কল্চর মন্ত্রালয়
হয়েংদগী বরানাসীদা ৪শুবা জি-২০ কলচর ৱার্কিং গ্রুপ(সি দব্লিউ জি) মীফম হৌরগনি
কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফমগী শরুক অমা ওইনা গ্লোবেল থিমেতিক ৱেবিনার রিপোর্ত ‘জি-২০ কলচর: সেপিং দি গ্লোবেল নেরতিপ ফোর ইনক্লুসিপ গ্রোথ’ হৌদোক্কনি
“সুর ভাসুধা” মিংথোনবা অখন্নবা জি-২০ গ্লোবেল ওকেস্ত্রা বরানাসীদা পাংথোক্কনি
22 AUG 2023 5:30PM by PIB Imphal
কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফম ওগস্ত ২৬,২০২৩ দা লোইশিন্নবা হয়েংদগী বরানাসীদা ৪শুবা জি-২০ কলচর ৱার্কিং গ্রুপ(সি দব্লিউ জি) মীফম হৌরগনি। মীফম অদুদা জি-২০ মেম্বর লৈবাকশিং, চেবাউ পীবা লৈবাকশিং অমসুং মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লুপশিং শরুক য়াগনি।
খাজুরাহো, ভুবনেশ্বর অমসুং হাম্পিদা পাংথোকখিবা মমাঙগী কলচর ৱার্কিং গ্রুপকী মীফম অহুম, গ্লোবেল থিমেতিক ৱেবিনার ৪ দগী শেমগৎলক্তুনা, ওগস্ত ২৩-ওগস্ত ২৫.২০২৩ ফাওবা বরানাসীদা পাংথোক্কদৌরিবা ৪শুবা জি-২০ কলচর ৱার্কিং গ্রুপকী মীফম অসিনা থৌশিল শেম্বদা কলচরনা ময়াইদা থমদুনা থবক ওইনা পাংথোক্নবা পান্দম থম্লি।
সি.দব্লিউ.জিগী মরুওইবা হিরমশিংদা পাংথোকখিবা গ্লোবেল থিমেতিক ৱেবিনারশিংগী ৱারেপশিংগী অপুনবা রিপোর্ত ‘জি-২০ কলচর: সেপিং দি গ্লোবেল নেরতিপ ফোর ইনক্লুসিপ গ্রোথ’ শেম্লে। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী কলচর ৱার্কিং গ্রুপকী রিপোর্ত অসি কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফমগী শরুক অমাওইনা বরানাসীদা ফোঙগনি।
ভারতনা প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা পুথোক্লিবা মরুওইবা হিরম মরী- নাৎকী লন-থুমশিং ঙাক-শেনবা অমসুং অমুক হিঙ্গৎহনবা, তুংগী লিভিং হেরিতেচ য়োকখৎপা, কলচর অমসুং ক্রিয়েতিপ ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং ক্রিয়েতিপ ইকোনোমি য়োকখৎপা অমসুং কলচর য়োকখৎনবা অমসুং ঙাক-শেন্নবা দিজিতেল তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা খন্ননবা কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফমদা খন্নগনি।
মখল কয়াগী কলচরশিং অমসুং ফুরুপশিংগী মরক্তা শান্তি ওইনা পুন্না হিংমিন্নবদা য়ুম্ফম ওইদুনা মালেমগী লুপশিংদা ভারতনা থম্লিবা অচেৎপা থাজবা উৎনবা ভারতনা ‘কলচর য়ুনাইতস ওল্ল’ কেম্পেন হৌদোক্লে। কেম্পেন অসি ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা ওগস্ত ২৬,২০২৩দা দি.দব্লিউ.জিনা অখন্নবা স্তাম্প অমা ফোঙগনি। ‘কলচর য়ুনাইতস ওল্ল’ পোস্তেচ স্তাম্প অসিদা কলচর একচেঞ্জ তৌনবগী পাউ ফাউনবা, মরী শেমগৎপা অমসুং খোঙচৎকী ৱাখল্লোনশিং য়াওরি।
মীফম মনুংদা, দেলিগেদশিংনা মালেমদা মমিং লৈরবা গঙ্গা তুরেলগী তোর্বান্দা পাংথোকপা গঙ্গা আর্তি য়েংগনি অমসুং সরনাথকী লাইওন কেপিতেলগী পুৱারিগী ফজবা য়েংগনি। “সুর ভাসুধা” মিংথোনবা অখন্নবা জি-২০ গ্লোবেল ওকেস্ত্রা পাংথোক্তুনা জি-২০ মেম্বর লৈবাকশিং অমসুং চেবাউ পীদুনা শরুক য়ারিবা লৈবাকশিংগী ঈশৈ অমসুং হেরিতেচশিং উৎকনি। মখোয়না বরানাসীদা লৈরিঙৈদা দেলিগেদশিংনা ভারতকী ক্লাসিকেল ঈশৈ অমসুং জগোয়শিং য়েংগনি।
২০২০দা, সাউদি অরাবিয়ানা প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা, জি-২০গী নাকলদা অহানবা ওইনা কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফম পাংথোকখি। ২০২১দা, ইতালিনা প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা, ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেমদুনা কলচর অসি শক খঙখি অমসুং মসিদগী জি-২০ কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফম পাংথোকপা হৌখি অমসুং ‘রোম কলচর মিনিস্তরস দিক্লারেসন’ লৈখি। ইন্দোনেসিয়ানা প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা ২০২২গী ‘বালি দিক্লারেসন’ না চাউখৎ-থৌরাংদা কলচরগী থৌদাংগী মতাংদা মখা তানা খন্নখি। বরানাসীদা পাংথোক্কদৌরিবা মীফম অসি জি-২০ মেম্বর লৈবাকশিংগী কলচর মিনিস্তরশিংগী মরীশুবা মীফম্নি অমসুং চেবাউ পীবা লৈবাকশিং মীফম অসিদা শরুক য়াগনি।

Ministry of Culture
The fourth G20 Culture Working Group (CWG) meeting to start tomorrow in Varanasi
The Global Thematic Webinar report ‘G20 Culture: Shaping the Global Narrative for Inclusive Growth’ will be launched as a part of the Culture Ministers’ Meeting
A special G20 Global Orchestra performance titled “Sur Vasudha” to be organized in Varanasi
22 AUG 2023 5:30PM by PIB Delhi
The 4th G20 Culture Working Group (CWG) Meeting will begin tomorrow in Varanasi culminating in the Culture Ministers’ Meeting (CMM) on 26th August 2023. Delegates from G20 member nations, invitee countries, and various international organizations will attend the meeting.
Building upon the success of the previous three CWG meetings in Khajuraho, Bhubaneswar and Hampi, as well as the four Global Thematic Webinars, the 4th CWG meeting in Varanasi, from 23-25th August 2023, aims to arrive at actionable outcomes while positioning culture at the heart of policy making.
The insights and recommendations from the expert-driven Global Thematic Webinars on the priority areas of the CWG have been collated in a comprehensive report titled "G20 Culture: Shaping the Global Narrative for Inclusive Growth”. This insightful report, by India’s G20 presidency's Culture Working Group, will be launched in Varanasi as a part of the Culture Ministers’ Meeting.
The Culture Ministers’ Meeting in Varanasi will aim to catalyze collective actions for accelerating progress on the four priority areas articulated by the Indian Presidency- Protection and Restitution of Cultural Property, Harnessing Living Heritage for a Sustainable Future, Promotion of Cultural and Creative Industries and Creative Economy, and Leveraging Digital Technologies for the Protection and Promotion of Culture.
The CWG, under India’s G20 presidency, had launched the ‘Culture Unites All’ campaign to highlight India’s unwavering belief in multilateralism based on peaceful coexistence among diverse cultures and communities. The CWG is releasing a special stamp to commemorate the campaign on 26th August 2023. The ‘Culture Unites All’ postage stamp has been crafted as a distinctive emblem combining the ideas of connectivity, communication, and journey representing a cultural exchange and establishing cultural context.
During the meet, the delegates will have the opportunity to experience world-renowned Ganga Aarti on the banks of the river Ganga, and explore the beautiful history of the lion capital of Sarnath. The G20 Global Orchestra performance titled “Sur Vasudha'' celebrating the rich musical knowledge and heritage of G20 member nations and invitee countries will be presented in Varanasi. The delegates will also witness cultural performances including Indian classical music and dance forms during their time in Varanasi.
In 2020, under the Saudi Arabian Presidency, the Culture Ministers’ met for the first time on the side-lines of the G20. In 2021, Culture was formalised as a Working Group during the Italian Presidency, leading to the inaugural G20 Culture Ministers’ Meeting and the consequential 'Rome Culture Ministers' Declaration’. The 'Bali Declaration' of 2022 under the Indonesian presidency further stressed the role of culture in sustainable development. In Varanasi, this would be the fourth time that the Culture Ministers of the G20 members and invitee countries would be meeting.