা লৈবাক অমা ওইহল্লি। অদোমগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংনা চেং, গেহু, চু, উহৈ ৱাহৈ অমসুং মনা মশিং পুথোকপদা মালেমগী থাক্তা অনিশুবা ওইহল্লি। ঙসিদি ভারত অসিনা ঙসিদগী চহি 10-15গী মমাংদা ওইথোক্তবনি হায়না খনবা মওং অমদা থবক পাইখৎলি। ভারত অসি স্মার্তফোন দেতাশিং শিজিন্নবদা মালেমদা অহানবা লৈবাক ওইর, ভারত অসি ইন্তরনেত শিজিন্নবদা মালেমগী অনিশুবা রেঙ্কতা লৈরি, ভারত অসি মালেমদা মোবাইল ফোন পুথোকপদা অনিশুবা লৈবাক ওইরি, ভারত অসি মালেমগী ওইনা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম লৈবা অহুমশুবা লৈবাক ওইরি, ভারত অসি খ্বাইদগী ওতো মার্কেত লৈবা মালেমগী অহুমশুবা লৈবাক ওইরি, অমসুং ভারত অসি খ্বাইদগী য়াম্না সিভিল এভিএসন মার্কেত লৈবা মালেমগী অহুমশুবা লৈবাক ওইরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, IMF অমসুং ৱর্ল্দ বেঙ্ককুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংনা ভারতকী মপাঙ্গল লৈবা শেন্মীৎলোন অসিবু থাগৎপদা চোকথবা লৈত্রি। মালেম পুম্বদা লৈরিবা অচৌবা মল্তিনেস্নেল কম্পনীশিংনা ভারত্তা ইনবেস্ত তৌনবা খৌরাংনা ঙাইরি। হৌজিক ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মঙাশুবা ইকনোমিক পাৱর ওইরি অমসুং লাক্কদোরিবা চহি খরা অসিদা ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমীগী অহুমশুবা মফমদা লৈরগনি হায়না অখং অহৈশিংনা পানরি।
মরুপশিং,
শেন্মিৎলোন্না লেপ্পা লৈতনা চাউখৎলকপা মতমদা লৈবাক অমনা খোংজেল য়াংনা লাইরবা কোকপা ঙম্মি। চহি মঙাখক অসিদা ভারত্তা মীওই করোর 13.5না লাইরবগী পনখৈদগী কোকপা ঙমখ্রে। ভারতকী শেন্মিৎলোন অসিনা চাউথোরক্লিবা মখৈ ভারতমচা খুদিংমক অমসুং ইমুং খুদিংমক্কী ইনকম হেনগৎলক্তুনা মীয়াম্বু হেন্না শেল তানহনবা অমসুং ইনভেস্ত তৌবা ঙমহল্লি। ঙসিদগী চহি তরাগী মমাংদা ভারতমচাশিংনা মুচ্যুল ফন্দশিংদা লুপা লাখ করোর নিপানলোম ইনভেস্ত তৌখি। ঙসিদি ভারতমচাশিংনা মুচ্যুল ফন্দশিংদা লুপা করোর লাখ 40 হেন্না ইনভেস্ত তোখ্রে। মসিগী অহোনবা অসি পুরকপগী মরমদি, ভারতমচা খুদিংমক্না মশানা মশাবু থাজবা থম্বা অমসুং ভারত অসিনা লৈবাক অমা ওইনা থাজবা পীবননি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা মাগী সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসনগা লোয়ননা মালেমগী ফম্পাক্তা মফম অমা কল্লি। 2014দগী হৌনা ভারতনা ওপতিকেল ফাইবর কিলোমিতর লাখ 25 তিংবা ঙমখ্রে।, মসিগী মশিং অসি য়াম্না য়াম্বা মালমগনি। ওপতিকেল ফাইবরগী কিলোমিতর লাখ কুন-মঙা অসি পৃথিবী অমসুং থাগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পগী শরুক তরুক্নি। ভারত অসি অতেনবা মতমগী মনুংদা জিলা 700 হেনবদা 5G সর্ভিসশিং ফংহনবা ঙম্বগী শীংথানীংঙাই ওইবা মাইপাকপা পুরকপা ঙমখি। অমসুং 5G তেক্নোলোজী অসি ৱাইরকপা অমসুং ইম্পোর্ত তৌরকপা নত্তে মসিদি “মেক ইন ইন্দিয়া”নি। দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং অসি খুঙ্গং খুদিংদা অমসুং ভারতকী লৈরক খুদিংমক্তা তৌরি। অমৃতসরদগী আইজোল ফাওবা লুপা তরাগী পোৎ লৈয়দা দিজিতেল পেমেন্তশিংগী খুত্থাংদা তৌরি। করিগুম্বা অদোমনা ভারত্তা হন্দক্তা চৎলুবা তারবদি মসি শোইদনা থেংনবীরমগনি। থেংনরকপ্রা? ফুরিৎ খাওদা শেল হাপতুনা পুবগী মথৌ তাদে মোবাইল ফোনশিংনা ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌবা য়ারে।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা খুমাং চাউশিনবগী খোঙজেল অমসুং স্কেল অসিনা নখোয় য়াওনা ভারত মচা খুদিংমক্কী থমোয়দা অপেনবা পোকহল্লি। মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা রেল ব্রিদজ ভারত্তা লৈ তাবদা নখোয়না চাউথোকচবা পোক্কনি। মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা মোতোরেবল রোদ ভারত্তা লৈ। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ক্রিকেত স্তেদিয়ম ভারত্তা লৈ। মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম ভারত্তা লৈ। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা সোলর ৱিন্দ পার্কসু ভারত্তা শরি। থাগী মতাংদদি হৌজিক হৌজিক ফোঙ-ফোঙ শারিবা তোপিক ওইরিবা থাগী মরমদা নখোবদা খুদম অমা পীজগে। হৌখিবা চহি 9দা ভারতনা মাগী খুঙ্গংশিংদা লম্বী কয়া শেমখ্রে অমসুং ঐহাক্না হায়রিবা অসি খুঙ্গংশিংগী লম্বী খক্তা পুনশিনবদা পৃথিবী অমসুং থাগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অসি কবর তৌরগনি। খুঙ্গং অসিগী লম্বীশিং অসি চহি 9 দা শেমখি। হৌখিবা চহি 9দা ভারত্তা শেমখিবা রেলৱে লাইনশিংগী অশাংবা অসি কিলোমিতর লিশিং 25 হেল্লে। ঐহাক্না কিলোমিতর লিশিং 25 হায়রিবা অসি মশিং খক্তা মালেমগনি। অদুবু হৌখিবা চহি 9 অসিদা ভারতনা শেমখিবা রেলৱে লাইনশিং অসিনা ইতালী, খা অফ্রিকা, য়ুক্রেন, পোলেন্দ অমসুং ব্রিতেনগুম্বা লৈবাকশিংগী রেলৱে লাইনগী নেৎৱার্ক্তগী হেল্লি। ভারতনা ঙসি ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থাদরিবা ইনভেস্তমেন্ত লেবেল অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা জয় জৱান, জয় কিসান, জয় বিজ্ঞানগী মন্ত্রগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি, সেক্তর খুদিংমক মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। গ্রীসতা পঞ্জাবতগী ঐখোয়গী মরুপ কয়ানা লাকই অমসুং মখোয় অয়াম্বা লৌউ-শিংউগী থবকশিং তৌই। ভারত্তা ঐখোয়না লৌমীশিংগীদমক স্কিম অমা হৌদোকখি মসিদা সরকারনা মখোয়গী লৌউ-শিংউগী চাদিংশিংগীদমক মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা শেল ত্রান্সফর তৌখি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা করোর লাখ 2.5 হেন্না ত্রান্সফর তৌখি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক্না লাল কিলাদগী ৱাফম অমা লাউথোকখি অমসুং ঐহাক্না মফম অসিদা অমুক হন্না ফোঙচোকচগে মদুদি ভারতনা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদগী ইচে-ইচলশিংবু দ্রোন পাইলোৎশিং ওইনা ত্রেন তৌনবা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লি। ঐখোয়গী খুঙ্গংগী ইচানুপীশিংনা দ্রোন পাইলোৎশিং ওইদুনা মোদর্ন ফার্মিংদা মতেং পাংলগনি। দ্রোনশিংগী মতেংগা লোয়ননা মখোয়না লৌবুক্তা তীল হীদাক চাইবা ঙম্লগনি অমসুং মফম অমদগী মফম অমদা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং য়ৌহনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
ভারত্তা ঐখোয়না লৌমীশিংদা সোইল হেল্থ কার্দ করোর 20 হেন্না পীখ্রে। হৌজিক মখোয়না মখোয়গী লৌবুক্ধা করম্বা মখলগী হার শীজিন্নগনি, হার কয়া য়াম্না মথৌ তাই অমসুং করম্বা মহৈ মরোং অসি মহাক্কী লৈহাওগা চান্নবগে খঙবা ঙম্লে। মসিনা মরম ওইরগা মখোয়না অকক্নবা মফমদগী পোত্থোক য়াম্না পুথোকপা ঙম্লে। ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংনা হৌজিক ভারত্তা পাক চাউনা মহৌশাগী লৌউ পথাপ শীজিন্নবা হৌখ্রে। সরকারনা লৌমীশিংদা চাউনা কান্নবা পীনবা অতোপ্পা স্কিম অমগা লোঞ্চ তৌখি। মসি “ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত” স্কিমনি। নখোয়না খঙই মদুদি জিলা খুদিংমক মখোয়গী মশাগী অখন্নবা অমা লৈজৈ। খুদম ওইনা কর্নাতকাগী কোদাগু অসি কোফীগীদমক খঙনৈ, অমৃতসরনা অচার অমসুং মসি শেম্বগী, ভিলৱারানা চুজাক্কী পোত্থোকশিংগী, ফতেগরন সাহিব, হোশিয়রপুর অমসুং গুরদাসপুরনা চিনি মতুমগী, নিজমাবাদনা য়াইঙংগীদমক খঙনৈ। জিলা অমমমগী অখন্নবা অদুদা মীৎয়েং চংদুনা ঐখোয়না মখোয়গী এক্সপোর্ত হেনগৎহল্লি। অনৌবা পান্দমশিংগীদমক অনৌবা পাম্বৈশিংগা লোয়ননা থবক তৌরিবা মসি অনৌবা ভারতনি।
মরুপশিং,
গ্রীস অসি ওলিম্পিক্স হৌদোকখিবা মফমনি। ভারতকী নহারোলশিংগী মরক্তসু স্পোর্তস পাম্বগী ইথিল লেপ্পা লৈতনা পোক্নরি। ভারতকী অপীকপা সহরশিংদগী শান্নরোয়শিংনা ওলিম্পিক্সতগী হৌরগা য়ুনিভর্সিতী গেমশিংদা মাইপাক্লি। নীরজ চোপ্রানা ওলিম্পিক্সতা মেদল অমা লৌবদা মীপুম খুদিংমক্না চাউথোকচবা পোকখি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ভারতকী নহারোলশিংনা ৱর্ল্দ চেম্পিয়নশিপ গেম্সতা শীংথানীংঙাই ওইনা পরফোর্ম তৌখি। হেক হৌখিবদগী হৌণা কম্পিতিসন অসিগী পুৱারদীদা ভারতনা মমাংগী ইদিসনশিং পুনশিল্লগা পুরকখিবা অপুনবা মেদলশিংদগী হন্দক লৌরকপা ঙমখিবা মেদলশিংনা হেন্না য়ামখি।
মরুপশিং,
গ্রীসতা মখোয়গী কলচর অমসুং অরিবা হেরিতেজ করম্না য়োকখৎপগে নখোয়না উবা ফংলি। ঙসি ভারতনা মাগী হেরিতেজকীদমক চাউথোকচবা পোক্লি অমরোমদা মসিবু দিবেলপমেন্তগা পুনশিল্লি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ম্যুজিয়ম, য়ুগয়ুগীনভারত অসি দিল্লীদা শারি। নখোয় তারব্রা? হন্দক্তা ঐহাক্না মধ্য প্রদেশকী সাগরদা সন্ত রবিদাস স্মারাক্কী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংজখি। সন্ত রবিদাসনা তাকপীরম্বশিংনা ইথিল পীখিবা মফম অসি খুঙ্গং 50,000দগী লৈপাক লৌদুনা অমসুং তুরেল 300দগী পুরকপা ক্লে পুনশিন্দুনা শাগনি। কেম্পেন অসি কয়াম চাউরমগনি হন্থদুনা য়েংবীয়ু। সন্ত রবিদাস অসি কাশীদা পোকখি। মহাক্কী পোক্নফম ওইরিবা কাশীদা ফেসিলিতী কয়ামরুম লৈরকপা উবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। হৌখিবা চহি মাপনদা ঐখোয়গী গুরুশিংগী শেংলবা মফমশিং অসিগী কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা কন্না হোৎনখি। করতারপুর সাহিব অসি মতম অমদা বাইনোক্যুলর থাদুনা লাপ্না য়েংনরমখি। ঐখোয়গী সরকারনা করতারপুর সাহিব ফাওবগী লম্বী অসি নুংঙাইহনখি। গুরু নানক দেবজীগী 550শুবা প্রকাশপর্ব, গুরু তেগ বহাদুরগী 400শুবা প্রকাশপর্ব অমসুং গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী 350শুবা প্রকাশপর্বতা ঐখোয়গৌ সরকারনা য়েংলবা নুমিৎশিং অসি মালেম শিনবা থুংবদা পাঙথোক্নবা থবক পাইখৎখি। ঐখোয়না ভারত্তা সহাবজাদাসপু নীংশিংদুনা চহি খুদিংগী দিসেম্বর 26 অসি ‘বীর বাল দিবস’ হায়না হৌজিক পালন তৌরি।
মরুপশিং,
ফিজিকেল, দিজিতেল অমসুং কলচরেল কন্নেক্তিবিতীগী ‘অমৃতকাল’ ভারত্তা হৌখ্রে। ভারত য়াওনা মালেম শিনবা থুংবদগী মীয়াম্না গ্রীসতা মাগী হেরিতেজ য়েংবা লাকপা অদুগা চপ মান্ননা য়ুরোপকী মরু ওইনা গ্রীসকী মীয়াম্না ভারত্তা হেন্না হেন্না লাক্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। নখোয়গী তেনর মনুংদা নুমিৎ অসু উবা ফংগনি। অদুবু মফম অসিদা ভারতকী মরমদা ঐহাক্না নখোয়না শিয়র তৌবা অসিগুম্না নখোয়নসু গ্রীক মরুপশিংদা ভারতকী ৱারী শিয়র তৌবা মথৌ তাগনি। নখোয়না মখোয়দা হায়গদ্রা? নখোয় কাউগদ্রা? মসি ইমা ভারতকীদমক অচৌবা শেবা তৌবা ওইগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
নখোয়গী গ্রীক মরুপশিংগীদমক পুৱারী ওইরবা মফমশিংশিংগী মথক্তা অতোপ্পা কয়া লৈ। মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসি লমলক্কী শা-উচেক পামজবা অমসুং অকোইবগী ফীভম ঙাকশেন্নবা খোঙফম চেৎনা লেপ্পী। এরিয়া ৱাইস ওইনা য়েংবদা ভারতনা মালেমগী লমগী 2.5% খক্তা ওইজরবসু মালেমগী বাইওদাইভর্সিতী 8% হেন্না লৈ। ভারত অসি মালেমগী কৈগী মশিংগী 75% হেন্না লৈ। কৈশিং, এসিয়াতিক ইলিফেন্ত, অমসুং মচি অমা পানবা সমুগন্ধাগী মশিং খ্বাইদগী ৱাংনা ভারত্তা লৈ। এসিয়াতিক লায়ন অসি মালেমগী ওইনা ভারত্তা খক্তা লৈ। ঙসি ভারত্তা কম্ম্যুনিতী রিজর্ব 100 অমসুং নেস্নেল পার্ক অমদি ৱাইল্দলাইফ সেঙ্কচুরি 400 হেন্না লৈরে।
ঐগী নুংশিজরবা ইমুং-মনুংশিং,
ঙসিগী ভারতনা ইমা ভারতকী মচা অমত্তগী মীচং চংদবা লৈতে। মালেমগী মফম অমা হেক্তদা ভারত মচা অমা হেক্তনা অৱাবা মায়োক্নবা মতমদা মাগী মীয়ামদা কৈদৌনুংদা হুন্দোক্তুনা থমখিদে। মসিনা মরম ওইরগা ঐহাক্না নখোয়বু ইমুং মনুংনি হায়রিবনি। নখোয়না উবা ফংখ্রে য়ুক্রেন্দা লান থোকপা মতমদা ঐখোয়গী অঙাং লিশিং কয়া শাফনা হোন্দোকখি। অফঘানিস্তান্দা হিংসা থোরকপা মতমদা ভারতনা মাগী প্রজাশিং, সিখ ইচিল-ইনাওশিং য়াওনাব শাফনা য়ুমদা হোন্দোরকপা ঙমখি। মসি খক্তা নত্তনা ঐখোয়না ভারত্তা অফঘানিস্তান্দগী গুরু গ্রন্থ শাহিবকী ‘স্বরুপ’ ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা পুরকখি। মালেম শিনবা থুংবদা শন্দোক্লিবা ইন্দিয়ন মিসনশিং অসি হৌজি সরকারগী ওফিসশিংগা মরী লৈনবা খক্তা নত্তনা নখোয়গী য়ুমশিংগী এক্সতেন্সনগা মান্নরক্লি। গ্রীসতসু ইন্দিয়ন মিসন্না 24/7 শেবা তৌনবা হোৎনরি। ভারত অমসুং গ্রীসকী মরক্তা লৈরিবা মরী হেন্না চেৎশিল্লকপগা লোয়ননা অমনা অমগী লৈবাকশিংদা চৎনরি অমসুং ললোন-ইতিক অসি হেন্না লাইথোকহল্লি অমসুং হেন্না খুদোংচারক্লি।ঐখোয়না লৈবাক অনিগী মরী হেন্না চেৎশিনহন্নবা খোঙথাং খুদিংমক পাইখৎপা তাউ।
মরুপশিং,
ময়াম্না মফম অসিদা মশিং য়াম্না তিনবীরিবা অসিনা ভারত মচা খুদিংমক্কী থমোয়দা অপেনবা পোকহল্লি। অমুক হন্না ঐহাক্না মফম অসিগী হোৎনবা কনবা মরুপশিংদা থমোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঐঙোন্দা উৎপীরিবা মীনুংশিং অসিগীদমক্তসু তৌবীমল খঙবা উৎচরি অমসুং খুৎ অনিমক থাংগৎতুনা পুন্না হৌনা হায়বীয়ু “ভারত মাতা কী –জয়”। ভারত য়ৌনবা লাউরসি – ভারত মাতা কী – জয়, ভারত মাতা কী – জয়া, ভারত মাতা কী – জয়, ভন্দে—মাতারম, ভন্দে – মাতারম, ভন্দে—মাতারম, ভন্দে—মাতারম। হন্না-হন্না থাগৎচরি।