ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ୟୁଏଇ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ଭାରତ-ୟୁଏଇ ମିଳିତ ବକ୍ତବ୍ୟ
15 JUL 2023 6:09PM by PIB Bhubaneswar
ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଅମୀରତନ୍ତ୍ର (ୟୁଏଇ)ର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶେଖ୍‌ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍‌ ଜାୟେଦ ଅଲ୍‌ ନାହ୍ୟାନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 15 ଜୁଲାଇ 2023ରେ ଆବୁଧାବି ଠାରେ ପରସ୍ପରକୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି ।
ବିଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଷ୍ଟମ ୟୁଏଇ ଗସ୍ତ ବୋଲି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୁନ 2022ରେ ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ୟୁଏଇ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହି ସମୟରେ ମହାମହିମ ଶେଖ୍‌ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍‌ ଜାୟେଦ ଅଲ୍‌ ନାହ୍ୟାନ ୟୁଏଇ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
2015ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଗତ 34 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ୟୁଏଇ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହାପରେ 2016ରେ ମହାମହିମ ଶେଖ୍‌ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍‌ ଜାୟେଦ ଅଲ୍‌ ନାହ୍ୟାନ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିଲେ । ଏହାପରେ 2017ରେ ଭାରତର ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ସମାରୋହରେ ମହାମହିମ ଶେଖ୍‌ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍‌ ଜାୟେଦ ଅଲ୍‌ ନାହ୍ୟାନ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଅଧିକନ୍ତୁ, 2017ରେ ମହାମହିମ ଶେଖ୍‌ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍‌ ଜାୟେଦ ଅଲ୍‌ ନାହ୍ୟାନଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଭାରତ-ୟୁଏଇ ସମ୍ପର୍କ ଔପଚାରିକ ଭାବେ ବିସ୍ତୃତ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଥିଲା।
ୟୁଏଇ-ଭାରତ ସମ୍ପର୍କ ସବୁ ଦିଗରୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଥିବାରୁ ଉଭୟ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । 2022ରେ ଭାରତ-ୟୁଏଇ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର 85 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ଫଳରେ ୟୁଏଇ 2022-23ରେ ଭାରତର ତୃତୀୟ-ସର୍ବବୃହତ ବ୍ୟବସାୟ ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ଭାରତର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ରପ୍ତାନି ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ଅନ୍ୟପଟେ ଭାରତ ହେଉଛି ୟୁଏଇର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଯୋଗୀ। ଭାରତ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଯାହା ସହିତ ୟୁଏଇ ଫେବୃଆରୀ 2022 ବିସ୍ତୃତ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗିତା ରାଜିନାମା (ସିଇପିଏ) ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲା । 1 ମେ 2022ରେ ସିଇପିଏ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରଠାରୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ପ୍ରାୟ 15% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
2023ରେ ଭାରତ ଜି-20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଏବଂ ୟୁଏଇ କପ୍‌ 28 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଜାନୁଆରୀ 2023ରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଭଏସ୍‌ ଅଫ୍‌ ଗ୍ଲୋବାଲ୍‌ ସାଉଥ୍‌ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯିବାକୁ ୟୁଏଇ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲା। କପ୍‌ 28ରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍‌ ସାଉଥ୍‌ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ହିତକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ କପ୍‌ 28କୁ ‘‘କପ୍‌ ଅଫ୍‌ ଆକ୍ସନ୍‌’’ରେ ପରିଣତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ୟୁଏଇର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲା। ଆଇ2ୟୁ2 ଏବଂ ୟୁଏଇ - ଫ୍ରାନ୍ସ - ଭାରତ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରୟାସ ଭଳି ବହୁପକ୍ଷୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ନେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଗ୍ରହୀ ରହିଛନ୍ତି । ଏପରି ମଞ୍ଚ ଉଭୟ ଦେଶକୁ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗିତାକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇ ଯିବା ଲାଗି ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବା ସେମାନେ କହିଥିଲେ ।
ଆଜି, ଆବୁଧାବି ଠାରେ, ୟୁଏଇର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶେଖ୍‌ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍‌ ଜାୟେଦ ଅଲ୍‌ ନାହ୍ୟାନ ଏବଂ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ନିମ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି :
1. ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୀମାପାର୍‌ ଅର୍ଥ କାରବାର ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରା (ଭାରତୀୟ ଟଙ୍କା- ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ଦିରାମ) ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ।
2. ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆନ୍ତଃସଂଯୁକ୍ତ ଅର୍ଥପଇଠ ଏବଂ ମେସେଜିଂ ପ୍ରଣାଳୀ ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ।
3. ଆବୁଧାବି ଠାରେ ଇଣ୍ଡିଆନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି-ଦିଲ୍ଲୀର ଏକ ଶାଖା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ବାବଦରେ ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧ କରିବା ଲାଗି ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରା ପରିଶୋଧ ପ୍ରଣାଳୀ ବିକଶିତ କରାଯିବା ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆପୋସ ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରକଟ କରୁଛି ବୋଲି ନେତାମାନେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଅଧିକନ୍ତୁ, ଏହା ଦୁଇ ଦେଶର ସୁଦୃଢ଼ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥାଏ ଏବଂ ୟୁଏଇ ଓ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ। ୟୁଏଇ ଓ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସୀମାପାର ଅର୍ଥ କାରବାରକୁ ଅଧିକ କୁଶଳତା ପୂର୍ବକ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ଲାଗି ନିଜର ତ୍ୱରିତ ଅର୍ଥପଇଠ ପ୍ରଣାଳୀ ମଧ୍ୟରେ ଏକୀକରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରି ଅର୍ଥପଇଠ ପ୍ରଣାଳୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା ନେଇ ନେତାମାନେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ। ଏପରି ସହଯୋଗରେ ଜାତୀୟ କାର୍ଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡ଼ିବା ଜରିଆରେ ଘରୋଇ କାର୍ଡ ଯୋଜନାକୁ ଆପୋସ ସ୍ୱୀକୃତି ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିବ । ଏହି ପ୍ରଣାଳୀଗୁଡ଼ିକ ପରସ୍ପର ସହ ଏକୀକୃତ ହେବା ଫଳରେ ଦୁଇ ଦେଶର ନାଗରିକ ଓ ବାସିନ୍ଦାମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଅର୍ଥପଇଠ ସେବାର ଉପଯୋଗ ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ ।
ଉଭୟ ନେତା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ନେଇ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ନିବେଶର ଦ୍ୱିପକ୍ଷିକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟବଳର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ, ୟୁଏଇ 2022-23ରେ ଭାରତରେ ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବବୃହତ ନିବେଶକରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ 2021-22ରେ ଏହା ଭାରତର ସପ୍ତମ ସର୍ବବୃହତ ନିବେଶକ ଥିଲା। ଆସନ୍ତା କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟ ଇଣ୍ଟରନେସନାଲ ଫାଇନାନ୍ସ ଟେକ୍‌ - ସିଟି (ଗିଫ୍ଟ ସିଟି) ଠାରେ ନିଜର ଉପସ୍ଥିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ଆବୁଧାବି ନିବେଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଡିଆଇଏ)ର ଯୋଜନାକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ଗିଫ୍ଟ ସିଟୀ ହେଉଛି ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ଆର୍ଥିକ ମୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର। ଏହାଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବା ଲାଗି ୟୁଏଇକୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ।
ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ-ଆବୁ ଧାବି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଇଣ୍ଡିଆନ୍‌ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ) ଏବଂ ଆବୁଧାବି ଶିକ୍ଷା ଓ ଜ୍ଞାନ ବିଭାଗ (ଏଡିଇକେ) ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ରାଜିନାମାର ଗୁରୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ନେତାମାନେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଗତ ବର୍ଷ ଫେବୃଆରୀ ମାସରେ ଦୁଇ ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ୟୁଏଇ ଠାରେ ଏକ ଆଇଆଇ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ନେଇ ସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ଲାଗି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବିଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ-ଆବୁଧାବି ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ସ୍ଥିରତା ସହ ଜଡ଼ିତ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରି ଜାନୁଆରୀ 2024 ସୁଦ୍ଧା ନିଜର କାମ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେବା ନେଇ ଦୁଇ ନେତା ସମର୍ଥନ ଓ ଅନୁମୋଦନ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଊର୍ଜା, ଜଳବାୟୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଧ୍ୟୟନ, କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଓ ଡେଟା ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ବ୍ୟତୀତ ସେପ୍ଟେମବର 2024 ଠାରୁ ଏଠାରେ ସ୍ନାତକ, ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଏବଂ ପିଏଚଡି ସ୍ତରୀୟ ପାଠକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଉଭୟ ନେତା ଊର୍ଜା - ତୈଳ ଓ ବାଷ୍ପ ତଥା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଅଧିକ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ନେଇ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ସୌର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗ୍ରୀଡ୍‌ ସଂଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପୋସ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତର ରଣନୀତିକ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ରିଜର୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମେତ ବିସ୍ତୃତ ଊର୍ଜା ଶ୍ରେଣୀରେ ନିବେଶ ବଢ଼ାଇବାକୁ ନେଇ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା, ବିଶେଷ କରି ଭାରତ ଜି 20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଏବଂ ୟୁଏଇର କପ୍‌ 20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅବସରରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେମାନେ କପ୍‌ 28କୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସଫଳ କରିବା ଲାଗି ମିଳିମିଶି କାମ କରିବା ନେଇ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ।
ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରି, ଉଭୟ ନେତା ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଓ ସୁଦୃଢ଼ତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ଭାରତରେ ଖାଦ୍ୟ କରିଡର ପ୍ରକଳ୍ପ ସମେତ ଖାଦ୍ୟ ଓ କୃଷି ବ୍ୟବସାୟର ବିସ୍ତାର କରିବା ନେଇ ନିଜର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ୟୁଏଇ ପକ୍ଷ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ସାକାର କରିବା ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ନିଜର ବିଚାରବିମର୍ଶକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବ ।
ଦୁଇ ନେତା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ମହତ୍ୱ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଓ ତୃତୀୟ ଦେଶରେ ଜାରି ରହିଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହଯୋଗକୁ ସକ୍ରିୟ କରିବା ତଥା ଏଥିରେ ଆହୁରି ବିବିଧତା ଆଣିବା ସହିତ ସହଯୋଗର ପରିଧିକୁ ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଟିକା ଏବଂ ଔଷଧର ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ବିକଳ୍ପ ଭାବେ ଉଭା ହେବା ନିମନ୍ତେ ଦୁଇ ଦେଶର କ୍ଷମତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା। ୟୁଏଇ ଓ ଭାରତରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଅବସରକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା କହିଥିଲେ ଯେ, ଉଭୟ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଆପୋସ ସମ୍ପର୍କ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇର ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କର ସବୁଠୁ ମଜବୁତ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀ ୟୁଏଇ ସମାଜ ଏବଂ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି ।
ଦୁଇ ନେତା ଭାରତ, ୟୁଏଇ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ପଡ଼ୋଶୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନେଇ ସହମତି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିନିମୟ, ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣରେ ସୁଧାର କରିବାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।
ଦୁଇ ନେତା କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉଭୟ ସ୍ତରରେ ସମସ୍ତ ରୂପରେ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ଉଗ୍ରବାଦ ଓ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ କରିବା ଲାଗି ନିଜର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ନେତା ଆତଙ୍କବାଦ, ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉଗ୍ରବାଦ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ନିଜର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ପ୍ରଗାଢ଼ କରିବା ନେଇ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶାନ୍ତି, ସଂଯମ, ସହାବସ୍ଥାନ ଓ ସହିଷ୍ଣୁତାର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ତଥା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଉଗ୍ରବାଦ, ଘୃଣା ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଭାଷଣ, ଭେଦଭାବ ଓ ଉତ୍ତେଜନାକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ବଳ ଦେଇଥିଲେ ।
ଉଭୟ ନେତା ବହୁପକ୍ଷବାଦର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ବଳ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ, ନିୟମ-ଆଧାରିତ ବୈଶ୍ୱିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ନିମନ୍ତେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ନେତା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ବିଶେଷ କରି 2022ରେ ଯେତେବେଳେ ଦୁଇ ଦେଶ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ଅସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ନିର୍ବାଚିତ ସଦସ୍ୟ ରୂପରେ ୟୁଏଇର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ ୟୁଏଇର ଉପଲବ୍ଧିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ୟୁଏଇ ସଂଶୋଧିତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଭାରତର ଦାବି ପ୍ରତି ନିଜର ସମର୍ଥନ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀକୁ ମିଳିଥିବା ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଆତିଥେୟ ପାଇଁ ମହାମହିମ ଶେଖ୍‌ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍‌ ଜାୟେଦ ଅଲ୍‌ ନାହ୍ୟାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ 9-10 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2023ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଜି-20 ନେତାମାନଙ୍କର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମହାମହିମ ଶେଖ୍‌ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍‌ ଜାୟେଦ ଅଲ୍‌ ନାହ୍ୟାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଆଗ୍ରହର ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରି ରହିଥିବା କହିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ନେତା ବ୍ୟାପକ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା, ସହଯୋଗର ପ୍ରଗତିଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଓ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଓ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
India-UAE Joint Statement during the visit of Prime Minister, Shri Narendra Modi to UAE
15 JUL 2023 6:09PM by PIB Delhi
President of the United Arab Emirates His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan and Prime Minister of India Shri Narendra Modi met in Abu Dhabi on 15 July 2023.
Both sides noted that this was the fifth visit of Prime Minister Shri Narendra Modi to the UAE in the last eight years. Prime Minister Modi last visited the UAE in June 2022 when he visited Abu Dhabi to meet HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan to convey his greetings as His Highness assumed the presidency of the UAE. In 2015, Prime Minister Modi became the first Prime Minister of India to visit the UAE in 34 years. This visit was followed by the visit of HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan to India in 2016, then in 2017, when HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan was the Chief Guest at India’s Republic Day celebrations. Moreover, the India-UAE relationship was formally elevated to a Comprehensive Strategic Partnership during the visit of HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan to India in 2017.
The leaders expressed satisfaction that UAE-India relations have witnessed tremendous progress on all fronts. India-UAE trade rose to USD 85 billion in 2022, making the UAE India’s third-largest trading partner for the year 2022-23 and India's second-largest export destination. India is the UAE’s second largest trading partner. In February 2022, India became the first country with which the UAE signed a Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA). Bilateral trade has increased by approximately 15% since the entry into force of the CEPA on 1 May 2022.
The leaders noted the significant global roles played by both countries in 2023, with India’s presidency of the G20 and the UAE’s presidency of COP28. The UAE side appreciated the hosting of the Voice of Global South Summit by India in January 2023. The Indian side also commended the UAE for its instrumental role in promoting the Global South's interests at COP28 and making COP28 a "COP of action.” Both sides also looked forward to further cooperation in plurilateral fora such as I2U2 and the UAE-France-India trilateral cooperation initiative. They noted that such platforms provide greater opportunities for both countries to elevate the partnership to new heights.
Today, in Abu Dhabi, the President of the UAE HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan and the Hon'ble Prime Minister of India Shri Narendra Modi witnessed the following: I. The signing of a Memorandum of Understanding for the establishment of a framework to promote the use of local currencies (INR-AED) for cross-border transactions by Governors of the respective Central Banks.
II. The signing of a Memorandum of Understanding on interlinking payment and messaging systems by Governors of the respective Central Banks.
III. The signing of a Memorandum of Understanding for planning to establish Indian Institute of Technology – Delhi in Abu Dhabi.
The leaders discussed that developing the Local Currency Settlement System between the two countries to settle bilateral trade is a reflection of mutual confidence. Moreover, it underlines the robustness of the economies in both countries and enhances the economic engagement between the UAE and India. The leaders expressed their interest in strengthening cooperation in the payment systems area by enabling integration between their instant payment systems to process cross-border transactions between the UAE and India more efficiently. Such cooperation will also include the mutual acceptance of domestic card schemes by interlinking national card switches. Integration between these systems will enhance access to payment services for the benefit of the citizens and residents of the two countries.
The leaders reiterated their resolve to further strengthen investment ties between the two countries. In this context, they appreciated the efforts of the bilateral High-Level Joint Task Force of Investments. They acknowledged that the UAE became the fourth largest investor in India in 2022-2023, compared to the seventh in 2021-2022. They appreciated the plan of Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) to set up a presence in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City), a financial free zone in Gujarat, in the next few months. This will further facilitate investment opportunities for the UAE in India.
The leaders also discussed the significance of the tripartite MoU between the Ministry of Education of India, Indian Institute of Technology (IIT Delhi) and Abu Dhabi Department of Education & Knowledge (ADEK) for the establishment of IIT Delhi – Abu Dhabi. In February last year, during the Virtual Summit between the two leaders, they agreed to establish the Indian Institute of Technology in the UAE. Both sides have worked tirelessly over the past two years to make this vision a reality. The two leaders expressed their endorsement and approval that IIT Delhi – Abu Dhabi will become operational by January 2024 by offering a Master’s program in Energy Transition and Sustainability. Other Bachelor, Master’s and Ph.D. Level programs are expected to be offered from September 2024, in addition to establishing research centers in the fields of sustainable energy, climate studies, computing, and data sciences.
The leaders resolved to further enhance bilateral partnership in the energy field, both in oil, gas, and renewable energy. Both sides will take forward their cooperation in Green Hydrogen, solar energy and grid connectivity. Both sides also agreed to increase investment across the energy spectrum, including in India’s Strategic Petroleum Reserve Programme.
The leaders acknowledged the joint work on issues of climate change, particularly during India’s presidency of the G20 and the UAE’s presidency of COP28. They resolved to work together to make COP28 a success for all.
Recognizing the importance of food security, the leaders reiterated their resolve to promote the reliability and resilience of food supply chains and expand food and agriculture trade, including through food corridors projects in India. The UAE side will complete its consultations with various Indian stakeholders swiftly for the early realization of projects in this area.
The leaders highlighted the importance of the health sector and scope of cooperation bilaterally and in third countries by energizing ongoing health cooperation and further diversifying it. The potential of both countries to become a reliable alternative in global health supply chains of vaccines and medicines was highlighted. Opportunities for collaboration in the growing health infrastructure in the UAE and India were also discussed.
The leaders noted that people-to-people contacts, which date back centuries, are one of the strongest and most important pillars of the historic India-UAE ties. The UAE expressed appreciation that the large Indian diaspora continues to play a significant role in the society and economy of the UAE and further reinforces bilateral relations.
The leaders agreed to further strengthen bilateral collaboration to strengthen maritime security and connectivity in the region to promote prosperity in India, the UAE, and the shared neighborhood. They also agreed to enhance defense exchanges, sharing of experiences, training, and capacity building.
The leaders reaffirmed their joint commitment to the fight against extremism and terrorism, including cross-border terrorism, in all forms, at both the regional and international levels. They agreed to further deepen their bilateral cooperation in the fight against terrorism, terrorist financing, and extremism. In this context, they emphasized the importance of promoting the values of peace, moderation, coexistence, and tolerance among peoples and stressed the need for all forms of extremism, hate speech, discrimination, and incitement to be renounced.
Both leaders emphasized the importance of multilateralism and called for collective action to promote a just, rules-based global order. The two leaders also expressed satisfaction on the coordination between the two sides on UN Security Council matters, especially in 2022, when both countries served as non-permanent members of the UNSC. Prime Minister Modi commended the UAE’s achievements during the UAE’s term as an elected member of the Security Council. The UAE reiterated its endorsement of India’s bid for permanent membership of the reformed UNSC.
Prime Minister Modi thanked HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan for his warm hospitality to his delegation. Prime Minister Modi is looking forward to the participation of HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan in the G20 Leaders’ Summit on 9-10 September 2023 in New Delhi.
Both leaders reaffirmed their commitment to further strengthening the Comprehensive Strategic Partnership, exploring emerging areas of collaboration, and promoting peace, stability, and prosperity in the region and beyond.