ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତରେ ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପର୍କରେ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ମାନଙ୍କ ସହିତ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି
ଦେଶରେ ୧୫୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ସାର ଉପଲବ୍ଧ - ସାରା ଦେଶରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଯଥେଷ୍ଟ
ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ସାରର ସନ୍ତୁଳିତ ବ୍ୟବହାର ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ସାରର ବ୍ୟବହାରକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ହେଉଛି ଆମର ସଂକଳ୍ପ : ଡଃ ମାଣ୍ଡଭୀୟ
କୃଷି ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୟୁରିଆର ଅପବ୍ୟବହାର ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ୟୁରିଆ ଅପବ୍ୟବହାରର ଦୃଢ଼ ମୁକାବିଲାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସହ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ
22 AUG 2023 3:37PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଓ ସାର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ଆଜି ଦେଶରେ ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ରାଜ୍ୟ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ବୈଠକରେ ସେ ନାନୋ ୟୁରିଆ, ନାନୋ ଡିଏପିର ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରରେ ବିକଳ୍ପ ସାରର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଡଃ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଯେ, ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୫୦ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ସାରର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ରହିଛି । ଏହି ମହଜୁଦ ଥିବା ସାର ଚଳିତ ଖରିଫ ଋତୁର ଧ୍ୟାନ ରଖିବା ସହିତ ଆଗାମୀ ରବି ଋତୁର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବ୍ୟବହାରର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ମୃତ୍ତିକାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ରାସାୟନିକ ସାରର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଡଃ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପିଏମ୍ ପ୍ରଣାମ ଯୋଜନା ଆକାରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ସାରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ମାଟି ମାଆକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ସାର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଧିମା ଗତି ସମ୍ପନ୍ନ ସଲଫର କୋଟେଡ୍ ୟୁରିଆ (ୟୁରିଆ ଗୋଲ୍ଡ), ନାନୋ ୟୁରିଆ, ନାନୋ ଡିଏପି ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରଚଳନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏହି ସଂକଳ୍ପରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପିଏମକେଏସକେର ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଯାହା ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ କୃଷକ ମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁଥିବା ୱାନ୍‌-ଷ୍ଟପ୍‌-ସପ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହି ପିଏମ୍‌କେଏସ୍‌କେ ଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟମିତ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।
କୃଷି ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କୃଷି ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ୟୁରିଆର ଅପବ୍ୟବହାର ଉପରେ ରୋକ୍ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ଏଥିସହ କୃଷି ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ୟୁରିଆରକୁ ନେଇ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିଭ୍ରାଟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ଖିଲାପକାରୀ ମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକୁ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବାକୁ କହିଛନ୍ତି । ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସାର ଫ୍ଲାଇଂ ସ୍କ୍ୱାଡ୍ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ କୃଷି ବିଭାଗର ମିଳିତ ଯାଞ୍ଚ ଆଧାରରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ୟୁରିଆ ବ୍ୟବହାର ୟୁନିଟ୍ ଖିଲାପୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ୪୫ଟି ଏଫ୍‌ଆଇଆର୍ ରୁଜୁ କରିଛନ୍ତି, ୩୨ଟି ମିଶ୍ରଣ ୟୁନିଟ୍‌ର ଲାଇସେନ୍ସ ରଦ୍ଦ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୭୯ଟି ମିଶ୍ରଣ ୟୁନିଟ୍‌କୁ ଅଚଳ କରିବା ସହିତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ନିବାରଣ ଆଇନ ଅଧୀନରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଦୋଷୀ ମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଜିରୋ ଟଲରେନ୍ସ (ଶୁନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା) ର ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ବିକଳ୍ପ ସାରର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ, ରାସାୟନିକ ସାରର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ନେଇ ଆଲୋଚନା ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ବୈଠକ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା । ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପିଏମ୍ - ପ୍ରଣାମ , ୟୁରିଆ ଗୋଲ୍ଡ, ନାନୋ - ୟୁରିଆ, ନାନୋ - ଡିଏପି ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକୁ କୃଷକ ସମୁଦାୟର ବୃହତ୍ତର ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଆଶାନୁରୂପ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସମାନ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ବୈଠକରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ସାର ବିଭାଗ ଓ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Dr Mansukh Mandaviya reviews availability and use of fertilizers in India with States/UTs
More than 150 Lakh MT fertilizers available in the country – enough to meet the needs of farmers across the country
Balanced use of fertilizers is needed to save the mother earth and it is our resolve to reduce the use of chemical fertilizers: Dr Mandaviya
States were urged to keep a check on diversion of Urea for non-agriculture purpose and jointly work with the Centre to ensure that urea diversion is dealt strongly
22 AUG 2023 3:37PM by PIB Delhi
Union Minister of Chemicals and Fertilizers, Health & Family Welfare Dr. Mansukh Mandaviya interacted with State Agriculture Ministers on the availability and use of fertilizers in the country, here today. During the meeting he also reviewed progress of nano urea, nano DAP and promotion of alternate fertilizers at the field level and steps initiated by the States in this regard.
At the outset, Dr. Mandaviya informed all the States that there is adequate availability of fertilizers in the country with the present level of 150 LMT stocks. This stock will not only take care of ongoing Kharif Season but will also ensure comfortable opening for the forthcoming Rabi Season.
Dr Mandaviya highlighted the necessity of reducing the excessive use of chemical fertilizers to save soil. He reiterated that Union Government has already taken a step in the form of PM PRANAM scheme. The efforts also include introduction of slow-release Sulphur Coated Urea (Urea Gold), nano urea, nano DAP etc. to promote use of alternate fertilizers to save the mother earth. The State Government expressed their willingness to be active participants in this resolve.
There was a discussion on the initiative of PMKSKs across the country which are acting as One-Stop-Shop catering to all the needs of farmers at one place. He made an appeal to all the State Agriculture Ministers and State Government Officials to regularly visit these PMKSKs and spread awareness among farmers.
Hon’ble Minister made an earnest appeal to the States/ UTs about the need to keep a check on diversion of agriculture grade urea for non-agricultural purpose. He further asked the States/ UTs to run awareness campaigns, thereby, reducing the possible diversion of Agriculture Urea and to take strict action against the defaulters. It is recalled that based on the Joint Inspections by the Fertilizer Flying Squad of Centre Government and various State Agriculture Departments, State Governments have registered 45 FIRs against defaulting Urea Using Units, cancelled licenses of 32 Mixture Units and de-authorized 79 mixture units along with strict actions under Essential Commodities Act & Prevention of Black Marketing Act. The State Government also echoed the sentiment of Zero Tolerance against such culprits.
The Meeting concluded with Centre and States on board to take all necessary steps forward to promote use of alternate fertilizers, reduce the excessive consumption of Chemical Fertilizers. The recently launched initiatives like PM-PRANAM, Urea Gold, Nano-Urea, Nano-DAP were well recognized by the States with equal resolve to achieve the desired results in the larger interests of the farming community.
State Agriculture Ministers from various States and senior officers from State Governments and senior officials of Department of Fertilizers & Department of Agriculture & Farmers Welfare attended the meeting.