ঙাকশেল মন্ত্রালয়
২৪শুবা কার্গিল বিজয় দিবসনা লাকপদা ১৯৯৯গী কার্গিল লানগী অথৌবশিংদা জাতিনা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে; ঙাকশেল মন্ত্রীনা দ্রাসতা লৈবা কার্গিল ৱার মেমোরিএলদা অথৌবা লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে
ঙসিগী ভারত অসি ঐখোয়গী থৌনা ফরবশিংনা কত্থোকখিবা অদুদা য়ুম্ফম ওইরি: শ্রী রাজনাথ সিংহ
“ভারত অসি শান্তি পাম্বা লৈবাক অমনি অদুবু করিগুম্বা শীংনরকপা তারবদি তুমিন্না লৈথোকপা তৌরোই; সরকারনা লৈবাক্কী ইন্তরেস্তশিং ঙাকশেন্নবা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি”
আর.এম.না মীয়ামদা করিগুম্বা মথৌ তারক্লবদি নাকোইননা খক্তা নত্তনা হকথেংননা লৈবাক ঙাকশেন্নবা মেন্তেল্লী শেম-শাদুনা লৈনবা হায়খ্রে
26 JUL 2023 1:14PM by PIB Imphal
চহি খুদিংগী জুলাই ২৬তা ‘কার্গিল বিজয় দিবস’ হায়না পালন তৌদুনা লাকখিবা ভারতকী পুৱারী ওইরবা মাইপাকখিবগী ২৪শুবা কুমওন্না লাকপদা ১৯৯৯গী কার্গিল লানগী থৌনা ফরবা লান্মীশিংদা লৈবাক অসিনা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে। নুমিৎ অসিবু পালন তৌনবা ঙাকশেল মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংহনা ঙসি লদাখকী দ্রাসতা লৈবা কার্গিল ৱার মেমোরিএলদা চৎতুনা হৈকৎ-লৈকৎ তমখি অমসুং ‘ওপরেসন বিজয়’ মনুংদা লম্বা লৈত্রবা থৌনা উৎখিবা মথৌনা লৈরবা লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি।
দ্রাসতা পাঙথোকখিবা থৌরম অদুদা লানগী অথৌবশিং, বীর নারীশিং অমসুং থৱায়না পোন্থা পীখ্রবা অথৌবশিংগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংনা শরুক য়াবা উবা ফংখি। শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখোয়গা লোয়ননা ৱারী-ৱাতাই শাখি অমসুং লৈবাক্কী শেবা তৌবদা থৱায়না পোন্থা পীখ্রবশিংবু নীংশিংলদুনা মখোয়দা থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎখি। মহাক্না মখোয়দা থৌনা ফরবাশিংনা কত্থোকখিবশিং অসি কৈদৌনুংদা অকাউ পরৈ চলহল্লোই হায়না থাজবা পীখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা ঙাকশেল মন্ত্রীনা আর্মদ ফোর্সেসনা হঞ্জিন হঞ্জিন্না অৱাবা মতমশিংদা লৈবাক্কীদমক মাংজিল থানা লেপতুনা মতেং পাংখিবগী থৌনা অমসুং ফিরেপ অদুবু থাগৎখি। ঙসিগী ভারত অসি লান্মীশিং অসিনা কত্থোকখিবা অদুনা য়ুম্ফম থোনখিবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। শ্রী রাজনাথ সিংহনা ‘ওপরেসন নিজয়’ অসি ভারতকী থৌনা লিংজেল অমসুং অখাং কনবা উৎতুনা অচৌবা শীংনবশিংগী মায়োক্তা লেপখিবগী তাঙ্কক অমনি। মহাক্না মাইপাকপা অসিনা জাতিবু মাইপাকপগী অৱাংবা পন্দুপ য়ৌহল্লিবা লোঞ্চ পেদ অমনি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি, “ঐখোয়গী অথোইবা গুন অসি মাইথিবা কৈদৌনুংদা নংদবা অসি নত্তে, মাইথিবা খুদিংদা অমুক হন্না হৌগৎলকপা অসিনা ওইরি। লান মনুংদা য়েকনবশিংদা অফবা মিলিতরীগী খুদোংচাবা লৈজরবসু মখোয়বু তকথোক্নবা অমসুং ঐখোয়গী লম ঙাকশেন্নবা ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা লম্বা লৈত্রবা থৌনা অমসুং স্কিল উৎখি। মাইপাকপা অসিগা লোয়ননা ভারতনা পকিস্তান অমসুং মালেমদা ঐখোয়গী মিলিতরীনা করিগুম্বা লৈবাক্কী ইন্তরেস্তশিং শোকপা তারবদি কৈদৌনুংদা তুং হন্নবা তৌরোই হায়বগী পাউজেল অমা পীখি”।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা সরকারনা শীংনবা কয়া লৈরবসু লৈবাক্কী ইন্তরেস্তশং ঙাকশেন্নবা মপুং ফানা লেপ্পি হায়না থাজবা পীখি। মহাক্না হায়খি, “লৈবাক্কী সোভরেন্তী, য়ুনিতী অমসুং ইন্তিগ্রিতী ঙাকশেনবদা কম্প্রোমাইজ অমত্তা তৌরোই। লৈবাক্কী য়েক্নবশিং মাংহন্নবা আর্মদ ফোর্সশিংদা ঐখোয়না ফ্রী হেন্দ পীখি। ভারত অসি শান্তি পাম্বা লৈবাক্নি, মাগী চহিচা কয়া শুরবা ভেল্যুশিংদা থাজবা থম্মি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লোশিং ঙাক্নবা মাইকৈদা লেপ্পি, অদুবু ঐখোয়গী ইন্তরেস্তশিং ঙাকশেন্নবা ঐখোয়না এল.ও.সি. লানশিনবদা অকিবা লৈতে। মমাংদা লৈবাক অসিদা অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংদা পোলিতিকেল ৱিল লৈরমদে হৌজিক্তি মসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা ফংহল্লে। ঐখোয়গী ফোর্সশিংগীদমক ঐখোয়না খোঙফম চেৎনা লেপ্পি। মীয়াম অমসুং পার্লিয়ামেন্তনা ঐখোয়গী লান্মীশিংদা চাউনা থাজবা থম্মি”।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা তুংগী মীরোলশিংদা ইথিল পীনবগী হৌরকফম ওইরিবা পরম বির চক্র (পি.ভি.সি.) এৱার্দী কেপ্তেন বিক্রম বত্রা অমসুং কেপ্তেন মনোজ পান্দে অমসুং বির চক্র (ভি.আর.সি.) এৱার্দী লেফতনেন্ত কর্নেল আর বিশ্বানাথন, কেপ্তেন জিন্তু গোগোই, কেপ্তেন বিজয়েন্ত থাপর অমসুং নাইব সুবেদার মঙ্গেজ সিংহ য়াওনা কার্গিল লানগী থৌনা ফরবা কয়াগী থৌনা ফাবা মতৌবু নীংশিংখি অমসুং মখোয়বু নীংশিংদুনা লৈহৌরগনি ফোঙদোকখি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা লানগী মতমদা থোইদোক হেন্দোকপা থৌনা উৎখিবা ফ্লাইৎ লেফতনেন্ত গুনজন সক্সেনা অমসুং শ্রীবিদ্যা রজনবু অখন্ননা পনখি অমসুং মখোয়না ভারতকী নুপীশিংনা লৈবাক্কী ঙমখৈশিং ঙাকশেন্নবা হোৎনরকপদা নুপাদগী তাবা লৈতে হায়বা পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লান্মী পুম্নমক অসি ভারতকী তোঙান-তোঙানবা লমদমশিংদগীনি অদুবু লৈবাক অমদি মীয়ামগী ইন্তরেস্ত ঙাকশেন্নবা লান্থেংনখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি লানশিং শোক্নখি অমসুং ঙমখিবা অসি শুপ্নগী খুৎলাই অমসুং বোম্বশিং শীজিন্নরগা নত্তে; থৌনা অমসুং হনবা লৈত্রবা থৌনা লিংজেলনা মসিদা চপ মান্ননা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। মহাক্না হায়খি মসিগী ৱিল পাৱর অমসুং জাতিগীদমক চাউথোকচবা পোকপগী ৱাখল্লোন অসিনা অতোপ্পশিংদগী ভারতকী লান্মীশিংবু তোপ-তোপ্পা ওইহল্লিবনি, মখা তারদুনা মহাক্না হায়খি, “ঐখোয়গী ফোর্সশিং অসিদা লৈবাক, মাগী সভ্যতা অমসুং নাৎ ঙাকশেন্নবগীদমক লৈবাক নীংবগী ৱাখল্লোনশিং য়াওরি”।
রসিয়া-য়ুক্রেন লানবু খুদম ওইনা পীরদুনা ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি অমা হেন্না চত্থরক্লিবা লান অসিনা ঙসিগী মতম অসিদা তম্বা ঙমদবা লানগী মওং-মতৌ অদু উৎলি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মীয়াম্না ত্রেনিং তৌবা অমসুং লান অসিদা মখোয়গী মিলিতরীদা য়াওশিনবা অসিনা লান অসিবু শাংদোকহল্লি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা মীয়ামদা করিগুম্বা মথৌ তাবা লাক্লবদি লানশিংদা নাকোইননা নত্তনা হকথেংননা শরুক য়ানবা শেম শাদুনা লৈনবা হায়খি। মহাক্না হায়খি, “মীয়াম্না মেন্তেল্লী শেম শাদুনা লৈবা তাই মরমদি লৈবাক অসিনা মখোয়বু মথৌ তারকপা মতমদা মখোয়না আর্মদ ফোর্সশিংবু মতেং পাংনবা শেম-শাদুনা লৈরগনি। লান্মী খুদিংমক ভারত মচা ওইবগুম্না চপ মান্নবা মওংদা ভারত মচা খুদিংমক্না লান্মী অমগী থৌদাং লৌনবা শেম-শাদুনা লৈগদবনি”।
থৌরম অসিদা লদাখকী লেফতনেন্ত গভর্নর ব্রিগেদিয়র (দা) বিদি মিশ্রা (রিতায়র্দ), চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ জেনরেল অনিল চৌহান, চীফ ওফ দি আর্মী স্তাফ জেনরেল মনোজ পান্দে, চীফ ওফ দি নেবেল স্তাফ এদমিরেল আর হরি কুমার, চীফ ওফ দি এয়র স্তাফ এয়র চীফ মার্সেল ভিআর চৌধুরি, হান্নগী আর্মী চীফ জেনরেল ভিপি মালিক (রিতায়র্দ), নোর্দন কম্মন্দগী জেনরেল ওফিসর কম্মান্দিং-ইন-চীফ লেফতনেন্ত জেনরেল উপেন্দ্র দ্বিবেদি, জেনরেল ওফিসর কম্মান্দিং, ১৪ কোর্প্স লেফতনেন্ত জেনরেল রাশিম বালি, লেফতনেন্ত জেনরেল ৱাইকে জোশি (রিতায়র্দ) অমসুং লেফতনেন্ত জেনরেল অমরনাথ অৱুল (রিতায়র্দ)না শরুক য়াখি।
মীফম অসিদা থৌনা লিংজেল অমসুং অখাং কনবগী তশেংবা খুদম ওইরিবা অমসুং পি.ভি.সি. ফংখ্রবা সুবেদার সঞ্জয় কুমার অমসুং মহা বির চক্র, হবিলদার দিগেন্দ্র কুমার য়াওবনা থৌরম অসিনা ইথিল পীখি। পি.ভি.সি., কেপ্তেন মনোজ পান্দেগী ময়াম্বা শ্রী মনমোহান পান্দে অমসুং কেপ্তেন বিক্রম বত্রা, পি.ভি.সি.গী ময়াম্বা শ্রী বিশাক বত্রাসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। দ্রাসতা পাঙথোকপা থৌরম অসিনা অপুনবগী শক্তম, তৌবীমল খঙবা অমসুং চাউথোকচাবা উৎনবা মীকুপ অমা ওইখি মরমদি লৈবাক অসিনা ‘স্পিরিৎ ওফ ইন্দিয়া’ মশক তাক্লিবা থৌনা ফবা মতৌ অদু শকখঙবা ওইনা অমত্তা ওইনা পুনশিনখি।
লৈবাক্কী কোংনুংদা ঙাকশেলগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অজয় ভত্ত, ঙাকশেলগী সেক্রেতরী শ্রী গিরিধার অরামানে, চীফ ওফ ইন্তিগ্রেতেদ দিফেন্স স্তাফ তু দি চিয়রমেন, চীফস ওফ স্তাফ কম্মিতি (সি.আই.এস.সি.) লেফতনেন্ত জেনরেল জে.পি. মেথ্যু অমসুং সর্ভিসেস অহুমগী ভাইস চীফশিংনা নেস্নেল ৱার মেমোরিএলদা অথৌবশিংদা হৈকৎ-লৈকৎ তমখি অমসুং ইকাই খুম্নবা উৎখি।

Ministry of Defence
Nation pays tribute to 1999 Kargil war heroes on 24th Kargil Vijay Diwas; Raksha Mantri pays homage to the valiant soldiers at Kargil War Memorial in Dras
India of today rests on the foundation of the sacrifices of our bravehearts: Shri Rajnath Singh
“India is a peace-loving nation, but will not hesitate to retaliate if provoked; Government fully committed to safeguard national interests”
RM urges people to be mentally prepared to defend the country not just indirectly but directly also, if ever the need arises
26 JUL 2023 1:14PM by PIB Delhi
The Nation paid rich tributes to the brave soldiers of the 1999 Kargil war on the 24th anniversary of India’s historic victory, which is celebrated as ‘Kargil Vijay Diwas’ on 26th July every year. To mark the day, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh today visited the Kargil War Memorial at Dras in Ladakh, laid a wreath and paid homage to the valiant soldiers who displayed unparalleled bravery during ‘Operation Vijay’.
The ceremony at Dras also witnessed a gathering of war heroes, Veer Naris and the families of the fallen heroes. Shri Rajnath Singh interacted with them and extended heartfelt gratitude while recalling all those who made the supreme sacrifice in the service of the nation. He assured them that the sacrifices of these bravehearts will never be forgotten.
Addressing the gathering, the Raksha Mantri commended the valour and commitment of the Armed Forces, which have, time and again, helped the country stand tall in times of crisis. India of today rests on the foundation of the sacrifices made by the soldiers, he said. Shri Rajnath Singh described ‘Operation Vijay’ as an episode that displayed India’s grit and determination as it stood its ground in the face of adverse circumstances. He also termed the victory as a launch pad that propelled the nation to achieve heights of success.
“Our greatness is not in never falling, but in getting up every time we fall. Despite the adversary having tactical military advantage during the war, our forces displayed unmatched bravery and skill to push them back and reclaim our land. With the victory, India sent a message to Pakistan and the world that our military will not back down at any cost if the nation’s interests are harmed,” said Shri Rajnath Singh.
The Raksha Mantri assured all that the Government is fully committed to safeguarding national interests, no matter the challenge. “No compromise will be made in protecting the sovereignty, unity and integrity of the country. We have given a free hand to the Armed Forces to eliminate the nation’s enemies. India is a peace-loving nation which believes in its centuries-old values and is committed towards international laws, but to safeguard our interests, we will not hesitate in crossing the LoC. Earlier, the nation and the Armed Forces lacked political will, which has now been provided by our Government, led by Prime Minister Shri Narendra Modi. We stand firm with our forces. The people and Parliament have full faith in our soldiers,” he said.
Shri Rajnath Singh recalled the heroic deeds of a number of bravehearts of the Kargil war, including Param Vir Chakra (PVC) Awardees Captain Vikram Batra & Captain Manoj Pandey and Vir Chakra (VrC) Awardees Lieutenant Colonel R Vishwanathan, Captain Jintu Gogoi, Captain Vijayant Thapar & Naib Subedar Mangej Singh, who are a source of inspiration for the future generations and will be remembered forever.
The Raksha Mantri made special mention of Flight Lieutenants Gunjan Saxena & Srividya Rajan who showcased exceptional courage during the war and spread the message that Indian women are no less than their male counterparts when it comes to securing the country’s borders. He highlighted that all these soldiers belonged to different regions of India, but fought as one to protect the interests of the nation and its people.
Shri Rajnath Singh said that wars are fought & won with not just weapons and bombs; bravery and indomitable spirit will play an equally important role. He said, this will power and sense of national pride is what separates Indian soldiers from the rest, adding that “our forces are imbued with the values of patriotism for the protection of the country, its civilisation and culture.”
Citing the example of the Russia-Ukraine conflict, the Raksha Mantri stated that the war, which has been continuing for last more than one year, reflects the unpredictable nature of conflicts in today’s times. He added that the war has been prolonged as the people are training and joining their military in fighting for their cause.
Shri Rajnath Singh called upon the people to be ready to participate in wars not only indirectly but directly as well, if ever the need arises. “People should be mentally prepared, so that whenever the nation needs them, they should be ready to help the Armed Forces. Just as every soldier is an Indian; in the same way, every Indian should be ready to play the role of a soldier,” he said.
Lieutenant Governor of Ladakh Brigadier (Dr) BD Mishra (Retd), Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Chief of the Army Staff General Manoj Pande, Chief of the Naval Staff Admiral R Hari Kumar, Chief of the Air Staff Air Chief Marshal VR Chaudhari, former Army Chief General VP Malik (Retd), General Officer Commanding-in-Chief of Northern Command Lieutenant General Upendra Dwivedi, General Officer Commanding, 14 Corps Lieutenant General Rashim Bali, Lieutenant General YK Joshi (Retd) and Lieutenant General Amarnath Aul (Retd) attended the ceremony.
The presence of Subedar Major Sanjay Kumar, a true example of courage & determination and recipient of PVC and Havildar Digendra Kumar, Maha Vir Chakra inspired the gathering. Shri Manmohan Pandey, brother of Captain Manoj Pandey, PVC and Shri Vishal Batra, brother of Captain Vikram Batra, PVC also graced the occasion. The event at Dras marked a moment of unity, gratitude, and pride, as the nation came together to acknowledge the heroism that defines the ‘Spirit of India’.
In the national capital, Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt, Defence Secretary Shri Giridhar Aramane, Chief of Integrated Defence Staff to the Chairman, Chiefs of Staff Committee (CISC) Lt Gen JP Mathew and the Vice Chiefs of the three Services laid wreaths at the National War Memorial and paid homage to the fallen heroes.