ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫ୍ରାନ୍ସର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହିତ ମିଳିତ ପ୍ରେସ୍ ବିବୃତ୍ତିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରେସ୍ ବକ୍ତବ୍ୟ
14 JUL 2023 11:29PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ଓ ମୋର ପ୍ରିୟ ମିତ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍, ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି, ମିଡିଆ ବନ୍ଧୁଗଣ, ନମସ୍କାର।
ପ୍ୟାରିସର ସୁନ୍ଦର ସହରରେ ଏହି ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ଦିବସରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏହି ଦିନ ବିଶ୍ବରେ ସ୍ୱାଧୀନତା, ସମାନତା ଏବଂ ଭ୍ରାତୃଭାବ ଭଳି ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧଗୁଡିକ ଆମର ଦୁଇ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କର ମୂଳଦୁଆ ଅଟେ । ଆଜି ମୁଁ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଗୌରବାନ୍ୱିତ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ତିନୋଟି ସେବାର କଣ୍ଟିଜେଣ୍ଟମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଶୋଭା ଓ ଗରିମା ବଢ଼ାଇା ପାଇଁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଭାରତୀୟ ରାଫାଲ ବିମାନର ଫ୍ଲାଇପ୍ୟାଷ୍ଟର ସାକ୍ଷୀ ରହିଥିଲୁ ଏବଂ ଆମର ନୌସେନାର ଜାହାଜ ମଧ୍ୟ ଫ୍ରାନ୍ସ ବନ୍ଦରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲା। ସମୁଦ୍ର, ସ୍ଥଳ ଏବଂ ବାୟୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ବଢ଼ୁଥିବା ସହଯୋଗର ସାକ୍ଷୀ ହେବା ଏହା ଏକ ଚମତ୍କାର ଦୃଶ୍ୟ। ଗତକାଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍ ମୋତେ ଫ୍ରାନ୍ସର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ। ଏହି ସମ୍ମାନ ହେଉଛି 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସମ୍ମାନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଆମର ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ର 25 ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ। ବିଗତ 25 ବର୍ଷର ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରି ଆମେ ପରବର୍ତ୍ତୀ 25 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ବୋଲ୍ଡ ଏବଂ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବାକୁ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଶୃତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆମେ ଫ୍ରାନ୍ସକୁ ଏକ ନ୍ୟାଚୁରାଲ୍ ପାର୍ଟନର ଭାବରେ ଦେଖୁ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଆମ ପାଖରେ ଅଛି । ଆମର ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ।
ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି, ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆମେ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଚିହ୍ନଟ କରୁଛୁ। ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଭାରତର ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (ୟୁପିଆଇ) ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଏକ ଚୁକ୍ତିନାମା ହୋଇଛି। ଆମେ ଉଭୟ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବଂ ଇନୋଭେସନ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ସମାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ, ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଆମର ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇ ରହିଥାଏ। ଏହି ଦିଗରେ, ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଇନ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ଲୁ ଇକୋନୋମି ଏବଂ ଓସିନ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍‌ସ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପରେ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ | ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବିରୋଧରେ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ ଆମେ ଏକତ୍ର ଅଗ୍ରଗତି କରିବୁ। ଫ୍ରେଞ୍ଚ କମ୍ପାନୀ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଅଏଲ୍ ଏବଂ ଟୋଟାଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ଏଲଏନଜି ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ମୁଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଏହା ଆମର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଦୃଢ଼ କରିବ। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ଆମେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସିଇଓ ଫୋରମରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବୁ। ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଆମର ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ। ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ଅଟେ। ଆଜି ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତରେ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସହ-ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା। ଏହା ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ହେଉ କିମ୍ବା ନୌସେନାର ଜାହାଜ ହେଉ, ଆମେ କେବଳ ଆମର ନୁହେଁ, ଅନ୍ୟ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଏକତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସ୍ପେସ୍ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ଆମେ ଭାରତରେ ଫ୍ରେଞ୍ଚ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ହେଲିକପ୍ଟର ପାଇଁ ଏମଆରଓ ସୁବିଧା, ଅତିରିକ୍ତ ଅଂଶ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନ ଉତ୍ପାଦନରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆମେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବୁ। ନାଗରିକ ଆଣବିକ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ରିଆକ୍ଟରଗୁଡିକରେ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ଆମେ ଆଲୋଚନା କରିବୁ। ଭାରତରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳ ଉନ୍ମୋଚନ ପାଇଁ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା। ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଏବଂ ଗଭୀର ସହଯୋଗ ରହିଛି। ସାଟେଲାଇଟ୍ ଉତକ୍ଷେପଣ ସେବା ସହିତ ସମୁଦ୍ର ଏବଂ ସ୍ଥଳ ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ପରିବେଶ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ତ୍ରିଷ୍ଣା ଉପଗ୍ରହର ବିକାଶ ସହିତ ଆମେ ଆମର ସ୍ପେସ୍ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଚୁକ୍ତିନାମା କରିଛୁ। ସ୍ପେସ୍ ଆଧାରିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଡୋମେନ୍ ସଚେତନତା ପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିପାରିବା |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସମ୍ପର୍କ ରହିଆସିଛି। ଆଜି ଆମର ଆଲୋଚନା ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଦକ୍ଷିଣ ଫ୍ରାନ୍ସର ମାର୍ସେଲ ସହରରେ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତୀୟ କନସୁଲେଟ୍ ଖୋଲିବୁ। ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ମୂଳ ଲୋକଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭିସା ଯୋଗାଇବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଆମେ ଫ୍ରାନ୍ସ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛୁ । ଦିଲ୍ଲୀରେ ନିର୍ମିତ ନୂତନ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଉଛି। ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ପ୍ୟାରିସରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସକୁ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଆଥଲେଟ୍ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳ ସଂଗଠନ ପାଇଁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିବା। ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ରେସିଡେଣ୍ଟ ପାୱାର ଭାବରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଏକ ବିଶେଷ ଦାୟିତ୍ବ ରହିଛି। ଆମର ସହଯୋଗକୁ ଏକ ଗଠନମୂଳକ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ସହଯୋଗ ରୋଡମ୍ୟାପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ତ୍ରିକୋଣୀୟ ବିକାଶ ସହଯୋଗ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଭାରତର ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଉଦ୍ୟମରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ସ ସ୍ତମ୍ଭର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ଫ୍ରାନ୍ସର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ୍-19 ମହାମାରୀର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ୟୁକ୍ରେନରେ ହୋଇଥିବା ସଂଘର୍ଷ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଦେଶଗୁଡିକ ଉପରେ ବିଶେଷ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଏହା ଏକ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ। ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ସମସ୍ତ ବିବାଦ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୈତିକ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ ହେବା ଉଚିତ୍। ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିର ସ୍ଥାପନା ପାଇଁ ଭାରତ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ସବୁବେଳେ ଏକାଠି ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ସୀମା ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଠୋସ୍ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ଦିଗରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ଏକମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍,
ଏହି ବର୍ଷ ଜି -20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କର ବନ୍ଧୁତା ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣର ଅନୁବାଦ ଅଟେ। ମୂଳ ଭାଷଣକୁ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।

Prime Minister's Office
English rendering of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Joint Press Briefing with the President of France
14 JUL 2023 11:29PM by PIB Delhi
Your Excellency and my dear friend President Macron, delegates from both the countries, media friends, Namaskar!
I express my gratitude to President Macron for this warm welcome in the beautiful city of Paris. I also extend my heartfelt greetings to the people of France on their National Day. This day is considered a symbol of values such as liberty, equality, and fraternity in the world. These values are also the foundation of the relations between our two democratic nations. Today, I feel honoured to be chief guest in this celebration. I am glad that the contingents from all the three services of the Indian armed forces participated to add grace and dignity to this occasion. We witnessed the flypast of the Indian Rafale aircraft, and our naval ship was also present at the port of France. It was a magnificent sight to witness our growing cooperation in the sea, land, and air domains together. Yesterday, President Macron honoured me with the highest national award of France. This honour is the honour of the 1.4 billion Indians.
Friends,
We are celebrating the 25th anniversary of our Strategic Partnership. Building upon the strong foundation of the past 25 years, we are preparing a roadmap for the next 25 years. Bold and ambitious targets are being set in this regard. The people of India have also pledged to make our country a developed nation during this period. We see France as a natural partner in this journey. Over the next two days, we have the opportunity to extensively discuss cooperation in all areas of mutual interest. Strengthening our economic ties is our shared priority.
We are identifying new initiatives to increase cooperation in areas like Renewable Energy, Green Hydrogen, Artificial Intelligence, semiconductors, cyber security and digital technology. An agreement has been reached to launch India's Unified Payments Interface (UPI) in France. We are laying emphasis on connecting the start-up and innovation ecosystems of both the countries. Together with like-minded nations, we should strive for the democratization of technology supply chains. Climate change and environmental security remain our shared and top priorities. In this direction, we have already established the International Solar Alliance, which has now become a movement. We now aim to work rapidly on the roadmap for blue economy and ocean governance. We will progress together on a joint initiative against single-use plastic. I welcome the long-term agreement for LNG exports between Indian Oil and Total, the French company. This will strengthen our clean energy transition goals. Shortly, we will also participate in the India-France CEOs Forum. In-depth discussions will be held with business representatives from both countries to enhance economic cooperation.
Friends,
Defence cooperation has been a strong pillar of our relationship. It is a symbol of deep mutual trust between the two countries. France is an important partner in Make in India and ‘AatmaNirbhar Bharat’. Today, we will talk about co-production and co-development of new technologies in India in the field of defence. Be it submarines or naval ships, we want to work together to meet the needs of not only our own, but also of other friendly countries. There are possibilities to enhance cooperation between our defence space agencies. We are progressing in the production of MRO facilities, spare parts, and engines for helicopters by French companies in India. We will strengthen our collaboration in this regard. We will discuss the potential for cooperation in Small and Advanced Modular Reactors in the field of civil nuclear cooperation. Today, the entire nation is excited about the successful launch of Chandrayaan in India. It is a significant achievement by our scientists. India and France have a longstanding and deep collaboration in the field of space. We have recently reached new agreements between our space agencies, including the development of TRISHNA satellite for monitoring sea and land temperatures and the environment, along with satellite launch services. We can also expand our cooperation in areas such as Space-based Maritime Domain Awareness.
Friends,
India and France have had deep and longstanding people-to-people contacts. Our discussions today will further strengthen these ties. We will be opening a new Indian consulate in the city of Marseille, in southern France. We welcome the decision to provide long-term visas to people of Indian origin studying in France. We invite French universities to establish their campuses in India. France is joining as a partner in the establishment of the new National Museum being built in Delhi. All Indian athletes are eagerly looking forward to the upcoming Olympics in Paris next year. I extend my best wishes to President Macron and his entire team for the successful organization of the event.
Friends,
Today, we will also discuss several important regional and global issues. As resident powers in the Indo-Pacific, India and France have a special responsibility for peace and stability in the region. We are working on an Indo-Pacific cooperation roadmap to give a constructive shape to our collaboration. Both sides are also engaged in discussions on the proposal for the Indo-Pacific Triangular Development Cooperation Fund. This will create new opportunities to promote start-ups and innovation throughout the region. We welcome France's decision to lead the Maritime Resource Pillar in India's Indo-Pacific Ocean Initiative.
Friends,
The impacts of the COVID-19 pandemic and the conflict in Ukraine have been felt worldwide, with a particularly negative effect on countries in the Global South. This is a matter of concern. It is necessary for all nations to come together and make efforts to find solutions to these problems. We believe that all disputes should be resolved through dialogue and diplomacy. India is ready to contribute to the restoration of permanent peace. India and France have always stood together in the fight against terrorism. We believe that concrete action is necessary to eliminate cross-border terrorism. Both countries are in agreement on enhancing cooperation in this direction.
President Macron,
I and all Indians look forward to welcoming you to India during the G-20 Summit this year. Once again thank you very much for your friendship and hospitality to me.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.