AYUSH
WHO and the Ministry of Ayush to host the first-ever Global Summit on Traditional Medicine
The highly anticipated event is set to take place on 17th-18th August at Gandhinagar, Gujarat
The Global Summit will place India at the forefront of advancing Traditional Medicines: MoS Ayush
14 AUG 2023 2:47PM by PIB Delhi
A first-of-its-kind global summit on Traditional Medicine, organised by the World Health Organization (WHO) and co-hosted by the Ministry of Ayush, is set to take place on August 17-18, 2023, at Gandhinagar, Gujarat. The summit will take into account the vast experience and expertise of the country and this highly anticipated event will serve as a platform for experts and practitioners to delve into the latest scientific advancements and evidence-based knowledge in the sector, with the ultimate goal of ensuring health and well-being for all.
The esteemed Director-General of WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, will inaugurate the event in the presence of Minister of Health Shri Mansukh Mandaviya and Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal. G20 health Ministers, Regional Directors of WHO and eminent invitees from countries across WHO's six regions are expected to grace the event along with scientists, practitioners of traditional medicine, health workers and members of civil society organisations. Union Minister of State for Ayush, Dr Munjpara Mahendrabhai Kalubhai gave this information in a press conference today at New Delhi.
Speaking about the event in a press conference, Dr Munjpara stated that the summit's outcome will be a declaration, and this declaration will assist WHO in shaping the future of WHO Global Centre for Traditional Medicine. He also stated, “It is very natural that after the foundation laying ceremony of the Global Centre for Traditional Medicine in Jamnagar last year, we are going to witness this first global event in India. It testifies to the multi-dimensional strides taken by various traditional medicine systems of our country in the recent past.”
“By blending traditional practices with contemporary practices aided by visionary policies and digital initiatives, India has demonstrated a path for achieving universal health coverage (UHC) through traditional medicine systems.” He added.
Director, Department of Health Systems Development (WHO South East Asia Regional Centre) Shri Manoj Jhalani stated that the summit is expected to develop a roadmap toward creating a more holistic and healthier world for future generations by recognizing the interconnectedness between human health, planetary harmony, and technological advancement.
An array of distinguished speakers will be spearheading discussions on key focus areas, namely research, evidence and learning; policy, data and regulation; innovation and digital health; and biodiversity, equity and traditional (healthcare) knowledge.
Another added milestone will be the exhibition of Traditional systems of medicine from across the globe and the Ministry of Ayush. This exhibition serves as a comprehensive display of Traditional Medicine worldwide and will showcase the interconnectedness of Traditional Medicine with the natural environment in the form of ‘Kalpavriksha’, along with scientific and technological advancements spearheaded by various regional centres of WHO and the Ministry of Ayush.
In a detailed presentation, the Joint Secretary of the Ministry of Ayush, Shri Rahul Sharma, laid down the salient features of the event and the exhibition by WHO regional Centres and the Ayush exhibition zone, which has the theme, 'Ayush for Planetary Health & Wellbeing', This exhibition will display WHO regional centres’ prowess apart from highlighting Ayush's efficacy and rich biodiversity of medicinal plants. Some very interesting experiential and interactive kiosks will also be there.
The ministry will also be organising yoga and meditation sessions at the Convention Centre. There also will be yoga and meditation sessions at hotel venues, as well as short Yoga breaks at Mahatma Mandir Convention Centre between sessions.
In 2022, WHO, with the support of the Government of India, established the Global Centre for Traditional Medicine. Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, laid the foundation stone of WHO-GCTM last year in the presence of the Director-General, WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. The centre is a collaborative project of the Ministry of Ayush of India and the World Health Organization (WHO) and is the first and only global outpost for traditional medicine across the globe. The WHO GCTM will provide leadership on all global health matters related to traditional medicine as well as extend support to member countries in shaping various policies related to traditional medicine research, practices and public health. In a significant move, this year's highly anticipated event in the form of the WHO Global Summit on Traditional Medicine is taking place.

আয়ুশ
WHO অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়না ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী মতাংদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা পাংথোকপা মালেমগী সম্মিতকী য়ুম্বু ওইগনি
খৌরাংনা ঙাইনরিবা থৌরম অসি গুজরাতকী গান্ধীনগরদা ওগস্ত 17-18দা পাংথোক্কনি
মালেমগী সম্মিত অসিনা ভারতপু ত্রেদিস্নেল মেদিসিন খুমাং চাউশিলহনবগী হীরমদা খ্বাইদগী মমাঙদা থম্লগনিঃ MoS আয়ুশ
14 AUG 2023 2:47PM by PIB Imphal
WHOনা মপুং ওইনা অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়না তেংবাংদুনা য়ুম্বু ওইবা হীরম অসিদা খ্বাইদগী অহানবা ওইগদৌরিবা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী মালেমগী সম্মিত অমা গুজরাতকী গান্ধীনগরদা ওগস্ত 17-18, 2023দা পাংথোক্কদৌরি। সম্মিত অসিনা মরী লৈনবা হীরম অসিদা লৈরিবা লৈবাক্কী হৈথোই শিংথোইবা মতৌ অমসুং এক্সপেরিএন্সউ শকখঙগনি অমসুং খৌরাং ঙাইনরিবা থৌরম অসিনা মীপুম খুদিংগী হকশেল ফবা অমসুং নুংঙাইনা লৈবগী পান্দম থম্বগা লোয়ননা সেক্তর অসিগী খ্বাইদগী অনৌবা সাইন্তিফিক ওইবা মায় পাকপা অমসুং খুদমদা য়ুম্ফম ওইবা লৌশিং কয়া নৈননবা অখঙ-অহৈ অমসুং প্রেক্তিস্নরশিংগী ফম্বাক অমা ওইনা মথৌ তৌগনি।
WHOগী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা দাইরেক্তর-জেনেরেল, দাঃ তেদ্রোস অধানোম ঘেব্রেসিয়সনা হকশেল মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া অমসুং আয়ুশ মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা শরুক য়াবা থৌরম অমদা সম্মিত অসি হৌদোক্কনি। G20 হকশেল মন্ত্রী, WHOগী রিজনেল দাইরেক্তর অমসুং WHOগী লমদম তরুক্কী লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা শক্নাইরবা মীওইশিংগা লোয়ননা সাইন্তিস্ত, ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী প্রেক্তিস্নর, হকশেলগী থৌমী অমসুং সিভিল সোসাইতী লুপশিংগী মেম্বরশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি। কেন্দ্রগী আয়ুশকী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ মুঞ্জপারা মহেন্দ্রভাই কালুভাইনা ৱাফম অসি ঙসি নই দিল্লীদা পাংথোকখিবা প্রেস কনফরেন্স অমদা পাউদমখিবনি।
প্রেস কনফরেন্স অসিদা থৌরম অসিগী মতাংদা দাঃ মুঞ্জপারানা হায়খিবদা সম্মিত অসিগী মহৈদি ৱারেপ অমনা ওইগনি অমসুং ৱারেপ অসিনা WHO গ্লোবেল সেন্তর ফোর তেলিমেদিসিনগী তুংগী মতমগী ফিভম লেপ্পদা WHOগী মফমদা তেংবাংগনি হায়খি। “মমাংগী চহিদা জাম্নগরদা গ্লোবেল সেন্তর ফোর তেলিমেদিসিনগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমগী মতুংদা, ঐখোয়না মসিগুম্বা মালেমগী ওইওবা থৌরম অমা ভারত্তা পাংথোকপা উবসিদি মহৌশানা তাবনি। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্না হৌখিবা ইকুই কুইদ্রিবা মতমশিংদা তোঙান-তোঙানবা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সীস্তেম্না মাইকৈ য়াম্বা খোঙথাং কয়া পায়খৎখিবগী খুদম অমা ওইরি”।
“মিৎয়েং শানবা পোলিসী অমসুং দিজিতেল ওইবা খোঙথাং কয়ানা তেংবাংদুনা নাৎকী ওইবা থৌওংশিংগা হৌজিক্কী মতমদা চৎনরিবা থৌওংশিংগা পুনশিন্নদুনা, ভারতনা ত্রেদিস্নেল তেলিমেদিসিন পথাপশিংগী খুত্থাংদা য়ুনিভর্সেল হেল্থ কবরেজ (UHC) ফংবগী লম্বী অমা য়াৎখ্রে”, মহাক্না মখা তাখি।
WHO সাউথ ইস্ত এসিয়া রিজনেল সেন্তর্শিপকী হেল্থ সীস্তেম দিভেলপমেন্ত বিভাগকী দাইরেক্তর, শ্রী মনোজ ঝলানীনা সম্মিত অসিনা মীওইবা খুন্নাইগী হকশেল, গ্রহ অসিনা য়াইফনা লৈবা অমসুং তেক্নোলোজীদা চাউখৎলক্লিবা অসিগী মরক্তা লৈনরিবা মরীবু শকখঙদুনা তুংগী চারোন শুরোনশিংগী ওইবা হোলিস্তিক অমসুং হকশেল ফবা মালেম অমা শেম্বগী মাইকৈদা রোদমেপ অমা শেমগনি হায়বগী থাজবা থম্লি হায়না ফোংদোকখি।
শক্নাইরবা ৱাঙাংলোই কয়ানা রিসর্চ, ইভিদেন্স অমসুং লর্নিং; পোলিসী, দেতা অমসুং রেগ্যুলেসন; ইন্নোভেসন অমসুং দিজিতেল হেল্থ; বাইওদাইবর্সিতী, ইকুইতী অমসুং ত্রেদিস্নেল (হেল্থকেয়র) লৌশিং য়াওনা মরু ওইবা ফোকস এরিয়াশিংদা খন্ন-নৈনবগী থৌওং লুচিংদুনা পাংথোক্কনি।
সম্মিত অসিগী অহেনবা মশক থোকপা থৌওং অমনা মালেম শিনবা থুংবা অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মাইকৈদগী লান্থোকপা মেদিসিনগী নাৎকী ওইবা পথাপ কয়াগী একজিবিসন অসিনা ওইগনি। একজিবিসন অসিনা মালেমগী ত্রেদিস্নেল মেদিসিন খুদিংমক উৎকনি অমসুং ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিভমফা ‘কলপাব্রিক্সা’গী মওংদা মরী লৈনরিবা অসিগা লোয়ননা WHOগী তোঙান-তোঙানবা রিজনেল সেন্তরশিং অমসুং আয়ূশ মন্ত্রালয়না লুচিংদুনা পুরক্লিবা সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজীগী মায় পাকপশিংসু উৎকনি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রী রাহুল শর্মনা লান্থোকখিবা য়াম্না কুপ্পা প্রজেন্তেসন অমদা, ‘আয়ুশ ফোর প্লানেতরী হেল্থ অমসুং ৱেলবিয়িং’ হায়বা থীম লোয়নরিবা WHOগী তোঙান-তোঙানবা রিজনেল সেন্তরশিং অমসুং আয়ূশ মন্ত্রালয়গী থৌরম অমসুং একজিবিসন অসিগী মশক থোকপা ৱাফম কয়া তাকখি। একজিবিসন অসিদা আয়ুশকী থবক নীংথিনা তৌবগী মতিক অমসুং মেদিসিনেল প্লান্তকী ইনাক খুল্লবা বাইওদাইবর্সিতী উৎপগা লোয়ননা WHOগী রিজনেল সেন্তরশিংগী মতিক-মগুন্সু উৎকনি। এক্সপেরিএন্স তৌনবা অমসুং ইন্তরেক্তিব ওইবা কাইওস্ক খরসু একজিবিসন অসিগী মনুংদা উৎকনি।
কনভেন্সন সেন্তর মনুংদা য়োগ অমসুং মেদিতেসনগী সেসন অমসু মন্ত্রালয়না শিন্দুনা পাংথোক্কনি। হোতেল ভেন্যুশিংদসু য়োগ অমসুং মেদিতেসনগী সেসন লৈগনি, অমসুং মহাত্মা মন্দির কনভেন্সন সেন্তর অসিদা পাংথোক্কদবা সেসনশিংগী মরক্তসু য়োগ তৌবগী অতেনবা ব্রেক লৈগনি।
ইং 2022দা, WHOনা ভারত সরকারগী তেংবাংগা লোয়ননা গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন লিংখৎখি। ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা WHOগী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা দাইরেক্তর-জেনেরেল, দাঃ তেদ্রোস অধানোম ঘেব্রেসিয়স য়াওবা থৌরম অমদা সেন্তর অসিগী উরেপ উয়ুং তমখি। সেন্তর অসি ভারতকী আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (WHO)গী অপুনবা প্রোজেক্তনি অমসুং ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী মালেমদা লৈবা অহানবা অমসুং অমত্তা ঙাইরবা মালেমগী আউতপোস্ত অমনি। WHO GCTMনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগা মরী লৈনবা মালেমগী হকশেলগী ৱাফম খুদিং লুচিংগনি অমসুং ত্রেদিস্নেল মেদিসিন রিসর্চ, প্রেক্তিস অমসুং পব্লিক হেল্থকা মরী লৈনবা পোলিসী শেম্বদা মেম্বর লৈবাকশিংদা তেংবাংগনি। মশক থোকপা খোঙথাং অমা ওইনা, ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী মালেমগী সম্মিতকী মওংদা মীয়াম্না খৌরাংনা ঙাইনদুনা লাক্লবা থৌরম অসি হন্দক্কী চহিদা পাংথোক্লিবনি।