প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জুলাই 26তা প্রগতী মৈদান্দা ইন্তর্নেস্নেল একজিবিসন-কম-কনভেন্সন সেন্তর (IECC) কমপ্লেক্সপু লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নগনি
লুপা করোর 2700 চঙনা শাবা কমপ্লেক্স অসি একর 123 হেন্না পাক চাউবা মফমদা শাবনি
মসিনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা MICE (মীফম, ইন্সেন্তিব, কনফরেন্স অমসুং একজিবিসন)গী পন্থুংফম ওইগনি অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা একজিবিসন অমসুং কনভেন্সন কমপ্লেকশিংগী মনুং চল্লি
অনৌবা কনভেন্সন সেন্তর, একজিবিসন হোল, এম্ফিথিএতর য়াওনা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত ফেসিলিতী কয়া শেমখ্রে
আর্কিতেকচরগী নীংথিরবা খুৎশা ওইরিবা কনভেন্সন সেন্তর অসিনা অচৌবা ইন্তর্নেস্নেল একজিবিসন অমসুং কনফরেন্স কয়াগী য়ুম্বু ওইগনি
শংখলাগী মওংদা শাদুনা, মসিদা ভারতকী নাৎকী আর্ত অমসুং কলচরগী আর্কিতেকচরগী মওং-মতৌ কয়া য়াওরি
নৌনা শাবা কমপ্লেক্স অসিনা ভারতপু মালেমগী ব্যুজিনেসকী পন্থুংফম ওইনা খুমাং চাউশিলহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি
24 JUL 2023 6:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জুলাই 26, 2023দা প্রগতী মৈদান্দা শারিবা ইন্তর্নেস্নেল একজিবিসন-কম-কনভেন্সন সেন্তর (IECC) কমপ্লেক্সপু লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নগনি।
লৈবাক অসিদা মীফম, কনফরেন্স অমসুং একজিবিসন পাংথোক্নবা মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবা হায়বা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান অসিনা মরম ওইরগা প্রগতী মৈদান্দা ইন্তর্নেস্নেল একজিবিসন-কম-কনভেন্সন সেন্তর (IECC) কমপ্লেক্স অমা লৈহল্লে। প্রগতী মৈদানগী অরিবা অমসুং মতমগা চুনদ্রবা ফেসিলিতীশিংবু অনৌবা শক্লোন পীরিবা প্রোজেক্ত অসি লৈবাক্কী প্রোজেক্ত অমা ওইনা লুপা করোর 2700 চঙনা শাবনি। চাউরাকপা একর 123গী পাক চাউবা কেম্পস ওইরিবা IECC কমপ্লেক্স অসি ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা MICE (মীফম, ইন্সেন্তিব, কনফরেন্স অমসুং একজিবিসন)গী পন্থুংফম ওইগনি অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা একজিবিসন অমসুং কনভেন্সন কমপ্লেকশিংগী মনুং চল্লি।
প্রগতী মৈদান্দা লৈরিবা নৌনা শাবা IECC কমপ্লেক্স অসিদা কনভেন্সন সেন্তর, একজিবিসন হোল, এম্ফিথিএতর য়াওনা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত ফেসিলিতী কয়া য়াওরি।
কনভেন্সন সেন্তর অসি প্রগতী মৈদান কমপ্লেক্সকী সেন্তর্পিস ওইনা শেমগৎপনি। মসিদি অচৌবা ইন্তর্নেস্নেল একজিবিসন, ত্রেদ ফেয়র, কনভেন্সন, কনফরেন্স অমসুং অতোপ্পা ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইবা থৌরম কয়া য়ুম্বউ ওইনবা শেম শারবা আর্কিতেকচরগী নীংথিরবা খুৎশা অমনি। মসিদা মীফম ফম্বা য়াবা কা কয়া অমা, পোত্থাফম, ওদিতোরিয়ম, এম্ফিথীএতর অমসুং ব্যুজিনেস সেন্তর লৈগনি, অমসুং থৌরম মখল কয়া য়ুম্বু ওইবা য়াগনি। মসিগী নীংথিরবা মলতি-পর্পজ হোল অমসুং প্লেনরী হোল অসিদা পুন্না মীওই লিশিং তরেৎ চনবা ঙম্বগী মতিক লৈগনি অমসুং মসিনা ওস্ত্রলিয়াগী সিদনী ওপেরাদগী হেন্না মী চনগনি। মসিগী নীংথিরবা এম্ফিথীএতর অসিদা মীওই 3000 ফম্বা চনগনি।
কনভেন্সন সেন্তর বিলদিং অসিগী অর্কিতেকচরগী মওং-মতৌ অসিদি ভারতকী চৎনবীদগী ইথিল লৌবনি অমসুং মসিনা ভারতকী মশাদা থাজবা অমসুং থাইনগী মতম্বু ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা হৌজিক মতমগী পুন্সি মহিংবুসু য়াজবগী মতৌ উৎলি। বিলদিং অসিগী মওং-মতৌ অসি শংখ (মোইবুং)গী মওং-মতৌদগী লৌবনি, কনভেন্সন সেন্তর অসিগী তোঙান-তোঙানবা ফক্লাং অমসুং মমায়শিংনা ভারতনা সোলর ইনর্জীগী কান্নবা লৌনবা হোৎনবগী থৌওং তাক্লিবা ‘সুর্য় শক্তি’; স্পেসকী লমদা ঐখোয়গী মায় পাকপগী মতৌ উৎলিবা ‘জিরো তু ISRO’; য়ুনিভর্সেল ফাউন্দেসনগী বিলদিং ব্লোক মঙা - আকাশ (অতিয়া), বায়ু (নুংশিৎ), অগনি (মৈ), জল (ঈশিং), পৃথবী (মালেম)গী মহুৎ শিল্লিবা পঞ্চা মহাভুতা য়াওনা ভারতকী নাৎকী ওইবা চৎনবী অমসুং নাৎকী ইলিমেন্ত কয়া উৎলি। মসিদা নত্তনা, লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী লাইয়েক অমসুং ত্রাইবেল আর্ত ফোর্মশিংনা কনভেন্সন সেন্তর অসিবু লৈতেংলি।
কনভেন্সন সেন্তর অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা খুদোংচাবশিংগী মনুংদা 5Gনা শাফু পীবা Wi-Fiনা কোনবা কেম্পস, 10G ইন্ত্রানেত কন্নেক্তিবিতী, লোল 16 ফাওবগী ৱাহন্থোক পীবা ঙম্নবা খ্বাইদগী অফবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা ইন্তর্প্রিতরগী কা, অচৌবা ভিদিও ৱালগা লোয়ননা থাক ৱাংলবা AV সীস্তেম, মথৌ নীংথিনা পাংথোকপা ঙমহন্নবা অমসুং ইনর্জী ইফিসিএন্ত ওইহনবা বিলদিং মেনেজমেন্ত সীস্তেম, মৈ মমথহনবা ঙালহনবা ঙম্বগা লোয়ননা ওক্যুপেন্সী সেন্সরগা লোয়ননবা লাইত মেনেজমেন্ত সীস্তেম, স্তেত-ওফ-দি-আর্ত DCN (দেতা কম্ম্যুনিকেসন নেতৱর্ক) সীস্তেম, ইন্তিগ্রেতেদ সর্ভেলিএন্স সীস্তেম অমসুং ইনর্জী য়াম্না শিজিন্নদবা সেন্ত্রেলাইজ এয়র কন্দিস্নিং সীস্তেম য়াওরি।
মখা তারকপা ওইনা, IECC কমপ্লেক্স অসিদা পুন্না একজিবিসন হোল তরেৎ লৈ, অমসুং অমমম্না একজিবিসন, ত্রেদ ফেয়র অমসুং ব্যুজিনেস ইভেন্ত য়ুম্বু ওইবগী মতিক চাবা স্পেস লৈরি। একজিবিসন হোলশিং অসি ইন্দস্ত্রী মখল কয়াগী তঙাই ফদবা পীবা ঙম্নবা অমসুং মালেম শিনবা থুংবগী পোত্থোক উৎপা ঙম্নবা মওংদা দিজাইন তৌবনি। মসিগুম্বা মতমগা চুনরবা স্ত্রকচর অসিনা মোদর্ন ইঞ্জনিয়রিং অমসুং আর্কিতেকচরগী মতিকশিংগী ময়েক লারবা খুদম অমা ওইরি।
IECCগী মপান্দা লৈরিবা লমহাং অসিবুসু মপুং ওইবা কমপ্লেক্স অসিগী ফজবা হেনগৎহন্নবা য়াম্না কুপ্না থৌরাং য়াত্তুনা শেমগৎপনি, অমসুং থৌওং অসিমক্না কমপ্লেক্স অসি শেমগৎপদা তৌখিবা অকুপ্পা থৌরাংগী খুদম ওইরি। মীতম, খিল্লিবা স্ত্রকচর, অমসুং ম্যুরেলশিংনা ভারতকী ইনাক খুল্লবা হেরিতেজকী শক্তম উৎলি; ম্যুজিকেল ফাউন্তেননা মীয়ামগী পুক্নিং শুমহৎপগী মচাক অমা ওইরি; পুখ্রি, পাৎ মচা অমসুং খুৎশেমগী ঈশিং ইচেলনা মফমসিগী ফজববু অমুক্কা হেন্না ফজহল্লি।
IECCদা লাকপা মীয়ামদা নুংঙাইহনবা হায়বসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবা প্রাইওরিতীনি, মসিমক গারী 5500 হেন্না খাম্বা য়াবগী খুদোংচাবা পীরিবা থৌওং অসিনা উৎলি। সিগ্নেল ফ্রী রোদকী খুত্থাংদা চত্থোক-চৎশিন তৌবদা নুংঙাইহল্লিবা অসিনা মসিদা লাকপা মীওইশিংনা মখোয়না চৎনিংবা মফমদা য়াম্না লায়না য়ৌবা ঙমহনগনি। মসিদা নত্তনা, কমপ্লেক্স অসিগী মপুং ওইবা দিজাইন অসিনা মফমসিদা লাক্লিবা মীওইশিংগী নুংঙাইবদা খ্বাইদগী হেনবা মিৎয়েং চঙলি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা IECC মনুংদা য়াম্না নুংঙাইনা চৎপা য়াগনি।
প্রগতী মৈদান্দা অনৌবা IECC কমপ্লেক্স অমা শেমগৎপা অসিনা ভারতপু মালেমগী ব্যুজিনেসকী পন্থুংফম ওইনা খুমাং চাউশিলহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি। মসিনা ত্রেদ অমসুং কম্মর্স হেন্না চাউখৎহনবদা অচৌবা থৌদাং য়াগনি অমসুং শেন্মিৎলোনগী শাহৌ লৈহনবগা লোয়ননা থবকসু য়াম্না হেনগৎহনগনি। মসিনা অপীকপা অমসুং ময়াই ওইরপ্না চাউবা ইন্তর্প্রাইসশিংগী মফমদা মখোয়গী পোত্থোকশিংবু লৈবাক অমসুং মালেমগী মফমদা উৎপগী ফম্বাক পীদুনা মখোয়না শাহৌ লৌবদা মতেং পাংগনি। মসিনা লৌশিং লান্নবগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওং, তেক্নোলোজীদা চাউখৎপা লাকপা, অমসুং ইন্দস্ত্রীগী চৎনবীশিং অমগা অমগা লান্নবগী খুদোংচাবা পীগনি। প্রগতী মৈদানগী IECCনা ভারতনা আত্মানির্ভর ভারতকী ইথিলগা লোয়ননা শেন্মিৎলোন অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা লুচিং থৌদাং লৌনবা হোৎনরিবা অসিবু উৎলি অমসুং মসিনা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎপগী মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমা ওইরি।

Prime Minister's Office
PM to dedicate to nation International Exhibition-cum-Convention Centre (IECC) complex at Pragati Maidan on 26th July
Developed at a cost of about Rs 2700 crore, the sprawling complex is spread over 123 acres
It is India’s largest MICE (Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions) destination and finds place among the top exhibition and convention complexes across the world
Multiple state-of-the-art facilities including new Convention Centre, Exhibition halls, amphitheaters etc have been developed
A grand architectural marvel, the Convention Centre will host large-scale international exhibitions and conferences
Developed in the shape of Shankha, it incorporates several architectural elements of India's traditional art and culture
The newly-built complex will play a key role in promoting India as a global business destination
24 JUL 2023 6:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will dedicate to the nation the International Exhibition-cum-Convention Centre (IECC) complex at Pragati Maidan on 26th July, 2023.
Prime Minister’s vision of having a world class infrastructure for hosting meetings, conferences and exhibitions in the country has led to the conceptualization of the International Exhibition-cum-Convention Centre (IECC) at Pragati Maidan. The project, which revamped the old and outdated facilities at Pragati Maidan, was developed as a National project at a cost of about Rs 2700 crore. With a campus area of approximately 123 acres, the IECC complex has been developed as India’s largest MICE (Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions) destination. In terms of the covered space available for events, the IECC Complex finds its place among the top exhibition and convention complexes in the world.
The newly developed IECC complex at Pragati Maidan comprises of multiple state-of-the-art facilities including Convention Centre, Exhibition halls, amphitheaters etc.
The Convention Centre is developed as the centerpiece of Pragati Maidan complex. It is a grand architectural marvel, designed to host large-scale international exhibitions, trade fairs, conventions, conferences, and other prestigious events. It is equipped with multiple meeting rooms, lounges, auditoriums, amphitheater and business centre, making it capable of hosting a wide range of events. Its majestic multi-purpose hall and plenary hall have a combined capacity of seven thousand people, which is larger than the seating capacity of the famous Sydney Opera House in Australia. Its magnificent Amphitheater is equipped with a seating capacity of 3,000 individuals.
The architectural design of the Convention Centre building is inspired from Indian traditions and showcases India’s confidence and conviction in its past while also embracing modern facilities and way of life. The the shape of the building is derived from the Shankha (conch shell), different walls and facades of the Convention Centre depict several elements of India's traditional art and culture including ‘Surya Shakti’ highlighting India’s efforts in harnessing solar energy, ‘Zero to ISRO’, celebrating our achievements in space, Pancha Mahabhuta signifying the building blocks of universal foundation - Aakash (Sky), Vayu (Air), Agni (Fire), Jal (Water), Prithvi (Earth), among others. Also, various paintings and Tribal art forms from different regions of the country adorn the Convention Centre.
Other facilities available in the Convention Centre include 5G-enabled fully Wi-Fi covered campus, 10G Intranet connectivity, interpreter room equipped with cutting-edge technology to support 16 different languages, advanced AV systems with huge-sized video walls, building management system ensuring optimal functionality and energy efficiency, light management system with dimming and occupancy sensors, state-of-the-art DCN (Data Communication Network) system, integrated surveillance system and energy-efficient centralized air conditioning system.
Further, the IECC complex features a total of seven exhibition halls, each serving as a versatile space for hosting exhibitions, trade fairs, and business events. The exhibition halls are designed to accommodate a diverse range of industries and showcase products and services from around the world. These state-of-the-art structures are a testament to modern engineering and architectural prowess.
The development of the area outside the IECC is also thoughtfully designed that complements the beauty of the main complex and a testimony of careful planning and development that has gone into this project. The sculptures, installations, and murals showcase the rich cultural heritage of India; Musical Fountains adds an element of enchantment and spectacle; Water Bodies such as ponds, lakes, and artificial streams, enhance the tranquility and aesthetics of the area.
The convenience of visitors is a priority at the IECC, reflected in the provision of over 5,500 vehicle parking spaces. The ease of access through signal-free roads ensures that visitors can reach the venue without any hassle. Also, the overall design prioritizes the comfort and convenience of attendees, facilitating seamless movement within the IECC complex.
The development of the new IECC complex at Pragati Maidan will help in promotion of India as a global business destination. It will also play a vital role in boosting trade and commerce, leading to economic growth and job creation. It will support the growth of small and medium enterprises by providing them with a platform to showcase their products and services on a national and international stage. It will also facilitate knowledge exchange and encourage the dissemination of best practices, technological advancements, and industry trends. IECC at Pragati Maidan epitomizes India's pursuit of economic and technological excellence in the spirit of Aatmanirbhar Bharat and is a step towards building a New India.