Ministry of Coal
Measures to Increase Coal Production & Reduce non-essential Imports
Up to July 2023 Domestic Coal Production increases by 9.2%
09 AUG 2023 2:13PM by PIB Delhi
As per the existing import policy, coal is kept under Open General License (OGL) and consumers are free to import coal from the source of their choice as per their contractual agreement on payment of applicable duty. Most of the requirement of coal in the country is met through indigenous production. The focus of the Government is on increasing domestic production of coal and eliminating non-essential import of coal. In the year 2022-23, coal production increased by about 14.77% over the previous year. During the current year till July, 2023, domestic coal production has increased by over 9.2% compared to the same period of last year. The domestic coal production is estimated to increase to more than one Billion Tonne (BT) in the current year 2023-24.
The Central Electricity Authority (CEA) has reported that the receipt of domestic coal has increased to power sector from 569.5 Million Tonnes (MT) during 2019-20 to 731.7 MT during 2022-23 with Compound Annual Growth Rate (CAGR) of 8.6%. Further, during April 2023 – June 2023, coal import by Power Sector has decreased to the level of 14.21MT as compared to 16.36MT during the corresponding period of last year. As per the Daily Coal Report (DCR) of the CEA, the coal stock available as on 5th August, 2023 at the Thermal Power Plant (TPP) is 32.09 MT, which is sufficient for around 16 days.
The steps taken by the Government to make the country self-sufficient in the production of coal are as under:
1. Regular reviews by Ministry of Coal to expedite the development of coal blocks.
2. Enactment of Mines and Minerals (Development and Regulation) Amendment Act, 2021 for enabling captive mines owners (other than atomic minerals) to sell up to 50% of their annual mineral (including coal) production in the open market after meeting the requirement of the end use plant linked with the mine in such manner as may be prescribed by the Central Government on payment of such additional amount.
3. Single Window Clearance portal for the coal sector to speed up the operationalization of coal mines.
4. Project Monitoring Unit for hand-holding of coal block allottees for obtaining various approvals / clearances for early operationalization of coal mines.
5. Auction of commercial mining on revenue sharing basis launched in 2020. Under commercial mining scheme, rebate of 50 % on final offer would be allowed for the quantity of coal produced earlier than scheduled date of production. Also, incentives on coal gasification or liquefaction (rebate of 50 % on final offer) have been granted.
6. Coal India Limited is adopting Mass Production Technologies (MPT) in its Underground (UG) mines, mainly Continuous Miners (CMs), wherever feasible. Coal India Limited has also envisaged working large numbers of Highwalls (HW) mines in view of the availability of Abandoned / Discontinued mines. Coal India Limited is also planning large capacity UG mines wherever feasible.
7. In its Opencast (OC) mines, Coal India Limited already has State-of-the-Art technology in its high capacity Excavators, Dumpers and Surface Miners. Digitization is being tried on pilot scale in 7 of its mega mines and shall be replicated further.
8. SCCL has planned to produce 75 MT by 2023-24 from the present level of 67 MT. Regular liasioning is being undertaken for grounding of new projects. In addition, progress of activities of new projects and operations of existing projects is being regularly monitored.
Ministry of Coal is coordinating with Ministry of Railways to enhance coal evacuation & distribution capabilities. At present, 13 Railway lines are being constructed in collaboration with the Ministry of Railways for expansion of coal distribution capabilities, which are at various stages of construction.
A total of 67 First Mile Connectivity (FMC) Projects with 885 MT capacity being taken up in 3 phases to achieve capacity of 1 BT mechanized handling of coal. In line with the goal of PM Gati Shakti, the Ministry of Coal has undertaken railway projects costing Rs. 26000 Cr to develop multimodal connectivity.
To ensure continuous coal supply to power sector an Inter-Ministerial Sub Group comprising representatives from Ministries of Power, Ministry of Coal, Ministry of Railways, CEA, CIL and SCCL meets regularly to take various operational decisions to enhance supply of coal to thermal power plants as well as for meeting any contingent situations relating to Power Sector including to alleviate critical coal stock position in power plants. In addition to this, an Inter-Ministerial Committee (IMC) has been constituted comprising Chairman, Railway Board, Secretary, Ministry of Coal, Secretary, Ministry of Environment, Forest and Climate Change, and Secretary, Ministry of Power to monitor augmentation of coal supply and power generation capacity.
This information was given by Union Minister of Coal, Mines and Parliamentary Affairs Shri Pralhad Joshi in a written reply in Lok Sabha today.

କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅଣ-ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ
ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ଘରୋଇ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ୯.୨% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
09 AUG 2023 2:13PM by PIB Bhubaneswar
ବର୍ତ୍ତମାନର ଆମଦାନୀ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, କୋଇଲାକୁ ଓପନ ଜେନେରାଲ ଲାଇସେନ୍ସ (ଓଜିଏଲ) ଅଧୀନରେ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଶୁଳ୍କ ପୈଠ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଚୁକ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦର ଉତ୍ସରୁ କୋଇଲା ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ସ୍ୱାଧୀନ ଅଟନ୍ତି । ଅଧକାଂଶ ଦେଶରେ କୋଇଲାର ଆବଶ୍ୟକତାର ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ। କୋଇଲାର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କୋଇଲାର ଅଣ-ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଆମଦାନୀ କୁ ଦୂର କରିବା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ବର୍ଷ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୪.୭୭% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘରୋଇ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ଗତବର୍ଷ ସମାନ ସମୟ ତୁଳନାରେ ୯.୨%ରୁ ଅଧକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଘରୋଇ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟି ଏକ ବିଲିୟନ ଟନ୍ (ବିଟି) ରୁ ଅଧିକ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରାଧିକରଣ (ସିଇଏ) ରିପୋର୍ଟ କରିଛି ଯେ ୨୦୧୯-୨୦ ରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଘରୋଇ କୋଇଲା ପ୍ରାପ୍ତି ୫୬୯.୫ ମିଲିଅନ୍ ଟନରୁ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ୭୩୧.୭ ନିୟୁତ ଟନ୍କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଚକ୍ରବୃଦ୍ଧି ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର (ସିଏଜିଆର୍) ୮.୬% ଅଟେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ରୁ ଜୁନ୍ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା କୋଇଲା ଆମଦାନୀ ୧୪.୨୧ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା କି ଗତବର୍ଷ ସମାନ ସମୟରେ ୧୬.୩୬ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଥିଲା। ସିଇଏର ଦୈନିକ କୋଇଲା ରିପୋର୍ଟ (ଡିସିଆର୍) ଅନୁଯାୟୀ, ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଟିପିପି)ରେ ୨୦୨୩ ଅଗଷ୍ଟ ୫ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଉପଲବ୍ଧ କୋଇଲା ୩୨.୦୯ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମହଜୁଦ୍ ରହିଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୬ ଦିନ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ।
କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନରେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଗ୍ରହଣକରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ପ୍ରକାର ଅଟେ:-
1. କୋଇଲା ଖଣିର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ।
2. ଖଣି ଓ ଖଣିଜ (ବିକାଶ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ) ସଂଶୋଧନ ଆଇନ-୨୦୨୧ ପ୍ରଣୟନକରି କ୍ୟାପ୍ଟିଭ୍ ଖଣି ମାଲିକମାନେ (ପରମାଣୁ ଖଣିଜ ବ୍ୟତୀତ) ସେମାନଙ୍କ ବାର୍ଷିକ ଖଣିଜ (କୋଇଲା ସମେତ) ଉତ୍ପାଦନର ୫୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖୋଲା ବଜାରରେ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ ଏବଂ ଖଣି ସହ ଜଡିତ ଶେଷ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପରେ ଯେପରି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅତିରିକ୍ତ ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିପାରିବେ
3. କୋଇଲା ଖଣିଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପୋର୍ଟାଲ ।
4. କୋଇଲା ଖଣିଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଅନୁମୋଦନ/ମଞ୍ଜୁରୀ ପାଇବା ପାଇଁ କୋଇଲାବ୍ଲକ ଆବଣ୍ଟନକାରୀଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ମନିଟରିଂ ୟୁନିଟ୍
5. ୨୦୨୦ରେ ରାଜସ୍ୱ ଭାଗିଦାରୀ ଭିତ୍ତିରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଖଣି ନିଲାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ବାଣିଜ୍ୟିକ ଖଣି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଉତ୍ପାଦନ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ପାଦିତ କୋଇଲାର ପରିମାଣ ପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ୫୦% ରିହାତିର ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ବା ତରଳୀକରଣ (ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ୫୦% ରିହାତି) ଉପରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
6. କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ଏହାର ଭୂମିଗତ (ୟୁଜି) ବହୁ ପରିମାଣରେ ଉତ୍ପାଦନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ଏମପିଟି)କୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ମୁଖ୍ୟତଃ ନିରନ୍ତର ଖଣି (ସିଏମ୍)ରେ ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ।ପରିତ୍ୟକ୍ତ/ ବନ୍ଦ ହୋଇଥିବା ଖଣିଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟକ ହାଇଓ୍ଵାଲ୍ (ଏଚ୍ଡବ୍ଲ୍ୟୁ)ଖଣିର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛି। କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ ସେଠାରେ ବଡ଼ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ୟୁଜି ଖଣି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା କରୁଛି।
7. ଏହାର ଓପନ୍କାଷ୍ଟ (ଓସି) ଖଣିରେ କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ରଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ୍ସକାଭେଟର, ଡମ୍ପର ଏବଂ ସର୍ଫେସ୍ ମାଇନରରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ରହିଛି। ଏହାର ୭ଟି ମେଗା ଖଣିରେ ପାଇଲଟ ସ୍କେଲରେ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ଏହାର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରାଯିବ।
8. ଏସସିସିଏଲ ୨୦୨୩-୨୪ ସୁଦ୍ଧା ୬୭ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସ୍ତରରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ୭୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି | ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ସମ୍ପର୍କ କରାଯାଉଛି | ଏହାବ୍ୟତୀତ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ବିଦ୍ୟମାନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଗତିବିଧି, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ଥବା ଅଗ୍ରଗତି ନିୟମିତ ଭାବରେ ତଦାରଖ କରାଯାଉଛି।
କୋଇଲା ପରିବହନ ଏବଂ ବିତରଣ କ୍ଷମତା କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କୋଇଲା ବିତରଣ କ୍ଷମତାସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହଯୋଗରେ ୧୩ଟି ରେଳ ଲାଇନ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ନିର୍ମାଣର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି।
କୋଇଲାର ୧ ବିଟି ଯାନ୍ତ୍ରିକ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ୩ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୮୮୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ମୋଟ ୬୭ଟି ପ୍ରଥମ ମାଇଲ୍ ସଂଯୋଗ (ଏଫଏମସି) ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ସଂଯୋଗ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ୨୬୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେଇଛି ।
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିରନ୍ତର କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସିଇଏ, ସିଆଇଏଲ୍ ଏବଂ ଏସସିସିଏଲର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିୟମିତ ଭାବେ ବୈଠକ କରି ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଯେକୌଣସି ଜରୁରୀ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ରେଳବୋର୍ଡ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ, ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଏବଂ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କମିଟି (ଆଇଏମସି) ଗଠନ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା, ଖଣି ଓ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।