মাইন্স মন্ত্রালয়
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ – 2022 নই দিল্লীদা য়েন্থোক্কনি
21 JUL 2023 11:56AM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদী মুর্মুনা ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা মনা, নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ- 2022 অসিবু জুলাই 24, 2023দা নই দিল্লীগী রাস্ত্রপতি ভবন কলচরেল সেন্তরদা কোয়লা, মাইন অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রী, শ্রী প্রহলাদ জোশী অমসুং মাইন, কোয়লা অমসুং রেলৱেজকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রাওসাহেব পাতিল দানবে য়াওবা থৌরমদা য়েন্থোক্কনি। মাইন মন্ত্রালয়না কেতগরী অহুমদা নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ অসি চহি খুদিংগী য়েন্থোকই।
1. নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচীবমেন্ত
• ii. নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দ অমসুং
1. জিওসাইন্সকী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগী নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ
ইং 1966তা হৌদোকখিবা নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ (NGA) অসিদি জিওসাইন্সকী লমদা মীথোই মীহেনবা, ৱাখল চেৎপা অমসুং ইন্নোভেসন পাংথোকখিবা মীওই অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংবু শকখঙবগী খুদম অমনি।
এৱার্দশিং অসি মিনরেল দিস্কবরী অমসুং এক্সপ্লোরেসন, বেসিক জিওসাইন্স, এপ্লাইদ জিওসাইন্স অমসুং মাইনিং, মিনরেল বেনেফিকেসন অমসুং সস্তেনেবল মিনরেল দিভেলপমেন্তকী হীরমদা লান্থোকপনি।
হন্দক্কী চহিগী NGA 2022দা এৱার্দ কেতগরী কয়াগী মখাদা থাক অহুমগী স্ক্রীনিং তৌবগী থৌওংগী খুত্থাংদা নোমিনেসন 268 ফংখি অমসুং য়েংশিনখি। নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচীবমেন্ত অমা, তোঙান-তোঙানবা হীরমগী নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ নিপান, অমসুং নেস্নেল য়ং জিওসাইন্স এৱার্দ অমা য়াওনা নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দকী নোমিনেসন 10 খনগৎখি। মসিগী NGA 10 অসি ভারতকী রাস্ত্রপতিনা জিওসাইন্তিস্ত 22দা য়েন্থোক্কনি।
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচীবমেন্ত অসি দাঃ ওম নরাইন ভার্গবাদা পীগনি। মহাক অসি মমাংগী দিকেদ মরিদা হিমালয়দা পাংথোকখিবা লুচিংনীংঙাই ওইবা থবক্কীদমক্তা মমিং চৎলি। নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দ অসি ইন্দিয়ন শীল্দগী তোঙান-তোঙানবা আর্কিওন ক্রেতনশিংগী মখাদা লৈবা সব-কন্তিনেন্তেল লিথোস্ফেরিক মেন্তল (SCLM)দা অহোংবা লৈবশিংবু খঙনবা হোৎনবদা মশক থোকপা শরুক তমখিবা বনারস হিন্দু য়ুনিভর্সিতী এসিস্তেন্ত প্রোফেসন, দাঃ অমিয়া কুমার সমালদা পীগনি।
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ অসি শক্নাইরবা জিওসাইন্তিস্ত, স্কোলর, পোলিসী শেম্বা অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবা কয়াগী মমাংদা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা য়েন্থোক্কনি।
সাইতেসন লাইরিক: sendgb.com/uIHstavdMZe
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দকী মতাংদাঃ
ৱাহৌদোক
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ অসি ভারত সরকারগী মাইন মন্ত্রালয়না ইং 1966তা হৌদোকখিবা জিওসাইন্সকী হীরমগী খ্বাইদগী লিরবা অমসুং ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা এৱার্দশিংগী মনুংদা অমনি। ইং 2009গী মমাংদা মসিবু নেস্নেল মিনরেল এৱার্দ হায়না খঙনরম্মি। লৈবাক্কী থাক্কী মসিগুম্বা এৱার্দ অসিগী পান্দমদি জিওসাইন্সকী তোঙান-তোঙানবা লমদা মশক থোকপা অমসুং মীমান্নদবা মায় পাকপা ফংবা মীওই অমসুং কাঙলুপশিংবু শকখঙদুনা ইকায় খুম্নবনি।
গৃহ মন্ত্রালয়না ফোঙবা কাঙলোনগী মখা পোন্না, নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ অসি ইং 2022দা রেস্নেলাইজ তৌখি অমসুং অপুনবা এৱার্দ মশিংবু 21দগী 12তা হন্থখি। নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ অসি নেস্নেল এৱার্দ পোর্তেলদা (www.এৱার্দs.gov.in) ওনবোর্দ তৌখি অমসুং NGA-2022গী নোমিনেসন অসিনা মখাগী কাঙলুপ অহুমসিগীদমক্তা এৱার্দ পোর্তেল অসিগী খুত্থাংদা ওনলাইন মোদতা কৌখি।
(i) নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচীবমেন্ত (SINGLE এৱার্দ),
(ii) নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ (TEN এৱার্দS), অমসুং
(iii) নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দ (SINGLE এৱার্দ).
এৱার্দ অসিগীদমক্তা খনবগী থৌওং
সেলেক্সন তৌবগী থৌওং অসি য়াম্না নীংথিজনা কাঙলোন শেম্মি অমসুং এৱার্দী অমা ইকোন কোন্না খন্নবগীদমক্তা কম্মিতীগী থাক অহুম লৈ। এৱার্দ মেকিং ওথোরিতী (AMA)গী সেক্রেতরী, মাইন্স অমসুং চেয়রমেন্না অহানবা থাক্কী কম্মিতী ওইনা সেক্সনেল স্ক্রুতিনী কম্মিত্তী 4 শেম্মি অমসুং দিসিপ্লিনগী মখা পোন্না য়েংশিনবা অমসুং স্ক্রুতিনিগীদমক্তা স্ক্রীনিং কম্মিতী ওফ এক্সপর্ত (SCE) অমবু অনিশুবা থাক্কী কম্মিতী ওইনা শেম্মি। SSCগী রিকম্মেন্দেসন অসি SCEদা থাংগৎলি। নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচীবমেন্ত অমসুং নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দ অসিদি SSCনা য়েংশিন্দে অমসুং SCEদা হকথেংননা থাগৎলি। রিকম্মেন্দেসনশিং অসি অরোইবা ওইনা য়েংশিল্লবা মতুংদা এপেক্স ওথোরিতী ওইরিবা AMAনা খন্নৈ।
অহানবা থাক্কী কম্মিত্তীদা
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ – 2022গী এৱার্দ ফংলবশিং
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ 2022গী ওইনা, পুন্না নোমিনেসন 173 ফংখি। এৱার্দ কেতগরী অহুমগীদমক্তা ফংখিবা চৎনবা য়াবা নোমিনেসন মশিংনা 168 ওইখি। অপুনবা এৱার্দ 12কী মনুংদগী AMAনা অকোনবা ওইনা এৱার্দ 10 খনখি, মসিদা মীওই অমগী ওইবা মনা 4, কাঙলুপকী মনা 3 অমসুং জোইন্ত মনা 3 ওইরি। মশাগী ওইবা এৱার্দ অসিদা নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচীবমেন্তকী এৱার্দ অমা অমসুং নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দ অমা য়াওরি, অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা লৈরেঃ
মথং-মনাও
এৱার্দকী কেতগরী
এৱার্দ মশিং
1.
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচীবমেন্ত
এৱার্দ 1
2.
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ
এৱার্দ 8
(তীম এৱার্দ 3 + জোইন্ত এৱার্দ 3 + ইন্দিভিজুএল এৱার্দ 2 = এৱার্দ 20)
3.
নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দ
এৱার্দ 1
অপুনবা
এৱার্দ 10
(এৱার্দী 22)
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ 2022গীদমক্তা খল্লবা মীওইশিং মখাদা পীরিঃ
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ ফোর লাইফতাইম এচীবমেন্ত– 2022
দাঃ ওম নরাইন ভার্গবা
ওনোরেরী প্রোফেসর
জিওলোজী বিভাগ
পাঞ্জাব য়ুনিভর্সিতী, চন্দিগর
নেস্নেল জিওসাইন্স এৱার্দ– 2022
সেক্সন - I – মিনরেল দিস্কবরী এন্দ এক্সপ্লোরেসন
ফিল্দ (i): মিনরেল দিস্কবরী এন্দ এক্সপ্লোরেসন
1. জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (GSI) গী তীম। মনুং চনবশিংদিঃ
1. শ্রীমতি সৌভাগ্যালক্সমী সাহু, জিওলোজিস্ত
2. শ্রীমতি স্বাপ্নিতা ব্রহমা, জিওলোজিস্ত
3. শ্রী য়োগীশা এস.এন., জিওলোজিস্ত
4. শ্রী পি. রাজেশ দুরাই, দাইরেক্তর
2. জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (GSI) তীম। মনুং চনবশিংদি -
1. শ্রী জিতেন্দ্রা কুমার, জিওলোজিস্ত
2. শ্রী ঙাজিপমী চাহোং, জিওলোজিস্ত
3. শ্রী বিকাশ কুমার অচার্য়া, সেনিয়র জিওলোজিস্ত
4. শ্রী অনিন্দয়া ভত্তচার্য়া, দাইরেক্তর
তীম এৱার্দ
তীম এৱার্দ
ফিল্দ (ii): কোয়লা, লিগ্নাইত অমসুং কোল বেদ মীথেন দিস্কবরী এন্দ এক্সপ্লোরেসন।
জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (GSI) তীম। মনুং চনবশিংদি -
1. দাঃ সত্য নরায়ন সেথী, জিওলোজিস্ত
2. শ্রী নিতিন নরেন্দ্র রাউত, জিওলোজিস্ত
3. শ্রী রাকেস দীপঙ্কর, সেনিয়র জিওলোজিস্ত
4. শ্রী সুমিত জৈস্বাল, জিওলোজিস্ত
তীম এৱার্দ
সেক্সন- II – মাইনিং, মিনরেল বেনেফিসিএসন এন্দ সস্তেনেবল মিনরেল দিভেলপমেন্ত
ফিল্দ (iv) মিনরেল বেনেফিসিএসন এন্দ সস্তেনেবল মিনরেল দিভেলপমেন্ত
শ্রী পঙ্কজ কুমার সতিজা
মেনেজিং দাইরেক্তর,
তাতা স্তীল মাইনিং লিমিতেদ
নয়াপল্লি, ভুবনেশ্বর, ওরিশা
ইন্দিভিজুএল এৱার্দ
সেক্সন- III – বেসিক জিওসাইন্সেস
ফিল্দ (v): বেসিক জিওসাইন্সেস
প্রোফঃ সাইবাল গুপ্তা
জিওলোজী এন্দ জিওফিজিক্স বিভাগ
IIT খরাগপুর, নোংচুপ বেঙ্গল
1. জোইন্ত এৱার্দ -
1. দাঃ ৱালিনুর রহমান
সাইন্তিস্ত E,
1. প্রোফ দিপক চন্দ্র পাল
জিওলোজিকেল সাইন্স দিপার্তমেন্ত বিভাগ,
জাদবপুর য়ুনিভর্সিতী, কোলকাতা
ইন্দিভিজুএল এৱার্দ
জোইন্ত এৱার্দ
সেক্সন- IV – এপ্লাইদ জিওসাইন্সেস
ফিল্দ (vi): এপ্লাইদ জিওলোজী
1. জোইন্ত এৱার্দ -
1. দাঃ হরিশ বহুগুনা
2. দাইরেক্তর,
জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, জম্মু
অমসুং
1. দাঃ কীসরী তিরুমলেশ
সাইন্তিফিক ওফিসর,
ভাভা এতোমিক রিসর্চ সেন্তর, মুম্বাই
জোইন্ত এৱার্দ
ফিল্দ (viii): নেচরেল হেজার্দ ইনভেস্তিগেসন
1. জোইন্ত এৱার্দ -
1. দাঃ সাইবাল ঘোশ
দেপ্যুতী দাইরেক্তর জেনেরেল,
জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, কোলকাতা
অমসুং
1. দাঃ বিক্রম গুপ্তা
সাইন্তিস্ত – F,
ৱাদিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ হিমালয়ান জিওলোজী, দেহরাদুন
জোইন্ত এৱার্দ
নেস্নেল য়ং জিওসাইন্তিস্ত এৱার্দ– 2022
দাঃ অমিয়া কুমার সামল
এসিস্তেন্ত প্রোফেসর
জিওলোজী বিভাগ
বনারস হিন্দু য়ুনিভর্সিতী, বনারস

Ministry of Mines
President of India to Confer National Geoscience Awards - 2022 in New Delhi
21 JUL 2023 11:56AM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu will be conferring the prestigious National Geoscience Awards - 2022 at the Rashtrapati Bhavan Cultural Centre, New Delhi on 24th July 2023 in the august presence of Minister of Coal, Mines & Parliamentary Affairs Shri Pralhad Joshi and the Minister of State for Mines, Coal & Railways Shri Raosaheb Patil Danve. The Ministry of Mines confers National Geoscience Awards every year in three categories:
1. National Geoscience Award for Life Time Achievement,
2. National Young Geoscientist Award
3. National Geoscience Award in various fields of geosciences.
Instituted in 1966, the National Geoscience Awards (NGA) is a symbol of recognition and appreciation for exceptional individuals and organizations that have demonstrated excellence, dedication and innovation in the realm of Geosciences.
The awards are presented in the field of Mineral Discovery and Exploration, Basic Geosciences, Applied Geosciences and Mining, Mineral Beneficiation and Sustainable Mineral Development.
This year for NGA 2022, 168 nominations were received under different award categories and examined through a three-stage screening process. Nominees for 10 National Geoscience Awards under different categories, which include one National Geoscience Award for Lifetime Achievement, eight National Geoscience Awards under different fields and one National Young Geoscientist Awards have been selected. These 10 NGA awards will be presented to 22 Geoscientists by the President of India.
The National Geoscience Award for Lifetime Achievement will be conferred upon Dr. Om Narain Bhargava, well known for his pioneering work in the Himalayas spanning over the last four decades. The National Young Geoscientist Award will be presented to Dr. Amiya Kumar Samal, Assistant Professor of Banaras Hindu University who has made significant contribution in understanding the variation of Sub-Continental Lithospheric Mantle (SCLM) below different Archean cratons of the Indian shield.
The National Geoscience Awards will be conferred in the august presence of distinguished geoscientists, scholars, policymakers and industry leaders.
Citation Book: sendgb.com/uIHstavdMZe
About National Geoscience Awards: -
Introduction
The National Geoscience Award is one of the oldest and most prestigious national awards in the field of geosciences, instituted by the Ministry of Mines, Govt. of India in the year 1966. Before the year 2009, these awards were called as National Mineral Awards. The objective of this National Level Award is to honour individuals and teams for extraordinary achievements and outstanding contributions in various fields of geosciences.
In the year 2022, as per the guidelines/ suggestions issued by the Ministry of Home Affairs, the National Geoscience Awards have been rationalized and the e total number of awards has been reduced from 21 nos. to 12 nos. The National Geoscience Award was on-boarded on the National Awards Portal i.e. www.awards.gov.in and nominations for the NGA -2022 were invited through this award portal in online mode for the following three award categories-
(i) National Geoscience Award for Lifetime Achievement (SINGLE AWARD),
(ii) National Geoscience Award (TEN AWARDS), and
(iii) National Young Geoscientist Award (SINGLE AWARD).
Selection procedure for the Award
The selection process of the awardees is very well defined and has three levels of committees to finally select an awardee. The Secretary, Mines & Chairman, Award Making Authority (AMA) constitute 4 Sectional Scrutiny committees (SSCs) as the first-level committees and a Screening Committee of Experts (SCE) as the second-level committee for discipline-wise evaluation and scrutiny. The recommendations of SSCs are put up to SCE. The nominations for the National Geoscience Award for Lifetime Achievement and National Young Geoscientist Award are not evaluated by SSC and are directly put up to SCE. The recommendations are finally evaluated and considered by the apex authority i.e. Award Making Authority (AMA).
Awardees for the National Geoscience Awards-2022
For the National Geoscience Awards- 2022, a total of 173 nominations were received. The number of valid nominations under the three award categories is 168. Out of the total 12 Awards, the AMA has finally selected 10 awards which include 4 individual awards, 3 team awards & 3 joint award. The 04 individual award also includes the one award for National Geoscience Award for Lifetime Achievement and another award for National Young Geoscientist Award. The details are as follows-
S.N.
Category of Award
Number of Awards
1.
National Geoscience Award for Lifetime Achievement
1 award
2.
National Geoscience Awards
8 award
(3 Team Award + 3 Joint Award + 2 individual Awards= 20 awardees)
3.
National Young Geoscientist Award
1 award
Total
10 Awards
(22 Awardees)
The list of awardees for the National Geoscience Awards 2022 is as follows-
NATIONAL GEOSCIENCE AWARD FOR LIFETIME ACHIEVEMENT – 2022
Dr. Om Narain Bhargava
Honorary Professor
Department of Geology
Panjab University, Chandigarh
NATIONAL GEOSCIENCE AWARDS– 2022
SECTION- I – Mineral Discovery & Exploration
Field (i): Mineral Discovery & Exploration (excluding fossil fuels) of economic and/or strategic importance and application of innovative techniques
1. Geological Survey of India (GSI) team comprising of
1. Smt. Soubhagyalaxmi Sahoo, Geologist
2. Smt. Swapnita Brahma, Geologist
3. Shri Yogeesha S. N., Geologist
4. Shri P. Rajesh Durai, Director
2. Geological Survey of India (GSI) team comprising of
1. Shri Jitendra Kumar, Geologist
2. Shri Ngazipmi Chahong, Geologist
3. Shri Bikash Kumar Acharya, Sr. Geologist
4. Shri Anindya Bhattacharya, Director
Team Award
Team Award
Field (ii): Coal, Lignite and Coal Bed Methane Discovery & Exploration of economic and/or strategic importance and application of innovative techniques and Oil, Natural Gas, Shale Gas and Gas Hydrates Discovery & Exploration (including project development and planning leading to exploitation of resources and reservoir management)
Geological Survey of India (GSI) team comprising of
1. Dr. Satya Narayan Sethy, Geologist
2. Shri Nitin Narendra Raut, Geologist
3. Shri Rakesh Deepankar, Sr. Geologist
4. Shri Sumit Jaiswal, Geologist
Team Award
SECTION- II - Mining, Mineral Beneficiation and Sustainable Mineral Development
Field (iv) Mineral Beneficiation (including mineral processing, project development for utilization of low-grade ores & production of value-added mineral products and mineral economics) and Sustainable Mineral Development (including mine closure, project development, institutional development and capacity building)
Shri Pankaj Kumar Satija
Managing Director,
Tata Steel Mining Limited
Nayapalli, Bhubaneswar, Odisha
Individual Award
SECTION- III – Basic Geosciences
Field (v): Basic Geosciences including Stratigraphy, Structural Geology, Paleontology, Geodynamics, Geochemistry, Geochronology and Isotope Geology, Ocean Development (Oceanography and Marine Geology), Glaciology and Arctic & Antarctic Research including Geo-Scientific Expeditions; and science surveys/baseline geoscience data collection including Geological and Geochemical mapping & survey, and Systematic Thematic mapping
1. Prof. Saibal Gupta,
Department of Geology and Geophysics
IIT Kharagpur, West Bengal
1. Joint Award to-
1. Dr. Waliur Rahaman,
Scientist E,
National Centre for Polar and Ocean Research, Ministry of Earth Sciences, Goa
and
1. Prof. Dipak Chandra Pal,
Department of Geological Sciences,
Jadavpur University, Kolkata
Individual Award
Joint Award
SECTION- IV – Applied Geosciences
Field (vi): Applied Geology: Engineering Geology, Geothermal Energy, Seismotectonics, Geostatistics, Remote Sensing and Geo-Information System (including spatial data management applications and data integration); Groundwater Exploration (including project development, hydrogeological studies and management of groundwater resources; Geo-Environmental Studies relating to mining, urban, industrial, coastal and desert management, paleoclimate, paleoenvironment, medical geology, climate change and studies related to their impact on ecosystem.
1. Joint Award to-
1. Dr. Harish Bahuguna
Director,
Geological Survey of India, Jammu
and
1. Dr. Keesari Tirumalesh
Scientific Officer,
Bhabha Atomic Research Centre, Mumbai
Joint Award
Field (viii): Natural Hazard Investigations including scientific studies related to natural hazards such as earthquakes, landslides, floods and tsunamis.
1. Joint Award to-
1. Dr. Saibal Ghosh
Deputy Director General,
Geological Survey of India, Kolkata
and
1. Dr. Vikram Gupta
Scientist – F,
Wadia Institute of Himalayan Geology, Dehradun
Joint Award
NATIONAL YOUNG GEOSCIENTIST AWARD– 2022
Dr. Amiya Kumar Samal
Assistant Professor
Department of Geology
Banaras Hindu University, Varanasi