প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘পঞ্চদশ ব্ৰিকছ সন্মিলন’ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন্তব্য
23 AUG 2023 4:23PM by PIB Guwahati
মহামান্য ৰাষ্ট্ৰপতি ৰামাফোচা,
মহামান্য ৰাষ্ট্ৰপতি লুলা দা চিলভা,
মহামান্য ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন,
মহামান্য ৰাষ্ট্ৰপতি ছি,
মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল
‘পঞ্চদশ ব্ৰিকছ সন্মিলন’ৰ বিশাল আয়োজন আৰু আতিথ্যৰ বাবে মই মোৰ প্ৰিয় বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি ৰামাফোচাক আকৌ এবাৰ আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
জোহান্সবাৰ্গৰ দৰে ইমান ধুনীয়া চহৰলৈ আকৌ এবাৰ আহিবলৈ পোৱাটো মোৰ আৰু মোৰ প্ৰতিনিধিদলৰ বাবে অতিকে আনন্দৰ বিষয়।
ভাৰতৰ জনসাধাৰণ আৰু ভাৰতৰ ইতিহাসৰ সৈতে এই চহৰখনৰ গভীৰ সম্পৰ্ক আছে।
ইয়াৰ পৰা কিছু দূৰৈত ‘টলষ্টয় ফাৰ্ম’ আছে, ১১০ বছৰ আগতে মহাত্মা গান্ধীয়ে যাৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল।
ভাৰত, ইউৰেছিয়া আৰু আফ্ৰিকাৰ মহান ধাৰণাসমূহ একত্ৰিত কৰি মহাত্মা গান্ধীয়ে আমাৰ ঐক্য আৰু পাৰস্পৰিক সম্প্ৰীতিৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিছিল।
মহামান্য,
যোৱা প্ৰায় দুটা দশকত ‘ব্ৰিকছ’য়ে এক দীঘলীয়া আৰু গৌৰৱময় যাত্ৰা সম্ভৱ কৰিছে।
আমি এই যাত্ৰাত বহুতো সাফল্যৰ মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰিছোঁ।
আমাৰ নতুন ‘উন্নয়ন বেংক’-য়ে গোলকীয় দক্ষিণৰ দেশসমূহৰ বিকাশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
আকস্মিক সংৰক্ষণ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে, আমি এক বিত্তীয় সুৰক্ষা জাল সৃষ্টি কৰিছোঁ।
‘ব্ৰিকছ উপগ্ৰহ মণ্ডল’, ‘প্ৰতিষেধক গৱেষণা তথা বিকাশ কেন্দ্ৰ’, ‘ফাৰ্মা সামগ্ৰী’ৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতিৰ দৰে পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে আমি ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱনলৈ এক ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিছোঁ।
‘যুৱ সন্মিলন’, ‘ব্ৰিকছ গে’মছ’, ‘থিংক টেংক পৰিষদ’ৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমি সকলো দেশৰ মাজত জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰি আছোঁ।
‘ব্ৰিকছ কাৰ্যসূচী’ক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিবলৈ ভাৰতে কিছুমান পৰামৰ্শ দিছিল, যেনে- ‘ৰে'লৱে গৱেষণা নেটৱৰ্ক’, ‘এমএছএমই’সমূহৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা, ‘অনলাইন ব্ৰিকছ ডাটাবেছ’, ‘ষ্টাৰ্টআপ ফ'ৰাম’।
মই সুখী যে এই বিষয়বোৰৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰগতি লাভ কৰিব পৰা গৈছে।
মহামান্য,
আমাৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা অধিক ব্যাপক কৰাৰ বাবে মই আপোনালোকৰ সন্মুখত কেতবোৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়াব বিচাৰিছোঁ।
প্ৰথমটো হ'ল মহাকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা। আমি ইতিমধ্যে ‘ব্ৰিকছ উপগ্ৰহ মণ্ডল’ সন্দৰ্ভত কাম কৰি আছোঁ।
এখোজ আগুৱাই গৈ আমি ‘ব্ৰিকছ মহাকাশ অন্বেষণ কনছৰ্টিয়াম’ গঠনৰ বিষয়ে বিবেচনা কৰিব পাৰোঁ।
ইয়াৰ অধীনত, আমি মহাকাশ গৱেষণা, বতৰ নিৰীক্ষণৰ দৰে ক্ষেত্ৰত বিশ্বজোৰা কল্যাণৰ বাবে কাম কৰিব পাৰোঁ।
মোৰ দ্বিতীয় পৰামৰ্শ হৈছে শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা।
‘ব্ৰিকছ’ক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু সংগঠন হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আমি আমাৰ সমাজক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰিব লাগিব। প্ৰযুক্তিয়ে ইয়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
ভাৰতত, আমি দূৰৱৰ্তী আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ শিশুসকলক শিক্ষা প্ৰদান কৰাৰ বাবে ‘ডিআইকেএছএ’ অৰ্থাৎ ‘জ্ঞান বিলোৱাৰ বাবে ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি মঞ্চ’ সৃষ্টি কৰিছোঁ।
লগতে, বিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত উদ্ভাৱনৰ উদগণি দিয়াৰ বাবে আমি সমগ্ৰ দেশতে দহ হাজাৰ ‘অটল টিঙ্কাৰিং লেব’ স্থাপন কৰিছোঁ।
ভাষা সম্পৰ্কীয় বাধা আঁতৰাবলৈ ভাৰতত ‘এআই-আধাৰিত’ ভাষা মঞ্চ ‘ভাষিনী’ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
টীকাকৰণৰ বাবে ‘কোউইন প্লেটফৰ্ম’’ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
‘ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি’ অৰ্থাৎ ‘ইণ্ডিয়া ষ্টেক’ৰ জৰিয়তে ৰাজহুৱা সেৱা প্ৰদানত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিছে।
বৈচিত্ৰ্য ভাৰতৰ এক বৃহৎ শক্তি।
ভাৰতৰ যিকোনো সমস্যাৰ সমাধান এই বৈচিত্ৰ্যৰ পৰীক্ষাৰ পৰা আহিছে।
সেয়েহে, এই সমাধানসমূহ পৃথিৱীৰ যিকোনো কোণত সহজে ৰূপায়ণ কৰিব পাৰি।
এই সন্দৰ্ভত, আমি ভাৰতত বিকশিত এই সকলোবোৰ মঞ্চ ‘ব্ৰিকছ’ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ভগাই লবলৈ পালে আনন্দিত হ'ম।
মোৰ তৃতীয় পৰামৰ্শটো হ'ল যে আমি একেলগে ইজনে সিজনৰ শক্তি চিনাক্ত কৰিবলৈ ‘দক্ষতা মেপিং’ কৰিব পাৰোঁ।
ইয়াৰ জৰিয়তে, আমি উন্নয়নী যাত্ৰাত ইজনে সিজনৰ পৰিপূৰক হ'ব পাৰোঁ। মোৰ চতুৰ্থ পৰামৰ্শটো হৈছে ‘বিগ কেট’ৰ সম্পৰ্কে।
ব্ৰিকছৰ পাঁচখন দেশত বৃহৎ সংখ্যক ‘বিগ কেট’ পোৱা যায়।
‘আন্তৰ্জাতিক বিগ কেট এলায়েন্স’ৰ অধীনত আমি তেওঁলোকক সুৰক্ষা দিবলৈ যুটীয়া প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব পাৰোঁ।
মোৰ পঞ্চম পৰামৰ্শটো পৰম্পৰাগত ঔষধৰ বিষয়ে।
আমাৰ সকলো দেশতে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰ আছে।
আমি একেলগে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ভঁৰাল সৃষ্টি কৰিব পাৰোঁনে বাৰু?
মহামান্য,
দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ অধ্যক্ষতাত বিশ্ব দক্ষিণৰ দেশসমূহক ‘ব্ৰিকছ’ত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
আমি ইয়াক হৃদয়েৰে স্বাগত জনাইছোঁ।
এয়া কেৱল বৰ্তমান সময়ৰ প্ৰত্যাশাই নহয়, প্ৰয়োজনীয়তাও।
ভাৰতে ইয়াৰ ‘জি-২০’ৰ সভাপতিত্ব কালত এই বিষয়টোক সৰ্বাধিক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিছে।
"এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত"ৰ মূলমন্ত্ৰ সাৰোগত কৰি আমি সকলো দেশৰ সৈতে একেলগে আগবাঢ়িবলৈ চেষ্টা কৰি আছোঁ।
এই বছৰৰ জানুৱাৰীত অনুষ্ঠিত ‘ভইচ অব গ্লোবেল ছাউথ সন্মিলন’ত ১২৫ খন দেশে অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু তেওঁলোকৰ উদ্বেগ আৰু প্ৰাথমিকতাসমূহৰ বিষয়ে মত বিনিময় কৰে।
আমি ‘আফ্ৰিকান ইউনিয়ন’ক ‘জি-২০’ৰ স্থায়ী সদস্যপদ প্ৰদান কৰাৰ প্ৰস্তাৱো দিছোঁ।
মই নিশ্চিত যে সকলো ‘ব্ৰিকছ’ অংশীদাৰ ‘জি-২০’তো একেলগে আছে। আৰু সকলোৱে আমাৰ প্ৰস্তাৱটো সমৰ্থন কৰিব।
‘ব্ৰিকছ’ত এই সকলো প্ৰচেষ্টাক বিশেষ স্থান দিয়াৰ ফলত বিশ্ব দক্ষিণৰ দেশসমূহৰ আস্থা আৰু বৃদ্ধি পাব।
মহামান্য,
ভাৰতে ব্ৰিকছ সদস্যপদ সম্প্ৰসাৰণক সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন কৰে। আৰু এই ক্ষেত্ৰত সহমতৰে আগবঢ়াৰ সিদ্ধান্তক স্বাগত জনায়।
২০১৬ চনত, ভাৰতৰ সভাপতিত্বৰ কালত আমি ‘ব্ৰিকছ’ক ‘সদা-সচেষ্ট’, ‘সামগ্ৰিক’ আৰু ‘সামূহিক সমাধান’ৰে সংজ্ঞায়িত কৰিছিলোঁ।
সাতবছৰৰ পিছত, আমি ক'ব পাৰোঁ যে, ‘ব্ৰিকছ’ হ'ব – ‘প্ৰতিবন্ধকতা ভংগ কৰা’, ‘অৰ্থনীতি পুনৰুজ্জীৱিত কৰা’, ‘উদ্ভাৱনৰ প্ৰেৰণা দিয়া’, ‘সুযোগ সৃষ্টি কৰা’ আৰু ‘ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলা’ মঞ্চ।
আমি সকলো ‘ব্ৰিকছ অংশীদাৰ’ৰ সৈতে একেলগে এই নতুন সংজ্ঞাটো অৰ্থপূৰ্ণ কৰি তোলাত সক্ৰিয় ভাৱে অৰিহণা যোগাই যাম।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the 15th BRICS Summit
23 AUG 2023 4:23PM by PIB Delhi
Excellency President Ramaphosa,
Excellency President Lula da Silva,
Excellency President Putin,
Excellency President Xi,
Ladies and Gentlemen,
I once again congratulate and thank my dear friend President Ramaphosa for the grand organization of the 15th BRICS Summit and the warm hospitality extended to us.
It is a matter of great pleasure for me and my delegation to be once again in the beautiful city of Johannesburg.
This city has a very deep connection with the people of India and the history of India.
Tolstoy Farm, at some distance from here, was built by Mahatma Gandhi 110 years ago.
By combining the great ideas of India, Eurasia and Africa, Mahatma Gandhi had laid a strong foundation of our unity and mutual harmony.
Excellencies,
In the last nearly two decades, BRICS has completed a very long and wonderful journey.
We have made many achievements in this journey.
Our New Development Bank is playing an important role in the development of the countries of the Global South.
We have created a financial safety net through the Contingency Reserve Arrangement.
With initiatives like BRICS satellite constitution, Vaccine R&D Centre, mutual recognition of pharma products, we are bringing positive changes in the lives of common citizens of BRICS countries.
Through initiatives like Youth Summit, BRICS Games, Think Tanks Council, we are strengthening people-to-people ties between all countries.
Railway Research Network, closer cooperation between MSMEs, online BRICS database, Startup Forum were some of the suggestions given by India to give a new direction to the BRICS agenda.
I am glad that significant progress has been made on these subjects.
Excellencies,
I would like to put forward some suggestions for further broadening our close cooperation.
The first is cooperation in the field of space. We are already working on the BRICS satellite constellation.
Taking it a step further, we can consider creating a BRICS Space Exploration Consortium.
Under this, we can work for global good in areas like space research, weather monitoring.
My second suggestion is cooperation in education, skill development and technology.
To make BRICS a future ready organization, we have to make our societies future ready. Technology will play an important role in this.
In India, we have created DIKSHA i.e. Digital Infrastructure for Knowledge Sharing platform to provide education to the children of remote and rural areas.
Also, to promote innovation among school students, we have created 10,000 Atal tinkering labs across the country.
Bhashini, an AI-based language platform, is being used in India to remove language barriers.
CoWIN platform has been created for vaccination.
Public service delivery is being revolutionized through Digital Public Infrastructure i.e. India Stack.
Diversity is a great strength of India.
The solution to any problem in India comes out at the test of this diversity.
That's why these solutions can be easily implemented in any corner of the world.
In this context, we will be happy to share all these platforms developed in India with BRICS partners.
My third suggestion is that we can do skills mapping together to identify each other's strengths.
Through this we can complement each other in the journey of development.
My fourth suggestion is regarding big cats.
A large number of big cats of different species are found in all the five countries of BRICS.
Under the International Big Cat Alliance, we can make joint efforts for their protection.
My fifth suggestion is about traditional medicine.
We all have ecosystems of traditional medicine in our countries.
Can we together create a repository of traditional medicine?
Excellencies,
The countries of the Global South have been given a special importance in BRICS, under the chairmanship of South Africa.
We heartily welcome it.
This is not only the expectation of the present time, but also the need.
India has given top priority to this topic under its G-20 presidency.
Our effort is to move forward together with all the countries on the motto of "One Earth, One Family, One Future".
125 countries participated in the Voice of Global South summit held in January this year, sharing their concerns and priorities.
We have also proposed to give permanent membership of G-20 to the African Union.
I am sure all the BRICS partners are also together in the G20. And all will support our proposal.
Giving special place to all these efforts in BRICS will increase the self-confidence of the countries of the Global South.
Excellencies,
India fully supports the expansion of the BRICS membership. And welcomes moving forward with consensus in this.
In 2016, during India's chairmanship, we defined BRICS as Building Responsive, Inclusive, and Collective Solutions.
After seven years, we can say that, BRICS will be – Breaking barriers, Revitalizing economies, Inspiring Innovation, Creating opportunities, and Shaping the future.
Together with all the BRICS partners, we will continue to contribute actively in making this new definition meaningful.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.