কল্চর মন্ত্রালয়
য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ লিস্ততা ভারতকী সাইত ৪০ য়াওরে
24 JUL 2023 4:25PM by PIB Imphal
নেসনেল কঞ্জর্বেসন পোলিসি,২০১৪গী মতুংইন্না কেন্দ্র সরকারনা ঙাক-শেল্লিবা মোনুমেন্তশিং ঙাক-শেন্নবগীদমক আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা মশানা শেমজবা চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্না চৎলি। আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়াগী মখাদা কেন্দ্রনা ঙাক-শেনবা মফম ৩৬৯৬ লৈরি। দরকারগী মতুংইন্না অমসুং ফন্দ ফংবগী মতুংইন্না মোনুমেন্তশিং ঙাক-শেনবগী থবক পায়খৎলি।
হৌজিক য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ লিস্ততা ভারতকী সাইত ৪০ য়াওরে অমসুং ২০২২ সাইত ৬ হাপচিনখিবা অদু য়াওরগা য়ুনেস্কো তেন্তেতিপ লিস্ততা সাইত ৫২ য়াওরে। ৱার্ল্দ হেরিতেচ লিস্ততা য়াওনবগীদমক তঙাইফদনা মফম অমা তেন্তেতিপ লিস্ততা য়াওগদবনি। তেন্তেতিপ লিস্ততা য়াওবা হায়বসি লেপ্তনা পাংথোকপা থবক অমনি। য়ুনেস্কো গাইদলাইন ২০২২গী মতুংইন্না, কলচর নত্ত্রগা মহৌশাগী ওইবা মফম অমা খক চহিগী ওইনা নোমিনেত তৌবা য়াগনি। মফম অমা লিস্ততা য়াওনবা মশক থোকপা গুনশিং চেনগদবনি।
পাউখুম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা কলচর, তুরিজম অমসুং দোনরগী মিনিস্তর শ্রী জি কিসন রেদ্দিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Culture
INDIA HAS 40 SITES IN THE UNESCO WORLD HERITAGE LIST
24 JUL 2023 4:25PM by PIB Delhi
Archaeological Survey of India (ASI) follows its own guidelines for the conservation of centrally protected monuments as per the National Conservation Policy, 2014. There are 3696 centrally protected monuments/sites under the jurisdiction of Archaeological Survey of India (ASI). Conservation of monuments/sites is taken up as per the requirement and availability of resources.
Currently, India has 40 Sites in the UNESCO World Heritage List and 52 sites (including 6 added in year 2022) in the UNESCO Tentative List.
Inclusion of any property in Tentative List is a prerequisite condition for onward inclusion in the World Heritage List. Augmentation of Tentative List is continuous process. As per UNESCO Operational Guidelines, 2021, only one property, either cultural or natural, can be nominated for inscription process annually. Additionally, inclusion of any site requires fulfilment of Criteria, meeting the condition of authenticity and integrity and providing justification of Outstanding Universal Value.
This reply was given by Minister of Culture, Tourism and Development of North-Eastern Region Shri G Kishan Reddy in Lok Sabha today.