Ministry of Health and Family Welfare
Union Minister of State for Health and Family Welfare Dr. Bharati Pravin Pawar inaugurates National Conference on ‘Moving Mental Health Beyond Institutions’
It is critically important to remove the stigma that prevents individuals from seeking the help that they need: Dr Bharati Pravin Pawar
“The Union Govt is promoting the availability of and access to cost-effective treatment of common mental disorders”
Addressing mental health requires a comprehensive approach encompassing healthcare, education, public policy and social support systems: Justice Arun Mishra
26 JUL 2023 12:12PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharati Pravin Pawar inaugurated a national conference on “Moving Mental Health Beyond Institutions, here today. Justice Arun Mishra, Hon’ble Chairperson, NHRC was also present on the occasion. The objective of the conference is to discuss the challenges in the implementation of the Mental Healthcare Act, 2017 and deliberate on the way forward on resolution of mental health issues.
Dr. Pawar stated that “mental health is an integral part of our health as it affects all aspects of our lives.” Underlining the importance of mental health, she stated that “It is critically important to remove the stigma that prevents individuals from seeking the help that they need.” She added that under the leadership of the Hon’ble Prime Minister, mental health has been given a lot of importance which is demonstrated by the passing of the landmark Mental Healthcare Act 2017.
Highlighting the importance of addressing the challenges of mental health and the Mental Healthcare Act 2017, Dr Pawar stated that “the Union govt is promoting the availability of and access to cost-effective treatment of common mental disorders”. She informed that mental health has been included in the flagship Ayushman Bharat scheme of the Union Govt. She also stated that “since the launch of the National Tele-Mental Health service, 42 Tele-Manas cells have been established that has already recorded over 2 lakh calls”.
The Union Minister underlined the need for a new mental healthcare paradigm that transcends the limitations of institutions and focuses on community-based support. She urged the dignitaries to deliberate on the pressing issues of mental health challenges in India and work towards a future where mental healthcare is accessible, affordable, inclusive and compassionate.
Justice Arun Mishra said that one out of 10 persons suffers from one or different kinds of mental disorders. He added that, “addressing mental health requires a comprehensive approach encompassing healthcare, education, public policy and social support systems.”
Stressing on the need for empathy, not sympathy towards mental illness, he made a strong case for mental health to be given the same importance as physical health. “We need integration of mental health, substance abuse, general medical care and hospital and community care, which are poorly coordinated”, he stated.
Justice Mishra stated that “without mental health, there is no health”. He underscored the need to mobilize efforts to raise awareness of mental health issues. He stated, “We must integrate mental health education into our schools, colleges and workplaces. Setting up healthy boundaries with social media is also necessitated.”
Highlighting the challenges to addressing mental health issues in India, Justice Mishra noted the need for allocating more funds and resources to update mental health services and research. He also flagged the need for proper infrastructure like recreational facilities in mental health institutions and stressed on increasing the number of educational institutions and seats for professional mental health courses.
During the event, a book titled, “Mental Health: Concern for All – In Context of the Mental Healthcare Act, 2017’ and a report on “Status of Implementation of the Mental Healthcare Act, 2017” was also released by the dignitaries.
The National Conference will have thematic sessions on challenges in implementation of Mental Healthcare Act, 2017; Infrastructural aspects and human resource of mental health establishments; Rights of persons with mental illness, including reintegration, rehabilitation and empowerment; and Latest trends in critical care of mental health, international perspective and way forward.
Shri Bharat Lal, Secretary General, NHRC; Shri Rajiv Jain, Member, NHRC; Dr D M Mulay, Member, NHRC; Justice M M Kumar, Former Member, NHRC; Shri D K Nim, Joint Secretary, NHRC; representatives from NGOs and senior officials from MoHFW and NHRC were present on the occasion.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ ভারতী প্রবীন পাৱারনা ‘মুবিং মেন্তেল হেল্থ বিয়োন্দ ইন্সতিত্যুসন’ হায়বা হীরমগী মতাংদা নেস্নেল কনফরেন্স অমা হৌদোকখ্রে
মীওই অমনা মহাক্কী তঙাই ফদবা তেংবাং লৌবদা থিংলিবা মীৱা-মৈশা লৈহন্দবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনিঃ দাঃ ভারতী প্রবীন পাৱার
“কেন্দ্র সরকারনা কম্মন মেন্তেল দিসওর্দরগী লাইয়েং লায়না অমসুং শেল চঙদনা ফংহন্নবা কন্না হোৎনরি”
মেন্তেল হেল্থতা মিৎয়েং চঙনবগীদমক্তা হেল্থকেয়র, এজুকেসন, পব্লিক পোলিসী অমসুং সোসিএল সপ্পোর্ত সীস্তেম মনুং চনবা অপুনবা খোঙথাং অমগী মথৌ তাইঃ জস্তিস অরুন মিশ্রা
26 JUL 2023 12:12PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ ভারতী প্রবীন পাৱারনা ‘মুবিং মেন্তেল হেল্থ বিয়োন্দ ইন্সতিত্যুসন’ হায়বা হীরমগী মতাংদা নেস্নেল কনফরেন্স অমা ঙসি হৌদোকখ্রে। জস্তিস অরুন মিশ্রা, ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা চেয়রপর্সন, NHRCসু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি। কনফরেন্স অসিগী পান্দমদি মেন্তেল হেল্থকেয়র এক্ত, 2017 চৎনহনবদা থেংনবা শিংনবশিং মাইয়োক্নবা অমসুং মেন্তেল হেল্থকী হীরম অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা তুংগী ওইবা লম্বী কয়াগী মতাংদা খন্ন-নৈনবনি।
“মেন্তেল হেল্থ হায়বসিনা ঐখোয়গী পুন্সিগী হীরম খুদিংদা অকায়বা পীবনা মসিসু ঐখোয়গী হকশেলগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমনি” হায়না দাঃ পাৱারনা হায়খি। মেন্তেল হেল্থকী মরু ওইবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, মহাক্না হায়খি, “মীওই অমনা মহাক্কী তঙাই ফদবা তেংবাং লৌবদা থিংলিবা মীৱা-মৈশা লৈহন্দবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি”। ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা, মেন্তেল হেল্থতা অহেনবা মিৎয়েং চঙলে অমসুং থৌওং অসিমক মশক থোক্লবা মেন্তেল হেল্থকেয়র এক্ত, 2017 চৎনখিবনা ময়েক শেংনা উৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মেন্তেল হেল্থকী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা অমসুং মেন্তেল হেল্থকেয়র এক্ত, 2017গী মরু ওইবশিংদা মিৎয়েং চঙলদুনা, দাঃ পাৱারনা হায়খি, “কেন্দ্র সরকারনা কম্মন মেন্তেল দিসওর্দরগী লাইয়েং লায়না অমসুং শেল চঙদনা ফংহন্নবা কন্না হোৎনরি”। মেন্তেল হেল্থ অসি ভারত সরকারগী ফ্লেগশিপ অয়ুশমান ভারত স্কিমগী মনুং চলহনখ্রে হায়না মহাক্না পাউদমখি। “নেস্নেল তেলে-মেন্তেল হেল্থ সর্ভিস হেক হৌদোকখিবদগী, তেলে-মানস সেল 42 শেনখ্রে অমসুং মখোয়না কোল লাক্ষ 2 হেন্না ওকখ্রে”, মহানা মখা তানা হায়খি।
ইন্সতিত্যুসনশিংগী অকক্নবা লৈবা মতৌদগী ৱাংমা লানবা অমসুং কম্ম্যুনিতী বেজ সপ্পোর্ত্তা য়ুম্ফম ওইবা মেন্তেল হেল্থকেয়রগী অনৌবা পথাপ অমগী মথৌ তাই হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি। ভারত্তা থেংনরিবা মেন্তেল হেল্থকী শিংনবা কয়া অমসুং মেনেতেল হেল্থকেয়র অসি ফংবদা লায়বা, শেক্ল চঙদবা, ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং কম্পেস্নেত ওইবা তুংগী মতম অমা পুরক্নবগীদমক্তা হোৎনবগী মরী লৈননা দিগ্নিতরীশিংনা খন্ন-নৈননবা মহাক্না হায়খি।
জস্তিস অরুন মিশ্রানা মীওই 10গী মনুংদগী মীওই অমনা মেন্তেল হেল্থকী মখল অমা নত্ত্রগা কয়া অমা নারি হায়খি। মহাক্না মখা তাবদা, “মেন্তেল হেল্থতা মিৎয়েং চঙনবগীদমক্তা হেল্থকেয়র, এজুকেসন, পব্লিক পোলিসী অমসুং সোসিএল সপ্পোর্ত সীস্তেম মনুং চনবা অপুনবা খোঙথাং অমগী মথৌ তাই”।
মেন্তেল হেল্থকা মাইয়োক্নবা মতমদা মীনুংশিগী মহুত্তা মীওইদুগী অপাম্বা খঙবগী মথৌ তারিবা অসিদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলদুনা, মহাক্না ফিজিকেল হেল্থপু মরু ওইনা লৌরিবা অসিগুম্না মেন্তেল হেল্থপুসু মান্ননা মরু ওইনা লৌগদবনি হায়বা অচেৎপা ৱাফম অমা ফোংদোকখি। “নীংথিনা কোওর্দিনেত তৌদ্রিবা মেন্তেল হেল্থ, নিশা চাবা, জেনেরেল মেদিকেল কেয়র অমসুং হোস্পিতাল অমদি কম্ম্যুনিতী কেয়রবু ঐখোয়না পুনশিনবগী মথৌ তাবা অমা লৈরে”, মহাক্না হায়খি।
“মেন্তেল হেল্থ হায়বসি লৈতনা হকশেল হায়বা অমা লৈতে”, জস্তিস মিশ্রানা হায়খি। মেন্তেল হেল্থকা মরী লৈননা এৱিয়র্নেস হেন্না লৈহন্নবা ঐখোয়না হোৎনবগী মথৌ তাই হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি, “ঐখোয়না মেন্তেল হেল্থ এজুকেসন অসিবু স্কুল, কোলেজ অমসুং থবক তৌফমশিংগী শরুক অমা ওইহনগদবনি। সোসিএল মীদিয়া শিজিন্নদুনা শাফবা পল অমা খাজিনবা হায়বসিসু য়াম্না মরু ওই”।
ভারত্তা মেন্তেল হেল্থকী হীরম মাইয়োক্নবদা থেংনবা শিংনবশিং পল্লদুনা, জস্তিস মিশ্রানা মেন্তেল হেল্থ সর্ভিস অমসুং রিসর্চ হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা ফন্দ অমসুং রিসোর্স হেন্না খাইদোকপগী মথৌ তাই হায়না ফোংদোকখি। মেন্তেল হেল্থ ইন্সতিত্যুসনশিংদা অফবা রিক্রিএস্নেল ফেসিলিতীগুম্বা মতিক চাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবগী তঙাই ফদবা অসিগা লোয়ননা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসন অমসুং প্রোফেস্নেল মেন্তেল হেল্থ কোর্সকী সিত মশিং হেনগৎপগী মথৌ তারিবা অসিদসু মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি।
থৌরম অসিগী মনুংদা, “মেন্তেল হেল্থঃ কন্সর্ন ফোর ওল – ইন কন্তেক্স ওফ মেন্তেল হেল্থকেয়র এক্ত, 2017’ হায়না মিংথোনবা লাইরিক অমা অমসুং “মেন্তেল হেল্থকেয়র এক্ত, 2017 থবক্তা ওন্থোকপগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম”গী রিপোর্ত অমসু দিগ্নিতরীশিংনা ফোঙখি।
নেস্নেল কনফরেন্স অসিদা মেন্তেল হেল্থকেয়র এক্ত, 2017 চৎনহনবদা থেংনবা শিংনবা; মেন্তেল হেল্থ পীবা মফমশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং হ্যুমেন রিসোর্স; রি-ইন্তিগ্রেসন, রিহেবিলিতেসন অমসুং ইম্পাৱর্মেন্ত য়াওনা মেন্তেল লাইনা নাবশিংগী হক; অমসুং মেন্তেল হেল্থপু নীংথিনা লাইয়েংবগী খ্বাইদগী নৌবা থৌওং, মালেমগী ওইবা মিৎয়েং অমসুং তুংলমচৎকা মরী লৈনবা থীমেতিক সেসন য়াওগনি।
NHRCগী সেক্রেতরী জেনেরেল, শ্রী ভারত লাল; মেম্বর - শ্রী রজিব জাইন; দাঃ দি.এম. মুলে; হান্নগী মেম্বর - জস্তিস এম.এম. কুমার; জোইন্ত সেক্রেতরী – শ্রী দি.কে. নিম; NGOশিংগী মীহুৎ; MoHFW অমসুং NHRCগী সেনিয়র ওফিসিএলশিংসু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।