ଆୟୁଷ
ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀ ଅନୁସାରେ ଚିକିତ୍ସା ଚାହୁଁଥିବା ବିଦେଶୀ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ନୂତନ ଶ୍ରେଣୀର ଆୟୁଷ ଭିସା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି
ଆୟୁଷ ଭିସା ଶ୍ରେଣୀ ଭାରତୀୟ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବ : କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ
02 AUG 2023 4:50PM by PIB Bhubaneswar
ଆୟୁଷ ପ୍ରଣାଳୀ / ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀ ଅଧୀନରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ନାଗରିକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଆୟୁଷ (ଏୱାଇ) ଭିସା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଆୟୁଷ ଭିସାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀ / ଚିକିତ୍ସା ସମ୍ପର୍କିତ ଯତ୍ନ, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଯୋଗ ପରି ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଭାରତ ଆସୁଥିବା ବିଦେଶୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭିସା ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ପୂରଣ କରେ ।
ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ, ଅର୍ଥାତ୍ ଅଧ୍ୟାୟ ୧୧କ - ଆୟୁଷ ଭିସା ଅଧ୍ୟାୟ ୧୧ - ଭିସା ମାନୁଆଲର ମେଡିକାଲ ଭିସା ପରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି , ଯାହା ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀ ଅଧୀନରେ ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଭିସା ମାନୁଆଲ, ୨୦୧୯ ର ବିଭିନ୍ନ ଅଧ୍ୟାୟରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ଏବଂ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ କହିଛନ୍ତି, “ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀ / ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀ ଅଧୀନରେ ଚିକିତ୍ସା ଚାହୁଁଥିବା ବିଦେଶୀ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟୁଷ (ଏୱାଇ) ଭିସା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ଏହା ଭାରତରେ ଚିକିତ୍ସା ମୂଲ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଯାତ୍ରାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆମର ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ଭାରତୀୟ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବ । ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆୟୁଷ ଭିସା ଶ୍ରେଣୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ତାଙ୍କର ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ମୁଁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।”
ଏହା ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୨ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ମାସରେ ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧିନଗର ଠାରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆୟୁଷ ନିବେଶ ଏବଂ ନବସୃଜନ ସମ୍ମିଳନୀ (ଜିଏଆଇଆଇଏସ୍‌) ରେ ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ବିଦେଶୀ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆୟୁଷ ଭିସା ଶ୍ରେଣୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
ଆୟୁଷ ଭିସା ଶ୍ରେଣୀର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତର ରୋଡମ୍ୟାପର ଏକ ଅଂଶ ବିଶେଷ, ଯାହା ଭାରତକୁ ଚିକିତ୍ସା ମୂଲ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଯାତ୍ରା ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମିଳିତ ଭାବେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତକୁ ଏକ ମେଡିକାଲ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୱାନ୍ ଷ୍ଟପ୍ ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋର୍ଟାଲ୍ ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଚିକିତ୍ସା ମୂଲ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଯାତ୍ରାରେ ନିକଟ ଅତୀତରେ ଭାରତରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ୱେଲନେସ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ (ଜିଡବ୍ଲ୍ୟୁଆଇ) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ‘ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ୱେଲନେସ୍ ଇକୋନୋମି : ଲୁକିଂ ବିୟଣ୍ଡ କୋଭିଡ୍‌’ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ଅର୍ଥନୀତି ବାର୍ଷିକ ୯.୯% ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଆୟୁଷ ଭିତ୍ତିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଅର୍ଥନୀତି ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୭୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାତୀୟ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଦିଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ନିକଟରେ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଚିକିତ୍ସା ମୂଲ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଯାତ୍ରା ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଇଣ୍ଡିଆ ଟୁରିଜିମ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ କର୍ପୋରେସନ୍ (ଆଇଟିଡିସି), ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର (ଏମଓୟୁ) ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ।

AYUSH
Government introduces a new category of Ayush visa for foreign nationals seeking treatment under Indian systems of medicine
Ayush visa category will strengthen Prime Minister’s vision for making Indian traditional medicine a Global phenomenon: Union Ayush Minister
02 AUG 2023 4:50PM by PIB Delhi
Ministry of Home Affairs, Government of India has notified the creation of a new category of Ayush (AY) visa for foreign nationals for treatment under Ayush systems/Indian systems of medicine. The introduction of Ayush Visa fulfills the proposal for introduction of a special visa scheme for foreigners visiting India for treatment under Ayush systems/Indian systems of medicine like therapeutic care, wellness and Yoga.
A new chapter i.e. chapter 11A – Ayush Visa has been incorporated after Chapter 11 - Medical visa of the Visa Manual, which deals with treatment under the Indian systems of medicine and accordingly necessary amendments has been made in various chapters of the Visa Manual, 2019.
Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal, said, “The creation of new category of Ayush (AY) visa for foreign nationals seeking treatment under Ayush systems/Indian systems of medicine is a significant step. It will boost Medical Value Travel in India. This initiative will strengthen our endeavor to accomplish our Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision for making Indian traditional medicine a global phenomenon. I also want to compliment Shri Amit Shah, Union Home Minister, GoI for his efforts in creating a special Ayush Visa category”
It is pertinent to mention that Prime Minister Shri Narendra Modi had announced a creation of a special Ayush Visa category for facilitating foreign nationals travel to India seeking Ayush therapy, at Global Ayush Investment and Innovation Summit (GAIIS) in Gandhinagar, Gujarat in April 2022.
Introduction of Ayush Visa category is part of India’s roadmap for the Heal in India initiative of the government, which is intended at promoting India as a medical value travel destination. Ministry of Ayush and the ministry of Health & Family Welfare are working together to develop a one stop Heal in India portal to promote India as a Medical tourism destination of the world.
Medical Value Travel has seen significant growth in India in recent years. According to the report ‘The Global Wellness Economy: Looking beyond COVID’ by the Global Wellness Institute (GWI), the Global Wellness economy will grow at 9.9% annually. Ayush based healthcare & Wellness economy is estimated to grow to $70 billion by 2025.
Ministry of Ayush has been working on many fronts to promote Ayush system of treatment national and globally. Recently, a Memorandum of Understanding (MoU) with India Tourism Development Corporation (ITDC), Ministry of Tourism, GoI was signed to work together for the promotion of Medical Value Travel in Ayurveda and other traditional systems of medicine.