Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Semicon India Conference 2023, Gandhinagar, Gujarat
28 JUL 2023 2:30PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, my Cabinet colleagues
Ashwini Vaishnaw ji, Rajeev Chandrasekhar ji, our friends from the industry Sanjay Mehrotra ji, Mr. Young Liu, Ajit Manocha ji, Anil Agarwal ji, Anirudh Devgan ji, Mr. Mark Papermaster, Prabu Raja ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
I can see many familiar faces in this conference. There are some people whom I am meeting for the first time. This programme is like a software that needs updating. Relations with the industry, the experts, and the policy makers are also getting updated through this Semicon India. And I believe that this is also very important for the synchronization of our relations. Many companies from India and abroad have come to Semicon India. Our start-ups have also joined us today. I welcome all of you to Semicon India from the bottom of my heart. And I just saw the exhibition which reflects the kind of progress made in this field, and the association of new people, new companies with a fresh zeal, as well as new products. I could spend only a little time but I had a wonderful experience. I would urge everyone, especially the young generation of Gujarat to come and see this exhibition which is going to continue for a few days. Try to understand and learn about the power this new technology has created in the world.
Friends,
All of us had participated in the first edition of Semicon India last year. And at that time it was discussed, why should one invest in the semiconductor sector in India? People were asking- "Why Invest?" Now we are meeting after one year and the question has changed. Now people are asking, "Why NOT Invest?" And not only did the question change, but the direction also changed. And all of you and your efforts have changed this direction. That's why I congratulate all the companies present here for showing this confidence and taking this initiative. You have linked your future with the aspirations of India. You have combined your dreams with the potential of India. And India doesn't disappoint anyone. There are opportunities for you in 21st century India. India's democracy, India's demography and the dividend received from India will double and triple your business as well.
Friends,
Moore's law is talked about a lot in your industry. I don't know the details of it but I do know that 'exponential growth' lies at its core. We have a saying here - ‘din duni raat chauguni tarakki karna’ i.e. progressing by leaps and bounds. And this is something similar. Today we are witnessing the same 'exponential growth' in India's digital sector, electronics manufacturing sector. Few years back India was an emerging player in this sector. Today our share in global electronics-manufacturing has increased manifold. In 2014, India's electronics production was less than $30 billion. Today it has crossed even 100 billion dollars. Electronics exports from India have also more than doubled within just two years. Export of mobile phones manufactured in India has also doubled now. The country which was once an importer of mobile phones, is now manufacturing and exporting the best mobile phones in the world.
And friends,
In some sectors, our growth is even more than what Moore's law projects. Before 2014, there were only 2 mobile manufacturing units in India. Today their number has increased to more than 200. If we talk about broadband connectivity, then in 2014 there were 6 crore users in India. Today their number has also increased to more than 800 million i.e. 80 crore users. In 2014, there were 250 million i.e. 25 crore internet connections in India. Today this number has also increased to 850 million i.e. more than 85 crores. These figures not only reflect the success of India, but every figure is an indicator of the growing business potential of your industry. The way Semiconductor industry is moving ahead with the goal of 'exponential growth', India plays a major role in achieving it.
Friends,
Today the world is witnessing the fourth industrial revolution - 'Industry 4.0'. Whenever the world has passed through any such industrial revolution, its foundation has been the aspirations of the people of one region or the other. This was the relationship between the earlier Industrial Revolution and the American Dream. Today I see the same relationship between the fourth industrial revolution and Indian aspirations. Today Indian Aspirations are driving India's development. Today India is that country in the world where extreme poverty is ending rapidly. Today India is that country in the world where the Neo Middle Class is growing rapidly. The people of India are not only tech friendly but are also fast in terms of adoption of technology.
Today, cheap data in India, quality digital infrastructure that is reaching every village, and seamless power supply are increasing the consumption of digital products manifold. From health to agriculture and logistics, India is working on a massive vision related to the use of smart technology. We have a huge population here, who may not have used basic home appliances, but are now going to directly use Inter-Connected Smart Devices. There is a huge population of youngsters in India that might have never even used a basic bike but are now going to use smart electric mobility.
The growing Neo-Middle Class of India remains the powerhouse of Indian Aspirations. You must build a chipmaking ecosystem for a market of this scale in India which is full of possibilities. And I believe, whoever moves fast in this direction is sure to get the first-mover advantage.
Friends,
You all are recovering from the side effects of the pandemic and the Russia-Ukraine war. India also realizes that semiconductors are not just our requirement. Today the world also needs a trusted, reliable chip supply chain. Who can be a better trusted partner than the world's largest democracy? I am glad that the world's trust in India is continuously growing. And why this trust? Today investors have trust in India because it has a stable, responsible and reform-oriented government. The industry has confidence in India because today infrastructure is developing rapidly in every sector. The tech sector has confidence in India because technology is expanding rapidly here. And, today the semiconductor industry has confidence in India because we have a massive talent pool, skilled engineers and designers. Anyone who wants to be a part of the world's most vibrant and unified market has trust in India. When we ask you to 'make in India', it also means that let's make for India and Make for the world.
Friends,
India understands its global responsibility very well. Therefore, together with partner countries, we are working on a comprehensive roadmap. That's why we are putting all our efforts into building a vibrant semiconductor ecosystem in India. Recently, we have approved the National Quantum Mission. The National Research Foundation Bill is also going to be introduced in the Parliament. Now we are also making changes in our engineering curriculum to create a semiconductor ecosystem. More than 300 such major colleges have been identified in India, where courses on semiconductors will be available. Our Chips to Startups Programme will help engineers. It is estimated that in the next 5 years more than one lakh design engineers are going to be produced in our country. India's growing start-up ecosystem is also going to strengthen the semiconductor sector. For all the participants of Semicon India, these aspects are going to boost their confidence.
Friends, you all are very well aware of the difference between conductors and insulators. Energy can pass through conductors but not through insulators. India is ticking every 'checkbox' to become a good energy conductor for the semiconductor industry. Electricity is needed for this sector. Our solar power installed capacity has increased more than 20 times in the last decade. We have set a target of 500GW of renewable energy capacity by the end of this decade. Several major steps have been taken for the production of solar PV modules, green hydrogen and electrolyzers. The policy reforms taking place in India will also have a positive impact on the development of the semiconductor ecosystem. We have also announced several tax exemptions for the new manufacturing industry. Today, India is one of the countries with lowest corporate tax in the world. We have made the taxation process faceless and seamless. We have done away with many archaic laws and compliances that came in the way of ease of doing business. The government has also given special incentives for the semiconductor industry. These decisions, these policies are a reflection of the fact that India is laying the red carpet for the semiconductor industry. As India moves forward on the path of reform, more new opportunities will be created for you. India is turning into an excellent conductor for semiconductor investments.
Friends,
Amidst these efforts, India is also aware of the needs of the global supply chain. We understand your expectations regarding raw materials, trained man power and machinery. That's why we're so excited to be working together with you. The sector in which we have worked closely with private players has touched new heights. Be it the space sector or the geospatial sector, we have got excellent results everywhere. You might remember that during Semicon last year, the government had sought suggestions from the players of the semiconductor industry. On the basis of these suggestions, the government has taken several major decisions. The incentives under the Semicon India programme have been increased. Now technology firms will be given fifty percent financial assistance to set up semiconductor manufacturing facilities in India. We are relentlessly carrying out policy reforms to accelerate the growth of the country's semiconductor sector.
Friends,
The theme coined by India as the Presidency of G-20 is 'one earth, one family, one future'. This is also our spirit behind making India a semiconductor manufacturing hub. India's skill, India's capacity, India's capability should benefit the whole world; that's what India desires. We want to increase India's potential for Global Good and for a better world. Your participation, your suggestions and your thoughts are most welcome. The Government of India stands with you at every step. I wish you all the very best for this Semicon summit; and there is an opportunity. I had said from the ramparts of the Red Fort that this is the time and this is the right time not only for the country but also for the world. My best wishes to you all! Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟ ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୩ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 JUL 2023 2:30PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ଥିବା ମୋର ସହକର୍ମୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ନବଜୀ, ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରଜୀ, ସଞ୍ଜୟ ମେହେରୋତ୍ରା ଜୀ, ଶ୍ରୀ ୟଙ୍ଗ ଲିୟୁ, ଅଜିତ ମନୋଚା ଜୀ, ଅନିଲ ଅଗ୍ରୱାଲ ଜୀ, ଅନିରୁଦ୍ଧ ଦେବଗନ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ମାର୍କ ପେପରମାଷ୍ଟର, ପ୍ରଭୁ ରାଜ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରଲୋକ!
ମୁଁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅନେକ ପରିଚିତ ମୁହଁ ଦେଖୁଛି। କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭେଟିଛି। ଯେପରି ସଫ୍ଟୱେର୍ ଅପଡେଟ୍ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ସେହିପରି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ। ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ, ଶିଳ୍ପ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟ ଅପଡେଟ୍ ହୁଏ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହା ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ସମନ୍ୱୟ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମଧ୍ୟ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖିଛି ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ନୂତନ ଲୋକ, ନୂତନ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦର ସଂଗଠନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ମୁଁ କେବଳ ଅଳ୍ପ ସମୟ ବିତାଇପାରିଲି କିନ୍ତୁ ମୋର ଏକ ଚମତ୍କାର ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିଲା। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଶେଷକରି ଗୁଜରାଟର ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯାହା କିଛି ଦିନ ପାଇଁ ଜାରି ରହିବ। ଏହି ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଶ୍ୱରେ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ବୁଝିବାକୁ ଏବଂ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗତ ବର୍ଷ ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲୁ। ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା, ଭାରତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ କାହିଁକି ନିବେଶ କରିବା ଉଚିତ? ଲୋକମାନେ ପଚାରୁଥିଲେ - "କାହିଁକି ନିବେଶ କରିବେ?" ଏବେ ଆମେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପରେ ସାକ୍ଷାତ କରୁଛୁ ଏବଂ ପ୍ରଶ୍ନ ବଦଳି ଯାଇଛି। ଏବେ ଲୋକମାନେ ପଚାରୁଛନ୍ତି, "କାହିଁକି ନିବେଶ କରିବେ ନାହିଁ?" ଏବଂ କେବଳ ପ୍ରଶ୍ନ ବଦଳି ନଥିଲା, ବରଂ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ବଦଳି ଯାଇଛି। ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଏହି ଦିଗକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖାଇବା ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଭାରତ କାହାକୁ ନିରାଶ କରେ ନାହିଁ। ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଅଛି। ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଭାରତରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଲାଭାଂଶ ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଏବଂ ତିନିଗୁଣ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣଙ୍କ ଶିଳ୍ପରେ ମୁରଙ୍କ ନିୟମ ବିଷୟରେ ବହୁତ କଥା ହୁଏ। ମୁଁ ଏହାର ବିବରଣୀ ଜାଣିନାହିଁ କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ 'ଘାତାଙ୍କ ବୃଦ୍ଧି' ଏହାର ମୂଳରେ ରହିଛି। ଆମର ଏଠାରେ ଏକ କଥା ଅଛି - 'ଦିନ୍ ଦୁନି ରାତ୍ ଚୌଗୁନି ତାରକି କରନା' ଆଜି ଆମେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ର, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ 'ଘାତାଙ୍କିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି' ଦେଖୁଛୁ। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ଖେଳାଳି ଥିଲା। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ-ନିର୍ମାଣରେ ଆମର ଅଂଶ ବହୁ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୪ରେ ଭାରତର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ $୩୦ ବିଲିୟନରୁ କମ୍ ଥିଲା। ଆଜି ଏହା ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ମଧ୍ୟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଭାରତରୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ମାତ୍ର ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନର ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ଏବେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଯେଉଁ ଦେଶ ପୂର୍ବରୁ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା ସେ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ରପ୍ତାନି କରୁଛି।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
କିଛି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମୁରଙ୍କ ନିୟମ ଅପେକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତରେ କେବଳ ଦୁଇଟି ମୋବାଇଲ୍ ନିର୍ମାଣ ୟୁନିଟ୍ ଥିଲା। ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ୨୦୧୪ରେ ଭାରତରେ ୬୦ ନିୟୁତ ଉପଭୋକ୍ତା ଥିଲେ। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ ହୋଇ ୮୦୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ୨୦୧୪ ରେ ଭାରତରେ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ଥିଲା। ଆଜି, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୮୫୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଏହି ସଂଖ୍ୟା କେବଳ ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂଖ୍ୟା ଆପଣଙ୍କ ଶିଳ୍ପର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ଭାବନାର ସୂଚକ। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ 'ଘାତାଙ୍କ ବୃଦ୍ଧି' ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ତାହାକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ - 'ଉଦ୍ୟୋଗ ୪.୦ ଦେଖିପାରୁଛି। ଯେତେବେଳେ ବି ବିଶ୍ୱ ଏପରି ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଦେଇ ଗତି କରିଛି, ଏହାର ମୂଳଦୁଆ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଉପରେ ରହିଛି। ଏହା ପୂର୍ବ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ଆମେରିକୀୟ ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା। ଆଜି, ମୁଁ ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ସମ୍ପର୍କ ଦେଖୁଛି। ଆଜି ଭାରତୀୟ ଆକାଂକ୍ଷା ଭାରତର ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏପରି ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶେଷ ହେଉଛି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏପରି ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଭାରତର ଲୋକମାନେ କେବଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅନୁକୂଳ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ।
ଆଜି ଭାରତରେ ସୁଲଭ ତଥ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ଗୁଣାତ୍ମକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନିର୍ବିଘ୍ନ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉତ୍ପାଦର ବ୍ୟବହାରକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୃଷି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ମାର୍ଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏକ ଏକ ବିଶାଳ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ କାମ କରୁଛି। ଆମର ଏଠାରେ ଏକ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅଛି, ଯେଉଁମାନେ ମୌଳିକ ଘରୋଇ ଉପକରଣ ବ୍ୟବହାର କରିନଥିବେ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ସିଧାସଳଖ ଇଣ୍ଟର-କନେକ୍ଟଡ୍ ସ୍ମାର୍ଟ ଡିଭାଇସ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ଏପରି ଏକ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅଛି ଯେଉଁମାନେ କେବେ ମୌଳିକ ବାଇକ୍ ବ୍ୟବହାର କରିନଥିବେ କିନ୍ତୁ ଏବେ ସ୍ମାର୍ଟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଗତିଶୀଳତା ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି।
ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ନବ-ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ ଭାରତୀୟ ଆକାଂକ୍ଷାର ପାୱାରହାଉସ୍ ହୋଇ ରହିଛି। ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହି ସ୍କେଲର ଏକ ବଜାର ପାଇଁ ଏକ ଚିପ୍ ତିଆରି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ଯେକେହି ଏହି ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼େ, ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପ୍ରଥମ-ପ୍ରବର୍ତ୍ତକ ଲାଭ ପାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମହାମାରୀ ଏବଂ ରୁଷ-ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧର ପାର୍ଶ୍ୱ ପ୍ରଭାବରୁ ସୁସ୍ଥ ହେଉଛନ୍ତି। ଭାରତ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କେବଳ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ନୁହେଁ। ଆଜି ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଚିପ୍ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଅପେକ୍ଷା କିଏ ଭଲ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ହୋଇପାରେ? ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ନିରନ୍ତର ବଢ଼ୁଛି। ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ କାହିଁକି? ଆଜି ନିବେଶକମାନଙ୍କର ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି କାରଣ ଏହାର ଏକ ସ୍ଥିର, ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସଂସ୍କାର-ମୁଖୀ ସରକାର ଅଛି। ଶିଳ୍ପର ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି କାରଣ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ହେଉଛି। ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି କାରଣ ଏଠାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ଏବଂ, ଆଜି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପର ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି କାରଣ ଆମର ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ, ଦକ୍ଷ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଡିଜାଇନର୍ ଅଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଏବଂ ଏକୀକୃତ ବଜାରର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' କରିବାକୁ କହୁ, ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ମଧ୍ୟ ଯେ ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଭାରତ ପାଇଁ ତିଆରି କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ତିଆରି କରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏହାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବୁଝେ। ତେଣୁ, ଅଂଶୀଦାର ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶି, ଆମେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଭାରତରେ ଏକ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ। ସମ୍ପ୍ରତି ଆମେ ଜାତୀୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ମିଶନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛୁ। ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ବିଲ୍ ମଧ୍ୟ ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବେ ଆମେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛୁ। ଭାରତରେ ଏପରି ୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରମୁଖ କଲେଜ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉପରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଆମର ଚିପ୍ସ ଟୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଆକଳନ କରାଯାଉଛି ଯେ ଆଗାମୀ ୫ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଦେଶରେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଡିଜାଇନ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଉତ୍ପାଦିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି।
ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଇନସୁଲେଟର ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି। ଶକ୍ତି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଦେଇ ଯାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଇନସୁଲେଟର ଦେଇ ନୁହେଁ। ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ଶକ୍ତି ପରିବାହୀ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାଞ୍ଚ ବାକ୍ସକୁ ଟିକ୍ କରୁଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଆବଶ୍ୟକ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମର ସୌରଶକ୍ତି ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତା ୨୦ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆମେ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦GW ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଆମେ ସୌର PV ମଡ୍ୟୁଲ୍, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଜର୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ଭାରତରେ ଚାଲିଥିବା ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ। ଆମେ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନେକ ଟିକସ ଛାଡ଼ ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରିଛୁ। ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ କମ୍ କର୍ପୋରେଟ୍ ଟିକସ ଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଆମେ ଟିକସ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅଦୃଶ୍ୟ ଏବଂ ସୁଗମ କରିଛୁ। ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାରେ ଆସୁଥିବା ଅନେକ ପୁରୁଣା ଆଇନ ଏବଂ ଅନୁପାଳନକୁ ଆମେ ଦୂର କରିଦେଇଛୁ। ସରକାର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ବିଶେଷ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି, ଏହି ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଏହି ସତ୍ୟର ପ୍ରତିଫଳନ ଯେ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଲାଲ କାର୍ପେଟ ବିଛାଉଛନ୍ତି। ଭାରତ ସଂସ୍କାର ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସହିତ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପରିଚାଳକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସଚେତନ। କଞ୍ଚାମାଲ, ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ମାନବଶକ୍ତି ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ସମ୍ପର୍କରେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶା ଆମେ ବୁଝିପାରୁଛୁ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ମିଶି କାମ କରିବାକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ। ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରଟିରେ ଆମେ ଘରୋଇ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାମ କରିଛୁ ତାହା ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଛୁଇଁଛି। ଏହା ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ କିମ୍ବା ଭୂସ୍ଥାନିକ କ୍ଷେତ୍ର, ଆମେ ସବୁଠି ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଫଳାଫଳ ପାଇଛୁ। ଆପଣ ମନେ ରଖିଥିବେ ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ସେମିକନ୍ ସମୟରେ, ସରକାର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ଲୋଡିଥିଲେ। ଏହି ପରାମର୍ଶ ଆଧାରରେ, ସରକାର ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏବେ ଭାରତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପଚାଶ ପ୍ରତିଶତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦିଆଯିବ। ଦେଶର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାର କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
G-20 ର ସଭାପତିତ୍ୱ ଭାବରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଣୀତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ'। ଭାରତକୁ ଏକ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ପଛରେ ଏହା ଆମର ଭାବନା। ଭାରତର ଦକ୍ଷତା, ଭାରତର କ୍ଷମତା, ଭାରତର କ୍ଷମତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଲାଭଦାୟକ ହେବା ଉଚିତ; ଏହା ହିଁ ଭାରତର ଇଚ୍ଛା । ଆମେ ବିଶ୍ୱ ମଙ୍ଗଳ ଏବଂ ଏକ ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆପଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସ୍ୱାଗତଯୋଗ୍ୟ। ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଏହି ସେମିକନ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି; ଏବଂ ଏକ ସୁଯୋଗ ଅଛି। ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି ଯେ ଏହା କେବଳ ଦେଶ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସଠିକ୍ ସମୟ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା! ଧନ୍ୟବାଦ।
sws