প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
থাগী লৈমায়দা চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাক্না তারবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
23 AUG 2023 6:46PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়গী মীৎ মাংদা পুৱারি অমা শেম্বদা ঐখোয় উবা ফংবদা পুন্সি অসি মহৈ য়াল্লে। অসিগুম্বা পুৱারিগী থৌদোক অসি লৈবাক অসিগী ওইনা কাউবা ঙম্লোরোইদবা মিকুপ অমনি। মসিগী তাঞ্জা অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী মাইপাকপনি। তাঞ্জা অসি অনৌবা ভারতগী হরাওবনি। মসিগী তাঞ্জা অসি অৱাবশিংগী ইপাক লান্থোকপনি। মসিগী মিকুপ অসি থাগী লম্বীদা মাইপাকপগী খোঙচৎনি। মসিগী মিকুপ অসি ভারতমচা করোর ১৪০গী মাইপাকপনি। মসি ভারতকী অনৌবা শক্তি, অনৌবা থাজবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনগী তাঞ্জানি। মিকুপ অসি ভারতকী লাইবক ফবা হেনগৎলকপনি। ঐখোয়না মালেমদা ৱাশক অমা লৌরে অমসুং মসি থাদা থবক ওইনা পাংথোক্লে। ঐখোয়গী সাইন্তিস্ত মরুপ-মপাঙশিংনা হায়খি মদুদি হৌজিক ভারত থাদা য়ৌরে। ঙসি ঐখোয়না স্পেসতা অনৌবা ভারতকী অনৌবা ফ্লাইত উবা ফংলে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ব্রিক্স মীফম য়াওনবা ঐ হৌজিক খা অফ্রিকাদা লৈরি। অদুবু, লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক্কী মতৌগুম, ঐগী ৱাখলসু চন্দ্রয়ান মহা অভিয়ানদা মীৎয়েং থম্লে। অনৌবা পুৱারি হেক শেম্বগা, ভারতমচা খুদিংম হরাও-মথোই কারে, য়ুমথোং খুদিংমক হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোকপা হৌরে। ঐগী থম্মোয়নুংদগী, ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগা লোয়ননা ঐসু হরাওবা ফোঙদোকচরি। মিকুপ অসিগীদমক চহি কয়া কন্না হোৎনরকখিবা তিম চন্দ্রয়ান, ইসরো অমসুং সাইন্তিস্ত খুদিংমক ঐনা থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি। হরাওবনা থল্লবা মিকুপ অসিগীদমক ঐনা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০শু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং কন্না হোৎনবদগী, হৌজিক ফাওবা মালেমগী লৈবাক অমতনা য়ৌবা ঙমদ্রিবা থাগী খা মেরুদা ভারতনা য়ৌরে। ঙসিদগী, থাগা মরী লৈনবা থাজনবশিং অহোংবা লৈরগনি, ৱারিশু হোঙলগনি অমসুং অনৌবা মীরোলদা প্রমান-পান্থৈশিংশু হোংলগনি। ভারত্তা, ঐখোয়না মালেম অসি ইমা হায়না কৌনরি অমসুং থানা মামা হায়না কৌনরি। মতম অমদা চান্দা মামা অসি য়াম্না লাপ্পী হায়নরমখি। চান্দা মামা ফাওবা চৎপা অসি য়াম্না নকপা খোঙচৎ অমনি হায়না অঙাংশিংনা হায়গদবা নুমিৎ অদু য়ৌরক্লগনি।
মরুপশিং,
নুংঙাইরবা থৌরম অসিদা, মালেমগী মীয়াম, লৈবাক খুদিংমক্কী মীয়ামদা ঐ ৱা ঙাংবা পাম্মী। ভারতকী থাগী খোঙচৎ মাইপাকপা অসি ভারত খক্তগী নত্তে। চহি অসিদা ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা মালেম্না উরে। “মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা” হায়রিবা ঐখোয়গী পান্দম মালেম শীনবা থুংনা খোন্থাং য়ৈরে। মীওইবগী য়াইফনবা ঐখোয়না হৌদোক্লিবা ৱাফম অসি মালেম শীনবা থুংনা তরাম্না ওক্লে। মরম অদুনা, মসিগী মাইপাকপা অসি মীওই খুন্নাইগীনি। মসিনা তুংদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী থাগী খোঙচৎশিংদা মতেং পাংগনি। গ্লোবেল সাউথ য়াওনা মালেমগী লৈবাক খুদিংমক্না অসিগুম্বাথবক অসি পাংথোকপা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐখোয়না থা অমসুং মসিগী ৱাংমগী অপাম্বা কয়া লৈবা য়াই।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
চন্দ্রয়ান মহা অভিয়ান মাইপাকপা অসিনা ভারতকী খোঙচৎ থাগী ওর্বিৎকী ৱাংমদা পুবা ঙম্লগনি। ঐখোয়গী ঐখোয়গী সোলার সিস্তেমগী ঙমখৈশিং চাংয়েং তৌগনি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগীদমক তাইবংপাল অসিগী লোইবা নাইদ্রবশিং খঙনবা ঐখোয়না থবক তৌগনি। তুংগীদমক ঐখোয়না অচৌবা পান্দম কয়া থম্লে। নুমিৎ মরমদা কুপ্না থিজিন্নবা অথুবা মতমদা ইসরোনা ‘অদিত্য এল-১’ মিসন থাগৎলগনি। মসিগী মতুংদা ইসরোগী পান্দমশিংগী মনুংদা ভেনস য়াওরি। গাগনয়ানগী খুৎথাংদা, লৈবাক অসিগী অহানবা মীওইবা শরুক য়াবা সুন্দ্রংগী খোঙচৎ চৎনবা লৈবাক অসিনা মপুংফানা থৌরাং তৌরে। ভারতনা অমুক হন্না উৎলে অমসুং অতিয়া অসিনা অরোইবা নত্তে।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিনা লৈবাক অসিগী অফবা তুংলমচৎকী য়ুম্ফম্নি। মরম অদুনা লৈবাক অসিনা নুমিৎ অসি মতম চুপ্পদা নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি। নুমিৎ অসিনা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিন্নবা ইথিল পীরগনি। ঐখোয়গী ৱাশকশিং ঙাক্নবা লম্বীশিং নুমিৎ অসিনা ঐখোয়দা তাক্লগনি। মাইথিবদগী পারা তম্লগা কমদৌনা মাইপাকপা ঙম্বগে হায়বা নুমিৎ অসিনা খুদম ওইরে। অমুক হন্না লৈবাক অসিগী সাইন্তিস্তশিং থাগৎচরি অমসুং তুংগী মিসনগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address after the successful landing of Chandrayan-3 on Moon via video conferencing
23 AUG 2023 6:46PM by PIB Delhi
My dear family members,
When we see such a history being made before our eyes, life becomes blessed. Such historical events become the eternal consciousness of a nation's life. This moment is unforgettable. This moment is unprecedented. This moment is the victory cry of a developed India. This moment is the triumph of the new India. This moment is about crossing the ocean of difficulties. This moment is about walking on the path of victory. This moment holds the capability of 1.4 billion heartbeats. This moment signifies new energy, new belief, and new consciousness in India. This moment is the call of India's ascending destiny. The first light of success in the dawn of the ‘Amrit Kaal’ has showered this year. We took a pledge on Earth, and we fulfilled it on the Moon. And our scientific colleagues also said, "India is now on the moon." Today, we have witnessed the new flight of New India in space.
Friends,
I am currently in South Africa to participate in the BRICS Summit. However, like every countryman, my heart was also focussed on the Chandrayaan Mission. As a new history unfolds, every Indian is immersed in celebration, and festivities have begun in every household. From my heart, I am also connected with my fellow countrymen and my family members with enthusiasm. I extend my heartfelt congratulations to Team Chandrayaan, ISRO, and all the scientists of the country who have worked tirelessly for years for this moment. I also congratulate 140 crore countrymen for this wonderful moment filled with enthusiasm, excitement, joy and emotion!
My family members,
Through the hard work and talent of our scientists, India has reached the South Pole of the Moon where no other country in the world has ever reached. From today onwards, the myths associated with the Moon will change, narratives will change, and even proverbs for the new generation will change. In India, we refer to the Earth as our mother and the Moon as our ‘Mama’ (maternal uncle). It used to be said that "Chanda Mama is quite far away." Now a day will come when children will say, "Chanda Mama is just a 'tour' away."
Friends,
On this joyous occasion, I would like to address all the people of the world, the people of every country, and region. India’s successful moon mission is not India’s alone. This is a year in which the world is witnessing India’s G-20 presidency. Our approach of ‘One Earth, One Family, One Future’ is resonating across the globe. This human-centric approach that we represent has been welcomed universally. Our moon mission is also based on the same human-centric approach. Therefore, this success belongs to all of humanity. And it will help moon missions by other countries in the future. I am confident that all countries in the world, including those from the Global South, are capable of achieving such feats. We can all aspire for the moon and beyond.
My family members,
This achievement of the Chandrayaan Mission will propel India's journey beyond the Moon's orbit. We will test the limits of our solar system and continue working to realize the infinite possibilities of the universe for humanity. We have set many big and ambitious goals for the future. Soon, ISRO will launch the 'Aditya L-1' mission for in-depth study of the Sun. Following that, Venus is also on ISRO's agenda. Through the Gaganyaan mission, the country is diligently preparing for its first human spaceflight mission. India is repeatedly proving that the sky is not the limit.
Friends,
Science and technology are the foundation of a bright future for our nation. Therefore, the country will remember this day forever. This day will inspire all of us to move towards a brighter future. This day will show us the path to fulfilling our resolutions. This day symbolizes how victory is achieved by taking lessons from defeat. Once again, heartfelt congratulations to all the scientists of the country and best wishes for future missions! Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.