ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ଗୃହୀତ ହେଲା ଆନ୍ତଃସେବା ସଂଗଠନ (ନିର୍ଦ୍ଦେଶ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା) ବିଲ୍ - ୨୦୨୩
04 AUG 2023 1:19PM by PIB Bhubaneswar
ଲୋକସଭାରେ ଆନ୍ତଃସେବା ସଂଗଠନ (ନିର୍ଦ୍ଦେଶ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା) ବିଧେୟକ - ୨୦୨୩ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି। ଆନ୍ତଃ ସେବା ସଂଗଠନ ବା ଇଣ୍ଟର-ସର୍ଭିସେସ୍ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ୍ (ଆଇଏସ୍ଓ) ଅର୍ଥାତ୍ ତିନି ସେନାବାହିନୀରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଥିବା କିମ୍ବା ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଉପରେ ସମସ୍ତ ଶୃଙ୍ଖଳାଗତ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷମତାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି କମାଣ୍ଡର-ଇନ୍-ଚିଫ୍ ଏବଂ ଅଫିସର-ଇନ୍-କମାଣ୍ଡଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଲରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର କର୍ମଚାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସେବା ଆଇନ - ସେନା ଆଇନ ୧୯୫୦, ନୌସେନା ଆଇନ ୧୯୫୭ ଏବଂ ବାୟୁସେନା ଆଇନ ୧୯୫୦ରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛନ୍ତି । ଏହି ବିଲ୍ ପ୍ରଣୟନ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବାସ୍ତବ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ, ଯଥା ଆଇଏସ୍ଓ ଦ୍ୱାରା ଆନ୍ତଃସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଶୃଙ୍ଖଳା ବଜାୟ ରଖିବା ସମ୍ଭବ ହେବ । ଶୃଙ୍ଖଳାଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଅଧୀନରେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମୂଳ ସେବା ୟୁନିଟକୁ ଫେରାଇ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିବ ନାହିଁ । ଅସତ୍ ଆଚରଣ କିମ୍ବା ଶୃଙ୍ଖଳାଭଙ୍ଗ ମାମଲାର ତ୍ୱରିତ ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ ତଥା ଏକାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନକୁ ଏଡ଼ାଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅର୍ଥ ଓ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରଯାଇପାରିବ ।
ଏହି ବିଲ୍ ତିନି ସେନା ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସଂଯୋଜନ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିବ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଯୁଗ୍ମ ଢାଞ୍ଚା ଗଠନ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବ ।
ଲୋକସଭାରେ ଏହି ବିଲ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି, ଦେଶକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ସାମରିକ ସଂସ୍କାରର ଏହା ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ । ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନକୁ ସମନ୍ୱିତ ଢଙ୍ଗରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ତିନି ସେନାବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଓ ସଂଯୋଜନ ଆଣିବା ଦିଗରେ ଏହି ବିଲ୍କୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ
- ସ୍ଥଳ ସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନାର ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ଅନ୍ୟ ସୈନ୍ୟବାହିନୀର କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଏକ ଆନ୍ତଃ-ସେବା ସଂଗଠନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି କିମ୍ବା ସଂପୃକ୍ତ ଅଛନ୍ତି ସେ ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ 'ଆଇଏସ୍ଓ ବିଲ୍ - ୨୦୨୩' ଲାଗୁ ହେବ।
- ଏହି ବିଲରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ କମାଣ୍ଡର-ଇନ୍-ଚିଫ୍, ଅଫିସର-ଇନ୍-କମାଣ୍ଡ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆନ୍ତଃସେବା ସଂଗଠନରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ କିମ୍ବା ସଂପୃକ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସମସ୍ତ ଶୃଙ୍ଖଳାଗତ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
- କମାଣ୍ଡର-ଇନ୍-ଚିଫ୍ ବା ଅଫିସର-ଇନ୍-କମାଣ୍ଡ ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଜେନେରାଲ୍ ଅଫିସର/ଫ୍ଲାଗ ଅଫିସର/ଏୟାର ଅଫିସର ଯିଏକି ଏକ ଆନ୍ତଃସେବା ସଂଗଠନର ଅଫିସର-ଇନ୍-କମାଣ୍ଡ ର କମାଣ୍ଡର-ଇନ୍-ଚିଫ୍ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି।
- କମାଣ୍ଡର-ଇନ୍-ଚିଫ୍ କିମ୍ବା ଅଫିସର-ଇନ୍-କମାଣ୍ଡଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବଜାୟ ରଖିବା ଲାଗି ତାଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ପଦାଧିକାରୀ ବା ଯାହାଙ୍କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କ୍ଷମତା ମିଳିଥାଏ ସେହି ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ସମସ୍ତ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଫଳରେ ସେ ଏକ ଆନ୍ତଃସେବା ସଂଗଠନରେ ନିଯୁକ୍ତ, ମୁତୟନ, ନିୟୋଜିତ କିମ୍ବା ସମ୍ପୃକ୍ତ ରହିଥିବା ସେନା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଶୃଙ୍ଖଳାଗତ ଓ ପ୍ରଶାସନିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ।
- ଏକ ଆନ୍ତଃସେବା ସଂଗଠନର କମାଣ୍ଡିଂ ଅଫିସରଙ୍କୁ ସେହି ଆନ୍ତଃସେବା ସଂଗଠନରେ ନିଯୁକ୍ତ, ନିୟୋଜିତ, ଅବସ୍ଥାପିତ କିମ୍ବା ସଂପୃକ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଉପରେ ସମସ୍ତ ଶୃଙ୍ଖଳାଗତ କିମ୍ବା ପ୍ରଶାସନିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ଏହି ବିଲରେ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ଆଇନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ, କମାଣ୍ଡିଂ ଅଫିସର୍ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ୟୁନିଟ୍, ଜାହାଜ କିମ୍ବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ବାସ୍ତବ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ଅଧିକାରୀ ।
- ଏହି ବିଲରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଏକ ଆନ୍ତଃସେବା ସଂଗଠନ ଗଠନ କରିବାର କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି।
'ଆଇଏସ୍ଓ ବିଲ୍-୨୦୨୩' ବାସ୍ତବରେ ଏକ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଆଇନ ଏବଂ ଏହା ସମୟ-ପରୀକ୍ଷିତ ତଥା ଗତ ଛଅ ଦଶନ୍ଧି କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ନ୍ୟାୟିକ ଯାଞ୍ଚରେ ସଫଳତାର ସହିତ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନର ସେବା ଆଇନ/ନିୟମ/ନିୟମାବଳୀରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇନାହିଁ । କୌଣସି ଆନ୍ତଃସେବା ସଂଗଠନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କିମ୍ବା ସଂପୃକ୍ତ ଥିବା ସମୟରେ ସେନା କର୍ମଚାରୀମାନେ ନିଜର ସେନା ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ରହିବେ । ନୂଆ ବିଲ୍ କେବଳ ସେନା ବିଭାଗ ନିର୍ବିଶେଷରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସେବା ଆଇନ/ନିୟମ/ନିୟମାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ଶୃଙ୍ଖଳାଗତ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷମତା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ଆନ୍ତଃ-ସେବା ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।

Ministry of Defence
Lok Sabha passes Inter-Services Organisation (Command, Control & Discipline) Bill – 2023
04 AUG 2023 1:19PM by PIB Delhi
The Lok Sabha has passed the Inter-Services Organisation (Command, Control & Discipline) Bill - 2023. The bill seeks to empower Commander-in-Chief and Officer-in Command of Inter-Services Organisations (ISOs) with all disciplinary and administrative powers in respect of the personnel serving in or attached to such organisations.
Currently, the Armed Forces personnel are governed in accordance with the provisions contained in their specific Service Acts - Army Act 1950, Navy Act 1957 and Air Force Act 1950. The enactment of the Bill will have various tangible benefits such as maintenance of effective discipline in inter-services establishments by the Heads of ISOs, no requirement of reverting personnel under disciplinary proceedings to their parent Service units, expeditious disposal of cases of misdemeanour or indiscipline and saving of public money & time by avoiding multiple proceedings.
The Bill would also pave the way for much greater integration and jointness amongst the three Services; lay a strong foundation for creation of Joint Structures in times to come and further improve the functioning of the Armed Forces.
Introducing the Bill in the Lok Sabha, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh termed it as part of a series of military reforms being undertaken by the Government, led by Prime Minister Shri Narendra Modi, with the aim to empower the nation. He described the bill as an important step taken towards integration and jointness among the Armed Forces to face the future challenges in an integrated manner.
Salient Features
• The ‘ISO Bill - 2023’ shall be applicable to all personnel of regular Army, Navy, and Air force, and to persons of other forces as notified by the Central Government, who are serving in or attached to an Inter-Services Organisation.
• This Bill empowers the Commander-in-Chief, Officer-in-Command or any other officer specially empowered in this behalf by the Central Government with all the disciplinary and administrative powers in respect of personnel serving in or attached to their Inter-Services Organisations for the maintenance of discipline and proper discharge of their duties, irrespective of the service to which they belong.
• The Commander-in-Chief or the Officer-in-Command means General Officer/Flag Officer/Air Officer who has been appointed as Commander-in-Chief of Officer-in-Command an Inter-Services Organisation.
• To maintain Command and Control in absence of the Commander-in-Chief or the Officer-in-Command, the officiating incumbent or the officer on whom the command develops in absence of a C-in-C or Oi/C, will also be empowered to initiate all disciplinary or administrative actions overs the service personnel, appointed, deputed, posted or attached to an Inter-Services organisation.
• The Bill also empowers the Commanding Officer of an Inter-Services organisation to initiate all disciplinary or administrative actions over the personnel appointed, deputed, posted or attached to that Inter-Services Organisation. For the purpose of this Act, Commanding Officer means the officer in actual command of the unit, ship or establishment.
• The Bill empowers the Central Government to constitute an Inter- Services Organisation.
The ‘ISO Bill-2023’ is essentially an Enabling Act and it does not propose any change in the existing Service Acts/Rules/Regulations which are time-tested and have withstood judicial scrutiny over the last six decades or more. Service personnel when serving in or attached to an Inter-Services Organisation will continue to be governed by their respective Service Acts. What it does is to empower Heads of Inter-Services Organisations to exercise all the disciplinary and administrative powers as per the existing Service Acts/Rules/Regulations, irrespective of the service they belong to.