কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
ভারত্তা হার ফংবা অমসুং শীজিন্নবগী মতাংদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগা লোয়ননা দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা হন্না য়েংশিনখ্রে
লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমীশিংগী দরকার ওইবশিং ওক্নবা লৈবাক অসিদা হার মেত্রিক তন লাখ ১৫০ হেন্না লৈরি
মালেম ইমা কন্নবা হারশিং চাং চানা শীজিন্নবা দরকার ওই অমসুং কেমিকেল হারশিং শীজিন্নবা হন্থহন্নবা ঐখোয় ৱারেপ লৌগদবনি: দোক্তর মন্দাবিয়া
লৌউ-শিংউগী থবক নত্তবা হিরমদা য়ুরিয়া শীজিন্নবা থিংনবা রাজ্যশিংনা হোৎনগদবনি অমসুং য়ুরিয়া থৈদোকপা কন্না থিংনবা কেন্দ্রগা লোয়ননা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি
22 AUG 2023 3:37PM by PIB Imphal
ঙসি কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজরস, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা রাজ্যগী এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিংগা উন্দুনা লৈবাক অসিদা হার ফংবা অমসুং শীজিন্নবগী মতাংদা হন্না য়েংশিনখি। নেনো য়ুরিয়া, নেনো দি.এ.পি অমসুং অতোপ্পা হারশিং য়োকখৎনবা রাজ্যশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদশু মহাক হন্না য়েংশিনখি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা মীফম অদুদা হায়খি হৌজিক স্তোক মেত্রিক তন লাখ ১৫০ লৈদুনা লৈবাক অসিদা হার মরাং কাইনা লৈরি। মসিগী স্তোক অসি হৌজিক্কী কালেন লৌরোক অসি খক্তগী নত্তনা লাক্লিবা নিংথম লৌরোক্কী হৌরকপা ফাওবা শীজিন্নবা য়াগনি।
দোক্তর মন্দাবিয়ানা হায়খি লৈহাও কন্নবা কেমিকেল হারশিং কা হেন্না শীজিন্নবা হন্থহনবা দরকার ওই। মসিগী মতাংদা কেন্দ্র সরকারনা পি.এম প্রনাম স্কিমগী মওংদা থবক অমা পায়খৎলে। থবকশিং অসিগী মনুংদা তপ্ন-তপ্না থাদোকপা সলফর তৈরবা য়ুরিয়া(য়ুরিয়া গোল্দ), নেনো য়ুরিয়া, নেনো দি.এ.পি অমসুং অতোপ্পা হারশিং শীজিন্নদুনা মালেম ইমা কন্নবা থবকশিং য়াওরি। থবক অসিদা রাজ্য সরকারশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়ানিংবা ফোঙদোক্লে।
লৌমীশিংগী দরকার ওইবশিং মফম অমা খুদিংমক ফংহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা পি.এম.কে.এস.কেশিং থবক হৌনবা খন্নবা অমা লৈরে। হায়রিবা পি.এম.কে.এস.কেশিং অসিদা রাজ্যগী এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিং অমসুং রাজ্য সরকারগী ওফিসিএলশিং চাংনাইনা চৎনবা অমসুং লৌমীশিং ৱাখল তাহন্নবা মহাক্না অপীল তৌখি।
লৌউ-শিংউগী থবক নত্তবা হিরমদা য়ুরিয়া শীজিন্নবা থিংনবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর অপীল তৌখি। মহাক্না হায়খি অতোপ্পা হিরমশিংদা য়ুরিয়া শীজিন্নবা হন্থহণ্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা এৱারনেস কেম্পেনশিং পাংথোক্কদবনি অমসুং অরানবা তৌবশিংগী মথক্তা অকনবা থবক লৌখৎকদবনি। কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী এগ্রিকলচর দিপার্তমেন্তশিংগী ফর্তিলাইজর ফ্লাইং স্কার্দশিংনা পুন্না থিজিনবদা য়ুরিয়া লান্না শীজিন্নবা য়ুনিতশিংগী মথক্তা এফ.আই.আর ৪৫ রেজিস্তার তৌরে, মিক্সর য়ুনিত ৩২ লাইসেন্স কক্লে অমসুং মিক্সর য়ুনিত ৭৯ দি-ওথোরাইজ পীরে অমসুং ইসেন্সিএল কম্মোদিতিস এক্ত এন্দ প্রিভেন্সন ওফ ব্লেক মার্কেত্তিং এক্তকী মখাদা অকনবা থবকশিং লৌখৎলে। অসিগুম্বা অরানবা তৌবশিংগী মথক্তা রাজ্য সরকারশিংনা তুমিন্না য়েংদুনা লৈথোক্ত্রে।
অতোপ্পা হার শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং কেমিকেল হারশিং শীজিন্নবা হন্থহন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা দরকার ওইবা থবকশিং লৌখৎনবা ৱারেপ লৌদুনা মীফম অদু লোইশিনখি। হন্দক হৌদোকখিবা পি.এম-প্রনাম, য়ুরিয়া গোল্দ, নেনো য়ুরিয়া, নেনো-দি.এ.পি রাজ্যশিংনা মশক খঙলে অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফনবা অফবা ফলশিং ফংনবা থবক পায়খৎনবা ৱারেপ লৌখি।
মীফম অদুদা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী সেনিয়ার ওফিসারশিং অমসুং ফর্তিলাইজর দিপার্তমেন্ত অমসুং এগ্রিকলচর অমসুং ফারমর্স ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তগী সেনিয়র ওফিসারশিং শরুক য়াখি।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Dr Mansukh Mandaviya reviews availability and use of fertilizers in India with States/UTs
More than 150 Lakh MT fertilizers available in the country – enough to meet the needs of farmers across the country
Balanced use of fertilizers is needed to save the mother earth and it is our resolve to reduce the use of chemical fertilizers: Dr Mandaviya
States were urged to keep a check on diversion of Urea for non-agriculture purpose and jointly work with the Centre to ensure that urea diversion is dealt strongly
22 AUG 2023 3:37PM by PIB Delhi
Union Minister of Chemicals and Fertilizers, Health & Family Welfare Dr. Mansukh Mandaviya interacted with State Agriculture Ministers on the availability and use of fertilizers in the country, here today. During the meeting he also reviewed progress of nano urea, nano DAP and promotion of alternate fertilizers at the field level and steps initiated by the States in this regard.
At the outset, Dr. Mandaviya informed all the States that there is adequate availability of fertilizers in the country with the present level of 150 LMT stocks. This stock will not only take care of ongoing Kharif Season but will also ensure comfortable opening for the forthcoming Rabi Season.
Dr Mandaviya highlighted the necessity of reducing the excessive use of chemical fertilizers to save soil. He reiterated that Union Government has already taken a step in the form of PM PRANAM scheme. The efforts also include introduction of slow-release Sulphur Coated Urea (Urea Gold), nano urea, nano DAP etc. to promote use of alternate fertilizers to save the mother earth. The State Government expressed their willingness to be active participants in this resolve.
There was a discussion on the initiative of PMKSKs across the country which are acting as One-Stop-Shop catering to all the needs of farmers at one place. He made an appeal to all the State Agriculture Ministers and State Government Officials to regularly visit these PMKSKs and spread awareness among farmers.
Hon’ble Minister made an earnest appeal to the States/ UTs about the need to keep a check on diversion of agriculture grade urea for non-agricultural purpose. He further asked the States/ UTs to run awareness campaigns, thereby, reducing the possible diversion of Agriculture Urea and to take strict action against the defaulters. It is recalled that based on the Joint Inspections by the Fertilizer Flying Squad of Centre Government and various State Agriculture Departments, State Governments have registered 45 FIRs against defaulting Urea Using Units, cancelled licenses of 32 Mixture Units and de-authorized 79 mixture units along with strict actions under Essential Commodities Act & Prevention of Black Marketing Act. The State Government also echoed the sentiment of Zero Tolerance against such culprits.
The Meeting concluded with Centre and States on board to take all necessary steps forward to promote use of alternate fertilizers, reduce the excessive consumption of Chemical Fertilizers. The recently launched initiatives like PM-PRANAM, Urea Gold, Nano-Urea, Nano-DAP were well recognized by the States with equal resolve to achieve the desired results in the larger interests of the farming community.
State Agriculture Ministers from various States and senior officers from State Governments and senior officials of Department of Fertilizers & Department of Agriculture & Farmers Welfare attended the meeting.