ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସ୍ୱାଗତ
ଶିକ୍ଷା, ଉଦ୍ୟୋଗ, ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଅର୍ଥ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ସମାଧାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ
ଭାଗିଦାରୀ ସୁଦୃଢ଼ ହେଲା, ମାନସିକତା ବଦଳିଲା ଏବଂ ବନ୍ଧୁତା, ସହମତି ଓ ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ନୀତି ରେ ପରିବର୍ତନ
07 AUG 2023 1:43PM by PIB Bhubaneswar
ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ଜି-୨୦ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଅଗଷ୍ଟ ୨ରୁ ୪ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଜି-୨୦ ଏବଂ ଅତିଥି ଦେଶର ମହିଳା ଓ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଜି-୨୦ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଡବ୍ଲ୍ୟୁ୨୦ ର ନୋଡାଲ ଅଫିସର ଭାବରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ସମେତ ସାତଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆର୍ଜେଣ୍ଟିନା, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ବ୍ରାଜିଲ, କାନାଡା, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ, ଜର୍ମାନୀ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ, ଇଟାଲୀ, ଜାପାନ, ମେକ୍ସିକୋ, କୋରିଆ ରିପବ୍ଲିକ, ସାଉଦି ଆରବ, ତୁର୍କିଏ, ବ୍ରିଟେନ ଓ ଆମେରିକା ଭଳି ୧୫ଟି ଜି-୨୦ ଦେଶର ମୋଟ ୧୩୮ରୁ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସମ୍ମିଳନୀରେ ୬୦ରୁ ଅଧିକ ବକ୍ତା ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ, ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ; ଭାରତର ଜି-୨୦ ସଭାପତିତ୍ୱର ମୁଖ୍ୟ ସଂଯୋଜକ ଶ୍ରୀ ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ଶ୍ରୀଙ୍ଗଲା; ଭାରତର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ; ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ମାନ୍ୟବର ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଆଇ ଗୁସ୍ତି ଆୟୁ ବିନ୍ତାଙ୍ଗ ଦାର୍ମାବତୀ; ବ୍ରାଜିଲ୍ ସରକାରଙ୍କ ମାନ୍ୟବର ମହିଳା ଉପମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ମାରିଆ ହେଲେନା ଗୁଆରେଜି; ଏବଂ ଭାରତର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଇଣ୍ଡିବର ପାଣ୍ଡେ ।
ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଜି-୨୦ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ବିବୃତ୍ତି ଉପସ୍ଥାପନା କରାଯିବା ସହିତ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବିବୃତି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଷ୍ଟେମ୍, ଡିଜିଟାଲ ଦକ୍ଷତା, ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ମହିଳା, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ନେତୃତ୍ୱ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାଗିଦାରୀ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗ ଭଳି ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।
ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମୁଞ୍ଜପାରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଏବଂ ଭାରତର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ଓ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଇରାନୀଙ୍କ ସମାପନୀ ବିବୃତିରେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା। ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ ଜି-୨୦ ସଦସ୍ୟ, ଅତିଥି ଦେଶର ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଜି-୨୦ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମତାମତକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଅଧ୍ୟକ୍ଷୀୟ ବିବୃତି ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ସେମାନେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ସମ୍ପର୍କିତ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଲେ: "ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଅନ୍ତି, ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଏ । ସେମାନଙ୍କର ଅର୍ଥନୈତିକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ, ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ଉପଲବ୍ଧତା ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ, ସେମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱର ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ।
ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କାଳରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶ କେବଳ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଲାଇଫ୍ କୋର୍ସ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଭିତ୍ତିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ସହମତି ସୃଷ୍ଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ୧୮ଟି ଜି-୨୦ ଦେଶ ଏବଂ ୭ଟି ଅତିଥି ଦେଶର ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ବୈଠକ ସମେତ ୭ଟି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ୮୬ଟି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବୈଠକ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ମହିଳାଙ୍କ ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ କିମ୍ବା ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ତରରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି । ବାସ୍ତବରେ, ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ହେଉଛି ଆମ ସମାଜର ବିକାଶର ମୂଳଦୁଆ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସେମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଆମର ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ମାନ୍ୟବର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ମୂଳ ଫୋକସ୍ କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷା: ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଥ, ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗ: ସମାନତା ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଏକ ବିଜୟ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ସମେତ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଭାଗିଦାରୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ତିନୋଟି ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ମାଧ୍ୟମ ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ । ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଅନେକ ଠୋସ୍ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ଏହାର ଅନେକ ଦିଗ ରହିଛି - ସ୍ଥାନୀୟ କିମ୍ବା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ, ଜନଭାଗିଦାରୀ ବା ନାଗରିକଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହନଶୀଳତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ । ପ୍ରକୃତରେ ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା ଯେ ସମ୍ମିଳନୀରେ ବକ୍ତାମାନେ ମହିଳା ସଫଳତା ହାସଲକାରୀ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିଥିଲେ । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତର ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପୁରସ୍କାର ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ପ୍ରାପ୍ତ ହୀରାବାଇ ଇବ୍ରାହିମ ଲୋଦି ସାମିଲ ଥିଲେ। ଏଥିରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ମହିଳା ଫରେଷ୍ଟଗାର୍ଡ ରସିଲା ବେନ୍ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଂହ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ଗିର୍ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନର ଉଦ୍ଧାର ବିଭାଗର ମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ମହିଳାମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଥିଲେ।
ଷ୍ଟେମ୍ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ଅନ୍ୟତମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ମଧ୍ୟରେ'ଟେକ୍ ଇକ୍ୟୁଟି' ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା, ଯାହା ଏକ ଡିଜିଟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଝିଅ ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ଡିଜିଟାଲ ସାକ୍ଷରତା, ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୈଷୟିକ ବିଷୟରେ ନିଜକୁ ଦକ୍ଷ ଓ ଉନ୍ନତ କରିପାରିବେ । ଜି-୨୦ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଅବଦାନ ସହିତ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୧୨୦ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଷାର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ୧ ନିୟୁତ ବାଳିକା ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ଆଶାନୁରୂପ ଲିଙ୍ଗଗତ ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବ । ବାସ୍ତବରେ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ମାନ୍ୟବର ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଓ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଆଇ ଗୁସ୍ତି ଆୟୁ ବିନ୍ତାଙ୍ଗ ଦାରମାବତୀ ଶିକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଶିକ୍ଷାରେ ଝିଅ ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସମାନ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷା ହେଉଛି ଭବିଷ୍ୟତର ଚାବିକାଠି ଯେଉଁଠାରେ ମହିଳା ନେତ୍ରୀମାନେ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ନୁହଁନ୍ତି। ବ୍ରାଜିଲ୍ ସରକାରଙ୍କ ମାନ୍ୟବର ମହିଳା ଉପମନ୍ତ୍ରୀ ମାରିଆ ହେଲେନା ଗୁଆରେଜି ଲିଙ୍ଗଗତ ବେତନ ବ୍ୟବଧାନ ହ୍ରାସ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ, ୧୯ଟି ଜି-୨୦ ଦେଶର ୧୪୯ଟି ମଡେଲ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଜି-୨୦ ଏମପାୱାର ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ଲେବୁକରେ ଯୋଡାଯାଇଛି, ଯାହା ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପଲବ୍ଧ ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବ୍ୟାବସାୟିକ ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଏହାକୁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ପ୍ଲେବୁକ୍ କୁ ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ଲେବୁକ୍ ରେ 3ଟି ଫୋକସ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଥିଲା; ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏସିସି ପ୍ଲେବୁକରେ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିଛି।
ଭାରତର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଇଣ୍ଡିବର ପାଣ୍ଡେ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱର ଏଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜଣେ ମହିଳା ହୋଇଥିବାରୁ ଭାରତରେ ଏଭଳି ନେତୃତ୍ୱ ସର୍ବଦା ପ୍ରଚଳିତ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅଧିକାଂଶ ଆଗଧାଡ଼ିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜି-୨୦ ଏମପାୱାର ପାଇଁ କେପିଆଇ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ମହିଳାଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ନଜର ରଖାଯିବ।
ମହିଳାଙ୍କ ଉନ୍ନତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଜି-୨୦ ଏମପାୱାର ଆଡଭୋକେଟକୁ (ସିଇଓ, ଆସୋସିଏସନ୍ ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନେତାଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ) ରେ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଏହା ୩୮୦ରୁ ୫୪୪କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ୧୦୦ ଟି କେବଳ ଭାରତରୁ ଆସିଛି । ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଜି-୨୦ ଏମ୍ପାୱାର ଆଡଭୋକେସି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ମଧ୍ୟ ଅପଡେଟ୍ କରାଯାଇଛି।
ଜି-୨୦ ଏମପାୱାର ୱେବସାଇଟରେ ୯ଟି ଜି-୨୦ ଦେଶର ୭୩ଟି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ କାହାଣୀ ରଖାଯାଇଛି।
ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ, ଉନ୍ନତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସବିଶେଷ ଲିଙ୍ଗଗତ ତଥ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ପାଇଁ ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଜନଭାଗିଦାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବା ନାଗରିକ ସମ୍ପର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କୁମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ବିକାଶ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମହିଳା ସମୁଦାୟ ନେତ୍ରୀ, କାରିଗର, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଏସଏମଇ, କର୍ପୋରେଟ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍ଥା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଏହାକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ଲୋକଙ୍କ ଜି-୨୦ ରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ଜି-୨୦ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସିର ମୁଖ୍ୟ ସଂଯୋଜକ ଶ୍ରୀ ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ଶ୍ରୀଙ୍ଗଲା ୱାକାଥନ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଫ୍ଲାସମୋବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ସଂପୃକ୍ତି ଦିଗରେ ବ୍ୟାପକ ଅଭିନବତା ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଓ କାହାଣୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ମାନ୍ୟବର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମୁଞ୍ଜପାରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ 'ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା' ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ ଯେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆମେ କିପରି ସର୍ବଦା ମହିଳାଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ।
ଡବ୍ଲ୍ୟୁ-୨୦ ନିୟୋଜିତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ମୁକାବିଲାରେ ମହିଳାଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଏ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକାରୀ ଢାଞ୍ଚା ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଭାରତର ମିଶନ ଏଲଆଇଏଫଇ ବା ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ସହ ସମାନ । ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନେ ମିଶନ ଏଲଆଇଏଫଇ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଅଟନ୍ତି କାରଣ ସେମାନେ ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଆଧାରରେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ହ୍ରାସ, ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଓ ପୁନଃପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଅଂଶ ଭାବରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକରେ, ଜି-୨୦ ଦେଶମାନେ ୧.୪ ନିୟୁତ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା, ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମାଆ, ୬ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ଶିଶୁ ଏବଂ କିଶୋରୀ ମାନଙ୍କ ସମେତ ପାଖାପାଖି ୧୦୦ ନିୟୁତ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷଣ ସେବା ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଯତ୍ନ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଶାସନିକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବିକଶିତ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଆଇସିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପୋଷଣ ଟ୍ରାକରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ, ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭବିଷ୍ୟତ ର ବିକାଶ ପାଇଁ ପୋଷଣ ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଯତ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୋଷଣ ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶିଶୁ ଯତ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୋଷଣ ଟ୍ରାକରର ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରୟୋଗ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଜି-୨୦ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବାକୁ ଭାରତ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛି ।
ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପୂର୍ବ ଜି-୨୦ ଏମପାୱାର ଏବଂ ଡବ୍ଲ୍ୟୁ-୨୦ ବୈଠକ ସହିତ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଇତିହାସକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଭ୍ରମଣ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟକୁ ସତର୍କତାର ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା। ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମହିଳା ନେତ୍ରୀ, କାରିଗର, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ବେଶ ଉତ୍ସାହର ସହ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ମନ୍ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ (ସିଆଇଆଇ) ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ମାନ୍ୟବର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । 'India@75: ମହିଳାଙ୍କ ଅବଦାନ' ଶୀର୍ଷକ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ କଳାକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ମହିଳା; ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମହିଳା; ଷ୍ଟେମ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ମହିଳା; ପୋଷଣ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟରେ ମହିଳା; ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା; କ୍ରୀଡ଼ାରେ ମହିଳା; ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସେବାରେ ମହିଳା; ଏବଂ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ । ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ଆନାମୋର୍ଫିକ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଏଆଇ ଓ ରୋବୋଟିକ୍ସ ଭଳି ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ୧୦୦% ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହ କାରଖାନାରେ କାର ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଭାବେ ନେଇ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଶିକ୍ଷା, ଉଦ୍ୟୋଗ, ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଅର୍ଥ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମାଧାନର ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ଭାଗିଦାରୀ ସୁଦୃଢ଼ ହେଲା, ମାନସିକତା ବଦଳିଗଲା ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ୱ, ସହମତି ଏବଂ ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଲା ।
ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତାକୁ "ଆମ ସମୟର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାନବାଧିକାର ଆହ୍ୱାନ" ବୋଲି କୁହାଯାଏ ଏବଂ ଏହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଜି-୨୦ର ଭୂମିକାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି । କେବଳ ନାରୀ ନୁହେଁ ବରଂ ମାନବିକତାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ 'ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ' ପାଇଁ ତୀବ୍ର, ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଏବଂ କ୍ରିୟାଶୀଳ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଥନୀତି ଓ ସମାଜର ସବୁ ସ୍ତରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାରେ ଏହାର ପରମ୍ପରା ରହିଛି।
ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏବେ ବ୍ରାଜିଲକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ସର୍ବସମ୍ମତି ଓ ସହଯୋଗର ମୂଳରେ ଥିବା ଭାରତର ଲିଙ୍ଗଭିତ୍ତିକ ନୀତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଯାହା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବିକାଶର ଫଳର ନିଷ୍କ୍ରିୟ ଗ୍ରହଣକାରୀ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ପ୍ରଗତି ଓ ବିକାଶର ସ୍ଥାପକ ଭାବରେ ପୁନଃକଳ୍ପନା କରିଛି ତାହା ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରଖିବ ।

Ministry of Women and Child Development
Ministerial Conference of Ministry of WCD on Women’s Empowerment Celebrates Actions to Accelerate Women-Led Development
Outlined solutions tailored for women across education, entrepreneurship, technology, finance and beyond
Partnerships strengthened, mindsets shifted, and policies transformed through camaraderie, consensus and teamwork
07 AUG 2023 1:43PM by PIB Delhi
The G20 Ministerial Conference on Women’s Empowerment was held in Gandhinagar, Gujarat from 2nd to 4th August 2023, with participation by Women and Gender Equality Ministers from across the G20 and Guest countries.
The Ministry of Women and Child Development as the Nodal Officer for G20 Empower and W20 organized seven international meetings including the Ministerial Conference for Woman Empowerment. The Conference had a total participation of over 138 International delegates from 15 G20 Countries namely Argentina, Australia, Brazil, Canada, European Union, Germany, Indonesia, Italy, Japan, Mexico, Republic of Korea, Saudi Arabia, Türkiye, United Kingdom, and USA and 5 Guest Countries namely Bangladesh, Mauritius, Netherlands, Singapore and UAE. There have been over 60 speakers at the Conference.
The Inaugural session of Conference was addressed by Hon’ble Prime Minister of India, Sh. Narendra Modi; Chief Coordinator, India’s G20 Presidency, Shri Harsh Vardhan Shringla; Hon’ble Minister for Women & Child Development and Minority Affairs, India, Smt Smriti Zubin Irani; Hon’ble Minister of Women's Empowerment and Child Protection, Indonesia, Ms. I Gusti Ayu Bintang Darmawati; Hon’ble Vice Minister of Women, Government of the Federative Republic of Brazil, Ms. Maria Helena Guarezi; and Secretary, Ministry of Women & Child Development, India, Sh. Indevar Pandey.
Subsequently Country Statements and Ministerial Statements were made by delegates from G20 Member States. During the conference, the discussions ranged from themes such as education including STEM, digital skilling, women in emerging technologies, partnership for promoting leadership at grassroots, culture and women’s entrepreneurship & enterprise.
The Ministerial Conference concluded with an address by Hon’ble Minister of State for Women & Child Development, India, Dr. Munjpara Mahendrabhai, the handing over of the baton to Brazil, and a closing statement by Hon’ble Minister for Women and Child Development and Minority Affairs, India, Smt Smriti Irani. The Chair Statement representing the views of the G20 Ministers responsible for gender equality and the empowerment of women from G20 members, guest countries, and representatives from international organizations was released. In this, they reaffirmed their commitment to achieving gender equality and empowerment of women.
At the Ministerial Conference on Women’s Empowerment, Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi summarized India’s vision of women-led development with his words: “When women prosper, the world prospers. Their economic empowerment fuels growth, their access to education drives global progress, their leadership fosters inclusivity, and their voices inspire positive change.”
During India's G20 Presidency, women-led development has emerged as a crucial focus area on a life-course approach basis, marking a shift from focus on women’s empowerment alone. Through consensus-building on the global stage, India modelled a vision for progress in uplifting women worldwide with seven in-person conferences and 86 international meetings including virtual meetings that witnessed the participation of over 300 delegates from 18 G20 countries and 7 Guest countries. India has also added focus on the empowerment and recognition of women at the local or community level. Indeed, this was recognized by the Hon’ble Prime Minister of India Shri Narendra Modi, who stated that empowerment of women is the bedrock of our society’s development and their leadership, especially at the grassroots, is crucial for our inclusive and sustainable progress.
At the outset of the Ministerial Conference, Hon’ble Minister for Women & Child Development and Minority Affairs, India, Smt Smriti Zubin Irani, reminded the participants of the core focus areas of India’s G20 Presidency. These include Education: A Game-changing Pathway to Women’s Empowerment, Women’s Entrepreneurship: A Win-Win for Equity and Economy, and Creating a Partnership for Promoting Women’s Leadership at all Levels including Grassroots. An essential enabler for all three has been Digital Inclusion. The Hon’ble Minister stated that India had achieved several tangible takeaways and had several differentiators – leadership of women at local or grassroots levels, a Jan Bhagidarior Citizen’s engagement, and emphasis on women and climate change resilience. Indeed, Hon’ble Minister Smt Smriti Zubin Irani’s emphasis on women at the grassroots, including India’s achievements on this front, were reflected in the fact that the speakers at the conference included women achievers and drivers of change at the grassroots. These included Hirabai Ibrahim Lodi, recipient of the Padma Shri, India’s fourth highest award for civilians, for her work on women’s empowerment and education. It also included Rasila Ben, India’s first female forest guard and now Head of Rescue Department of the Gir National Park that focuses on lion conservation. These inspiring women spoke at an international conference for the first time.
India calibrated efforts toward education with a focus on STEM and one of the critical contributions of its presidency included ‘TechEquity’, a Digital Inclusion Platform through which girls and women can skill, upskill and reskill themselves in digital literacy, financial literacy and other technical subjects. With contributions from across G20 Member States, courses in over 120 Indian and international languages will be available on the platform. This platform will address the gender digital divide with an expected outreach of 1 million girls and women. Indeed, during the Ministerial Conference, the Hon’ble Minister of Women's Empowerment and Child Protection, Indonesia, Ms. I Gusti Ayu Bintang Darmawati highlighted the importance of the education and ensuring girls and women are equitably represented in technology-related education. She stated that education is the key for a future where women leaders are the norm and not the exception. The Hon’ble Vice Minister of Women, Government of the Federative Republic of Brazil, Ms. Maria Helena Guarezi emphasized the need to take action to ensure reduction in the gender pay gap.
Under India’s Presidency, 149 model initiatives from 19 G20 countries have been added to the Best Practices Playbook for G20 EMPOWER, substantially scaling up the insights and best practices from across industries and businesses available to the public and private sectors. The Playbook has been digitized to make it easily accessible. Previously, the Best Practices Playbook had 3 focus areas; India added a new chapter in the EMPOWER playbook to support women at the grassroots.
Such importance of leadership of women at all levels was highlighted by Secretary, Ministry of Women & Child Development, India, Shri Indevar Pandey who stated that such leadership is ever prevalent in India with the President of India being a woman, along with the vast majority of frontline health workers and members of Self-Help Groups.
For the first time, the KPI Dashboard for G20 EMPOWER would look at the role of women in Small and Medium Enterprises.
India’s Presidency has added substantially to G20 EMPOWER advocates (comprising CEOs, association heads and other leaders) promoting women’s advancement. These have increased from 380 to 544, with 100 of the new additions coming from India. The G20 EMPOWER advocacy pledge has also be updated to strengthen commitments to gender equality.
73 inspirational stories from 9 G20 countries highlighted women surmounting barriers have been placed on the G20 EMPOWER website.
Under India's Presidency, there has been emphasis on the need for gender disaggregated data for improved decision-making, as well as on the role of public-private partnerships for impact.
Over 300,000 citizens were engaged through Janbhagidari events or Citizen Engagement to showcase Women–Led Development. Women community leaders, artisans, Self Help Groups, SMEs, corporates, and business entities from various states participated in these events to make this is a truly people’s G20. The Chief Coordinator, India’s G20 Presidency, Shri Harsh Vardhan Shringla reflected on the wide-ranging innovations towards citizen’s engagement ranging from walkathons to flashmobs, as well as the broad range of participations and stories shared.
Hon’ble Minister of State for Women & Child Development, India, Dr. Munjpara Mahendrabhai, added that “When we discuss 'gender equality', it is a reflection of how, we, as a nation have always recognized the abilities and potential of women and consistently strived to support their empowerment.”
The W20 engagement group added emphasis on the role of women in climate change resilience with a first responders’ framework having been developed towards this. This aligns with India’s Mission LiFE or Lifestyle for Environment. As Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi highlighted, women are brand ambassadors for Mission LiFE as they, for example, reduce, reuse, recycle and repurpose waste based on traditional wisdom.
In bilateral meetings held as part of the Ministerial Conference, G20 countries expressed appreciation for the Poshan Tracker, a unique ICT platform developed as a governance tool for monitoring nutrition services and early childhood care service delivery for close to 100 million registered beneficiaries including pregnant women, lactating mothers, children under 6 years of age and adolescent girls across 1.4 million Anganwadi Centres. In line with India’s G20 motto of One Earth One Family One Future, India expressed readiness to assist G20 countries to develop localised applications of the Poshan Tracker in the area of nutrition and early childhood care to develop a healthy tomorrow.
At the Ministerial Conference, along with the previous G20 EMPOWER and W20 meetings held under India’s Presidency, cultural performances, excursions and cuisine were carefully curated to showcase the rich cultural heritage, traditions & history of India. Exhibitions were organised to showcase women-led development. Women community leaders, artisans, Self Help Groups and entrepreneurs from various states exhibited their products with great enthusiasm.
As part of the Ministerial Conference, an exhibition organized by Ministry of Women and Child Development in partnership with the Confederation of Indian Industry (CII), was inaugurated by Hon’ble Minister for Women & Child Development and Minority Affairs, India, Smt Smriti Zubin Irani with Hon’ble Chief Minister of Gujarat as the Chief Guest, Shri Bhupendrabhai Patel. The exhibition titled ‘India@75: Contribution of Women’ focused on women in craft; women in health; women in trade and economy; women in STEM, science and technology; women in nutrition and food; women in education and skill; women in sports; women in defence services; and a showcase of Padma awardees. Innovative anamorphic content was used to highlight women’s achievements in these areas. The exhibition showcased innovations and products by women in new fields such as AI and Robotics, as well as their work on car manufacturing in factories with 100% female workforce.
With women-led development as the guiding light, India’s G20 presidency outlined solutions tailored for women across education, entrepreneurship, technology, finance and beyond. Partnerships were strengthened, mindsets shifted, and policies transformed through camaraderie, consensus and teamwork.
Gender equality has been called “the greatest human rights challenge of our time”, and through its presidency, India advanced the G20’s role in meeting this challenge. Its legacy lies in enabling women’s contributions across all levels of the economy and society through a presidency which incisive, decisive and action- oriented for ‘One Earth, One Family, One Future’ for the upliftment of not just women but humanity.
The baton now passes to Brazil to continue championing women-led development. With consensus and collaboration at its core, India’s legacy of gender-equitable policies and targeted interventions that have reimagined women as architects of progress and development rather than being passive recipients of the fruits of development shall continue to inspire positive change.