প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ইউএই ভ্ৰমণৰ সময়ত ভাৰত-ইউ.এ.ই.-ৰ যুটীয়া বিবৃতি
15 JUL 2023 6:09PM by PIB Guwahati
সংযুক্ত আৰৱ আমিৰাতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি হিজ হাইনেছ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ান আৰু ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ চনৰ ১৫ জুলাইত আবু ধাবিত সাক্ষাৎ কৰে।
দুয়োপক্ষই উল্লেখ কৰে যে যোৱা আঠ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ এইটো পঞ্চম বাৰইউএই ভ্ৰমণ। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীয়ে শেষবাৰৰ বাবে ২০২২ চনৰ জুন মাহত ইউএই ভ্ৰমণ কৰিছিল যেতিয়া তেওঁ এইচএইচ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানক সাক্ষাৎ কৰিবলৈ আবু ধাবি ভ্ৰমণ কৰিছিল যিহেতু তেওঁৰ মহামান্য ইউএইৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ত্বৰান্বিত হৈছিল। ২০১৫ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী ৩৪ বছৰত ইউ.এ.ই. ভ্ৰমণ কৰা ভাৰতৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী হয়। এই ভ্ৰমণৰ পিছত ২০১৬ চনত এইচএইচ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানৰ ভাৰত ভ্ৰমণ, তাৰ পিছত ২০১৭ চনত, যেতিয়া এইচএইচ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ান ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ দিৱস উদযাপনত মুখ্য অতিথি আছিল। তদুপৰি, ২০১৭ চনত এইচএইচ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত ভাৰত-ইউ.এ.ই. সম্পৰ্কআনুষ্ঠানিকভাৱে এক ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰীত্বলৈ উন্নীত কৰা হৈছিল।
নেতাসকলে সন্তুষ্টি ব্যক্ত কৰে যে ইউএই-ভাৰত সম্পৰ্কত সকলো দিশতে যথেষ্ট অগ্ৰগতি দেখা গৈছে। ২০২২ চনত ভাৰত-ইউ.এ.ই. বাণিজ্য ৮৫ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত ইউ.এ.ই. ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ বাবে ইউ.এ.ই. ভাৰতৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ বাণিজ্যিক অংশীদাৰ আৰু ভাৰতৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ ৰপ্তানি গন্তব্য স্থান হৈ পৰিছে। ভাৰত হৈছে ইউ.এ.ই.ৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ বাণিজ্যিক অংশীদাৰ। ফেব্ৰুৱাৰী 2022-ত, ভাৰত প্ৰথম দেশ হিচাপে পৰিগণিত হয় যাৰ সৈতে ইউ.এ.ই.-য়ে এক ব্যাপক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (চি.ই.পি.এ.) স্বাক্ষৰ কৰে। 1 মে 2022 তাৰিখে চি.ই.পি.এ.-ৰ প্ৰৱেশৰ পিছত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য প্ৰায় 15% বৃদ্ধি পাইছে
নেতাসকলে ২০২৩ চনত দুয়োখন দেশৰ দ্বাৰা পালন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ গোলকীয় ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰে, ভাৰতৰ জি-২০ৰ সভাপতিত্ব আৰু ইউ.এ.ই.-ৰ চি.ও.পি.২৮ ৰ সভাপতিত্বৰ সৈতে। ইউ.এ.ই. পক্ষই ২০২৩ চনৰ জানুৱাৰীত ভাৰতৰ দ্বাৰা ভইচ অফ গ্লোবেল চাউথ সন্মিলন আয়োজনৰ প্ৰশংসা কৰিছিল। ভাৰতীয় পক্ষই চি.ও.পি.28-ত গ্লোবেল চাউথৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰচাৰ আৰু চি.ও.পি.28 ক "কাৰ্যৰ চি.ও.পি." হিচাপে গঢ়ি তোলাত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ বাবে ইউ.এ.ই.-ক প্ৰশংসা কৰে। দুয়োপক্ষই আই-২ইউ২ আৰু ইউএই-ফ্ৰান্স-ভাৰত ত্ৰিপাক্ষিক সহযোগিতা প্ৰচেষ্টাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত অধিক সহযোগিতাৰ বাবেও আশাবাদী। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে এনে মঞ্চসমূহে দুয়োখন দেশৰ বাবে অংশীদাৰীত্বক নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰাৰ অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰে।
আজি আবু ধাবিত ইউ.এ.ই.-ৰ ৰাষ্ট্ৰপতি এইচ.এইচ. শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ান আৰু ভাৰতৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নিম্নলিখিতবোৰ প্ৰত্যক্ষ কৰে: মই। সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় বেংকসমূহৰ ৰাজ্যপালসকলৰ দ্বাৰা সীমাপাৰলেনদেনৰ বাবে স্থানীয় মুদ্ৰাৰ (আইএনআৰ-এইডি) ব্যৱহাৰৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এক পৰিকাঠামো স্থাপনৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা।
দ্বিতীয়। সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ ৰাজ্যপালসকলৰ দ্বাৰা পৰিশোধ আৰু বাৰ্তা প্ৰণালীৰ আন্তঃসংযোগৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ।
তৃতীয়। আবু ধাবিত ভাৰতীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান – দিল্লী স্থাপনৰ পৰিকল্পনাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ।
নেতাসকলে আলোচনা কৰে যে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য নিষ্পত্তিৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ মাজত স্থানীয় মুদ্ৰা নিষ্পত্তি প্ৰণালী বিকাশ কৰাটো পাৰস্পৰিক আত্মবিশ্বাসৰ প্ৰতিফলন। তদুপৰি, ই দুয়োখন দেশৰ অৰ্থনীতিৰ দৃঢ়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ইউ.এ.ই. আৰু ভাৰতৰ মাজত অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰে। নেতাসকলে ইউ.এ.ই. আৰু ভাৰতৰ মাজত সীমাপাৰলেনদেন অধিক দক্ষতাৰে প্ৰক্ৰিয়া কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ তাৎক্ষণিক পৰিশোধ প্ৰণালীৰ মাজত একত্ৰীকৰণ সক্ষম কৰি পৰিশোধ প্ৰণালী ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ আগ্ৰহ ব্যক্ত কৰে। এনে সহযোগিতাত ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্ড চুইচসমূহআন্তঃসংযোগ কৰি ঘৰুৱা কাৰ্ড আঁচনিৰ পাৰস্পৰিক গ্ৰহণযোগ্যতাও অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব। এই প্ৰণালীসমূহৰ মাজত একত্ৰীকৰণে দুয়োখন দেশৰ নাগৰিক আৰু বাসিন্দাসকলৰ সুবিধাৰ বাবে পৰিশোধ সেৱাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি কৰিব।
নেতাসকলে দুয়োখন দেশৰ মাজত বিনিয়োগসম্পৰ্ক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সংকল্পৰ কথা দোহাৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে দ্বিপাক্ষিক উচ্চ-পৰ্যায়ৰ যুটীয়া টাস্ক ফ'ৰ্চ অফ ইনভেষ্টমেণ্টছৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে স্বীকাৰ কৰে যে ২০২২-২০২৩ বৰ্ষত ইউ.এ.ই. ভাৰতৰ চতুৰ্থ সৰ্ববৃহৎ বিনিয়োগকাৰী হিচাপে পৰিগণিত হৈছে, ২০২১-২০২২ বৰ্ষৰ সপ্তমবিনিয়োগৰ তুলনাত। তেওঁলোকে অহা কেইমাহমানৰ ভিতৰত গুজৰাটৰ এক বিত্তীয় মুক্ত অঞ্চল গুজৰাট ইণ্টাৰনেচনেল ফাইনেন্স টেক-চিটি (জিআইএফটি চিটি)ত উপস্থিতি স্থাপনৰ আবু ধাবি বিনিয়োগ কৰ্তৃপক্ষৰ (এডিআইএ) পৰিকল্পনাক প্ৰশংসা কৰে। ই ভাৰতত ইউ.এ.ই.-ৰ বাবে বিনিয়োগৰ সুযোগ আৰু সহজ কৰি তুলিব।
নেতাসকলে আইআইটি দিল্লী- আবু ধাবি স্থাপনৰ বাবে ভাৰতীয় শিক্ষা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান (আইআইটি দিল্লী) আৰু আবু ধাবিশিক্ষা আৰু জ্ঞান বিভাগৰ (এডিইকে) মাজত ত্ৰিপাক্ষিক বুজাবুজি চুক্তিৰ তাৎপৰ্য সম্পৰ্কেও আলোচনা কৰে। যোৱা বছৰ ফেব্ৰুৱাৰীত, দুয়োগৰাকী নেতাৰ মাজত হোৱা ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনৰ সময়ত তেওঁলোকে ইউ.এ.ই.ত ভাৰতীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনকৰিবলৈ সন্মত হৈছিল। এই দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱত পৰিণত কৰিবলৈ দুয়োপক্ষই যোৱা দুবছৰধৰি অক্লান্ত পৰিশ্ৰম কৰিছে। দুয়োগৰাকী নেতাই তেওঁলোকৰ অনুমোদন আৰু অনুমোদন ব্যক্ত কৰে যে আইআইটি দিল্লী – আবু ধাবি ২০২৪ চনৰ জানুৱাৰীৰ ভিতৰত শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু স্থিৰতাত স্নাতকোত্তৰ কাৰ্যসূচী আগবঢ়াই কাৰ্যকৰী হ'ব। বহনক্ষম শক্তি, জলবায়ু অধ্যয়ন, কম্পিউটিং আৰু ডাটা বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষণা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰাৰ উপৰিও, ছেপ্টেম্বৰ 2024-ৰ পৰা অন্যান্য স্নাতক, স্নাতকোত্তৰ আৰু পিএইচডি পৰ্যায়ৰ কাৰ্যসূচী আগবঢ়োৱা হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
নেতাসকলে তেল, গেছ আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তি দুয়োক্ষেত্ৰতে শক্তি ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰীত্ব আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ সংকল্প লয়। দুয়োপক্ষই সেউজ হাইড্ৰজেন, সৌৰ শক্তি আৰু গ্ৰিড সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ সহযোগিতাক আগবঢ়াই নিব। দুয়োপক্ষই ভাৰতৰ কৌশলগত পেট্ৰ'লিয়াম সংৰক্ষণ কাৰ্যসূচীকে ধৰি সমগ্ৰ শক্তি ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰতো সন্মত হৈছে।
নেতাসকলে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ত যুটীয়া কামৰ কথা স্বীকাৰ কৰে, বিশেষকৈ জি-২০ৰ ভাৰতৰ সভাপতিত্ব আৰু ইউ.এ.ই.-ৰ চি.ও.পি.২৮ ৰ সভাপতিত্বৰ সময়ত। তেওঁলোকে চিঅপি২৮ ক সকলোৰে বাবে সফল কৰি তুলিবলৈ একেলগে কাম কৰাৰ সংকল্প লৈছিল।
খাদ্য সুৰক্ষাৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি নেতাসকলে খাদ্য যোগান শৃংখলাৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা আৰু স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি আৰু ভাৰতত খাদ্য কৰিডৰ প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে খাদ্য আৰু কৃষি বাণিজ্য সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ সংকল্পৰ কথা দোহাৰে। ইউ.এ.ই. পক্ষই এই ক্ষেত্ৰত প্ৰকল্পসমূহৰ আগতীয়া উপলব্ধিৰ বাবে বিভিন্ন ভাৰতীয় অংশীদাৰৰ সৈতে দ্ৰুততাৰে পৰামৰ্শ সম্পূৰ্ণ কৰিব।
নেতাসকলে চলিত স্বাস্থ্য সহযোগিতাক শক্তি প্ৰদান কৰি আৰু ইয়াক অধিক বৈচিত্ৰ্যময় কৰি দ্বিপাক্ষিক আৰু তৃতীয় দেশসমূহত স্বাস্থ্য খণ্ডৰ গুৰুত্ব আৰু সহযোগিতাৰ পৰিসৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ভেকছিন আৰু ঔষধৰ বিশ্বব্যাপী স্বাস্থ্য যোগান শৃংখলাত দুয়োখন দেশৰ এক নিৰ্ভৰযোগ্য বিকল্প হোৱাৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছিল। ইউ.এ.ই. আৰু ভাৰতত বৰ্ধিত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিত সহযোগিতাৰ সুযোগৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হৈছিল।
নেতাসকলে উল্লেখ কৰে যে শতিকা পুৰণি জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক হৈছে ঐতিহাসিক ভাৰত-ইউ.এ.ই. সম্পৰ্কৰ অন্যতম শক্তিশালী আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ। ইউ.এ.ই.-য়ে প্ৰশংসা প্ৰকাশ কৰে যে বৃহৎ ভাৰতীয় প্ৰবাসীসকলে ইউ.এ.ই.-ৰ সমাজ আৰু অৰ্থনীতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে আৰু দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
নেতাসকলে ভাৰত, ইউ.এ.ই. আৰু অংশীদাৰী চুবুৰীয়া অঞ্চলত সমৃদ্ধি বৃদ্ধিৰ বাবে অঞ্চলটোত সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে প্ৰতিৰক্ষা বিনিময়, অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা, প্ৰশিক্ষণ আৰু ক্ষমতা নিৰ্মাণবৃদ্ধিৰ বাবেও সন্মত হয়।
নেতাসকলে আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত সকলো ধৰণৰ সীমান্তপাৰ সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি উগ্ৰবাদ আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত তেওঁলোকৰ যৌথ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ ব্যক্ত কৰে। তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদ, সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিত্তীয় যোগান আৰু উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত তেওঁলোকৰ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা অধিক গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে জনসাধাৰণৰ মাজত শান্তি, সংযম, সহাবস্থান আৰু সহিষ্ণুতাৰ মূল্যবোধক প্ৰচাৰ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সকলো ধৰণৰ উগ্ৰবাদ, ঘৃণামূলক ভাষণ, বৈষম্য আৰু উস্কানি ত্যাগ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই বহুপাক্ষিকতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু এক ন্যায়সঙ্গত, নিয়ম-আধাৰিত গোলকীয় শৃংখলাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে সামূহিক পদক্ষেপ ল'বলৈ আহ্বান জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ বিষয়ত দুয়োপক্ষৰ মাজত সমন্বয়ৰ ক্ষেত্ৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে, বিশেষকৈ ২০২২ চনত যেতিয়া দুয়োখন দেশে ইউএনএছচিৰ অস্থায়ী সদস্য হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিৰাপত্তা পৰিষদৰ নিৰ্বাচিত সদস্য হিচাপে ইউ.এ.ই.-ৰ কাৰ্যকালত ইউ.এ.ই.-ৰ সাফল্যক প্ৰশংসা কৰে। ইউ.এ.ই.-য়ে সংস্কাৰিত ইউ.এন.এছ.চি.-ৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ বাবে ভাৰতৰ নিবিদাৰ সমৰ্থন পুনৰাবৃত্তি কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এইচএইচ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানক তেওঁৰ প্ৰতিনিধিদলৰ প্ৰতি উষ্ম আতিথ্য ৰখাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৩ চনৰ ৯-১০ ছেপ্টেম্বৰত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত জি-২০ নেতাসন্মিলনত এইচ এইচ শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰীত্ব অধিক শক্তিশালী কৰা, সহযোগিতাৰ উদীয়মান ক্ষেত্ৰসমূহ অন্বেষণ কৰা আৰু অঞ্চলটোত আৰু ইয়াৰ বাহিৰত শান্তি, স্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধি বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা ব্যক্ত কৰে।

Prime Minister's Office
India-UAE Joint Statement during the visit of Prime Minister, Shri Narendra Modi to UAE
15 JUL 2023 6:09PM by PIB Delhi
President of the United Arab Emirates His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan and Prime Minister of India Shri Narendra Modi met in Abu Dhabi on 15 July 2023.
Both sides noted that this was the fifth visit of Prime Minister Shri Narendra Modi to the UAE in the last eight years. Prime Minister Modi last visited the UAE in June 2022 when he visited Abu Dhabi to meet HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan to convey his greetings as His Highness assumed the presidency of the UAE. In 2015, Prime Minister Modi became the first Prime Minister of India to visit the UAE in 34 years. This visit was followed by the visit of HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan to India in 2016, then in 2017, when HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan was the Chief Guest at India’s Republic Day celebrations. Moreover, the India-UAE relationship was formally elevated to a Comprehensive Strategic Partnership during the visit of HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan to India in 2017.
The leaders expressed satisfaction that UAE-India relations have witnessed tremendous progress on all fronts. India-UAE trade rose to USD 85 billion in 2022, making the UAE India’s third-largest trading partner for the year 2022-23 and India's second-largest export destination. India is the UAE’s second largest trading partner. In February 2022, India became the first country with which the UAE signed a Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA). Bilateral trade has increased by approximately 15% since the entry into force of the CEPA on 1 May 2022.
The leaders noted the significant global roles played by both countries in 2023, with India’s presidency of the G20 and the UAE’s presidency of COP28. The UAE side appreciated the hosting of the Voice of Global South Summit by India in January 2023. The Indian side also commended the UAE for its instrumental role in promoting the Global South's interests at COP28 and making COP28 a "COP of action.” Both sides also looked forward to further cooperation in plurilateral fora such as I2U2 and the UAE-France-India trilateral cooperation initiative. They noted that such platforms provide greater opportunities for both countries to elevate the partnership to new heights.
Today, in Abu Dhabi, the President of the UAE HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan and the Hon'ble Prime Minister of India Shri Narendra Modi witnessed the following: I. The signing of a Memorandum of Understanding for the establishment of a framework to promote the use of local currencies (INR-AED) for cross-border transactions by Governors of the respective Central Banks.
II. The signing of a Memorandum of Understanding on interlinking payment and messaging systems by Governors of the respective Central Banks.
III. The signing of a Memorandum of Understanding for planning to establish Indian Institute of Technology – Delhi in Abu Dhabi.
The leaders discussed that developing the Local Currency Settlement System between the two countries to settle bilateral trade is a reflection of mutual confidence. Moreover, it underlines the robustness of the economies in both countries and enhances the economic engagement between the UAE and India. The leaders expressed their interest in strengthening cooperation in the payment systems area by enabling integration between their instant payment systems to process cross-border transactions between the UAE and India more efficiently. Such cooperation will also include the mutual acceptance of domestic card schemes by interlinking national card switches. Integration between these systems will enhance access to payment services for the benefit of the citizens and residents of the two countries.
The leaders reiterated their resolve to further strengthen investment ties between the two countries. In this context, they appreciated the efforts of the bilateral High-Level Joint Task Force of Investments. They acknowledged that the UAE became the fourth largest investor in India in 2022-2023, compared to the seventh in 2021-2022. They appreciated the plan of Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) to set up a presence in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City), a financial free zone in Gujarat, in the next few months. This will further facilitate investment opportunities for the UAE in India.
The leaders also discussed the significance of the tripartite MoU between the Ministry of Education of India, Indian Institute of Technology (IIT Delhi) and Abu Dhabi Department of Education & Knowledge (ADEK) for the establishment of IIT Delhi – Abu Dhabi. In February last year, during the Virtual Summit between the two leaders, they agreed to establish the Indian Institute of Technology in the UAE. Both sides have worked tirelessly over the past two years to make this vision a reality. The two leaders expressed their endorsement and approval that IIT Delhi – Abu Dhabi will become operational by January 2024 by offering a Master’s program in Energy Transition and Sustainability. Other Bachelor, Master’s and Ph.D. Level programs are expected to be offered from September 2024, in addition to establishing research centers in the fields of sustainable energy, climate studies, computing, and data sciences.
The leaders resolved to further enhance bilateral partnership in the energy field, both in oil, gas, and renewable energy. Both sides will take forward their cooperation in Green Hydrogen, solar energy and grid connectivity. Both sides also agreed to increase investment across the energy spectrum, including in India’s Strategic Petroleum Reserve Programme.
The leaders acknowledged the joint work on issues of climate change, particularly during India’s presidency of the G20 and the UAE’s presidency of COP28. They resolved to work together to make COP28 a success for all.
Recognizing the importance of food security, the leaders reiterated their resolve to promote the reliability and resilience of food supply chains and expand food and agriculture trade, including through food corridors projects in India. The UAE side will complete its consultations with various Indian stakeholders swiftly for the early realization of projects in this area.
The leaders highlighted the importance of the health sector and scope of cooperation bilaterally and in third countries by energizing ongoing health cooperation and further diversifying it. The potential of both countries to become a reliable alternative in global health supply chains of vaccines and medicines was highlighted. Opportunities for collaboration in the growing health infrastructure in the UAE and India were also discussed.
The leaders noted that people-to-people contacts, which date back centuries, are one of the strongest and most important pillars of the historic India-UAE ties. The UAE expressed appreciation that the large Indian diaspora continues to play a significant role in the society and economy of the UAE and further reinforces bilateral relations.
The leaders agreed to further strengthen bilateral collaboration to strengthen maritime security and connectivity in the region to promote prosperity in India, the UAE, and the shared neighborhood. They also agreed to enhance defense exchanges, sharing of experiences, training, and capacity building.
The leaders reaffirmed their joint commitment to the fight against extremism and terrorism, including cross-border terrorism, in all forms, at both the regional and international levels. They agreed to further deepen their bilateral cooperation in the fight against terrorism, terrorist financing, and extremism. In this context, they emphasized the importance of promoting the values of peace, moderation, coexistence, and tolerance among peoples and stressed the need for all forms of extremism, hate speech, discrimination, and incitement to be renounced.
Both leaders emphasized the importance of multilateralism and called for collective action to promote a just, rules-based global order. The two leaders also expressed satisfaction on the coordination between the two sides on UN Security Council matters, especially in 2022, when both countries served as non-permanent members of the UNSC. Prime Minister Modi commended the UAE’s achievements during the UAE’s term as an elected member of the Security Council. The UAE reiterated its endorsement of India’s bid for permanent membership of the reformed UNSC.
Prime Minister Modi thanked HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan for his warm hospitality to his delegation. Prime Minister Modi is looking forward to the participation of HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan in the G20 Leaders’ Summit on 9-10 September 2023 in New Delhi.
Both leaders reaffirmed their commitment to further strengthening the Comprehensive Strategic Partnership, exploring emerging areas of collaboration, and promoting peace, stability, and prosperity in the region and beyond.