Ministry of Commerce & Industry
G20 Trade and Investment Ministers Meeting (TIMM) concluded with adoption of the G20 Trade and Investment Outcome Document and Chair’s Summary.
25 AUG 2023 2:27PM by PIB Delhi
The G20 Trade and Investment Ministers’ meeting concluded today at Jaipur, fondly called the Pink City of India. The meeting was led by Sh. Piyush Goyal, Union Minister of Commerce and Industry, Consumer Affairs, Food & Public Distribution, and Textiles. He welcomed, thanked, and appreciated the Ministerial delegations and delegates of G20 members, invited countries and International Organisations, including World Trade Organization, UNCTAD, International Trade Center and OECD for their commitment and contribution to deliberations that led to the finalisation and adoption of Outcome Document and Chair’s Summary.
In his address to the G20 Ministers, Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi emphasized that as G20, it is our responsibility to rebuild confidence in international trade and investment order. He stressed the need to build resilient and inclusive global value chains that can withstand future shocks and ensure higher participation of MSMEs in global trade. He also spoke about India’s firm belief in a rules-based, open, inclusive, multilateral trading system, with the WTO at its core.
Under India’s Presidency, the G20 Trade and Investment Ministerial reached a groundbreaking consensus on five concrete and action-oriented deliverables which have been adopted in the Outcome Document of Trade Ministerial Meeting held in Jaipur.
The first one being adoption of High-Level Principles on digitalization of trade documents wherein the G20 Ministers have enunciated 10 broad principles that comprehensively cover various dimensions of an effective transition to paperless trade. These principles will provide guidance to the countries in implementing measures related to the cross-border exchange of electronic trade-related data and documents, emphasizing the need for a secure interoperable and transparent paperless cross-border trade environment. Moreover, inclusivity has been prioritized as one of the principles, ensuring that such a transition accommodates businesses of all sizes.
G20 Ministers also issued a Jaipur Call for Action for enhancing access to information for MSMEs. The Ministers called upon the International Trade Center (ITC), Geneva to work on a detailed implementation plan, in consultation with UNCTAD and WTO, for upgradation of ITC’s Global Trade Helpdesk which would address the informational gaps faced by MSMEs.
The Ministers also endorsed a G20 Generic Mapping Framework for GVCs which contained key building blocks of data, analysis, and representation of GVC data. The framework also advocated to identify key dimensions to help evaluate the resilience of GVCs both at the sectoral and product levels. Moreover, guiding principles for collaboration to address the need for keeping critical GVCs resilient and robust were also enunciated in the framework.
G20 Ministers welcomed the voluntary sharing of best practices on Mutual Recognition Agreements (MRAs) for professional services and supported the development of a Presidency’s Compendium of best practices on MRAs for Professional Services. The compilation of good practices will spur successful entering into MRAs which will enable recognition of technical qualifications our doctors, nurses, lawyers, architect and other professionals by other countries. It will thus immensely help our professionals in providing their technical services across the world.
G20 Ministers acknowledged the importance of mutual dialogues to reduce regulatory divergences and associated trade costs and also to prevent unnecessary trade frictions, monitor trade and investment-related measures and solve existing irritants. G20 Ministers welcomed the Presidency’s suggestion to hold a G20 Standards Dialogue in 2023 that will bring together members, policymakers, regulators, standard-setting bodies and other stakeholders to discuss topics of common interest such as good regulatory practices and standards.
All the five outcomes received widespread support from the G20 Ministers.
In her keynote address, the Director General of the World Trade Organization, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala exhorted all the G20 Ministers to narrow down realistic deliverables for agreement at the WTO’s 13th Ministerial Conference (MC13) in early 2024. In this regard, G20 Ministers reaffirmed the essential role of the multilateral trading system with the WTO at its core. They reiterated their commitment to strengthening the rule making arm of the WTO and underscored the importance of the ongoing negotiations in the WTO. Notably, the G20 Ministers agreed to continue to work constructively to ensure positive outcomes including on WTO reform at the WTO’s 13th Ministerial Conference (MC13).
The Outcome Document and Chair Summary adopted today will be available on the G20 website - https://www.g20.org/en/

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
G20 ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত আউতকম দোক্যুমেন্ত অমসুং চেয়রগী শম্লপ্পা ৱারোলশিংবু চৎনবা হায়বগী য়ানবা পুরক্তুনা G20 ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত মন্ত্রীশিংগী মীফম (TIMM) লোইশিনখ্রে
25 AUG 2023 2:27PM by PIB Imphal
ভারতকী পিঙ্ক সিতী হায়নসু মীয়াম্না খঙনবা জয়পুর শহরদা ঙসি G20 ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত মন্ত্রীশিংগী মীফম লোইশিনখ্রে। মীফম অসি কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন, অমসুং তেক্সতাইলগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা লুচিংদুনা ফমখিবনি। মহাক্না মিনিস্ত্রিএল দেলিগেসন অমসুং G20 মেম্বরশিংগী দেলিগেত, মীফমদা শরুক য়ানবা পাউজেল পীখিবা লৈবাক, অমসুং ৱর্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসন, UNCTAD, ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ সেন্তর অসুং OECD য়াওনা মালেমগী ওর্গনাইজেসনশিংবু মখোয়না খন্ন-নৈনবশিংদা থৱাই য়াওনা শরুক য়াখিবা অমসুং মদুগী মরমদগী আউতকম দোক্যুমেন্ত অমসুং চেয়রগী শম্লপ্পা ৱারোলশিংবু চৎনবা হৌনবা অয়াবা পুরকপগীদমক্তা তরাম্না ওকখি অমসুং থাগৎপা ফোংদোকখি।
ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা G20 মন্ত্রীশিংদা থমখিবা ৱারোলদা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী কাঙলোন্দা অমুক্কা হন্না থাজবা পুরকপা হায়বসি G20 অমা ওইবগী থৌদাংনি হায়না ফোংদোকখিবনি। তুংগী মতমদা লাক্কদবা শিংনবা কয়া মাইয়োক্নবা ঙম্বা নিংহন্নবা লৈতবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা মালেমগী ভেল্যু চেন অমা শেম্বা অমসুং MSMEশিংনা মালেমগী ত্রেদতা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎহনবা হায়বসিদা মহাক্না অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। WTOনা ময়োলদা লৈদুনা কাঙলোন্দা য়ুম্ফম ওইবা, ৱাখল চাউবা, ইনক্লুসিব ওইবা, মলতিলেতরেল ত্রেদিং সীস্তেমদা ভারতনা অচেৎপা থাজবা থম্মি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ভারতকী প্রসিদেন্সী মখাদা, G20 ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত মন্ত্রীশিংনা তং তাবা অমসুং থবক্তা ওন্থোকপা য়াবা দেলিভরেবল মঙাগী মতাংদা য়ানবা পুরকখ্রে। হায়রিবা ৱাফমশিং অসিমক জয়পুরদা পাংথোকখিবা মন্ত্রীশিংগী মীফম অসিদা য়ানবা পুরকখিবা আউতক দোম্যুকেন্তশিং অদুনি।
য়ানবা পুরকখিবা অহানবা ৱাফম্না, ত্রেদ দোক্যুমেন্ত দিজিতেলাইজ তৌবগী হাই-লেভেল প্রিন্সিপলশিংনি। মসিদা G20 মন্ত্রীশিংনা পেপরলেস ত্রেদতা নীংথিনা হোংজিনবগী তোঙান-তোঙানবা দাইমেন্সন কয়া কোনবা মপুং ওইবা প্রিন্সিপল 10 পীরি। প্রিন্সিপলশিং অসিনা ত্রেদকা মরী লৈনবা ইলেক্ত্রোনিক দেতা অমসুং দোক্যুমেন্তশিং ঙমখৈ ৱাংমা লান্না পীনবগা মরী লৈনবা থবকশিং পাংথোকপদা লৈবাকশিংদা তেংবাংগনি, অমসুং সেক্যুর ওইবা ইন্তরওপরেবল অমসুং নুং-পান ফাওনা উবা পেপরলেস ক্রোস-বোর্দর ত্রেদ ইনভাইরনমেন্ত অমা লৈবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। মসিদা নত্তনা, ইনক্লুসিবিতী হায়বসি প্রিন্সিপল অমা ওইনা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা মসিগুম্বা ত্রাঞ্জিসন অসি মখল খুদিংগী কারবারদা পাংথোকপা য়াহল্লি।
G20 মন্ত্রীশিংনা MSMEদা ই-পাউ হেন্না ফংহন্নবগীদমক্তা জয়পুর কোল ফোর এক্সন হায়বা অমসু পুথোকখি। MSMEশিংনা থেংনরিবা ইনফোর্মেসন গেপ অসিবু মেনশিন্নবগীদমক্তা ITCগী গ্লোবেল ত্রেদ হেল্পদেস্ক অপগ্রেদ তৌনবগীদমক্তা UNCTAD অমসুং WTOগা খন্ন-নৈনদুনা মসিগীদমক্তা অকুপ্পা থৌরাং অমা য়াৎনবগীদমক্তা মন্ত্রীশিংনা জেনেভাদা লৈবা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ সেন্তর (ITC)দা হায়খ্রে।
দেতাশিংগী কি বিলদিং ব্লোক, GVC দেতা এনালাইসীস অমসুং রিপ্রজেন্তেসনগী ৱারোল য়াওবা GVCশিংগী G20 জেনেরিক মেপ্পিং ফ্রেমৱর্ক অমসু মন্ত্রীশিংনা হৌদোকখি। ফ্রেমৱর্ক অসিনা GVCগী রেজিলিএন্ত ওইবগী মতৌবু সেক্তোরেল অমসুং প্রদক্ত লেভেলদা য়েংশিনবদা তেংবাংনবা মরু ওইবা ৱাফমশিং খঙদোকপগী মরোলসু পল্লি। মসিদা নত্তনা, মরু ওইবা GVCশিংবু রেজিলিএন্ত অমসুং রোবস্ত ওইনা থম্নবগীদমক্তা কোলাবোরেসন তৌবগী লমজিং কাঙলোন অমসু ফ্রেমৱর্ক অসিনা তাক্লি।
G20 মন্ত্রীশিংনা প্রোফেস্নেল সর্ভিসশিংগী ম্যুচুএল রিকোগনিসন এগ্রীমেন্ত (MRA)কী বেস্ত প্রেক্তিস লান্নবগী থৌওংবু তরাম্না ওকখিবগা লোয়ননা পরসিদেন্সীগী কম্পেন্দিয়ম ওফ বেস্ত প্রেক্তিস ওন MRA ফোর প্রোফেস্নেল সর্ভিস শেম্বগী থৌওংবুসু শৌগৎখি। অফবা থৌওং কয়া খোমজিনবনা MRAদা মায় পাক্না খোঙদাবগী মতৌ হেনগৎহনগনি, মসিনা ঐখোয়গী দাক্তর, নর্স, উকিল, আর্কিতেক্ত অমসুং অতোপ্পা প্রোফেস্নেলশিংগী তেক্নিকেল ক্বালিফিকেসনশিংবু অতোপ্পা লৈবাকশিংনা মশক খঙহনগনি। মসিনা ঐখোয়গী প্রোফেস্নেলশিংদা মশাগী তেক্নিকেল সর্ভিসশিংবু মালেমগী মফম খুদিংদা পীবা ঙমহনবদা তেংবাংগনি।
রেগ্যুলেসন তৌবগী মতৌদা খেন্নবা লৈবা অমসুং মরী লৈনবা ত্রেদ কোস্ত হন্থহনবগা লোয়ননা কান্নদবা ত্রেদ ফ্রিক্সন লৈহন্দবা, ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকা মরী লৈনবা খোঙথাংশিং য়েংশিনবা অমসুং হৌজিক থেংনরিবা খুদোংচাদবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপগী থৌওংদা মুচুএল দাইলোগকী ওইরিবা মরু ওইবশিংবু G20 মন্ত্রীশিংনা শকখঙখি। মেম্বর, পোলিসীমেকর, রেগ্যুলেতর, স্তেন্দর্দ শেম্বা বোদী অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংবু অমত্তা ওইনা পুরক্তুনা অফবা রেগ্যুলেতরী প্রেক্তিস অমসুং স্তেন্দর্দকুম্বা কম্মন ইন্তরেস্তকী হীরম কয়াগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী খুদোংচাবা পীগদবা G20 স্তেন্দর্দ দাইলোগ অমা 2023দা পাংথোক্নবা প্রসিদেন্সীনা থম্লকপা ৱাফম্বু মন্ত্রীশিংনা তরাম্না ওকখি।
আউতকম মঙামকপু G20 মন্ত্রীশিংনা মপুং ফানা শৌগৎখি।
ৱর্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসনগী দাইরেক্তর জেনেরেল, দাঃ ঙোজী ওকোঞ্জো ইৱেলানা মহাক্কী মপুং ওইবা ৱারোলদা G20 মন্ত্রী খুদিংনা ইং 2024গী অঙনবদা পাংথোক্কদবা WTOগী 13শুবা মন্ত্রীশিংগী কনফরেন্সতা (MC13) য়ানবা পুরক্নবগীদমক্তা রিএলিস্তিক দেলিভরেবল খন্দোক্নবা ৱাফম থমখি। হীরম অসিগা মরী লৈননা, WTOনা ময়োলদা লৈদুনা, মলতিলেতরেল ত্রেদিং সীস্তেমগী তঙাই ফদবা থৌদাংবু মন্ত্রীশিংনা অমুক্কা হন্না শকখঙখি। WTOগী কাঙলোন শেম্বা বিভাগপু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোঙফম চেৎপগী মতৌবু মখোয়না অমুক্কা হন্না ফোংদোকখি অমসুং WTOদা হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবা অসিগী মরু ওইবসু শকখঙখি। পনবা য়াবদি, G20 মন্ত্রীশিংনা WTO রিফোর্ম তৌবা য়াওনা কান্নবা আউতকম কয়া WTOগী 13শুবা মন্ত্রীশিংগী কনফরেন্সতা (MC13) পুরকপা ঙম্নবগীদমক্তা লেপ্তনা হোৎনমিন্নবা হায়বা ৱাফমদা য়ানবা পুরকখি।
ঙসি য়ানবা পুরকখিবা আউতম দোক্যুমেন্ত অমসুং চেয়র সম্মেরী অসি G20 ৱেবসাইত্তা (https://www.g20.org/en/) ফংগনি।